Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Kajmanski otoki: standard življenja, cene, stroški …

Ko ste videli na družbenih omrežjih naše objave s Kajmanskih otokov, ste nam poslali številna vprašanja, ki se navezujejo na finančno tematiko. Združili smo odgovore v blog, v katerem razkrivamo, kaj sploh pomeni davčna oaza, kakšen je standard življenja na Kajmanskih otokih, kakšne so cene v trgovinah, restavracijah … koliko stanejo posamezne atrakcije, ali smo nakupe in storitve plačevali z gotovino ali kartico …

Kajmanski otoki: davčna oaza

Kajmanski otoki so davčna oaza, kar pomeni, da nimajo davka na dobiček. Kar podjetje zasluži, lahko kot lastnik dobiš povsem neobdavčeno. Ne poznajo DDV-ja. Seveda to ne pomeni, da lahko na Kajmanskih otokih opereš denar. Dejstvo je, da še enkrat poudarim – da ni obdavčitve. Imajo zelo stroga pravila. Ob izhodu iz države vedno preverijo, ali imaš več kot 10.000 evrov gotovine s sabo. Izpolniti moraš poseben obrazec in tudi skenirajo te tam. Midva sva to že doživela. Če jim je oseba sumljiva, lahko zahtevajo tudi osebni pregled prtljage. Tako da še enkrat – davčna oaza pomeni, da dobiček podjetij ni obdavčen, denar pa se mora še vedno pretakati po uradnih poteh. In čeprav so nekateri mislili, da imava podjetje na Kajmanskih otokih, naj še enkrat na glas poveva, da ga nimava. Prav tako nisva na Kajmanske otoke prišla oprati denarja. 🙂

Da vam zaupam zelo zanimivo zgodbo. Spoznala sva osebo, ki je prišla na Kajmanske otoke v želji, da bi odprla bančni račun. Ko jim je povedal, da ima 600.000 evrov prihodkov, so mu dali izpolniti vse obrazce. Ob zaključku so dejali: ”Če imate 600.000 evrov prihodkov mesečno, pomeni, da imate letno prihodkov 7,2 milijona evrov.” On pa jim je odvrnil, da ima vsega skupaj 600.000 evrov. In na njegovo presenečenje so mu dejali, da ne vedo, ali bi mu sploh odprli bančni račun, ker s tako nizkimi zneski sploh ne poslujejo. 🙂

Standard življenja

Na Kajmanskih otokih, če delata oba starša, velike družine lahko preživijo. Največji problem predstavlja šolanje, saj je izjemno drago. Poznamo družino, ki svoje štiri otroke šola na domu, ker je to za njih izjemno ceneje. Odločili so se, da bodo raje več potovali, otroke pa šolali doma. Tudi to se seveda plača, ampak niti približno ne toliko, kot bi se v privatni šoli.

Standard življenja je tukaj dober, sigurno pa so razlike med revnimi in bogatimi. Kajmanski otoki niso samo otoki bogatih, ampak  so otoki precej premožnih. Vsi zaslužijo zelo dobro. Razlike so zagotovo vidne v tistih predelih, kjer živijo prebivalci, ki so prišli z Jamajke, in tistih, kjer živijo belci. Ampak ni tako očitnih razlik … Obstajajo sicer predeli, v katerih so prekrasne vile, a po drugi strani so tudi takšni, kjer lahko opaziš povsem normalne hiše. Razkorak je zagotovo manjši kot pri nas.

BLOG: Veliko potujemo. Vsepovsod. Po celem svetu. Obiskali smo že več kot 70 držav in z leti smo postali bolj izkušeni. Ne nosimo vse gotovine na večdnevnem ali večtedenskem potovanju s sabo v žepu. Hvaležni smo, da obstaja debetna kartica Mastercard, ki nam omogoča naše vsakdanje plačevanje povsem enostavno, zanesljivo in varno, kjerkoli smo. Ko naročimo sok v restavraciji ali najamemo apartma, je tu debetna kartica Mastercard.

Plačevanje na Kajmanskih otokih

Na Kajmanskih otokih striktno plačujemo vse s kartico Mastercard, ne uporabljamo gotovine. Zanimivo je, da praktično ne poznajo plačevanja z mobilnim telefonom, na katerem imamo lahko naloženo bančno kartico. Tako da moja bančna kartica Mastercard na mobilnem telefonu jih vedno znova preseneti. Ogromno začudenih pogledov dobim, češ kako lahko sploh izvedem plačilo na takšen način.

Na bankomatih ne dvigujemo denarja. Imeli smo s sabo nekaj ameriških dolarjev. Ko plačaš z njimi, dobiš razliko nazaj v kajmanskih dolarjih. Oni pravijo v ”kajmanskem sijaju”. Menjalni tečaj je: 1 kajmanski dolar je 1,25 ameriških dolarjev oz. 1,30 evrov.

Provizije na bankomatu ob dvigu so zelo različne, odvisno je od tega, ali je bankomat last banke ali katerega drugega ponudnika. Dejastvo pa je, da v tujini znesek provizije ni nikoli nizek. Pri dvigu moramo biti pozorni, da vedno zahtevamo bremenitev računa v lokalni valuti in pretvorbo valute na domači banki. Ta tečaj je lahko namreč tudi do 10 odstotkov ugodnejši  kot tečaj, ki ga ima na voljo ponudnik bankomata.

Kajmanski otoki so zelo varni, zato strahu pred krajo denarnice, bančnih kartic … nimamo.

BLOG: Zoja Mija, ki je uspešno zaključila prvi razred, je izjemno radovedna deklica in nenehno se želi učiti. Ne samo v šoli, med vsakdanjimi opravili nama nenehno zastavlja različna vprašanja. In pred kratkim me je v trgovini vprašala, zakaj jaz včasih plačujem z denarjem, včasih z bančno kartico. Sledilo je še zelo brihtno vprašanje: ”Mami, zakaj imaš različne plačilne kartice v denarnici?”

Visoke cene

Cene v živilskih trgovinah so 100-odstotno višje kot v Sloveniji. Nakup, ki bi bil pri nas vreden 300 evrov, je tukaj kar 560 ali celo 600 evrov. Za primerjavo: 1 liter mleka stane več kot 2 evra. Pivo in kruh sta enkrat dražja kot pri nas. Zelenjava se prodaja po vrtoglavih cenah. Na primer za 4 kg lubenice bi tu morali odšteti 15 evrov. Ko smo kupovali hrano za devet ljudi, in sicer za en teden, smo morali odšteti približno 900 evrov. Kasneje smo še nekaj dokupili, tako da je zneslo okrog 1.000 evrov. Jedli smo večinoma doma. Naj še izpostavim, pri našem nakupu ni bilo dragih živil, le osnovna, kot so: riž, makaroni, toast, piščančje meso …

Napitnina je vedno vljučena v ceno storitve v gostilni. Cene so zelo drage, resnično skoraj 100 odstotkov več kot pri nas. Plačevanje s kreditno kartico je povsem nekaj običajnega. Vse restavracije, bari in gostilne so opremljene s POS terminali, kljub temu pa še vedno zelo veliko poslujejo z gotovino.

Na Kajmanskih otokih cene vedno vsebujejo 16-odstotni ”gratuity fee”, neke vrste ”uslužnino”. Za lažje razumevanje, če recimo margarita stane 20 evrov, je 16 odstotkov te takse že vštete v ceno in ta del pripada delavcu. Od vsakega obračunanega računa gostu, je 16 odstotkov zneska nagrada delavcu. Lokali se razlikujejo med seboj po tem, da nekateri obračunavajo delavcu uslužnino samo od njegovega dela postrežene hrane in pijače, drugje pa vsi delavci združijo dnevni obračun in se skupni znesek uslužnine deli med vse delavce tistega dne. Vsi delavci so seveda plačani tudi na uro, od 5 do 15 dolarjev (od 4,43 evrov do 13,22 evrov).

Vstopnine za atrakcije, glede na ostale cene, so še precej ugodne. Kljub vsemu pa je za karte treba veliko odšteti. Triurni izlet s čolnom, ki te pelje na ogled morskih psov, stane skoraj 60 evrov/osebo. Za isti denar lahko v gostilni dobiš dva, tri piva. No, v Sloveniji za tri piva bi težko odšli na en izlet. Potapljanje z mantami stane 56 evrov na osebo, obisk farme želv nas je po osebi stal 26 evrov. In za ribolov smo plačali 154 evrov/osebo. 

Na dan nas je stala vila na Kajmanskih otokih 88 evrov/osebo, kar je pomenilo za deset oseb 880 evrov/dan ( za 17 dni = 14.960 evrov). Za rent a car za 15 dni smo odšteli 1.233 evrov.

Odšteli  smo tudi nekaj finančnih sredstev za zavarovanje vseh, podaljšali smo naše celoletno zavarovanje plus zavarovali tudi dedka in babico.

Prednosti uporabe kartice Mastercard na potovanjih

Prednosti uporabe kartice Mastercard na potovanjih so:

– sledljivost stroškov (vedno lahko pogledaš, kje in koliko si zapravil denarja),

– ni ti treba nositi gotovine s sabo, zato si manj izpostavljen,

– plačevanje s kartico je precej bolj varno (če ti jo ukradejo, morajo najprej vedeti tvoj PIN),

– plus denar ti ne umaže žepov oz. ni možnosti, da ga iščeš, v katerih hlačah si ga pustil. 🙂

Do sedaj nismo imeli na nobenem potovanju izzivov s plačevanjem s kartico. Spomnim se le enega dogodka. V Panami smo poskušali z debetno kartico Mastercard dvigniti denar in smo ga lahko dvignili le med 8. in 16. uro po slovenskem času, drugače bankomat ni delal.  Ker se tudi sam ukvarjam s finančnimi storitvami, sem preveril, zakaj je tako. In odgovora še do danes nisem dobil … 🙂

Tudi otroci imajo vsak svojo debetno kartico Mastercard. Na bančnem računu pridno hranijo svojo žepnino in si potem malenkosti plačujejo sami.

BLOG: Do zdaj sem na potovanja hodil vedno s kartico Maestro, s katero sem plačeval neposredno z osebnega računa. Tukaj, v Afriki, se je izkazalo, da lahko debetno kartico Mastercard uporabiš povsod, kartica Maestro pa ima omejeno uporabo. Tako sem moral v nekem hotelu prenakazati finančna sredstva z bančnega računa, za katerega imam samo kartico Maestro, na bančni račun, za katerega imam debetno kartico Mastercard. Le tako sem lahko poravnal račun. Še enkrat sem spoznal, kako je debetna kartica Mastercard dosti bolj uporabna kot Maestro.

Napisal: Miha Culiberg

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.