Afrika

Kako smo v Afriki plačevali nakupe, nastanitev, gorivo …? Z gotovino ali debetno kartico?

Neverjetno je to, da so afriške države gotovino izbrisale z zemljevida dosti bolj kot Evropa, predvsem pa bolj kot Slovenija. Terminali POS so v popolnoma vseh trgovinah, gostinskih obratih, bencinskih črpalkah, nastanitvah … V Bocvani na primer nam sploh ni bilo treba dvigniti lokalnega denarja, saj je možnost plačila s kartico čisto povsod. Mogoče je ta možnost prišla s covidom, lahko pa že prej … Dejstvo pa je, da so Afričani v celoti sprejeli plačevanje s karticami namesto z gotovino, kar seveda ne pomeni, da tu pa tam ne plačujejo z njo. A v vsaki namestitvi ali gostinskem obratu vas bodo vprašali: ”Cash or swipe?”

Do zdaj sem na potovanja hodil vedno s kartico Maestro, s katero sem plačeval neposredno z osebnega računa. Tukaj, v Afriki, se je izkazalo, da lahko debetno kartico Mastercard uporabiš povsod, kartica Maestro pa ima omejeno uporabo. Tako sem moral v nekem hotelu prenakazati finančna sredstva z bančnega računa, za katerega imam samo kartico Maestro, na bančni račun, za katerega imam debetno kartico Mastercard. Le tako sem lahko poravnal račun. Še enkrat sem spoznal, kako je debetna kartica Mastercard dosti bolj uporabna kot Maestro.

In če pomislim, da so nekoč obstajali potovalni čeki … Pri njih je šlo ogromno denarja za nakup in unovčitev. Niso jih sprejemali povsod. Bil si manj likviden, kot si zdaj z debetno kartico Mastercard. Po izkušnjah sodeč je obstajala veliko večja nevarnost, da potovalne čeke izgubim ali jih ne morem unovčiti. Potovanje s kartico je veliko bolj enostavno. Na kateremkoli bankomatu praktično kjerkoli na svetu lahko dvigneš denar, kolikor ga potrebuješ. In tudi menjalni tečaji so zelo ugodni.

Enostavno vsakdanje plačevanje

Debetna kartica Mastercard mi je prišla prav pri vseh nakupih na prodajnih mestih, v trgovinah, hotelih. S to kartico sem lahko resnično plačeval povsod. Če izpostavim samo nekaj primerov … V Namibiji, pred prihodom v državo, smo se morali ponovno testirati na covid. Tudi tam so cene testiranj visoke, seveda pa je možno plačilo enostavno opraviti s kartico. Z njo smo poravnali tudi vožnjo s štirikolesniki za devet ljudi. Ja, sredi puščave ti omogočijo plačilo z debetno kartico Mastercard. Z njo smo poravnali tudi manjše nakupe. Preprosto sem jo potegnil iz svoje denarnice, ko smo želeli poravnati račun za ustekleničeno vodo. Prav tako sem z njo plačal račun za gorivo, namestitve v hotelu, vstopnine za razne atrakcije … Tudi napitnine smo dajali prek kartice, tako da smo z njo plačali resnično prav vse. Enostavno in hitro! Plačani zneski so bili takoj trgani s transakcijskega računa in točno sem vedel, koliko imam še na voljo.

POS-terminali v Afriki načeloma omogočajo brezstično plačevanje, res pa je, da se je kar nekajkrat zgodilo, da je ob brezstičnem plačevanju terminal vseeno zahteval, da kartico vstavim, ker ni dovolil brezstičnega plačila. Verjetno se je to pripetilo zaradi varnosti. Pravzaprav nisem našel točnega vzroka, lahko da je bilo v odvisnosti od zneska nakupa.

V Afriki smo uporabljali tudi spletne aplikacije. In na Booking.com je bilo izvedeno plačilo z debetno kartico Mastercard prek spleta. Tudi en izlet, in sicer safari po Chobe National parku, smo plačali prek spleta z isto kartico. 

Občutek varnosti

Absolutno smo se zaradi možnosti plačevanja z debetno kartico počutili varneje. Na celotnem potovanju smo imeli gotovine le v višini 500 dolarjev (432 evrov). Smo jo porabili, in sicer samo zato, da smo se je znebili, in ne zato, ker ne bi mogli plačati z debetno kartico Mastercard. S sabo bi morali pravzaprav nositi pet različnih valut: južnoafriške rande, namibijske dolarje, bocvanske pule, zambijske kvače in zimbabvejski dolar, kar bi bil velik izziv, kje bi varno shranili toliko denarja.

In, ja, miren sem, ker uporabljam debetno kartico Mastercard, saj vem, da sem zaščiten tudi pred prevaro. Vem, da zame kot imetnika te kartice velja Zero Liability (nična odgovornost) za nepooblaščene transakcije s strani drugega.

A sem vseeno na potovanjih še posebej previden. Za debetno kartico vedno kupim mini denarnico, ki jo ves čas nosim s sabo v sprednjem žepu hlač. In vedno je ta denarnica pri meni na potovanju, pri nikomer drugemu. Če pa bi mi debetno kartico ukradli ali bi jo izgubil, bi jo nemudoma preklical. Nasvet za vse popotnike: previdnost, previdnost, previdnost! In ko mislite, da ste jo izgubili, si dajte možnost še eno uro. Trikrat preiščite vso prtljago, da bi jo le našli. Kajti ob morebitnem preklicu kartice je dostava nove v državo, kjer ste, dolgotrajna. In verjetno do konca vašega potovanja sploh ne bi prispela.    

Razširjena mreža bankomatov

Bankomatov v Afriki je veliko, problem nastane le konec meseca, ko gredo vsi dvignit plačo oz. socialne prejemke. Takrat so pred njimi zelo dolge vrste. Denar seveda lahko dvigneš, ampak moraš potrpežljivo počakati v vrsti.  

Na našem popotovanju po Afriki sem ugotovil, da se absolutno bolj splača dvigovati gotovino na bankomatu kot zamenjati evre v njihovo valuto v menjalnici. Na nekaterih bankomatih sploh ni bilo provizije, na nekaterih pa je bila minimalna. Govorim o proviziji, ki je nižja od 1 odstotka dvignjenega zneska. Vedno sem dobil potrdilo o izvršeni transakciji, tako sem imel nenehno nadzor nad našimi stroški.

Države na tem območju so precej povezane, tako da bi bila tipična pretvorba 1 evro za 17 do 18 lokalnih enot denarja v odvisnosti od države.

Uporabil sem tudi mobilno denarnico. Poleg fizične kartice je možnost namestitve kartice tudi v mobilni denarnici, kar še dodatno poveča varnost pri plačevanju, saj imam za isti račun možnost plačila na dva načina.

Cene v Afriki

Cene v Južni Afriki in Namibiji so za 20 do 30 odstotkov nižje kot v Sloveniji. Najbolj očitna razlika je pri gorivu, ki je krepko cenejše od enega evra. Povprečna cena goriva se giblje okrog 0,85 evra, kavo lahko popijete za en evro, pivo za 1,5 do 2 evra. Najbolj zanimivo je to, da zrezek lahko pojeste že za 6 evrov.

Piše Miha Culiberg

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.