Blog,  Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Med jesenskimi počitnicami na Floridi

Jesenske družinske počitnice smo nadaljevali na Floridi, ki sva jo sama obiskala leta 2013. In še enkrat smo se na lastne oči prepričali, da ji upravičeno pravijo, da je ena najbolj znanih svetovnih destinacij, ki jo je vredno obiskati, če želiš uživati v sanjskih letoviščih, se zabavati v enem izmed številnih zabaviščnih parkov. In vse to ob vedno sončnem in toplem vremenu. Kaj vse smo si ogledali, pa si preberite v nadaljevanju bloga.

Lokacija

Naše popotovanje: Miami – Orlando – Tampa – Fort Myers – Everglades – Key West – Miami

Florida je južna zvezna država v Združenih državah Amerike in se razteza na kar 170.451 km2. Na zahodu meji na Mehiški zaliv, na severu na Alabamo in Georgio ter na vzhodu na Atlantski ocean. Glavno mesto je Tallahassee, največje pa Jacksonville, medtem ko je Miami največje metropolitansko območje na jugovzhodu ZDA. Pravijo ji tudi Sončna država, drugače pa beseda Florida pomeni cvetličen v španskem jeziku. Florida je 22. najobsežnejša, 3. najbolj naseljena in 8. najgosteje poseljena izmed 50 Združenih držav Amerike. Glavno mesto zvezne države je Tallahassee, njeno največje mesto je Jacksonville, območje Miamija pa je največje metropolitansko območje na jugovzhodu ZDA.

Velik del države je na ali blizu morske gladine, za njen teren pa so značilna sedimentna tla.

Živali, ki jih boste videli tu so: ameriški aligatorji, floridski panterji in morske krave, ki jih lahko vidite v Evergladesu, enem najbolj znanih nacionalnih parkov na svetu. Dejansko pa je država dom številnih nacionalnih parkov. Pravzaprav je Greater Miami edino metropolitansko območje v Ameriki z dvema nacionalnima parkoma: neokrnjenim nacionalnim parkom Everglades in slikovitim narodnim parkom Biscayne.

Florida ima največ igrišč za golf med vsemi ameriškimi zveznimi državami. Več kot 1300 igrišč! Poleg tega ima okrožje Palm Beach posebej več igrišč za golf kot katera koli druga okrožja v celotni državi. Tu najdete Svetovno golfsko dvorano slavnih in muzej v St. Augustinu.

Vsak dan se na Florido preseli približno 1.000 ljudi, ker je znana po vročem vremenu, sončnih dnevih in zelo milih zimah. To je postalo dobrodošlo zatočišče za upokojence, ki si želijo čudovitega vremena skozi vse leto.

Uradna državna zastava Floride, sprejeta leta 1900, ima rdeči križ sv. Andreja na belem polju. V središču je državni pečat Floride, ki prikazuje sonce, palme, parnik, zemljo, vodo in indijansko žensko, ki trosi rože.

Florida proizvede 75 % pomaranč v državi, poleg tega predstavlja 40 % svetovne ponudbe pomarančnega soka.

Transport do in z lokacije

Mi smo poleteli s Kanarskih otokov na letališče v Miamiju. 🙂 In tako nadaljevali z našimi jesenskimi počitnicami oktobra in novembra. Drugače pa za informacijo – Miami ima tropsko monsunsko podnebje z vročimi in vlažnimi poletji ter kratkimi in milimi zimami z manjšo količino padavin in mi smo se potepali po njem, ko so bile temperature okrog 29, 30 stopinj Celzija.

Amerika je ena izmed destinacij, kjer je najem avtomobila daleč najboljša izbira, saj javni prevoz ni tako cenovno ugoden in preprost.

Termin

Pravijo, da je top izbira Florida med majem in decembrom, ko so temperature med 16 stopinj Celzija in 30 stopinj Celzija. Ni super potovati tja v obdobju velikih prireditev, kot je recimo dirka NASCAR.

Trajanje potovanja

En teden smo se potepali po Floridi.

Leta 2013 sva si sama ogledala Miami v petih dneh. Vljudno vabljeni k branju zanimivega bloga.

Primernost za družine

To sploh ni dvoma, saj tu zabaviščnih parkov mrgoli.  🙂

Tip potovanja

Mi smo tokrat potovali še skupaj z babico in dedkom.

Dokumenti

Ministrstvo za zunanje zadeve pojasnjuje: ”Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike vizuma ne potrebujejo. Morajo pa se predhodno in pravočasno registrirati v program Visa Waiver Program (VWP), ki omogoča državljanom Republike Slovenije (imetnikom navadnih biometričnih potnih listov), da za turistična in poslovna potovanja do 90 dni vizuma ne potrebujejo. V okviru VWP obiskovalci svojega statusa v ZDA ne morejo spremeniti ali obiska podaljšati. Mejne službe na vstopno/izstopnih točkah v ZDA striktno kaznujejo vsako najmanjšo prekoračitev dovoljenega števila dni bivanja ali drugačno kršitev pogojev brezvizumnskega vstopa.

Za vstop v ZDA brez vizuma v turistične in poslovne namene je za potnike vseh držav, vključenih v VWP, obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja ESTA. Registracijo lahko opravite na uradni spletni straniOd 2. 5. 2022 morajo potniki za vstop v ZDA preko kopenskih mejnih prehodov prav tako v naprej pridobiti ESTA. Registracija v ESTA je bila doslej potrebna zgolj v primeru vstopa v ZDA z letalom in križarko, medtem ko je za vstop z zasebnimi plovili potreben vizum.”

Dodajajo, da vozniki poleg nacionalnega vozniškega dovoljenja potrebujejo tudi mednarodno vozniško dovoljenje. 

Kot vedno, pa moramo izpostaviti, da se pred potovanjem zavarujte.

Zaradi vseh izzivov na naših potovanjih, imamo urejeno Vzajemnino zavarovanje – Multitrip, ker zajema celo leto in se avtomatsko podaljša. Ni nam treba skrbeti, da pri nenadnem odločanju za naše izlete (recimo jadranja nismo veliko časa vnaprej načrtovali) nimamo urejenega zavarovanja. Uf, ne, zagotovo bi pozabili še na to, saj priprave na kakršnokoli pot vzamejo veliko truda in časa (za Kajmanske otoke in Florido še posebej). Izbrali smo največji paket – XXL, ki krije: – nujne zdravstvene in zobozdravstvene storitve, – nujne zdravstvene prevoze, – iskanje in reševanje ponesrečenih oseb ter – zdravljenje akutnega poslabšanja kroničnih bolezni. Zavarovalna vsota je do 1.000.000 EUR. Omogoča pa tudi 24/7 asistenco. Tako se izognemo stroškom nujnih zdravstvenih storitev v tujini, dobimo več kritij, kot jih ponuja evropska kartica, zavarovani pa smo za vsa potovanja in izlete. Poleg tega so kriti stroški organizacije odvetniške pomoči in prevajalca ter začasni polog varščine. Več o tem v blogu.

Prtljaga

Ker smo pred tem bili 17 dni na Kajmanskih otokih, smo imeli bistveno več prtljage, kot bi jo sicer imeli za en teden.

Seznam si lahko preberete v blogu Družina 2many4granny potuje: Kajmanski otoki.

Stroški

– Za namestitve smo odšteli od 58 evrov do 97 evrov po osebi.

 – Letalske karte za Miami stanejo od 482 evrov dalje.

– Renta a car nas je stal približno 77 evrov dnevno, kombi pa 115 evrov.

– V preprosti restavracija stane jed od 14,5 evrov do 19 evrov po osebi. Za pivo je treba odšteti več kot 4,8 evrov. Davek in napitnina ponavadi nista na ceniku, zato imejte v mislih, da je končni znesek vedno višji.

Namestitev

Dvakrat smo prek Airbnb rezervirali hišici, trikrat pa smo spali v 3-zvezdičnih hotelih.

Atrakcije

Miami

Leta 2008 je revija Forbes Miami zaradi svoje kvalitete zraka, čiste pitne vode, obsežnih zelenih površin, urejenih ulic in programov recikliranja označila kot najčistejše mesto Amerike.

Havana v malem (Little havana) je predel mesta, kamor se je priselilo veliko Kubancev, pa tudi drugih imigrantov iz Centralne in Južne Amerike. Sprehod po tem delu je zelo prijeten, saj lahko slišiš latino ritme, ki prihajajo iz marsikatere trgovine in restavracije. Soseska je osredotočena na živahno ulico Calle Ocho, ob kateri se vrstijo restavracije v latinskem slogu, pekarne, stojnice s sadjem, prodajalne cigar, bari z rumom, umetniške galerije in glasbena prizorišča.

Wynwood Walls nas je impresioniral. Gre za javni umetniški prostor v Wynwoodu v Miamiju na Floridi. Pravzaprav je to največja urbana umetniška galerija na prostem v Združenih državah Amerike. Nekoč so tu stala skladišča in tovarne, zdaj pa je to ena najbolj priljubljenih sosesk v Miamiju. Stene s poslikavami so ustvarili umetniki z vsega sveta, katere je nepremičninski razvijalec Tony Goldman povabil kot del svojega načrta za revitalizacijo tega območja z umetnostjo in kulturo. Nekatere od teh fresk so nastale pred več kot 20 leti, vendar so še danes živahne, zahvaljujoč nenehnim prizadevanjem Komisije za umetnost in kulturo mesta Miami (CAC) za obnovo. 

Seveda je Miami znan po dolgih peščenih plažah. Mi smo se ustavili na Ocean Drive, kjer ne moreš mimo Art Deco arhitekture2 0 let prejšnjega stoletja, svežih dobrot in najboljših nočnih klubov na svetu (no, teh nismo obiskali, mogoče kdaj drugič, ko bova sama :)). Drugače pa je Ocean Drive najbolj znana ulica na Miami Beachu. Na njej se nahajajo restavracije, bari in butični hoteli, ki jih obiskujejo tudi zvezdniki. No, mi nismo ujeli nobenega. Hihihi … Ena najbolj znanih stavb je Casa Casaurina, v kateri je živel znani modni oblikovalec Gianni Versace. 

Vesoljski center Kennedy je bil zgrajen leta 1967 in je danes ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v osrednji Floridi. Bili smo priča tudi pravi izstrelitvi rakete, kar je res neverjetna izkušnja. Lokacija za opazovanje je v neposredni bližini izstrelitvenih ploščadi, tako da lahko vidite in občutite vzlet vesoljskega plovila, ki zapušča zemljo s polno močjo raketnih motorjev.  Za obiskovalce nudijo atrakcijo Space Shuttle Atlantis, ki vsebuje 4 kinematografske produkcije in več kot 60 interaktivnih doživetij, ki goste vabijo, da postanejo astronavti. Nas so navdušili, če boste v bližini, ne oklevajte in si oglejte center tudi vi! 

Iz zahodne obale Floride, ki jo je najbolj prizadel zadnji hurikan, smo se odpravili na skrajni jug, da si pogledamo znano močvirje Everglades. 1,5 milijona hektarjev velik rezervat mokrišč na južni konici Floride, ki ga pogosto primerjavo s travnato počasi tekočo reko, sestavljajo obalne mangrove, močvirja in borov gozd, kjer živi na stotine živalskih vrst. Že ob cesti lahko opazuješ aligatorje in številne ptice, več pa si jih je vredno pogledati iz čolna na zračni pogon. V parku je 350 različnih vrst ptic, vključno s flamingi, čapljami in pelikani ter cca. 200.000 krokodilov. Lahko samo rečemo, da je bila to za nas neverjetna izkušnja. V rokah smo držali aligatorje, ki so skupaj z drugimi krokodili od časa dinozavrov doživeli zelo malo evolucijskih sprememb. Zato je bil Jaša, ki je velik ljubitelj dinozavrov, še nabolj očaran nad njimi. Za informacijo: ameriški aligatorji so se pojavili pred približno 84 milijoni let, njihovi predniki pa so se razvili pred več kot 200 milijoni let. Za razliko od krokodilov aligatorji nimajo žlez, ki bi izločale sol iz telesa, zato ne morejo plavati v slanih habitatitih. Eno od najbolj nenavadnih dejstev o aligatorjih je to, da njihovega spola ne določa DNK, ampak temperatura. Če je temperatura v gnezdu mladičev visoka, se rodijo samci, če je temperatura nizka, pa samice. Aligatorji imajo oči na vrhu glave, kar jim omogoča, da so skoraj v celoti potopljeni v vodo in še vedno vidijo svoj plen. Aligatorji, tako kot mačke, imajo v zadnjem delu oči, strukturo, ki odseva svetlobo, kar jim izboljša vid ponoči.

Disneyland so prvič odprli 17. julija 1955 in je bil prvi Disneyjev park na svetu – Disney World na Floridi je bil odprt leta 1971, Disney’s California Adventure pa leta 2001. V prvem letu je Disneyland obiskalo skoraj 3,6 milijona ljudi, danes park vsako leto obišče približno 16 milijonov ljudi. Do leta 2014 je park od odprtja sprejel skoraj 700 milijonov gostov. Središče parka je grad Trnuljčice. Visok je 23,470 m, vendar je videti veliko večji zaradi arhitekturne perspektive. Grad je okrašen z 22-karatnimi zlatimi lističi, da se lesketa tudi v oblačnih dneh. Res vredno ogleda, še posebej, če imate otroke!

Prečkanje 42 mostov, med njimi tudi Seven Mile Bridge, kateri povezujejo celinsko Florido z otočki, in vožnja po čezmorski cesti, ki stoji zgolj na stebrih sredi morja, je v sončnem vzhodu posebno doživetje. Čisto na koncu te čezmorska cesta pripelje v Key West, ki je bil naša zadnja postaja na potovanju. Znan je predsvem po prekrasnih sončnih zahodih, čudoviti arhitekturi in prijaznih domačinih. Na Key Westu je tudi najjužnejša točka kontinentalne ZDA (Southermost point) in od tam je kuba oddaljena samo 150 km. Danes nešteti turisti obiščejo otok in uživajo v čudoviti arhitekturi in prekrasnem vremenu, ki traja celo leto. Najpogostejša aktivnost tu je sprehod po glavni ulici Duval, ki jo na obeh straneh obdajajo dvonadstropne lesene hiše pisanih barv, zgrajene v 19. stoletju, obkrožene s palmami. Na koncu ulice stoji poseben steber, postavljen na mestu, ki predstavlja najjužnejšo točko. Na Key Westu se nahaja tudi znani muzej in dom Ernesta Hemingwaya. Karibski del ZDA Key West je bil v preteklosti eno izmed najbolj bogatih mest države. 

Prehrana

Ocvrt aligatorjev rep ne boste dobili v vseh restavracijah, mogoče v uglednih le. Aligatorjevo meso je podobnega okusa kot piščanec, ampak z bolj žvečljivo in manj vlaknato teksturo, vsebuje pa veliko beljakovin, malo maščob in se dobro ocvre.

Znani so tudi ocvrtki iz školjk – mešanica krušnih drobtin, školjk, mlete zelene, paprike, čebule in začimb.

”Key Lime Pie” je pikantna, sladka in kremasta poslastica nepozabnega okusa. južne Floride.

”Cuban Sub” – sendvič, ki vključuje šunko, praženo svinjsko meso, majonezo, gorčico, kisle kumarice in švicarski sir. Je ponos kubansko-ameriškega prebivalstva.

Kumkvat je majhen drevesni sadež, vizualno podoben pomaranči in velik kot velika oliva. Pogosto je prisoten v domačih vrtovih.

Jezik

Uradni jezik je angleščina, govorijo pa tudi španski jezik. Znanje španščine je zaželjeno v restavracijah s hitro hrano, na bencinskih črpalkah, v velikih trgovskih centrih in lokalih.

Posebnosti države

O rasni raznolikosti priča tudi visok odstotek belih Latinskoameričanov, sledijo ostali belci, Afroameričani predstavljajo tudi visok odstotek, “pravih” Američanov pa je zelo malo.

Florida ima zelo razvit turizem, industrijo in kmetijstvo. In čeprav mislimo, da so tu le tisoč in ena znamenitost in zabaviščni park, se domačini ukvarjajo tudi s pridelovanjem agrumov, zelenjave, sladkornega trsta, gojijo ribe, živino … Je ena vodilnih držav proizvajalk mineralnih fosfatov na zahodni polobli.

Florida je najjužnejša točka v ZDA. Tehnično so Havaji najjužnejša država v državi, vendar je celinsko, geografsko, Florida najjužnejša točka. Najstarejše naseljeno mesto v državi leži na Floridi. Približno 41 milj južno od Jacksonvilla je St. Augustine najstarejše mesto v ZDA. Mesto, ki so ga leta 1565 naselili Španci, je dom trdnjave iz 17. stoletja. Ima tudi najdaljšo obalo v celinskem delu ZDA. Država ima 1327.709 km dostopnih plaž domačinom in turistom. Ima več kot 7.700 jezer.

Walt Disney World Resort je najbolj obiskano in največje letovišče na svetu.

Prvi redni potniški let na svetu je bil na Floridi. Zgodilo se je 1. januarja 1914. NASA je od tu izstrelila svoj prvi komunikacijski satelit. Znanstveniki so satelit, imenovan Echo 1, izstrelili iz Cape Canaverala v orbito planeta 12. avgusta 1960.

Državno arhitekturo, kuhinjo in kulturo so oblikovali indijanski, hispanski, afroameriški in evropski vplivi.

 Podnebje se drugače spreminja od subtropskega na severu do tropskega na jugu. Značilne so mile zime in vroča poletja.

Mi smo se še enkrat prepričali, da je varna država.  

Naši vtisi

Še enkrat moramo izpostaviti, da je Florida res super za otroke, no, pa tudi za odrasle. Tukaj vam ne more biti dolgčas, saj je veliko atrakcij za najmlajše, zabaviščnih parkov okrog Orlanda in Tampe. Za razvajanje brbončic in zabavo so vam na voljo različne restavracije, če pa želite malce kulturnega pridiha v svoje živjenje, pa boste na Floridi tudi našli nekaj zase. In zagotovo boste odkrili svojo sanjsko plažo, prepričani smo. Everglades in Vesoljski center Kennedy pa sta tako ali tako obvezni postojanki, kot smo omenili že v zgornjih vrsticah.

In če vas pot že letos ponese na Florido, nam pišite, kaj vam je najbolj všeč … Veseli bomo vaših pozdravov. Spremljajte nas še naprej na Instagramu in Facebooku, kjer vas redno obveščamo, kaj se odvija v naših življenjih.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.