Resnične izpovedi

”Mami, zakaj imaš različne plačilne kartice?”

Zoja Mija, ki je uspešno zaključila prvi razred, je izjemno radovedna deklica in nenehno se želi učiti. Ne samo v šoli, med vsakdanjimi opravili nama nenehno zastavlja različna vprašanja. In pred kratkim me je v trgovini vprašala, zakaj jaz včasih plačujem z denarjem, včasih z bančno kartico. Sledilo je še zelo brihtno vprašanje: ”Mami, zakaj imaš različne plačilne kartice v denarnici?”

Izjemno pomembno mi je, da si takrat, ko otroci sprašujejo, vzamem čas. Ne želim preslišati njihovega vprašanja. Četudi ni življenjsko pomembno. In pred kratkim me je Zoja Mija spraševala o denarju in plačilnih karticah. Zmotno je mislila, da lahko s plačilno kartico nakupujem v nedogled. Predstavljala si je, da si bo nekoč s svojo kartico lahko kupila vse, kar si bo zaželela. Pojasnila sem ji, da obstajajo različne plačilne kartice in debetna kartica Maestro mene spremlja vsepovsod. V Ljubljani, Domžalah, kjer smo doma, Vrsarju, Miamiju, Beogradu, Istanbulu … povsod! Pojasnila sem ji, da je debetna kartica moje plačino sredstvo. Ko nekaj kupim, denar trgajo z mojega bančnega računa. Prav tako pri dvigu na bankomatu. Porabim lahko le toliko, koliko razpoložljivega stanja imam na računu. In ne več, tako kot je mislila. Pa sva naredili še korak dlje pri finančnem opismenjevanju – ne samo, da sem ji pojasnila, da z njo lahko plačujem na različnih prodajnih mestih v Sloveniji, ampak tudi tujini, obenem lahko preverim stanje na bankomatu, položim denar na bankomatu in plačam položnice. In ta kartica je resnično vedno v moji denarnici, saj ponavadi pozabim dvigniti gotovino (upam, da tega ne bere moja mami, ki me je vedno učila, da moram imeti nekaj ”dinarčkov” vedno pri sebi). In ja, jaz sodim v skupino tistih, ki jim je debetna kartica najbolj priljubljeno plačilno sredstvo. Hvala bogu, da je sedaj brezstična (ker priznam – včasih sem pozabila svojo številko PIN in sem se morala dobro zbrati na blagajni, da sem se je spomnila), da jo samo približam terminalu pri nakupih do 25 evrov.

No, tudi o kreditnih karticah sva spregovorili. Ko sva z očkom opremljala našo novo hišo, sva večje stvari plačala s kreditno kartico, ki nama je omogočila takojšen nakup v višini predhodno določenega limita. Tako nama je Mastercard na primer omogočil, da sva porabljeni denar v celoti banki vrnila kasneje, ko sva dobila plačo. Vem pa, da obstaja tudi posojilna kartica, s katero lahko vračam denar po obrokih, a z obrestmi.

Med korono, ko smo bili veliko doma, so me otroci videli, kako tudi nakupujem prek spleta. Večinoma so to bila osnovna živila, včasih tudi kakšna oblačila za njih (saj so v tistih mesecih noro rasli in jim je bilo zelo hitro vse premajhno). Še posebej je vsak moj korak spremljala Zoja Mija. Takrat sem se posluževala tudi predplačniške kartice, na katero sem naložila poljuben znesek denarja. Ponavadi točno toliko, kolikor sem vedela, da potrebujem, da kupim izbrano blago, ki sem ga imela v košarici spletne trgovine.

Tako ali tako pa je najbolj navdušena Zoja Mija nad NLB Zlato Mastercard kartico, s katero resnično po izkušnjah preprosto brestično plačujem doma, v tujini in prek spleta. Je res zlata, prinaša polno dodatnih ugodnosti, večje limite, ampak tudi večja nadomestila.

Ne glede na to, katero kartico uporabljam in z njo plačujem, morajo najini otroci vedeti, da kartica ni le plastična stvarca, ki mi omogoča plačevanje. Da imam denar na bančnem računu, trdo delam vsak dan po več ur, včasih tudi doma. Z njo ne morem dvigniti denarja, četudi poznam svoj PIN, če je stanje na bančnem računu nič. Da  jim še bolj približam zgodovino kartic in kartičnih plačil, da spoznajo vsa plačilna sredstva, POS terminale … pogosto obiščejo Finančno hišo v kreativnem otroškem mestu Minicity, kjer pod vodstvom animatorja skozi igro dobijo tudi odgovore na vsa vprašanja, ki se jim porajajo glede tega.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.