Nasveti za potovanja

2many4granny na Malti: sredozemski otok brez mraza, s sijajnim morjem in številnimi znamenitostmi

Pred natanko 25. leti, ko sem končala 8. razred osnovne šole, sem za darilo od staršev dobila večtedenski tečaj angleščine na Malti. Ta otok je moje življenje zaznamoval bolj usodno, kot bi si kdo mislil. Takrat sem pri 15. letih prvič izkusila, kaj pomenijo potovanje, drugačnost, svoboda, kulturni šok … Malta je zame simbol, začetek, saj je v meni prebudila popotniško žilico. Za 10. obletnico najine ljubezni sem zato Miho peljala prav na ta, z morjem in s soncem obdan otok.

Spomini na Malto

Malto nosim ves čas s seboj in jo bom dobesedno vse do smrti, saj imam na rami vtetovirano malteško sonce. Ja, tako sem bila drzna. Pri rosnih 15. letih − brez kontrole staršev, sem si pri zelo znanem tetovatorju vtetovirala malteško sonce. O odzivu staršev na to pa tokrat ne bom pisala, saj ni bilo samo sonce, ampak tudi uhan v nosu in kitke po celi glavi. Sem pa se pridno učila angleščino in dobro raziskala vsak kotiček Malte.  

Moji spomini na Malto izpred 25 let so najbolj povezani z veliko zabave. Poleg vsakodnevnega učenja in spoznavanja drugih sošolcev z različnih koncev sveta so bile na programu dnevne, športne in seveda večerne zabave. Bila sem nastanjena pri lokalni družini, skupaj s Francozinjo in z Nemko. To je bilo super, ker sem se zaradi bivanja pri domačinih povezala z njihovo kulturo. Vsak dan sem obiskovala šolo angleščine, ki je tudi organizirala različne dnevne izlete, zabave, športna tekmovanja … in nas na tak način povezala z ostalimi sošolci. Malta mi je ostala v spominu kot država z vročim podnebjem, saj sem bila tam sredi poletja. Tudi kakovost jezikovnih šol je bila solidna. Predvsem je bila to moja prva pot na tuje za dlje časa. In to je botrovalo temu, da sem razprla svoja krila … potovanja so zame od takrat kot kisik za pljuča.

Tokratni vtisi o Malti

Danes, po 25. letih, ko sva skupaj ali pa vsak sam prepotovala več kot 70 držav, je Malta v mojih očeh nekoliko drugačna. In bom zelo iskrena … Ne morem reči, da je to moja destinacija številka ena, kamor bi se želela velikokrat vračati. Miha je bil na prvi pogled nad Malto celo malo razočaran, ker je videti malce zapuščena, ceste so v precej slabem stanju, veliko je smeti in v celoti je enobarvna, saj so stavbe večinoma peščene barve. Absolutno z naskokom prevladuje arabski slog arhitekture, kar se opazi iz helikopterja. A ko Malti daš priložnost in jo malo bolje raziščeš, ugotoviš, da ima veliko lepega. Od krasnega morja in plaž, do bogate zgodovine in izjemno prijaznih domačinov. Za nas, Slovence, je velika prednost tudi njena bližina, saj je pot do tja dolga 4–7 ur (odvisno, ali prestopaš), in ima zelo solidne cene.

Kako dolgo in kdaj?

Sredozemski otok Malta je zelo majhen, zlahka se ga da prevoziti v enem samem dnevu. Za temeljit ogled glavnih lepot pa svetujeva, da Malti namenite od 4 do 6 dni. Po ogledih znamenitosti pa ostane čas še za kopanje in poležavanje. Na Malti je tako možno preživeti en podaljšani vikend ali ves teden, najboljši meseci za obisk pa so od marca do junija in od septembra do novembra. December, januar in februar so bolj deževni, na vrhuncu poletja pa je tam absolutno nevzdržno vroče, saj se temperature zavihtijo krepko nad 30 stopinj Celzija.

Za koga?

Primerna je za vsakogar. Za starejše posameznike in pare, družbo prijateljev, zaljubljence in družine z otroki. Izbiraš lahko med mirnimi kotički in takšnimi, kjer je zelo veliko turistov (npr. Sliema), kjer ti ponujajo pijačo in hrano na vsakem vogalu, kjer je veliko atrakcij … Ker je izredno varna, tudi ni bojazni, da se je treba kakšnim krajem izogibati, da je kje kriminal ali naravne nevarnosti v vodi. Ni vam treba skrbeti, četudi se sprehajate ponoči.

Prevoz

Na Malti se voziš po levi strani ceste, tako kot v Angliji. Rent-a-car je smešno poceni. Avtomobil lahko najameš že za 100 evrov za en teden. Tukaj so vsi avtomobili zelo majhni, velikega niti ne potrebuješ, ker so ulice tako ozke, da jih še s fičkom težko prevoziš. Seveda pa se lahko od znamenitosti do znamenitosti peljete tudi z avtobusom. Letalske karte so na ryanair.com smešno poceni, med 15 in 30 evri na osebo za povratni let iz Benetk. Parkirišče v Benetkah svetujeva Gold Parking, ki je 6 minut stran od letališča, njihov organizirani prevoz (kombi) pa te odpelje do vhoda na letališče in te pri vrnitvi tam tudi počaka. Parkirnina je okoli 50 odstotkov nižja kot na letališču samem, kar se splača predvsem, če potuješ za več dni. Za vstop na Malto sva morala (v teh koronskih časih) izpolniti dva obrazca: the Public Health Travel Declaration Form in the Passenger Locator Form . Prav tako sva morala imeti negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur. Za nazaj sva prav tako morala imeti PCR test (midva sva se vračala čez Italijo), ampak na Malti se ga opravi brezplačno.

Nastanitev na Malti

Ponudb za nastanitev je ogromno. Midva ne marava množic. Dopust oz. oddih je za naju pobeg od vsakdanjika. Ker imava doma toliko interakcij z ljudmi, želiva tukaj biti drug z drugim. Pa ne samo takrat, ko sva sama − tudi ko potujeva z otroki. Masovni turizem v velikih hotelih za 500 ljudi, vrstami za hrano in urejanjem za večerjo nama ne diši, resnično si želiva zasebnosti.

Našla sva krasen – res sva imela srečo z dobro izbiro – butični hotel Lulu boutique Hotel, ki leži na sredini Malte. Vodi ga zelo prijeten par. Sprejme samo 24 ljudi. Res se ti posvetijo, vsakega gosta poznajo po imenu, hkrati pa ti nudijo zasebnost in niso vsiljivi. Hotel se ponaša s krasnim dizajnom, nadpovprečnim! Hotel se imenuje Lulu boutique Hotel zato, ker je lastnikov dedek imel konja po imenu Lulu. Tega skoraj nihče ne ve …

– Lokacija

Lulu, 29, Triq L-Innu Malti, Zebbug, ZBG3505, Malta

– Sobe

Vse sobe so opremljene z različnimi napravicami in s prav posebnim dizajnom. V vsaki se v posameznih kotih skrivajo dovršeni detajli, ki osupnejo gosta in pričarajo domače vzdušje.

Za to je verjetno zaslužno tudi pohištvo Dialma Brown, ki tudi v hotelih pričara duh doma. Odlikuje ga mešanica stilov, ki ustvarja popolno harmonijo in hkrati nepričakovan kontrast – toplino lesa in hlad kovine. Vključuje korak nazaj v preteklost, ki ga prepleta s preskokom v prihodnost z deli inovativnega dizajna, ki vzbuja čustva.

Nekatere sobe vključujejo zaseben ogrevan jacuzzi, ki gostom omogoča intimnost, sprostitev in nepozabne spomine.   

Obleke za najino obletnico sva tudi tokrat skrbno izbrala v trgovinah SOliver in Comma, kjer imajo odlično ponudbo zame in zanj.

– Hrana

Lastnika hotela verjameta, da je čas zajtrka najbolj zanimiv trenutek dneva, ki nam da energijo, ki jo potrebujemo, zato naše borbončice razvajata s slastnimi okusi. Kaj vse dobrega sva jedla, si lahko ogledate na Instagramu in Facebooku.

– Lastnika

Hotel vodita Clive in Liudmila, par, ki je izjemno gostoljuben, ustvarjalen, prisega na dober dizajn in hrano ter prisluhne popotnikom. Srečna sta, ko vidita nasmehe na obrazih gostov. Verjameta, da mora biti gostoljubnost gostoljubna. Tako preprosto je! Kar je na Malti velika prednost, je, da vsi govorijo angleško, zato sporazumevanje ne predstavlja izziva.

– Dodatne storitve Gostje lahko uživajo na bazenu na dvorišču, si privoščijo pijačo v baru in se posončijo na terasi. ”Penthouse” pa gostom ponuja zasebni bazen na strehi. Pri njih lahko rezervirate tudi prevoz od ali do letališča. Veseli so tako gostov kot tudi njihovih hišnih ljubljenčkov. In najbolj pomembno, na nič niso pozabili. Na svežo pitno vodo v sobi, sveže cvetje vseh barv, copate, haljo, grelec brisač, fen, kvalitetna mila, balzam za lase in mleko za telo l’occittane, izjemno kakovostne vzmetnice in posteljnino, da spiš izjemno kvalitetno in udobno, ter še veliko več drobnih,  pomembnih malenkosti naju je navdušilo.

Hrana na Malti

Hrana je mednarodna. Obiskala sva ribiško vasico Marsaxlokk, kjer je ponudba z morsko hrano vrhunska. Ribja juha, dagnje, mečarica, lignji … Njami! Vse sveže ulovljeno. J Privoščila sva si tudi izbrani kozarček vina in Miha se ni mogel upreti njihovemu pivu Cisk. Veliko je vinske trte, oljk, sadja, zelenjave … Tu gojijo samo prašiče za meso, ostalo uvažajo.

Znamenitosti

– Valetta

Ste vedeli, da je Valetta glavno mesto Malte? Preden sva se odpravila tja, sva izbrskala nekaj osnovnih podatkov o njem. Imenujejo ga mesto trdnjava, mesto, ki so ga zgradili gospodje za gospode, leži pa na vzhodni obali Malte. Ima zelo bogato zgodovino, o čemer pričajo tudi različne znamenitosti, kot so stolnica svetega Janeza Krstnika, palača Auberge de Castille, narodni muzej, mestno obzidje, stražni stolpi, arheološki muzej, utrdba svetega Elma, cerkve (svete Marije, Brodoloma svetega Pavla, Kristusa odrešenika, Avguština …), vojni muzej itd. Mesto obdajata dva zaliva: Masamxett in Grand Harbour. Pravijo, da je Theatru Manwel najstarejše gledališče v Evropi. Il-Barrakka ta’Fuq je prekrasen park s številnimi sprehajalnimi potmi.

– Ribiška vasica Marsaxlokk

Marsaxlokk je majhna, tradicionalna ribiška vasica na jugovzhodu Malte. Ima pristanišče in je za turiste prava paša za oči. Zelo priznana je tamkajšnja tržnica, ki je kot nekakšna velika ribarnica. V pristanišču se lahko sprehajate in občudujete različne barvite čolne, ustavite pa se lahko v eni izmed restavracij, kjer ponujajo odlično morsko hrano. Ob nedeljah zna biti tu gneča in se po besedah domačinov težko najde prosto mizo za kosilo. Všeč nama je bila!!!

– St. Peter’s pool

Tukaj lahko uživate v enem od najlepših in najbolj osupljivih naravnih kotičkov na Malti, ki je dobesedno naravni bazen. Je v bližini vasice Marsaxlokk, in sicer na jugovzhodu Malte. Morje vas bo tukaj zaslepilo z neverjetno modro in svetlo zeleno barvo. Mnogi se odločijo za potapljanje in odkrivanje podvodnega sveta (ostaja na najinem seznamu želja J). Visoke skale nudijo zaščito pred močnim soncem, če se odločite zamuditi se na plaži. Gre za mirnejši kraj, stran od množice turistov, saj do tja vodi slaba cesta. Morda ga ni priporočljivo obiskati z otroki ob vetrovnem dnevu. Parkiranje je priporočljivo ob glavni cesti.  

– Megalitski templji na Malti

Na Malti so številni megalitski prazgodovinski templji. Prištevajo jih med najstarejše prostostoječe strukture na Zemlji in so na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Zanimivo je to, da so imena dobili po kamnu, ki so ga uporabljali za gradnjo. Legende pripovedujejo, da so jih gradili velikani. To je zagotovo zanimiv podatek za otroke. J Nastajali so v različnih obdobjih, od leta 5000 do leta 2200 p. n. št. Med najbolj znane sodijo Hagar Qim, Mnajdra, Tarxien, Skorba in Ggantija, jih je pa še mnogo mnogo več.

– Klifi Dingli

Klifi Dingli so visoki 150 metrov in navpično odsekani. Navdušeni boste! Sprehod ob njih v čudoviti naravi bo odgnal vse skrbi proč. J

– Mdina

Mdina, Staro mesto, je znotraj obzidja zelo priljubljeno med turisti. Sprehajate se po uličicah (z Miho sva se spomnila ozkih ulic v hrvaških obmorskih mestih), lahko občudujete hišice z barvitimi vrati …. Je pa za avtomobilski promet zaprto – super, kot naš center v Ljubljani.

– Popajeva vas

Pravo Popajevo vas so na Malti zgradili leta 1979 za potrebe snemanja filma o tem priljubljenem junaku. Za vas je zaslužnih 165 ljudi, ki so za gradnjo potrebovali sedem mesecev. Več zanimivosti si preberite na blogu.

– Otok Gozo

Ta malteški otok je izjemno slikovit. Med glavnimi naravnimi znamenitostmi je bil dolgo apnenčasti lok − Azurno okno, a se je pred nekaj leti lok zrušil v morje. Mesto, kjer je stal, pa je skupaj z divjo, skalnato obalo še vedno obvezni postanek za marsikaterega turista. Otok je privlačen tudi za ljubitelje potapljanja. V Ggantiji na otoku Gozo je vreden ogleda eden najstarejših templjev, ki je starejši celo od egiptovskih piramid. Pravijo tudi, da je ta otok dom nimfe Kalipso (Homerjevo Odisejo, grški junaški ep, sva prebrala v srednji šoli J).

– Otok Comino

Ta otok, ki je zelo miren, je med glavnim otokom in otokom Gozo. Imenuje se po kumini, ki je rastla tu. Na otoku o štirje stalni prebivalci. Gre za ptičji rezervat in zaščiteno naravno območje, ampak midva se otoka spomniva tudi iz filma Troja z odličnimi igralci Bradom Pittom, Orlandom Bloomom, Diane Kruger … J Do njega se pripeljete z ladjico.  

– Plaže

Kristalno čisto morje je tudi naju vabilo, ampak voda je bila brrrr. J Mogoče si Malto izbereva kdaj drugič kot potapljaško destinacijo, tokrat je bila bolj romantično obarvana. Plaže so lepe, peščene, pa tudi skalnate, tiste z mivko so pa tako ali tako raj za otroke. St. Peter’s Poll je naravni bazen in če radi skačete v vodo, je to top kraj. Kopate se lahko tudi na plaži, s katere imate osupljiv pogled na Popajevo vas. Sliema se ponaša z naravnimi bazeni (no, in nočnimi zabavami J), Blue Lagoon je najbolj priljubljena med turisti, malo manj oblegana pa je Crystal Lagoon. Plaža Melliehe je tudi odlična izbira za družine. GhajnTuffieha pod terasastimi griči in Golden Bay sodita med najlepše plaže. Kopalk nikar ne pozabite ob obisku zalivov sv. Marije in Ramla.

– Atrakcije za otroke Na Malti otrokom ne bo dolgčas. Če se boste odpravili v mesecih, ko je toplo, bo definitivno v prvem planu plavanje, skakanje in spuščanje po vodnih igralih. Obiščete lahko različne tematske parke v stilu Legolanda, akvarij, gosjo farmo, Popajevo vasico, muzej igrač, katakombe Svetega Pavla s skrivnostnimi hodniki in verjetno bi še in še lahko naštevala.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.