Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Kako otroci uskladijo šolske obveznosti s številnimi potovanji?

Zelo veliko potujemo, kljub temu da so otroci že šoloobvezni. Verjameva, da s številnimi potovanji širijo svoja obzorja. Dobijo znanje, ki ga v šolskih klopeh ni mogoče dobiti. Učijo se geografije, spoznavajo nove narode, kulture, vere, običaje … Ali na potovanju predelujejo učno snov, pišejo domače naloge, so prisotni prek Zooma pri pouku, kako nadoknadijo zamujeno …? Odgovore najdete v spodnjih vrsticah.

BLOG: Strast do potovanj je obstajala dolgo, preden sva postala starša, in se z leti samo stopnjuje. To je najina strast, najin hobi, najino veselje in polnjenje baterij. Zato tudi kot starša ne potujeva nič manj pogosto, kot bi, če otrok ne bi imela. Iskreno bi lahko rekla, da ne potujeva za otroke, ampak zase z otroki. Tako kot imajo eni radi vrtnarjenje, rekreativno odbojko ali pa meditacijo, imava midva ‘’potepe’’.  Meniva, da najin “hobi” ali “navada” otrokom samo koristi in prav nič ne škodi. Zakaj? O tem sva veliko premišljevala … Zanimalo naju je tudi, kaj si o tem mislijo strokovnjaki, zato sva se obrnila na dr. Anjo Kovačič, spec. zakonske in družinske terapije.  

Pridobitev soglasja za daljše počitnice

Učitelji njihovo odsotnost zelo dobro sprejemajo. Pred vsakim potovanjem vedno prosimo za soglasje za daljše počitnice. Vedno pa naša potovanja načrtujemo tako, da ujamemo tudi šolske počitnice, tako da kljub dolgim odsotnostim pravzaprav manjkajo po deset šolskih dni. Na potovanju pa nadoknadijo zamujeno, saj dobijo gradivo vnaprej. In če seštejemo in upoštevamo vsa naša potovanja letno, so odsotni od pouka približno 30 dni. Da še enkrat poudarim, našo odsotnost napovemo včasih 14 vnaprej, običajno pa še prej. Vedno pa je odobrena s strani ravnatelja in razrednika. Pedagogi ponavadi podpirajo takšne daljše odsotnosti, saj menijo, da so koristne za otrokov razvoj.

Učna snov večinoma na spletu

Osnovna šola Rodica, ki jo obiskuje Zoja Mija, ima na spletni strani dostop do vseh učnih vsebin, tako da nimamo težav s tem, kaj vse mora predelati. Objavljeni so vsi učni materiali, navedeno je, katere domače naloge morajo narediti učenci, tako da lahko aktivno spremljamo, kaj se dogaja v šoli. Gaja je za prvi razred dobila vse materiale pripravljene vnaprej. Starejša otroka pa sta se predhodno pogovorila s svojimi učitelji, ki so jima pojasnili, katero učno snov morata predelati.

S sabo zaradi omejitve količine prtljage vzamejo najnujnejše šolske potrebščine. Če bi bili delovni zvezki in učbeniki pretežki, pa bi se odločili za fotokopiranje tistih strani, za katere bi vedeli, da bi jih morali na potovanju predelati. Večinoma vzamemo le peresnice in zvezke, ostale stvari pa so večinoma dostopne online.

Za potovanje vedno vnaprej pripravimo načrt, ki se ga poskušamo držati. Tokrat nam za Kajmanske otoke zaradi bolezni to ni uspelo, ampak drugače že vnaprej določimo ure v dnevu, ko se otroci učijo. Vsak dan je tako na programu šola. Tako da večino snovi predelajo sproti. Domačih nalog načeloma ne pošiljajo vpogled učiteljem sproti, ampak pokažejo delovne zvezke in zvezke, ko se vrnejo v šolo.

Pri šolskih obveznostih na daljavo jim pomaga predvsem Jasna, ki se z njimi aktivno vsak dan posveti temu, da predelajo vse potrebno. Priključitve prek aplikacije Zoom k pouku niso možne, saj poteka v učilnicah. Verjamem pa, da bi na prošnjo učitelji z otroki predelali kakšno snov, ki jo težje razumejo.

Seveda je v višjih razredih osnovne šole in v srednji šoli manjkanje pri obravnavani učni snovi težje nadoknaditi, zato je treba vložiti dodaten trud. Če je treba, najamemo tudi inštruktorje, ki jim potem pomagajo ujeti zamujeno snov. Po prihodu so otroci mogoče malce bolj obremenjeni, ampak običajno v 14 dneh pridejo v korak z ostalimi. Vsi so dogovorjeni s sošolci, da jim sproti pošiljajo materiale. In tudi starši teh sošolcev so zelo prijazni, saj se potrudijo, da resnično dobijo otroci vse materiale po elektronski pošti. Odkar imamo mobilne telefone, je to tako preprosteje. Samo fotografirajo in pošljejo zapisano po elektronski pošti ali drugem kanalu.

Res pa je, da otroci na potovanju težje ”preklopijo na šolo”, saj imajo občutek, da so na počitnicah. Ampak jim je lažje, ko vidijo, da tudi mama in oče na počitnicah delata. Izostanek v šoli se jim ob sprotnem delu na potovanju minimalno pozna. Po prihodu domov pa se zelo potrudijo, da nadoknadijo zamujeno.

BLOG: V mojem blogu boste izvedeli, kako kot 14-letnica doživljam naše družinsko popotovanje po Afriki. Razkrila vam bom, kaj me je najbolj navdušilo in brez česa ne bi mogla preživeti v tako vroči deželi. Izdala vam bom tudi, kakšno je življenje tamkajšnjih najstnikov.

Prednost potovanj

Za zaključek želim poudariti, da so otroci zaradi številnih potovanj, na katerih smo bili, močnejši na določenih področjih. Odlično govorijo angleški jezik, super jim gre pri spoznavanju narave in družbe ter geografiji, saj se jim s potovanji odpre ves svet. Vedno se zelo veliko pogovarjamo o tem, kam gremo, kakšne so lokalne navade, kakšna je tam kultura, katere jezike govorijo domačini, kakšen denar uporabljajo itd. Prepričan sem, da so splošno zelo razgledani in hitreje razvojno napredujejo.  

BLOG: Menim, da ni nujno, da bodo najini otroci oboževali potovanja samo zato, ker so začeli potovati kot otroci, je pa seveda bolj verjetno. Verjamem pa, da bodo bolj strpni do drugačnih, srečanja z drugimi rasami jim ne bodo čudna, prav tako ne novi jeziki, poznali bodo druge okuse in raznoliko hrano. Spoznajo pa tudi, kaj pomeni revščina, in sedaj počasi že razumejo, da ne pade vse z drevesa, da svet ni vedno lep in da je lahko tudi nevaren. Vse bolj vsi skupaj cenimo našo prekrasno, varno Slovenijo, kjer nam v primerjavi z drugimi ničesar ne manjka. Potovanja jim pomagajo pri iznajdljivosti, saj so izpostavljeni vedno novim in neznanim situacijam. Naučijo se biti bolj pazljivi in previdni pri neznanem. Ker nismo doma, se naučijo povohati, preden zagrizejo. Domišljija in radovednost dobita prosto pot, nekako morajo prej odrasti, po drugi strani pa so z nama še vedno lahko otroci, ker jih varujeva in usmerjava.

Napisal: Miha Culiberg

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.