Afrika

Doživljanje potovanja po Afriki skozi najstniške oči

V mojem blogu boste izvedeli, kako kot 14-letnica doživljam naše družinsko popotovanje po Afriki. Razkrila vam bom, kaj me je najbolj navdušilo in brez česa ne bi mogla preživeti v tako vroči deželi. Izdala vam bom tudi, kakšno je življenje tamkajšnjih najstnikov.

Naše družinsko potovanje po Afriki mi bo za vedno ostalo v lepem spominu, saj ga doživljam zelo dobrodelno. Ustavili smo se ob mnogih in jih razveselili s številnimi stvarmi, ki smo jih zanje zbrali doma. Njihovo veselje ob tem je neizmerno veliko.  

Zanimive atrakcije

Super mi je, da smo videli številne zanimive atrakcije. Doživeli smo ogromno. Marsikdo nima priložnosti nikdar izkusiti česa takšnega. Najbolj sta se mi vtisnila v spomin vožnja s helikopterjem in potapljanje z morskimi psi. To je bilo top!

Pogrešam …

Kot najstnica v Afriki najbolj pogrešam prijatelje. Malo me skrbi za šolo, ampak je ne pogrešam tako zelo. Najbolj pa pogrešam miren spanec v avtomobilu, brez tega, da se ti kdo usede na glavo. Haahahaha … 🙂

Moja obvezna oprema na potovanju

Kar nekaj stvari je, brez katerih na potovanju ne bi mogla biti. Pogrešala bi mobilni telefon in računalnik, ker še vedno moram na daljavo opravljati šolske obveznosti.

Manjkala bi mi knjiga, s katero odjadram v svoj svet … Zelo rada berem.

Absolutno ne bi tukaj tako uživala, če ne bi imeli s sabo repelentov proti komarjem. Žuželke tukaj so gromozanske, močne, rahlo strašljive in, poudarjam, brez repelentov tukaj ne moreš preživeti.

Zelo prav mi pridejo tudi druge stvari, ki poskrbijo za kratkočasje na dolgih vožnjah. Ne maram ves čas gledati v zaslon mobilnega telefona in brezveze brskati po internetu. Super je pogledati v avtomobilu tudi kakšen film.

Hm, brez klimatske naprave tudi ne morem v Afriki. Resnično je zelo vroče. In tudi ogromne količine pijače mi tako visoke temperature, kot so tukaj, naredijo znosnejše.

Hihihi – vrečke za smeti so res pomemben del mojega življenja trenutno. Majhni otroci ”pridelajo” zelo veliko smeti.

Ja, več kot dobrodošel je tudi sesalec Kärcher. To je obvezen pripomoček v našem avtomobilu. Uporabljamo ga večkrat, kot bi si kdo mislil. Dnevno je v pogonu. 🙂 Prav vsak dan ga polnimo. 🙂

Uf, prav tako ne smem pozabiti omeniti vlažilnih robčkov, ki so super za čiščenje obraza in celotnega telesa. Otroci se zelo hitro umažejo pri sladkanju s piškoti ali čokolado, zato juhuhu, da obstajajo. Zelo pomemben del našega popotniškega življenja so tudi vrečke, posebna stranišča, za opravljanje potrebe v avtomobilu in takrat hkrati svoje poslanstvo izpolnijo tudi vlažilni robčki. Odlični so tudi za brisanje avtomobilskih sedežev, ko jih otroci polijejo.

Na naslednje potovanje bom zagotovo vzela več polnilnih baterij. Že večkrat se nam je pripetilo, da se nam je kakšna stvar izpraznila, vendar je nismo mogli polniti, ker je bila polnilna baterija zasedena. Definitivno bom vzela prihodnjič tudi nekaj več oblačil, ki bodo primernejša za nižje temperature. Super je bilo, ker smo imeli zadosti lahkotnejših oblačil in smo se lahko oblekli večslojno. 🙂

Življenje najstnikov v Afriki

V Afriki nisem srečala veliko najstnikov, kljub temu pa sem spoznala, da so zanje tukaj slabše razmere za življenje kot za nas v Sloveniji. Otroci manj pogosto obiskujejo šole in nimajo toliko priložnosti za izobraževanje. Starejši si, težje se izobražuješ. Razlikujejo se od nas v barvi kože, vedenju, stopnji izobraženosti …

Z mislimi tudi pri šoli …

Za šolo tudi ”delam”, čeprav smo na velikem popotovanju. S sabo sem vzela en velik zvezek in si delam zapiske sproti. Hvaležna sem svojim sošolcem, ker mi pridno pošiljajo vso učno snov. Ko se vrnemo domov, se nameravam veliko učiti. Zamudila bom pisanje nekaj testov, zato bom previdna. Vzela se bom v roke in se bom nenehno učila.

Bogatejša za mnoga spoznanja in izkušnje

Zdaj, ko sem videla njihov svet in ga primerjam z našim, sem začela gledati na vse skupaj z drugačnimi očmi. Domov se bom vrnila bogatejša za veliko potrpežljivosti, predvsem zato, ker toliko časa preživljam v avtomobilu z mlajšimi otroki. Na trenutke je naporno, ampak bom zdržala do konca potovanja. 🙂 Bogatejša bom za nešteto novih izkušenj. Oči in Jasna sta se domislila tisoč in eno zabavno in privlačno dogodivščino za nas, zato sem jima neizmerno hvaležna. 

Pripravila: Živa Culiberg

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.