Nasveti za potovanja

Katere dokumente morate vzeti na potovanje?

Pred potovanjem skrbno preverite, ali imate vse dokumente, ki jih potrebujete za vstop v drugo državo. Je dovolj samo osebna izkaznica ali potrebujete potni list? 2many4granny izpostavlja svoje opazke na podlagi dolgoletnih popotniških izkušenj. Poiščite informacijo, s katerim osebnim dokumentom lahko prečkate mejo.

Znotraj Evropske unije lahko potujete z osebno izkaznico, drugod potrebujete potni list. Čeprav vam kot slovenskemu državljanju ob prehodu mej med državami schengenskega območja (Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Švica) ni treba pokazati osebne izkaznice ali potnega lista, je priporočljivo, da imate vsaj en osebni dokument s sabo, še posebej v obdobju pandemije COVID-19, ko so se razmere na mejah zaostrile in dokumente natančno preverjajo. Omejitve glede potovanj lahko spremljate na spletni strani Evropske unije. Pri vkrcavanju na letalo ali ladjo prav tako morate pokazati osebni dokument, čeprav se gibljete znotraj schengenskega območja. Ne zanašajte se na to, da lahko pokažete vozniško dovoljenje ali bančno kartico kot veljaven dokument za prestop v drugo državo. Informacije, katere dokumente je dobro imeti za posamezno državo, lahko najdete na spletni strani Evropskega sveta.

Preverite veljavnost dokumentov.

Še preden odpotujete, pravočasno preverite veljavnost dokumentov. Ni dovolj, da dobite uvid, da še velja, dodatno se morate pozanimati, ali država, v katero potujete zahteva veljavnost dokumenta vsaj še šest mesecev po vrnitvi domov. Za osebno izkaznico ali potni list zaprosite na upravni enoti oziroma diplomatskem ali konzularnem predstavništvu Republike Slovenije. Osebno izkaznico praviloma prejmete v štirih delovnih dneh, potni list v petih delovnih dneh. Če se vam iz kakršnihkoli razlogov mudi, ste spregledali da vam je potekla veljavnost osebnega dokumenta, lahko prosite za prednostno izdajo.

Kopirajte osebne dokumente in jim priložite dodatno fotografijo. Priporočljivo je, da že doma kopirate osebni dokument, da imate s sabo dodatno osebno fotografijo, oboje hranite ločeno od osebnega dokumenta. Kopijo dokumenta si lahko tudi pošljete po elektronski pošti. Tako si olajšate reševanje težav ob izgubi ali kraji osebnega dokumenta v tuji državi. Imejte jih na varnem pri sebi in jih ne kažite drugim, ki za to niso pooblaščeni.

Posredujte svoje podatke Konzularnemu sektorju v državi.

Ob nepredvidenih razmerah v državi, v katero potujete, je dobro imeti pri sebi informacije o diplomatskem konzularnem predstavništvu. Izpolnite lahko tudi obrazec Podatki o potovanju v tujino, kar je še posebej koristno, če potujete v državo z večjim varnostnim tveganjem. Vaši podatki bodo služili zgolj nudenju nujne konzularne pomoči in zaščiti vaših interesov. Predstavništva po svetu najdete na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve. Koristne informcije o pomoči slovenskih predstavništev v tujini dobite TUKAJ.

V ročni prtljagi imejte s sabo zdravstveno izkaznico, evropsko zdravstveno izkaznico in dokazila o dodatnem zavarovanju za potovanje z asistenco v tujini.

Poleg tega, da imate vedno pri sebi zdravstveno izkaznico, vam priporočamo, da pred potovanjem naročite tudi evropsko kartico, ki se uporablja v državah članicah Evropske unije, EGP, Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji. Izkaznico lahko brezplačno naročite kar prek spleta, njena veljavnost pa je najmanj 30 dni in največ eno leto. Kakšne pravice imate ob uveljavljanju medicinske pomoči v posamezni državi, najdete podatke na Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Priporočljivo je, da sklenete tudi zavarovanje za tujino z asistenco prek zavarovalnice, lahko le za določen čas dopusta ali letno, če ste pogosto na poti v druge države.

S sabo imejte mednarodno potrdilo o cepljenju, če potujete v državo z endemičnim pojavljanjem rumene mrzlice, spremno zdravnikovo pismo o vaši kronični bolezni in potrdilo o zdravstvenem stanju. Ponekod zahtevajo potrdilo o testiranju HIV1/HIV2, COVID-19. Mednarodno potrdilo o cepljenju izdajajo v ambulantah za cepljenje in potovalno medicino na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tam vam tudi svetujejo preventivno cepljenje in ostale preventivne ukrepe, ki so potrebni v določeni državi. Vsi podatki, kje in kdaj se lahko cepite, so zbrani na spletni strani. Potnikom priporočajo obisk takšne ambulante od šest do osem tednov, najmanj pa štiri tedne, pred potovanjem. Če bolehate za kronično boleznijo, imate alergijo, si priskrbite tudi zdravnikovo potrdilo.

Pravočasno si priskrbite vizum.

Za bivanje v nekaterih državah potrebujejo slovenski državljani vizum. V katerih je potreben, najdete točne podatke na spletni strani Predstavništva po svetu, hkrati boste dobili tudi kontaktne podatke diplomatskih predstavništev ali konzulatov, kjer jih lahko pridobite. Zaradi pandemije COVID-19 so se ponekod spremenili vstopni pogoji, pozivamo vas, da spremljate aktualne podatke. Če se nikakor ne znajdete in ne znate izpolniti spletnih obrazcev, so vam v pomoč lahko številne potovalne agencije. Za vstop v nekatere države lahko vizo uredite kar na letališču, lahko pa za prestop meje in pridobitev vize potrebujete tudi garantno oziroma vabilno pismo.

Vozniško dovoljenje naj bo z vami, ponekod potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Če potujete z avtomobilom, preverite, ali je za vožnjo po avtocestah ali hitrih cestah potrebno kupiti vinjeto. Predlagamo vam, še posebej, če boste najeli v tujini avtomobil, da preverite, ali za vožnjo potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Pri nas ga dobite na AMZS, s sabo pa morate imeti izpolnjeno vlogo, slovensko vozniško dovoljenje, potni list ali osebno izkaznico in fotografijo velikosti 35×45 mm. Na njihovih poslovnih enotah in pri avto-moto društvih lahko preverite tudi, ali potrebujete vinjeto za vožnjo po cestah v tujini. Slednja infromacija vam služi, če se na daljno pot odpravljate z avtomobilom.

Shranite kontaktne podatke svojega zdravnika, poiščite kontaktne podatke zdravniške pomoči v kraju, kamor odpotujete.

Napišite si kontaktne podatke svojega osebnega zdravnika, lahko si jih tudi pošljete po elektronski pošti. Dobro je imeti tudi informacijo, ali bo v tujini blizu vaše nastanitve zdravstveni dom ali bolnišnica.

Ne pozabite na letalsko karto, vstopni kupon ali vozovnico, potrdilo o namestitvi.

In ključno: ne pozabite na letalsko karto, vozovnico za trajekt ali vlak, s pomočjo sodobne tehnologije in številnih aplikacij lahko hranite vse podatke in potrdila. Če je le možno, preden odpotujete, preverite, ali let ni odpovedan, ali je namestitev, ki ste jo rezervirali dejansko prosta, ali vas na letališču čaka avtomobil ali celo avtodom za izposojo. Vse se seveda lahko dogovarjate tudi, ko prispete v državo, lahko pa vse že rezervirate doma prek spleta. Tudi pri tem so vam lahko v pomoč številne naše potovalne agencije ali pa se obrnite na prijatelja, ki ima več popotniških izkušenj od vas, z veseljem pa vam bo svetovala tudi družina 2many4granny.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.