Nasveti za potovanja

Potovalna lekarna za otroka

Odhajate na kratek ali daljši oddih? Odpotovali boste v bližnje ali daljne kraje? Kamorkoli vas bo pot ponesla, se doma na to dobro pripravite. V vaši prtljagi se mora vedno najti prostor za potovalno lekarno. Če na morje ne pozabite vzeti kopalk, če na smučišče ne pozabite vzeti smuči, potem nikar ne spreglejte najpomembnejšega – potovalne lekarne. Ko potujete z otrokom, morate v njo umestite še nekaj dodatnih zdravil, zaščitnih sredstev in pripomočkov zanj. 2many4granny na podlagi izkušenj deli z vami sestavo potovalne lekarne za otroke.

Posvetujte se z otrokovim izbranim zdravnikom.

Za potovanja v območja, kjer obstaja večja možnost okužbe z nalezljivo boleznijo, bo zdravnik vam in otroku priporočil cepljenje. Z njim se lahko pogovorite tudi o vsebini otrokove potovalne lekarne, še posebej, če otrok redno uživa določena zdravila.

Shranite vsa zdravila v priročno torbico.

Nikar ne napolnite najmanjših kotičkov kovčka s škatlicami z zdravili, vse skupaj zložite v manjšo toaletno torbico, ki jo nato pospravite tako, da boste v hipu vedeli, kje je, ko jo boste potrebovali. V mislih imejte, da morajo biti vsa zdravila izven dosega otrok. Potovalne lekarne nikar ne izpostavljajte previsokim ali prenizkim temperaturam in vlagi. Nekatera zdravila zahtevajo shranitev v hladilniku, zato se poslužite hladilne torbice, manjšega prenosnega hladilnika ali električne hladilne torbe (na kampiranju). Nekatera zdravila je treba na carini prijaviti, zato potrebujete zdravnikovo pisno potrdilo. Priporočljivo je, da vsa zdravila hranite v originalni embalaži skupaj z navodili z uporabo.

Kaj vse vzeti s sabo?

– Najprej morate pripraviti otrokova zdravila, ki jih redno uživa in ima predpisana s strani zdravnika. Nikar na potovanju nenadoma ne prekinite z otrokovo dozo potrebnih zdravil.

– Otrokova potovalna lekarna mora vsebovati sirup proti povišani telesni temperaturi (ki je ponavadi tudi proti bolečinam) in termometer. Lahko mu povišano telesno vročino zbijate tudi s svečkami, obenem se poslužujte takšnih prijemov, kot jih izvajate doma (na primer: ne pokrijte ga z debelo odejo, prhajte ga z mlačno vodo, otrok naj pije dovolj vode). Do 38 stopinj Celzija je ne zbijamo.

– Na potovanju ima lahko otrok, ki je bolj občutljiv od odrasle osebe, prebavne težave. Lahko je zaprt, lahko pride do driske. S sabo imejte glicerinske svečke proti zaprtju, probiotik in rehidracijski prašek za preprečevanje dehidracije.

– Ni odveč, da vzamete tudi sirup proti alergiji, posvetujte se z zdravnikom, katerega izbrati.

– Set za prvo pomoč je pri majhnih otrocih obvezen tudi na krajših sprehodih in izletih v naravo. Mali ‘razgrajači’ lahko zelo hitro dobijo med svojim raziskovanjem prasko ali odrgnino. Sterilna gaza, obliži, elastični povoj, razkužilo, škarjice, pinceta, vatirane palčke, trikotna ruta so del takšnega kompleta.

– Nabavite sredstva za zaščito pred piki komarjev in ostalimi insekti in mazilo za blažitev srbečice ter otekline po piku. Boste veliko časa preživeli v naravi? Potem poudarjamo, da ne pozabite na zaščito pred klopi in pinceto za odstranjevanje klopa (nikar ga ne odstranjujte z oljem!).

– Otroka ne izpostavljajte škodljivim sončnim žarkom, poskrbite za ustrezno zaščito z oblačili, v potovalni lekarni pa naj se najde tudi krema z visokim zaščitnim faktorjem.

– Fiziološka raztopina ne sme ostati doma, koristila vam bo za spiranje ran ali nosu ob pojavu prehladnega obolenja. Kdaj z otrokom k zdravniku? Svojega otroka vi najbolje poznate, opazujte simptome bolezni in če presodite, da je čas za obisk zdravnika, to tudi storite. Čeprav ste nekje v tujini in se boste morali sporazumevati v tujem jeziku in poiskati ambulanto, v kateri niste domači! Ob nenadnem poslabšanju otrokovega zdravstvenega stanja nikar ne čakajte, da prečkate mejo in pridete na domača tla, ukrepajte takoj.

Ne pozabite!

In na koncu: vsekakor ne pozabite poleg toaletne torbice z vsemi zdravili, obliži, razkužili … otrokove zdravstvene izkaznice, potrdila o cepljenju, številke zavarovalne police, potnega lista in vize. Priporočljivo je tudi, da vzamete kopije prve strani dokumentov. Vaš otrok ima kronično bolezen? Potem vzemite s sabo spremno zdravnikovo pismo, kjer bo vse pojasnjeno o njegovi bolezni, ali kopije izvidov, saj boste ob morebitnih komplikacijah s takšnimi informacijami pripomogli k hitremu, strokovnemu in zanesljivemu delu zdravstvenih delavcev.

Koristne informacije najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.