Resnične izpovedi

Varčujemo za otroke?

Podjetje Elementum je zbralo izsledke raziskave, ki jo je zanj izvedlo podjetje Arhea v juniju 2021. Osredotočili so se na to, zakaj varčujemo, ali sploh varčujemo za otroke, ali najmlajši družinski člani sodelujejo pri tem itd. Izpostavili pa so tudi lastnosti Otroškega zaklada – varčevalne oblike v srebru, ki z majhnimi pologi omogoča velike prihranke.

Sodelujoči pri raziskavi so bili tisti, ki se odločajo za varčevanje v naložbenih kovinah. Svojih prihrankov namreč nimajo shranjenih pod blazino, v hranilniku ali na banki, ampak jih vlagajo v plemenite kovine.

Zakaj sploh varčujemo?

Ugotovili so, da jih največ varčuje zato, da bodo imeli dodatno varnost v prihodnosti oz. kot dodatek k pokojnini. Takoj na drugem mestu sta neodvisnost in plemenitenje premoženja. Presenetljivo je, da je šele na petem mestu razlog – varčujem za otroke oz. po navadi jih večina sploh ne loči tega od družinskega varčevanja.  

V kaj vlagamo?

Zanimivo je dejstvo, da stranke Elementuma poleg kovin največ vlagajo v kripto valute, vzajemne sklade, delnice, nepremičnine in zemljišča.

Varčujemo za otroke?

Čeprav bi pričakovali, da vsi starši varčujejo za otroka, je resnica takšna – večina nima strogo ločenih namenskih naložb za otroka in varčujejo razpršeno za celotno družino – v zavarovanjih, skladih, delnicah, na varčevalnih računih. Zakaj se odločajo tako? Eden izmed razlogov se glasi: ”Za zdaj ne vidiva potrebe, da bi imela kaj ločeno za otroke – vse je družinsko.”

Stranke Elementuma pa dejansko namensko varčujejo za otroke v Otroškem zakladu. Naložbe za otroke večinoma predstavljajo 10 odstotkov vseh naložb. S tem želijo pomagati otroku pri osamosvajanju, pri študiju ali večjih nakupih. Z raziskavo so ugotovili tudi, da pri petini sodelujejo pri varčevanju tudi stari starši in drugi sorodniki. Največji sprožilec za odločitev za varčevanja je rojstvo, ampak do končne odločitve lahko traja tudi do pol leta. Informacije o tem, kako in kje bodo varčevali, dobijo predvsem na spletu, k realizaciji pa jih spodbudi osebni stik z agentom, predstavnikom, zastopnikom v poslovalnici ali na domu.

”Želim imeti vedno nekaj denarja na računu – to mi je neka varnost. Ko se mi nabere malo več, grem v malo bolj tvegano investicijo. Vse te klasične sheme so precej nerentabilne, za višek, ki ga lahko pogrešam, mi je potem bolje malo več tvegati. To mi je kripto. Moj moto je: Če bo, bo fajn, če ne bo, pa ne bo katastrofe. To vedno delam s presežki … Imam tudi nekaj zlata v sefu,” se glasi ena izmed izjav sodelujočih pri raziskavi.

Ali otroci sodelujejo pri varčevanju?

Pri polovici primerov otroci pri varčevanju sodelujejo na različne načine. Dejstvo pa je, da se večina z otroki o denarju ne pogovarja veliko, pomembneje jim je, da razumejo vlogo in pomen denarja. Starši želijo pravzaprav naučiti otroka, da ”zna dati nekaj na stran” in privarčevati za želeno stvar. Želijo, da otroci spoznajo, da denar ne pade z neba, da ne smejo zapraviti vsega za trenutne želje, ker te niso potreba.

Večina sodelujočih pri raziskavi je navedla, da otrokom ne dajejo žepnine, saj ne vidijo potrebe po tem oz. je tudi sami niso imeli. Vključujejo jih v nakupe, ampak le redki v večje nakupe.

Varčevanje v plemenitih kovinah

Ugotovljeno je, da večina tistih, ki imajo sklenjeno varčevanje v srebru ali zlatu, (redno) dokupuje količino plemenite kovine, ki jo ponudnik hrani v trezorju v tujini. Veliko jih varčuje z nakupi palic/kovancev, ki jih hranijo v lastni režiji. Za varčevanje v plemenitih kovinah za otroke so se odločili na podlagi pogovora s strokovnjakom, prijateljem ali znancem. Vzgibi za to pa so bili različni – od varnosti pred inflacijo, dolgoročnosti, razpršenosti premoženja do preprostosti varčevanja in dejstva, da ni davka na dobiček. Prvi vtisi ob odločitvah za naložbo v plemenitih kovinah so pozitivni, všeč jim je letni donos, varnost, fleksibilnost naložbe in možnost upravljanja prek spleta. Ugajajo jim lastnosti srebra in transparentnost naložbe, nekatere vseeno motijo postopnost varčevanja, morebitne davčne obveznosti in specifičnost produkta za otroke.

Pravzaprav je zanimiv podatek, da 28 odstotkov strank in 31 odstotkov nestrank podjetja Elementum zanima varčevanje v plemenitih kovinah za otroke, med njimi pa je visok odstotek takšnih, ki se bodo v prihodnje zagotovo ali verjetno odločili za tak način varčevanja za otroke.

Otroški zaklad namreč omogoča, da varčujete v fizičnem srebru, pri tem pa niste časovno vezani, vaš minimalni znesek je lahko 25 evrov. Gre dejansko za mesečno varčevanje, enkratno naložbo ali oboje, pri tem pa ni davka na dobiček. Kadarkoli lahko prek spleta pogledate stanje premoženja in takšna naložba je likvidna. Imate možnost, da kadarkoli odprodate celotna ali privarčevana sredstva. Super je zato, ker ga lahko polnijo prav vsi – mama, oče, babica, dedek, botra, teta … ob posebnih priložnostih, kot so rojstvo otroka, birma, vstop v šolo, rojstni dan … Še več ključnih informacij dobite na povezavi.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.