Resnične izpovedi

Eno uro stran leta z Jamajke: čudoviti Kajmanski otoki

Kdaj bova videla Kajmanske otoke, če ne zdaj, ko sva eno uro leta stran, na Jamajki, sama brez otrok? In tako sva šla … Za štiri dni in tri noči, ki so se zaradi okužbe s koronavirusom podaljšali še na plus 15 dni zaradi karantene. Ampak ni nama žal, da sva jih videla. Ni nama žal, da sva doživela, kako je biti nekje, kjer je povsem mirno, idilično. Da sva videla, kako je, če vladata tišina in nikjer na plaži ni nikogar. Kjer si sam, tvoja družba pa so peščena obala, neskončno čisto morje, podvodne živalice, razbitine ladij ob obali … In tvoja ljubljena oseba!

Ja, Miha mi je za 40. rojstni dan podaril potovanje na Jamajko. Konec leta, za božično novoletne praznike sva se po dolgem času na pot spet odpravila z malo manj prtljage in malo manj sopotniki. Šla sva brez otrok, da se spomniva, zakaj sva sploh midva, zakaj sva skupaj, zakaj se imava rada. Da bova močnejša, srečnejša, bolj povezana. Kako sva se imela na Jamajki, si preberite TUKAJ.

In ker sva bila eno uro z letalom stran od Kajmanskih otokov, sva si rekla: ”Pojdiva jih pogledat. Pojdiva pogledat to slavno davčno oazo, kamor se zgrinjajo na počitnice bogataši z vsega sveta. Pojdiva pogledat, zakaj jim je tako všeč.” In sva imela kaj videti. Sproščujoče okolje, ki te napolni s tako mirnostjo, kot nikjer drugje na svetu.  Razlog, pravijo domačini, ki sva jih uspela spoznati pred pozitivnim testom, se skriva v tem, da so Kajmani ravno sedaj ponovno odprli vrata turistov in sva ena prvih. Tu sva si pa dobesedno napolnila baterije, predvsem sedaj, v karanteni. Med hišicami, ki spominjajo na prav na tiste iz zgodbe o Pika Nogavički, nežnih pastelnih barv, sva našla mir v srcu in duši. V mirnem, urejenem okolju. Medtem ko nama je Jamajka na vsakem vogalu ponujala lavo zabave, tu čas enostavno stoji. Ni gneče, ni poplave množic turistov. Mogoče temu botruje tudi čas, v katerem smo se znašli zaradi razmer zaradi koronavirusa. Mogoče bi bilo kdaj drugič povsem drugače in bi končala v vrvežu. Ampak zdaj sva tu slišala le bitje svojega srca. Kajmanski otoki, ki se nahajo SZ od Jamajke, so naju očarali. Kajmanski otoki, ki se delijo na Veliki Kajman, Kajmanski Brač in Mali Kajman, na površini 260 km2, so raj. Dobesedno raj. Obiskala sva samo največji otrok, saj za skok do ostalih dveh, seveda, potrebuješ letalo 😊

Najprej moram seveda izpostaviti George Town, glavno mesto s pristaniščem. Tam si lahko turisti s podpornico ali s čolnom s steklenim dnom ogledajo prekrasen podvodni svet. Tam se lahko potapljaš na dah z masko, snorkljaš, greš na čarterski izlet z ladjico … Tu se lahko daš na ”off”’ na eni izmed najlepših plaž Seven Miles, si ogledaš umetnine v galeriji, zaviješ v destilarno ruma, zgodovinski muzej ali se seveda podaš po nakupih, če imaš dovolj globok žep. Na plaži Seven Mile lahko žuraš v enem izmed številnih klubov, preiskusiš dobrote in enostavno uživaš. Ja, zato hodijo tja bogataši in gradijo prekrasne vile v bližini Rum Pointa. Lahko postaneš bogataš za nekaj dni, se nastaniš v Ritz-Carlton Grand Cayman hotelu in si privoščiš glamurozne počitnice. Ali pa poiščeš, vsaj poskušaš, najti vsaj za štiri dni neko cenejšo nastanitev. Ker roko na srce, dovolj imaš štiri dni za raziskovanje, ostalo je lahko samo za poleževanje v viseči mreži pod palmo in srkanje okusnega koktejla.

Ne bova pozabila, kako sva plavala s stingrajami, se jih dotikala. Voda je bila povsem nizka, midva pa sva bila del njihovega tropa, ali kako bi temu rekli. Edinstveno doživetje. Premagala sva strah in pustila, da so plavali med nama. Neverjetno doživetje!

In ja, tu pridejo na račun vsi potapljači. In tudi Jasna, juhuhu. Kajmanski otoki so najlepša destinacija na Karibih pravijo, slišala dva še za Gvadelup, ki pa upam, da ga kmalu obiščemo. Ne samo, da imaš priložnost videti, kako bogat in barvit je podvodni svet, temveč lahko od blizu vidiš tudi kakšno potopljeno ladjo. Če imate resnično radi živali, potem ne smete izpustiti obiska Cayman Turtle Centera, kjer boste od blizu videli morske želve.

Tudi na sprehod se lahko odpraviš, med divjimi orhidejami, v družbi kuščarjev, žab, rakov po posebnem nacionalnem parku s subtropskim gozdom. Pot se imenuje Mastic Trail. Željni še naravnih lepot, lahko zavijete v botanični vrt kraljice Elizabete II.

2O minut stran z avtomobilom od George Towna, mimogrede tukaj so ceste povsem urejene, ni lukenj, kakršne sva videla na jamajških cestah, je Pedro St. James, ena najstarejših stavb na otoku. Je iz 18. stoletja, danes obnovljena. Camana Bay prav tako vreden ogleda, saj ponuja številne restavracije, trgovinice, kino, fontane … Vse, kar si človek želi na dopustu … Tu je tudi Pekel. Ja, dobro ste prebrali. Pekel, formacija črnih skal ob severni obali Velikega Kajmana. Norooooo!   

Moram poudariti, da res niso samo plaže tu, ampak so tudi jame. Cayman Crystal jama je priljubljena atrakcija med turisti in me prav zanima, kakšna je v primerjavi z našo Postojnsko jamo. Pa kakšne so Peterova, Batova, Velika, Jama skala, Rebeckova jama … Pravijo, da so resnično vredne ogleda. Žal jih nisva videla, ker sva pristala v karanteni zaradi okužbe s koronavirusom. O tem se zagotovo razpišem v novem blogu na 2many4granny.

Dejstvo je, da se da tu dobro zaslužit. Biti natakar tu, je fantastično. Oh, če bi bila še enkrat mlada, vem, da bi tukaj služila denar in verjamem, da bi ogromno privarčevala za svoja potovanja. Verjetno več, kot sem z delom doma. In počela bi vsak dan nekaj, v čemer uživam. Potapljala bi se. Ko ne bi delala, bi se s prijatelji potopila globoko, globoko … Pa pustimo sanje. Midva sva bila na Kajmanskih otokih! In čeprav sprva z grenkim priokusom zaradi prisilnega podaljšanja, nama je ta mir popolnoma ustrezal. Verjetno sva ob drvečem tempu življenja potrebovala prav to. Umiritev. Tišino. Ko se zjutraj zbudiš in imaš noro lep pogled na prazno plažo, ko imaš možnost piti jutranjo kavico, ne da bi te non stop kdo motil pri tem. Midva sva Kajmanske otoke doživela tako, da sva  končno začutila, da je čas, da začneva z meditiranjem in jogo. Da dava v nižjo prestavo v najinem življenju … Četudi samo za kratek čas … Definitivno bodo to najine počitnice, ki se jih bova še dolgo spominjala in jih nosila v srcu. Ja, ko bom ujeta v vsakdanje obveze zaradi službe, šole, vrtca, si bom pričarala v mislih spomin, kako me je Miha sredi popoldneva vrtel po namišljenem plesišču, kako sva šla s čolnom par metrov od obale in sva bila popolnoma sama … Midva …

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.