Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Potujemo pametno! Potujemo z glavo!

Potujemo pametno, kar pomeni, da predvidimo vse nevarnosti vnaprej. Prav tako smo z mislimi osredotočeni na točno to, kaj počnemo. Odrasli vedno izredno skrbimo za varnost otrok. Na našem jadranju po južni Dalmaciji smo se imeli super in še enkrat smo jo odnesli brez poškodb, bolezni in nesreč. Trenutno se imamo fino na Kajmanskih otokih in tudi tu previdnost ter skrb za zdravje na vsakem koraku nista odveč.

Jadranje: nevarno za otroke?

Sama v jadranju vidim same prednosti: skupno druženje, neizmerno družinsko povezanost, priložnost za veliko smeha, plesa, petja, očarljiv pogled z odprtega morja na kopno, odkrivanje lepih kotičkov, čisto morje v prekrasnih zalivih … Ne razmišljam, da se lahko otroci na jadranju prehladijo, dobijo vnetje ušes ali mehurja … Če bi se zapletla v te misli, bi preveč črnogledo razmišljala. Zbolijo lahko tudi doma, na smučanju, kolesarjenju ob velikem vetru, pravzaprav kjerkoli. Dejansko smo oktobra jadrali po južni Dalmaciji in nismo potrebovali niti kap ali trakov za ušesa, saj je bilo zelo toplo. Vetrovke so oblekli le eno jutro za dve uri. Ko je močno pihalo, jim ni ustrezalo biti na odprtem in so se umaknili v notranji del na zunanji strani palube. To je kotiček na jadrnici, ki je v popolnem zavetju. Tukaj ni prišla niti sapica, lahko smo celo kartali. Hihihi …

Družinsko jadranje nam je všeč, ker imamo radi morje, ker skupaj kvalitetno preživimo prosti čas v najlepšem okolju, na svežem zraku, ker tako tudi poskrbimo za naše zdravje, ker je pogled na Dalmacijo z vode veliko bolj barvit in doživet kot s kopnega, ker nam da svobodo in nas še bolj poveže. ”Drvenje” v vetru nam predstavlja velik užitek, zato je tokratno naše jadranje že osmo zapored. Na lanskoletno v avgustu imamo še danes zelo lepe spomine, saj smo odkrili kar nekaj novih zalivov in otokov v Jadranu ter raziskali centre malih dalmatinskih mest. Več v blogu na povezavi.

Seveda pa sem pazila na zdravo razumske zadeve. Otroci so morali zaužiti zadosti tekočine. Prav tako so si privoščili dovolj ur spanja. Nisem dovolila prenajedanja s sladkarijami in slanimi prigrizki. 

Ključno je bilo to, da so si po plavanju v morju takoj preoblekli kopalke. To me je že mama opozarjala in še posebej dosledna sem bila pri deklicah. Na jadranju, kjer je prisoten tudi veter, ne odstopam od tega pravila. Prvi dan se tudi niso smeli potapljati, ker sem vedela, da jim ne bom mogla takoj posušiti lase. Ni pa bilo dovolj toplo, da bi se lasje posušili na zraku.

Da otroci ne zbolijo med jadranjem, krepimo odpornost tudi veliko prej. Uživajo velike količine sadja in zelenjave, dajem pa jim tudi razne prehranske dodatke, med drugim tudi Imunoglukan. Menim, da je preventiva zelo pomembna, ampak malo pa je verjetno tudi odvisno od sreče in pozitivne naravnanosti … 🙂

Previdnost na jadranju ni odveč

Včasih na jadranju ukrepa višja sila. Presenetijo te lahko nevihte in močni sunki vetra. Pomembno je, da imaš vedno vključeno VHF postajo na kanalu 16, na katerem te vedno opozorijo, če je rdeči alarm, da se umakneš na varno. Opozorijo te tudi, kateri veter bo pihal, iz katere smeri. Takrat je treba preudarno ravnati in se umakniti obvezno na varno, da ne pride do nesreče. Izjemno nevarno bi bilo v vetrovnem vremenu biti na odprtem morju z družino. Prav tako lahko na jadrnici izbruhne požar ali pride do trčenja dveh plovil. Tudi nasedeš lahko, če nisi dovolj pozoren. Na Kornatih je ogromno ogromno čeri in je nizka globina, zato moraš biti previden. Nesreče se zgodijo predvsem zaradi neznanja, neizkušenosti in tudi tehničnih težav. Prav tako lahko pride do nesreče, če imaš ekipo, ki ničesar ne ve o jadranju. Skipperju to resnično lahko zelo oteži delo.

Skipper mora biti nenehno osredotočen na svoje delo. Nenehno mora kontrolirati, kje so drugi čolni, jadrnice in ladje. Predvidevati mora, kaj njihovi jadrnici predstavlja nevarnost. Spremljati mora, kakšna je globina morja, kakšna je hitrost vetra, kakšni so njegovi sunki, iz katere smeri piha. V primeru nesreče obstaja protokol. Super je vse razloženo v knjižici, ki jo ima navtična šola Spinaker. Vljudno vabljeni k izobraževanju tudi vi. Resnično je super pojasnjeno, kako ukrepati, če te ujame nevihta, kaj storiti v primeru požara … Obvezno je, da si vsi potniki nadenejo rešilne jopiče. V nujni sili se je treba okleniti tudi rešilnega čolna.

Na jesenskem jadranju po južni Dalmaciji se nam je pridružila tudi Urša Novak, naša prijateljica, naša članice družine in bivša varuška. Ampak tokrat je na jadranici imela tudi posebno vlogo. Bila je naša skipperka. Skupaj z Miho je prijela za krmilo in nas popeljala do najlepših otokov. Preberite si, kaj nam je zaupala v zanimivem intervjuju. Izvedeli boste tudi, kako si lahko uresničite sanje in tudi vi postanete voditelj čolna. Več na povezavi.

Tako da, ko so se obetali veliki valovi, smo poiskali luko prej, kot smo jo nameravali. In tako smo bili dve uri v zavetrju, preden smo odrinili naprej. Verjetno bi nam na odprtem morju bilo tudi slabo, ker se je jadrnica takrat zelooooo pozibavala.

Varnost na jadrnici

Za otrokovo varnost smo zelo dobro poskrbeli. Preden smo izpluli, smo preverili, da imajo prav vsi rešilne jopiče ustrezne velikosti. Prav tako smo pogledali, ali karkoli na njih manjka ali je strgano. Ko smo jadrali (v nekem trenutku je bilo več kot 20 vozlov), smo poskrbeli, da so bili zaprti notri v kotu. Večkrat smo jih opozorili, da ne smejo skakat naokrog in da morajo sedeti pri miru. Preden smo začeli jadrati, so morali vsi na stranišče, da niso potem imeli izgovorov, da morajo vstati (čeprav se je tudi to dogajalo). Večkrat smo jih opozorili, kaj predstavlja nevarnost na jadrnici. Tudi, da morajo biti previdni pri hoji, da jim ne bi spodrsnilo. Da ne smejo vsepovsod vtikati prstov, ker se lahko uščipnejo. Na jadrnici je nameščena ograjica iz jermenov v treh nivojih, z dodatno mrežo, ki preprečuje padec z nje. Sedaj so že tako veliki, da bi težko zdrsnili skozi. Ko jadramo zelo hitro, je pravilo, da se ne smejo premikati gor in dol, če pa so že morali, pa jih je pospremila odrasla oseba. Ja, ko smo pri miru, pa so bili vsepovsod. Skakali so kot opice. 🙂 Tako da pravila vedenja na jadrnici so dobro ponotranjili, mi pa smo jih imeli ves čas na očeh. Zelo so ubogljivi in resnično so seznanjeni z vsem, kaj se lahko pripeti. In v osmih letih, odkar jadrava skupaj z otroki, še nismo imeli nobene nesreče. Trkam, da tako tudi ostane na prihodnjih.

Vedno je treba paziti, da so vse omarice na jadrnici zaprte z zatični. V primeru valov in močnega vetra se lahko zelo hitro pripeti, da vse pade iz njih. To pa lahko botruje nesreči. Ko so na jadrnici otroci, je treba biti še posebej pozoren. Predali so veliki in težki in nikakor si ne želimo, da se kaj prevrne na njih. Prav tako je treba imeti dobro zaprte predale s priborom. V slabem vremenu nikakor ne smemo pustiti lonca z vrelo vodo na štedilniku. Med jadranjem ne smejo biti na tleh brisače. Takrat mora biti vsa površina prosta. Za varnost na jadrnici pri elektriki skrbijo varovalke, različni ventili. J Še enkrat pa želim poudariti, da mora posadka vedno sodelovati pri jadranju. Vsi morajo dobro vedeti, kam se nagibamo, kam se morajo umakniti, da so bolj varni.

Prva pomoč (z razkužilom, povoji, obliži …) je že na jadrnici. Mi smo s sabo dodatno vzeli termometer, zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature pri otroku, protibolečinska zdravila za odrasle, vitaminske dodatke, Gengigel (ki nam je prišel prav, saj se je Gaji naredila velika afta) … Poudariti pa moram, da imamo s sabo zdravstvene kartice in evropske kartice. Če bi se komurkoli kaj pripetilo, bi nemudoma poiskali najbližjo zdravniško pomoč. 

Naj še enkrat izpostavim – za varnost vseh skrbiva predvsem midva z Miho, ampak na tokratnem jadranju so se nam pridružile še tri odrasle osebe, ki niso imele svojih otrok, tako da so tudi oni bdeli nad najinimi. Tudi opozarjali so jih in jim dali roko, če jih je bilo treba pospremiti po palubi.

Velika skrb tudi na Kajmanskih otokih in Floridi

Za nami je super preživet čas na jadrnici in vse je bilo v redu. Sedaj pa bomo dober mesec preživeli na Kajmanskih otokih in Floridi, kjer pa se ne smemo preveč razpustiti. Tudi tu moramo imeti ves čas oči na pecljih in raje nesrečo, nezgodo, tegobo, bolezen … preprečiti, kot potem nujno ukrepati in reševati težavo. Na letališču in letalu smo se srečali s tisoč in eno bakterijo ter virusom, izpostavljeni bomo drugačnim situacijam, kot smo jim bili na jadrnici. Ne pozabimo na dejstvo, da je med nami še vedno prisoten tudi koronavirus, zato so vsi preventivni ukrepi za okužbo in morebitno širjenje med družinskimi člani še kako na mestu.   

Skrb za naša starejša sopotnika

Kot prvo, z nami gresta tudi dedek in tašča, ki sta stara 75 let, zato mora biti naše potovanje premišljeno. V največji vročini jima ne bomo pustili, da poležavata na soncu. Seveda ju bom nenehno opozarjala, da pijeta zadosti tekočine, da se mažeta z zaščitno kremo z visokim faktorjem, da nosite klobučka. Vsa družina se bo trudila tudi na potovanju zdravo prehranjevati, zaužiti veliko sadja in zelenjave. Kot sem pa že omenjala v predhodnem blogu, imunski sistem si bomo krepili tudi s prehranskimi dodatki.

Preprečimo opekline in sončarico

Ker bodo temperature nad 30 stopinj, sem obnovila znanje, ki mi lahko pride prav v teh morskih deželah. Že doma sem si pripravila ogromno zalogo zaščitne kreme z visokim faktorjem. Nikakor si ne želim, da bi otroke opeklo. Klobučki, sončna očala so obvezna oprema! Zaščitne majice med plavanjem sem prepričana, da jim bodo tudi prišle prav. In še enkrat sem sama sebi zabičala, da jih bom večkrat dnevno namazala, ne samo enkrat, saj vem, da voda zelo hitro spere kremo. Plus nikakor ne želim, da bi kdorkoli izmed nas dobil sončarico. Uf, sploh ne želim iskati zaradi tega zdravniške pomoči, saj so cene zdravstvenih storitev tam zagotovo zelo zasoljene. Tako da – nosili bomo svetla in lahkotna oblačila, ko se bomo potepali naokrog, vsak pa bo imel svojo stekleničko vode in pika.

Zdrava prehrana

Čeprav je to naš prosti čas, čeprav se bomo veliko potepali in zabavali, si bomo vzeli tudi čas za pripravo zdravih obrokov. Nikakor si ne želim, da bi katerikoli družinski član imel težave zaradi zaprtosti ali dobil drisko. Obvezno pa bom otroke opominjala, da si redno in temeljito umivajo roke. Ne, nisem panična, ampak realna. Če se odpravljamo v druge dežele, moramo tudi premišljeno odkrivati nam neznane kotičke. Dodatno zaščito seveda bomo vzpostavili s probiotiki. Dehidracijo pa bomo preprečili z ogromnimi količinami vode.  

Kako reagirati ob ožigu meduze ali vboda morskega ježka?

Pripravljena sem tudi na ožig meduze, zato vem, da moram v takšnem primeru prizadeto mesto sprati slano vodo, peno ali zdrgniti z mivko. Ožigalke pa je najbolje odstraniti s pinceto. V naši prvi pomoči je tudi razkužilo. In na prizadeto mesto bom, če se komu to zgodi, dala hladen obkladek. Vem, da pomagajo tudi gel z aloe vero,  antihistaminična zdravila in druga mazila. V redu, nikakor si ne želim odstranjevati bodice ježka, ampak vem, da jih je tu v morju veliko, tako da če bo treba, bom nemudoma ukrepala. Mesto vboda bom najprej razkužila z alkoholom ali antiseptikom, potem pa bom bodico poskušala s pinceto ali iglo odstraniti.

Razigrani otroci: možnost za odrgnine, zvine, zlome …

Otroci bodo imeli veliko družbe, saj so se nam na pustolovščini pridružili še prijatelji. Veliko bodo tekali naokoli, se lovili, skakali v vodo, brcali žogo … Presrečna sem, ker se bodo lahko zabavali s sovrstniki. Še vedno menim, da otroci rabijo za socializacijo druženje z drugimi in da je to pomembno za njihovo tako duševno kot telesno zdravje. Vem pa, da v njihovi radoživosti zelo hitro lahko pride tudi do odrgnin, zvina, zloma … Trkam, trkam, da do tega ne bo prišlo, ampak tudi za takšne primere sva nedolgo nazaj z Miho obnovila znanje iz prve pomoči. Nikoli ne veš, kdaj ti pride prav.

Potujemo pametno

Zaradi vseh izzivov na naših potovanjih, katere sem naštela zgoraj, imamo urejeno Vzajemnino zavarovanjeMultitrip, ker zajema celo leto in se avtomatsko podaljša. Ni nam treba skrbeti, da pri nenadnem odločanju za naše izlete (recimo jadranja nismo veliko časa vnaprej načrtovali) nimamo urejenega zavarovanja. Uf, ne, zagotovo bi pozabili še na to, saj priprave na kakršnokoli pot vzamejo veliko truda in časa (za Kajmanske otoke in Florido še posebej).

Izbrali smo največji paket – XXL, ki krije:

– nujne zdravstvene in zobozdravstvene storitve,

– nujne zdravstvene prevoze,

– iskanje in reševanje ponesrečenih oseb ter

– zdravljenje akutnega poslabšanja kroničnih bolezni.

Zavarovalna vsota je do 1.000.000 EUR. Omogoča pa tudi 24/7 asistenco. Tako se izognemo stroškom nujnih zdravstvenih storitev v tujini, dobimo več kritij, kot jih ponuja evropska kartica, zavarovani pa smo za vsa potovanja in izlete. Poleg tega so kriti stroški organizacije odvetniške pomoči in prevajalca ter začasni polog varščine.

Izredno pomembno mi je, da smo zavarovani, saj imam za sabo že dve izkušnji, ko je bilo to več kot dobrodošlo. V Indiji sem si namreč zlomila nogo, na Kajmanskih otokih pa sem ostala nepričakovano zaradi okužbe s koronavirusa dodatno 15 dni. Bankrotirala bi, če ne bi imela urejenega takšnega zavarovanja, saj sva morala kriti nove letalske karte, podaljšanje bivanja oz. novo nastanitev, hrano … Zavedati se moramo, da nesreča nikoli ne počiva in je preventiva boljša kot kurativa. Če bi slučajno rabili helikopterski prevoz ali zdravljenje v bolnišnici v tujini, bi lahko dobesedno obubožali. Stroški lahko nanesejo tudi do 100.000 EUR ali več, če je treba opraviti še kakšno operacijo. Treba je pametno potovati. Treba je potovati z glavo. In mi to počnemo z zavarovanjem Multitrip, zavarovanjem Varuha zdravja, Vzajemne. To zavarovanje je res naš varuh zdravja. 🙂

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.