Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Velike priprave 2many4granny na potovanje v Afriko

Oktobra in novembra letos končno odpotujemo daleč. V Afriko. Čaka nas obisk Republike Južne Afrike, Namibije, Bocvane, Zambije in Zimbabveja. Ker se tja odpravljava skupaj z otroki, ki so še majhni (od 3 do 14 let), je najina naloga, da vse dobro organizirava in predvidiva nepredvideno. Priprave potekajo že nekaj mesecev in so v polnem teku. Misliti morava na vse detajle, da se bomo imeli lepo. Pokukajte v naš svet organizacije pred potovanjem. Mogoče prav vas navdihneva, da se tudi vi odpravite raziskovat te dežele.

Pridružite se dobrodelni akciji tudi vi.

Varčevanje, varčevanje …

Radi potujemo in Afrika je na našem ”bucket” seznamu že dolgo. Tja smo nameravali potovati že lani, a nam je načrte pokvarila korona. Prav tako smo zaradi obveznih cepljenj čakali, da je Jaša star vsaj tri leta. Za ta namen sva trdo garala cele dneve in se potila v pisarni in na sestankih. Denar sva pridno kupčkala za naše veliko družinsko potovanje in ga nisva zapravljala za ”traparije”, ampak sva mislila dolgoročno. Pot namreč ne bo poceni. Nas izpopolnjujejo avantura, odkrivanje novih dežel in kultur, spoznavanje novih ljudi, preizkušanje drugačnih specialitet, zato sva si za cilj postavila potovanje v Afriko. Predvsem nas privlačijo naravne napote in prvinskost Afrike, ki še ni tako komercializirana kot drugi deli sveta, otrokom pa bi rada pokazala, da voda ni samoumevna in da ne priteče povsod iz pipe. Veliko se bomo družili s plemeni in se srečali z revščino, kar meniva, da je to dobra popotnica za vse nas. Da cenimo, kje smo se rodili in kaj vse imamo za samoumevno. Izjemno velik del tega potovanja bo dobrodelnost. Povezali smo se s Slovensko karitas in prek podjetij in sms donacij zbiramo dobrine in sredstva, ki gredo z nami, nekaj bomo poslali vnaprej v zabojniku v Pretorio in nato v avtu peljali s seboj. V vasi Serowe v Bocvani, ki ima nekaj čez 60.000 prebivalcev in je precej revna, bomo misijonarki Fani pomagali (z donacijami in lastnimi sredstvi) zgraditi zavetišče, tako imenovani ‘shelter’. To je preprosta hiša s štirimi stenami in streho, da lahko v njej ljudje in družine brez strehe nad glavo shranijo osebne dokumente, kot je rojstni list, saj nimajo ničesar drugega in se zatečejo tja.

Zavetišče oziroma chelter za shranjevanje dokumentov.

Način potovanja in samoorganizacija (”low budget”)

Potovali bomo z lastnim prevoznim sredstvom, najprej s kombijem in nato od Cape Towna naprej z džipom 4wd, ki ima na strehi šotor. Samo prvih devet dni spimo v gostiščih in hotelčkih, nato pa vso pot v šotorih in si na poti kuhamo po večini sami. Ker smo tudi vlogerji, bomo skušali del stroška potovanja pokriti z aktivnim delom na promociji opreme, ki je za tako pot nujna ali zaželena in s tem pridobiti del sredstev. To se sicer sliši lepo in super, morda kot ugodnost, a prinaša delo in zvečer ne bova mirno gledala zvezd, ampak pisala objave, obdelovala fotografije in razmišljala o kakovostni vsebini v zameno za sredstva.

Koliko časa bova na dopustu in kdaj je najprimernejši čas?

Afrika ni za vogalom. Tja se ne odpraviš za en teden, kajti v tako kratkem času je ne moreš doživeti s srcem in z dušo. Realno bi potrebovali vsaj od tri do štiri mesece, da bi našo pot videli kvalitetno. Žal zaradi financ, službe in šole to ni možno. Z Miho sva predvsem razmišljala, koliko časa naju lahko pogrešajo v službi. Imava super ekipo in veva, da bodo zmogli brez naju (kakšen mail bova tako ali tako morala spisati in imeti kak sestanek prek zooma). Zastavili smo si, da bomo tam preživeli slab mesec dni, štartamo pa 14. oktobra 2021. Takrat je tudi najbolj idealno obdobje − jesen. Pravijo, da v Afriko ni dobro potovati v času našega poletja, ker je takrat v večini države suša, temperature pa niso tako zimske. Oktobra je tudi najboljši čas za opazovanje divjih živali v Bocvani, saj se zbirajo okrog vodnih zajetij. V obdobju naše zime pa tam vlada deževno obdobje z veliko vlage v zraku in neznosno vročino, hkrati je veliko nacionalnih parkov zaprtih in ceste so neprevozne. Ko ni vrhunec sezone, je mogoče tudi ceneje potovati. 🙂 Poudarjam, da so komarji in z njimi povezana malarija prisotni le v deževnem obdobju in potem še kakšen mesec, tako da mi potujemo v manj tveganem obdobju, ko so reke bolj izsušene.

Podatke o temperaturah oktobra in novembra ter kdaj takrat vzide in zaide sonce, smo zbrali v tabeli. Lahko si jo pogledate tukaj.

Katere so naše ciljne destinacije?

Seveda v naše načrtovanje poti sodi tudi natančna določitev, katere kraje bomo obiskali. Izrisali smo si zemljevid. Pot začnemo v Johannesburgu.

Naše destinacije torej so:

Celotna Južna Afrika

Namibija

Bocvana

Zambija – samo na kratko

Zimbabve – samo na kratko

Naša pot bo dolga 15.000 kilometrov. Vozili se bomo s štirikolesnimi motorji po rdeči puščavi Namibiji, s kajaki bomo obiskali kolonije morskih levov, se sprehajali z levi, si iz zraka ogledali Viktorijine slapove, plavali z velikimi belimi morskimi psi, se valjali po sipinah in opazovali sončni vzhod v Sussusleiu, gledali divje puščavske konje, obiskali rudnik diamantov, se ustavili na obali Cape Cross, kjer domuje več deset tisoč tjulnov, jahali noje, šli na safari ob reki Chobe, uživali na izletu z drevaki po delti reke Okavango … Na našem seznamu je tudi kuhanje slovenske večerje z rdečekožnimi Himbami, ki so znani iz filma Bogovi so padli na glavo. Vključili se bomo tudi v njihov tradicionalni način lova in nabiranja. Obiskali bomo različne sirotišnice in šole. S pomočjo Slovenske karitas bomo domačinom nesli dobrine, ki jih potrebujejo (higienske vložke, volno, trda mila, čevlje, kalkulatorje, pisala …). Najbolj pa si želimo zbrati dovolj denarja s strani podjetij in posameznikov za izgradnjo zavetišč v kraju Serowe.

Skupaj z Miho sva mnogo noči ”brainstormala” ob kozarčku dobrega vina, kaj vse bomo počeli, kaj si bomo ogledali, kaj bo zanimivo za otroke, kako nevarno je območje, kako dobro je sploh razvito, kaj lahko pričakujeva, ali je voda, elektrika ali je povezava do spleta … Pomagala sva si s številnimi blogi na svetovnem spletu in z izkušnjami drugih popotnikov. Ogledala in prebrala sva nešteto spletnih strani s predstavitvijo Afrike, da veva, kaj lahko pričakujemo. Top za branje in polne informacij so naslednje:

https://potepanja.com/ (daleč najboljša stran)

Lonely Planet

Shappa

Za otroke sveta

https://www.nina-potuje.com/potovanje-v-afriko/

https://lahkihnog-naokrog.si/category/potovanja/afrika

Zvone Šeruga

– spletne strani posamezne države

https://www.southafrica.net/gl/en/

https://namibiatourism.com.na/

https://www.botswanatourism.co.bw/

https://www.zambiatourism.com/

https://www.zimbabwetourism.net/

Tudi otroke sva pritegnila, da se vključijo v organizacijo in nama zaupajo, ali je safari točno tisto, kar jih navdušuje. Naredila sva dolg seznam vsega in zraven bomo lahko delali kljukice. 🙂

Predvsem pa redno preverjava, kakšni so vstopni pogoji v državo ob vrnitvi domov. Zaradi korone sva postala previdnejša in še bolj dosledno zbereva vse podatke, da nas ob prečkanju mej ali na letališču ne preseneti dejstvo, da nimamo kakšnega dokumenta ali testa. 🙂

POTOVANJA V TUJINO

PREGLEDNICA INFORMACIJ PO DRŽAVAH

*Vir: gov.si

Seveda se je treba za takšno potovanje dobro pripraviti in opremiti, zato smo morali pred odhodom dokupiti opremo, ki je pred tem še nismo imeli, kar je dodaten strošek.

Seznam:

– vse proti komarjem,

– ogromno tehnične opreme (kamera GoPro, diski, vzdržljiv računalnik, dron)

– platno za prah v džipu,

– športni pohodni čevlji,

– nahrbtniki,

– spalne vreče,

– dodatni šotor.

Potrebujemo vodnika ali ne?

Meniva, da sva zelo izkušena popotnika, saj sva prepotovala več kot 70 držav, veliko med njimi tudi skupaj z otroki. Zato vodnika ne bomo imeli. Sva se pa z Miho na to potovanje vnaprej dobro pripravljala več mesecev.

Koliko nas bo potovanje stalo?

Pisala sem že o finančni plati potovanja. Ampak dajmo zdaj vse točno na papir. Brez tabele, v kateri so natančno zavedeni stroški, ne gre. Treba je vključiti plačila vizumov, nastanitve v kampih, renta-a-car, hrano za tako veliko družino, gorivo, vstopnice … Četudi sva si želela nekaj ogledati, sva na koncu spoznala, da je predrago in sva si umislila kaj drugega. Striktna sva pri zastavljenem družinskem proračunu za potovanje. Lahko gremo za nekaj evrov v plus ali minus, a velikih odstopanj ne bi smelo biti. Določila sva tudi najvišji znesek, ki je po osebi, in sicer 500 evrov (vključuje vse tam, brez letalskih, cepljenja, zavarovanj in opreme, ki se kupi prej). V glavnem, odločila sva se, da zaradi potovanja v Afriko ne bomo bankrotirali, ampak si jo bomo privoščili na cenejši način, tako kot midva znava.

TABELA PREDVIDENIH STROŠKOV

Dodatno je potrebno vključiti še strošek snemalca in kamermana, opreme za snemanje in bloganje, dodatne diske, zavarovanje opreme in strošek storitve snemalcev in fotografov. Ta kalkulacija ravno nastaja in bo znana v kratkem.

Rezervacija leta

Seveda sva morala najprej poiskati let. Od kod bomo leteli in kje bomo pristali. Najino prvo iskanje se je začelo na skyscanner. Našla sva let iz Benetk, z letališča Marco Polo, v London (Heathrow) in nato v Johannesburg, letalske družbe British Airways.

ODHOD

Benetke – London – Johanenesburg

VRNITEV

Johannesburg – London – Benetke

Rezervacija nastanitev

Absolutno sva določila, kje bomo parkirali naš džip in spali v šotorih povsod, razen v JAR, kjer to nima smisla, saj so guest housi in mini hotelčki bolj pogosti in ugodni. Namestitve sva predvidela v 20 kampih, poiskala sva najugodnejše oz. najustreznejše glede na lokacije, ki jih želimo obiskati.

Popolno kamp vozilo za od štiri do sedem oseb

Naše prevozno sredstvo in dom kar nekaj časa bo Toyota Landcruiser 4.2L Safari. Izvedela sva, da je to idealno vozilo za vse tiste, ki želijo raziskati Afriko z družino, za vse ljubitelje kampiranja. Džip ima dovolj prostora za shranjevanje vse prtljage in opreme za kampiranje do sedem oseb, kar je top za našo družino. S svojim štirikolesnim pogonom in izjemno močnim podvozjem je primeren za vse vrste cest in terenov v Namibiji, Bocvani in celotni Južni Afriki. Pravijo, da zmore vse, razen letenja in plavanja. J Na strehi džipa pa postaviš/razpreš šotor, kjer prespiš noč.

Zavarovanja in ureditev dokumentov

Nikakor ne smemo pozabiti na urejanje vizumov za vse nas. Slovenski državljani za vstop v Republiko Južno Afriko potrebujemo vizum. Potni list, vizumsko vlogo in ostalo vizumsko dokumentacijo bomo lahko na Dunaj na veleposlaništvo poslali s kurirsko službo. Kontaktni podatki so zbrani tukaj. Za pridobitev vizuma potrebujemo: dve fotografiji, potni list in kopijo, izpolnjeni prijavni obrazec, kopijo letalskih kart, potrdilo o plačilu vizuma, bančni izpisek sredstev na računu za tri mesece, potrdilo o rezervaciji vsaj ene nočitve v Južni Afriki, za mlajše od 18. leta tudi izpisek iz matičnega registra o rojstvu otrok v angleškem jeziku. To sodi tudi na seznam urejanja pred odhodom v Afriko. In nekatere države v Afriki zaračunajo za vizum zelo veliko.

*Vir: gov.si  

Ne pozabimo, da moramo imeti vsi veljavne potne liste vsaj še šest mesecev po vrnitvi.  

Pred potovanjem neprestano preverjava, kakšna so priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodila ter usmeritve lokalnih oblasti. Preverila sva vstopne pogoje glede koronavirusa in splošno zdravstveno stanje v posamezni državi, v katero potujeva. V veliko pomoč nama je dokument, ki se nahaja tukaj.

Ker potujemo v Afriko, kjer zdravstvena oskrba ni v najboljših pogojih, sva poskrbela tudi za zavarovanje.

Izbrala pa sva tudi zavarovanje odpovedi potovanja zavarovalnice AmTrustInt. Underwritters, ki jo zastopa Assistance CORIS d.o.o. Zavarovanje, vključuje tudi kritje, če zbolimo doma za covidom in zaradi tega ne moremo odpotovati.

Torbica (hladilna) z vsemi zdravili pa bo z nami. V njej ne bo manjkalo:

– zdravil za slabost,

– zdravil za drisko ali proti zaprtju,

– zdravil za alergijo,

– zdravil za boleče grlo,

– zdravil proti bolečinam,

– zdravil za želodec,

– pripomočkov za oskrbo ran in odrgnin (razkužilo, povoji, obliži …),

– fiziološke raztopine,

– sirupa za zniževanje povišanje telesne temperature,

– termometer,

– zaščitne kreme pred soncem,

– zdravil, ki jih redno uživamo in jih dobimo na recept,

– pršilo za proti komarjem,

– krema za blažitev razdražene kože zaradi vbodov insektov …

S sabo bomo imeli tudi kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino Generali in zdravstveno EU kartico.

Plačevanje v tuji valuti

Obvestila sva banko NLB, da potujemo v Afriko, z njimi sva delila tudi naš načrt potovanja, da bodo imeli vpogled in ne bodo mislili, da je kdo zlorabil našo bančno kartico. Prisegava na plačevanje z debetno kartico Mastercard, v Afriki naj bi bili bankomati, nekaj gotovine bova imela tudi s sabo, ker se povsod ne da plačati s kartico.

Izostanek iz šole

Niso nič komplicirali, saj je to odlična šola za življenje. Javili smo jim že pred nekaj meseci, poslati jim morava še uradni dopis. Prevzeti morava skrb za šolo na poti.

Deliva navdušenje z otroki

Na potovanje se pripravljamo dolgo, dolgo. In vsi smo že zelo nestrpni. Včasih se ure in ure o tem pogovarjamo. Vsi dnevi verjetno ne bodo lahki, čakali nas bodo dolgi premiki iz enega kraja v drug, a bomo skupaj, kar je najpomembnejše. In vsi smo odprtih src in rok, pripravljeni sprejeti vse, kar nam pride naproti. Pripravljeni smo izkusiti noro pustolovščino.

Naredila sva seznam potrebščin, oblačil, vse opreme, hrane …

V Afriko se odpravljamo za dlje časa skupaj z majhnimi otroki, zato mora biti pakiranje premišljeno. Ne samo da imam seznam za naše krajše oddihe, tudi za takšnega ga nujno potrebujem, da česa ne pozabimo. V Afriki ne bom mogla kar skočiti v trgovino in kupiti pozabljene stvari. Obenem pa mora biti vse minimalizirano, ker nas je veliko in ogromno prtljage ne moremo stlačiti v prtljažnik. Bo treba vzeti v obzir, da se majčke ne bodo preoblačile vsakih pet minut (to je mišljeno predvsem na najini dekleti).

Tabela vse prtljage je še v nastajanju, kmalu jo delimo z vami.

Sledite nam na družbenih omrežjih in spremljajte naše priprave na  potovanje v Afriko ter samo potovanje. V prihodnjih dneh vas bomo pozvali k našemu dobrodelnemu projektu.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko