Afrika

Tudi na potovanju skrbimo za zdravje

Ker je za nami in tudi pred nami dolga pot, ker smo daleč od doma, ker smo nenehno v pogonu, ker so temperaturna nihanja velika, ker nas enkrat ‘obliva’ dež, že naslednjo minuto pa se potimo ob žgočem soncu, moramo tudi na potovanju misliti na naše zdravje. Tudi takrat morava z Miho poskrbeti, da se zdravo prehranjujemo ter da zaužijemo dovolj vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi, ki krepijo našo odpornost. Seveda pa moramo biti pripravljeni tudi na nepričakovano – na bolezni ali mini nezgodice, zato je naša mini lekarna vedno in povsod z nami. Ker prisegava na preventivo in želiva biti pripravljena tudi na najbolj strašne pripetljaje, sva poskrbela tudi za zavarovanje v tujini.

Naša mini lekarna (ki mimogrede ni čisto mini :))

Vse se je začelo že pred odhodom … Nikakor si nismo mogli privoščiti, da bi na pot odšli nepripravljeni, brez ustreznih zdravil in medicinskih pripomočkov. Posvetovala sem se s pediatrom in najinima zdravnikoma in skupaj smo sestavili seznam nujno potrebnih zdravil. Hvaležna sem jim, ker so mi priskočili na pomoč in mi pomagali založiti našo potovalno lekarno. Vsa zdravila sem shranila v priročno hladilno torbico, ker si nikakor nisem želela, da bi se na vročini pokvarila in jih takrat, ko bi jih potrebovali, ne bi mogli uporabiti oz. bi bil njihov učinek slabši.

Kaj vse smo vzeli s sabo?

ŽELODEC:

 • zdravilo za nenadne težave z želodčno kislino
 • zdravilo za trebušne krče
 • zdravilo za bolečine v trebuhu
 • zdravilo proti potovalni slabosti

NOS/SINUSI in ŽRELO, SREDNJE UHO:

 • fiziološka raztopina
 • kapljice za nos
 • zdravilo za zamašen nos in izcedek iz nosu
 • zdravilo za draženje ali bolečina v žrelu/grlu

BOLEČINA/VROČINA:

 • zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature pri otrocih
 • zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature pri odraslih
 • zdravilo za glavobol
 • zdravilo za zobobol

PREBAVA:

 • zdravilo in krema za hemoroide
 • aktivno oglje (zastrupitev s hrano)
 • rehidracijski prašek (bruhanje, driska)
 • probiotik za odrasle (bruhanje, driska; napenjanje …)
 • probiotik za otroke (bruhanje, driska)
 • odvajalo za otroke
 • odvajalo za odrasle

KOŽA:

 • repelenti proti komarjem
 • gel za pomiritev ob piku žuželk, komarjev, alergij
 • mazilo za glivično vnetje kože ali vnetje kože v kožni gubi
 • razpršilo za glivice na nohtih
 • mazilo za vnetje, razdraženost, srbenje
 • razkužilo za rane
 • alkoholne gaze
 • hladilna krema za sončne opekline
 • krema z zaščitnim faktorjem pred sončnimi žarki
 • krema za po sončenju
 • zdravilo za alergijo, srbečico na koži

OSTALO:

 • zdravilo za pomiritev

Na Instagramu smo z vami delili posnetek, na katerem lahko vidite, kako prav nam je prišla torbica s prvo pomočjo. Miha se je z nožnim prstom udaril v kamen in, ja, obliži in razkužila so nam prišli prav. Gaji smo morali odstranjevati iglico, ki se ji je zarila pod kožo, zato hvala za iglo, ki se skriva v prvi pomoči. Jaša pa si je priščipnil noht z vrati. Vse to se je zgodilo v enem tednu in ne predstavljam si, da bi bili sredi puščave brez te obvezne opreme. Naš nasvet: torbico prve pomoči imejte vedno na vidnem mestu, da jo lahko samo pograbite, ko jo potrebujete. Mi smo kar tri pospravili v predal na avtomobilskih vratih.

Zaščita proti komarjem

Ko se odpravljamo na potovanja v kraje, ki se precej razlikujejo od naših, je dobro, da se pozanimamo o primerni zaščiti. V Afriki je ena najpomembnejših stvari zaščita pred komarji, ki so tam znani tudi pod imenom ”silent killers” ali tihi ubijalci. Najbolj nevarni med njimi so Anopheles gambiae. Te vrste pri nas ne najdemo veliko. Pomembna razlika med vrsto Culex, ki je najpogostejša pri nas, in afriško vrsto je, da slednja prenaša veliko nevarnih bolezni, njihov let pa je tudi precej bolj tih, kar jim daje še dodatno prednost pri pikih. Bolezni, ki jih prenašajo afriški komarji, so virus zahodnega Nila, virus zika, mrzlica denga, virus chikungunya in seveda malarija. Zaščita pred temi boleznimi je sestavljena iz več faktorjev, ki skupaj pa ustvarjajo učinkovito preventivo. Najprej se odpravimo na posvet k strokovnjaku potovalne medicine, ki nam razloži vse pomembne dejavnike.

Obvezno se moramo cepiti proti rumeni mrzlici, priporoča pa se tudi kar nekaj drugih cepljenj. In to smo tudi storili. Zavedamo se, da je to zelo težka bolezen, za katero ni zdravila in da jo prenašajo okuženi komarji vrste Aedes in Haemagogus. Za boleznijo lahko zbolijo vsi tam, kjer je prisotna. Simptomi se pojavijo v treh do šestih dneh (tudi 13). Lahko jo prebolevamo kot gripo ali pa se pojavijo hujši znaki. Pozorni moramo biti na simptome, kot so visoka telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, bruhanje, zlatenica, krvavitev in bolečine v trebuhu, okvara ali odpoved ledvic in jeter, težave s srcem in osrednjim živčevjem. Bolniku se priporoča počitek, veliko tekočine, protibolečinska sredstva. Če vas več zanima o tej temi, si poiščite informacije na cepljenje.info.

Letos se na novo uvaja tudi cepivo proti malariji, kar je izredno dobra novica za prebivalce območij z visokim tveganjem, zraven pa tudi za vse popotnike, ki se tja odpravljajo, saj bo to precej dobra alternativa antimalarikom, ki imajo kar nekaj stranskih učinkov. Osrednja tema posveta je torej malarija. Predvsem zaradi svoje dolgoročne problematike, ki jo prinese s seboj. Na posvetu torej izvemo, kje je največje tveganje za malarijo v skladu z načrtom naše poti. To so severni del Namibije in Bocvane ter severovzhodni del Južne Afrike.

Izvemo tudi, kako jemati antimalarike (tri dni pred prihodom na mesto z visokim tveganjem, ves čas zadrževanja tam in še en teden po odhodu z območja visokega tveganja), katere antimalarike izbrati in kakšni so znaki malarije (visoka vročina, glavobol, mrzlica, bolečine v mišicah, utrujenost in zlatenica). Poleg tega nam priporočajo uporabo zaščitne mreže pred spanjem, nošenje oblačil z dolgimi rokavi in neizrazitih barv ter seveda zaščito z repelenti, ki imajo DEET faktor nad 33 (manj primeren za majhne otroke) ali vsaj 20-odstotno vsebnost pikaridina. Pomembno je vedeti tudi, da repelente nanašamo direktno na kožo (ne na oblačila) in da spreje nanesemo po uporabi sončne kreme in ne pred. Mi smo za ta namen vzeli Autan, ki je dobra zaščita pred piki komarjev do osem ur. 

Kako smo se na koncu odločili? Antimalarikov nismo uživali, zato pa smo zelo pogosto uporabljali repelent. Vsi. Nudi nam takojšnjo in dolgotrajno zaščito pred piki komarjev, naša koža ga dobro prenaša, pa priznati moram, da diši. J

Cepljeni smo tudi proti hepatitisu A

Naša pot nas je vodila v Afriko, srednje visoko in visoko endemično območje za okužbo z virusom hepatitisa A. Če bi zboleli, bi lahko prišlo do vnetja jeter, povzročitelj pa se prenaša s hrano, z vodo ali prek umazanih rok. Tako sem ves čas skrbela, da smo si redno umivali roke, tudi pri umivanju zob sem non top ‘težila’, da si jih sperejo le s pitno vodo. Pazili smo, kaj smo jedli, sadje smo oprali le s pitno vodo.

Cepljeni smo tudi proti hepatitisu B

Nacionalni inštitut za javno zdravje potnikom priporoča cepljenje proti hepatitisu B, če potujejo v srednje visoko ali visoko endemične države, kar Afrika je, zato nismo oklevali. Nismo si želeli zboleti in dobiti simptomov, kot so izguba apetita, driska, bruhanje, utrujenost, zlatenica, bolečine v mišicah, ali celo tvegati resne posledice, kot je ciroza jeter.   

Cepljeni smo tudi proti steklini

Vedeli smo, da bomo imeli ‘stik’ z divjimi živalmi. Zato nismo želeli tvegati in smo se cepili tudi proti steklini, saj Afrika sodi med države z visokim tveganjem za okužbo. Pretresljivi so podatki, da po svetu zaradi stekline umre približno 55.000 ljudi, od tega polovica otrok.

Cepljeni smo tudi proti trebušnemu tifusu

Upoštevali smo nasvet NIJZ in se cepili tudi proti trebušnemu tifusu ter s tem poskrbeli za zmanjšano tveganje črevesnih okužb na potovanju. In kot sem že omenila, resnično smo pazili, kaj smo jedli in pili.

Cepljeni smo tudi proti meningokoknemu meningitisu

Ja, vemo, da se ta bolezen zelo hitro prenaša, kapljično, z razdalje 70 cm. Prebrali smo, da se je dobro cepiti, če imaš stik z lokalnim prebivalstvom v sušnem obdobju, zato smo to tudi storili. Mi smo se na potovanju družili in preventiva je najboljša izbira.

Cepljeni smo proti gripi

Res veliko potujemo v različne dežele, zato je to cepljenje na mestu. Pravijo, da je gripa v tropskih in subtropskih krajih neprestano. Na ‘odpravi’ v Afriki si nismo želeli, da bi nam kakršnakoli bolezen pokvarila potovanje.

Cepljeni smo proti koronavirusu

COVID-19 je naša življenja prevetril, tudi popotniškega. Tako da tudi brez tega cepljenja ni šlo. Vse informacije za države, ki smo jih obiskali, so dostopne na naslednjih linkih:

https://www.gov.za/covid-19/individuals-and-households/travel-coronavirus-covid-19

https://namibiatourism.com.na/

https://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/covid-4/coronavirus-botswana

https://www.dfa.ie/travel/travel-advice/a-z-list-of-countries/zambia/

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/zimbabwe

Preventiva

Smo velika družina, zelo radi potujemo in res nam je super, če pustolovščine doživljamo skupaj, vsi popolnoma zdravi. Verjamem v moč zdrave, uravnotežene prehrane, veliko gibanja, spanca, vnosa zadostne tekočine (obvezno vode) in malo stresa. To je odlična kombinacija, da na naša vrata ne potrkajo bakterije in virusi. Tudi na potovanju morava z Miho biti dosledna pri tem. Takrat gre za spremembo okolja in navad, na poti pa uživamo tudi živila, ki jih mogoče doma ne. Skrbno morava paziti, da kdo izmed otrok ne zboli. Trkava, trkava, da še naprej ostanemo zdravi, saj načeloma tudi smo in naši obiski pri zdravniku niso pogosti. Na Instagramu smo z vami delili številne posnetke, kako skrbimo za naše zdravje in na katere pripravke, dodatke in domače ‘zvarke’ prisegamo.

Otroci so aktivni, neprestano v pogonu, radovedni, kar je seveda prav, a vem, da se lahko nepričakovano priplazi izza ovinka nezgoda ali nesreča (kot sem že omenila v zgornjih vrsticah). Zato nama je na prvem mestu, da že pred potovanjem poskrbiva za zavarovanje v tujini. Tokrat nas je šlo na pot v Afriko devet in ob zavedanju, da se lahko komu zelo hitro kaj zgodi in bomo na vrat na nos morali v bolnišnico, smo razmišljali vnaprej. Si predstavljate, kakšen strošek pregleda in zdravljenja bi za nas kot turiste to bil?! No, nočem niti vedeti … Naš #varuh zdravja je Vzajemna, ki nas vedno znova opozori, da ne pozabimo na zavarovanje za tujino in se tako izognemo stroškom nujnih zdravstvenih storitev v tujini. Njihova ponudba paketa Multitrip je idealna za nas, ki potujemo večkrat letno. Zavarovanje Multitrip velja vse leto. Mi smo izkoristili 30-odstotni popust, ki velja do 31. 12. 2021 (če se odpravljate kam za božične in novoletne praznike, premislite o takšnem zavarovanju). Ker sem vedno na tesnem s časom, mi je dobrodošlo, da sem vse potrebno lahko uredila prek spleta, zraven pa se vključila še v program zvestobe Varuh zdravja. Izbrala sem paket, popolnoma prilagojen dolžini in območju našega potovanja. Samo v vednost – cena zdravstvenega zavarovanja za tujino je odvisna od višine zavarovalne vsote. Preverite, imajo različne pakete Multitrip. In kaj sem še ugotovila? Da smo pravzaprav pri njih dobili zdravstveno zavarovanje za tujino ceneje, ker potujemo kot družina. Dobro je tudi to, da v času epidemije njihovo zavarovanje za tujino krije tudi stroške zdravstvenih storitev, ki so posledica okužbe z novim koronavirusom. In ne zanašajte se na Evropsko kartico zavarovanja. Zavarovanje za tujino Varuha zdravja presega obseg storitev in imate tudi možnost zdravljenja pri zasebnih izvajalcih, 24/7 asistenco, nujno medicinsko pomoč, nujne prevoze in odvetniške storitve. Mi smo se brezskrbno podali na pot (hvala bogu, vsaj zaradi tega ne bom dobila novih sivih las :)).

Vsem, ki ste se prebili od prve do zadnje vrstice tega bloga, 🙂 pošiljam koš pozitivnih misli. Imejte se radi in ostanite zdravi. Za neizmerno dozo sreče in veselja pa poskrbite z mini in maksi družinskimi izleti in potovanji. 

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.