Afrika

Na putovanju vodimo računa i zdravlju

Zato što je dug put iza i ispred nas, jer smo daleko od kuće, jer smo stalno u pokretu, jer su temperaturna kolebanja velika, jer nas u trenutku „potopi“ kiša, a sledećeg minuta nas oblije znoj na užarenom Suncu, moramo da razmišljamo o svom zdravlju na putovanju. I u ovom uslovima, Miha i ja vodimo računa o zdravoj ishrani, unosimo dovoljno vitamina, minerala i drugih hranljivih materija koje jačaju imunitet. Naravno, moramo biti spremni i na neočekivano – bolest ili mini nezgode, pa je naša mini-apoteka uvek i svuda sa nama. Pošto se kunemo u prevenciju i želimo da budemo spremni i za najstrašnije incidente, pobrinuli smo se i za zdravstveno osiguranje u inostranstvu.

Naša mini apoteka (koja inače nije baš mini :))

Sve je počelo pre nego što smo otišli… Nismo mogli sebi da dozvolimo da krenemo na put nepripremljeni, bez odgovarajućih lekova i sanitetskog materijala. Konsultovala sam se sa dečijim pedijatrom i našim lekarima i zajedno smo sastavili listu neophodnih lekova. Zahvalna sam im što su mi pritekli u pomoć i pomogli mi da nabavim zalihe za našu putnu apoteku. Sve lekove sam smestila u priručnu hladnu torbicu, jer nisam želela da se pokvare na vrućini i ako mi zatrebaju ne mogu da ih koristim ili je njihov efekat lošiji.

Šta smo sve poneli sa sobom?

ŽELUDAC:

 • lek za iznenadne probleme sa želudačnom kiselinom
 • lek za grčeve u stomaku
 • lek za bolove u stomaku
 • lek za putnu bolest

NOS/SINUSI I GRLO, SREDNJE UHO:

 • fiziološki rastvor,
 • kapi za nos
 • lek za začepljen nos i curenje iz nosa
 • lek za iritaciju ili upalu grla

BOL/TEMPERATURA:

 • lek za smanjenje temperature kod dece
 • lek za smanjenje temperature kod odraslih
 • lek protiv glavobolje
 • lek za zubobolju

VARENJE:

 • lek i krema za hemoroide
 • aktivni ugalj (trovanje hranom)
 • prašak za rehidrataciju (povraćanje, dijareja)
 • probiotik za odrasle (povraćanje, dijareja; nadutost …)
 • probiotik za decu (povraćanje, dijareja)
 • laksativ za decu
 • laksativ za odrasle

KOŽA:

 • sredstva za zaštitu od komaraca
 • umirujući gel za ubode insekata, komarce, alergije
 • mast za gljivičnu upalu kože ili upalu kože u kožnom naboru
 • sprej za gljivice noktiju
 • mast za upale, iritacije, svrab
 • dezinfekciono sredstvo za rane
 • alkoholna gaza
 • rashladna krema za opekotine od sunca
 • krema za sunčanje
 • posle kreme za sunčanje
 • lek za alergiju, svrab kože

OSTALO:

 • sedativ

Podelili smo sa vama na Instagramu snimak kako je nam je torbica za prvu pomoć dobro došla. Miha je udario nožnim prstom u kamen, zavoji i dezinfekciona sredstva su rešila problem. Gaji sam morala da izvadim trn koji joj se zabio pod kožu, pa hvala što se igla našla u prvoj pomoći. Jaša je uštinuo nokat vratima. Sve se dogodilo za nedelju dana i ne mogu da zamislim da budem usred pustinje bez ove obavezne opreme. Naš savet: Uvek držite svoj komplet prve pomoći na vidljivom mestu tako da možete da ga zgrabite kada vam zatreba. Mi smo stavili 3 kom u fioku na vratima automobila.

Zaštita od komaraca

Kada idemo na izlete na mesta koja su prilično različita od naših, dobro je da se raspitamo o adekvatnoj zaštiti. U Africi, jedna od najvažnijih stvari je zaštita od komaraca, koji su tamo poznati i kao „tihe ubice”. Najopasniji od njih su Anopheles gambiae. Sa tim vrstama se ne srećemo kod kuće. Bitna razlika između vrste Culex, koja je najzastupljenija kod nas, i afričke vrste je u tome što ova druga prenosi mnoge opasne bolesti, a njihov let je mnogo tiši, što im daje dodatnu prednost kod ujeda. Neke od bolesti koje prenose afrički komarci su virus Zapadnog Nila, Zika virus, Denga, Chikungunya virus i naravno malarija. Zaštita od ovih bolesti sastoji se od nekoliko faktora koji zajedno stvaraju efikasnu prevenciju. Prvo idemo na konsultaciju sa stručnjakom za medicinu putovanja, koji objašnjava sve bitne faktore.

Vakcinacija protiv žute groznice je obavezna, ali se preporučuje i dosta drugih vakcinacija. I to smo uradili. Svesni smo da je ovo veoma ozbiljna bolest za koju nema leka i da je prenose zaraženi komarci vrsta Aedes i Haemagogus. Svi mogu da se razbole ako se nalazimo u kraju gde je prisutna. Simptomi se javljaju u roku od tri do šest dana (takođe i 13). Možemo je preboleti kao grip ali i dobiti teže simptome. Moramo da obratimo pažnju na simptome kao što su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, povraćanje, žutica, krvarenje i bol u stomaku, oštećenje bubrega i jetre, problemi sa srcem i centralnim nervnim sistemom. Pacijentu se preporučuje odmor, dosta tečnosti, lekovi protiv bolova. Ako ste više zainteresovani za ovu temu, potražite informacije na cepljenje.info.

Ove godine se uvodi nova vakcina protiv malarije, što je izuzetno dobra vest za stanovnike visoko rizičnih područja, kao i za sve putnike koji tamo odlaze, jer će biti prilično dobra alternativa antimalaricima, koji često nose sa sobom dosta neželjenih efekata. Centralna tema konsultacija je bila malarija. Uglavnom zbog svojih dugoročnih problema koje nosi sa sobom. Na konsultacijama smo saznali gde je najveći rizik od malarije za nas, prema našoj mapi puta: severni deo Namibije i Bocvane i severoistočni deo Južne Afrike.

Saznajemo takođe kako treba da pijemo antimalarike (tri dana pre dolaska na mesto visokog rizika, sve vreme boravka tamo i još nedelju dana nakon napuštanja područja visokog rizika), koje antimalarike izabrati i koji su znaci malarije (visoka temperatura, glavobolja, groznica, bol u mišićima, umor i žutica). Pored toga, preporučeno je korišćenje zaštitne mreže pre spavanja, nošenje odeće dugih rukava i neupadljivih boja i naravno zaštitu repelentima koji imaju jedan od navedenih DEET faktora iznad 33 (manje pogodan za malu decu), najmanje 20 % sadržaja pikaridina. Takođe važno je znati da se repelenti nanose direktno na kožu (ne na odeću) i da se sprejevi primenjuju nakon nanošenja kreme za sunčanje, a ne pre. U tu svrhu smo uzeli Autan, koji pruža zaštitu od ujeda komaraca do osam sati.

Šta smo na kraju odlučili? Nismo pili antimalarike, ali smo vrlo često koristili repelente. Svi. Nudi nam trenutnu i dugotrajnu zaštitu od ujeda komaraca, naša koža to dobro podnosi i moram priznati da lepo miriše.

Vakcinisani smo i protiv hepatitisa A

Put nas vodi u Afriku, područje srednje visoke i visoke endemične infekcije virusom hepatitisa A. Ako se razbolimo, može doći do upale jetre, a uzročnik se prenosi hranom, vodom ili prljavim rukama. Tako da sam uvek pazila da redovno peremo ruke, čak i kada peremo zube trudila sam se da ih ispiramo samo vodom za piće. Pazili smo šta jedemo, voće smo prali samo vodom za piće.

Vakcinisani smo i protiv hepatitisa B

Nacionalni institut za javno zdravlje preporučuje da se putnici vakcinišu protiv hepatitisa B ako putuju u srednje do visoko ili visoko endemske zemlje, a to je Afrika, tako da nismo oklevali. Nismo hteli da se razbolimo i dobijemo simptome poput gubitka apetita, dijareje, povraćanja, umora, žutice, bolova u mišićima, ili čak da rizikujemo ozbiljne posledice kao što je ciroza jetre.

Vakcinisani smo protiv besnila

Znali smo da ćemo imati “kontakt” sa divljim životinjama. Tako da nismo hteli da rizikujemo i vakcinisali smo se protiv besnila, pošto je Afrika jedna od zemalja sa visokim rizikom od infekcije. Šokirao me je podatak da oko 55.000 ljudi širom sveta umre od besnila, od čega polovina čine deca.

Vakcinisani smo protiv trbušnog tifusa

Poslušali smo savet NIJZ i vakcinisali smo se protiv trbušnog tifusa, čime smo obezbedili smanjen rizik od crevnih infekcija tokom puta. I kao što sam pomenula, zaista smo pazili šta jedemo i pijemo.

Vakcinisani smo protiv meningokoknog meningitisa

Da, znamo da se ova bolest prenosi veoma brzo, kapljično, sa udaljenosti od 70 cm. Čitala sam da je dobro da se vakcinišete ako imate kontakt sa lokalnim stanovništvom tokom suše, pa smo i to uradili. Želeli smo da se družimo na putovanju i prevencija je najbolji izbor.

Vakcinisani smo protiv gripa

Zaista mnogo putujemo u različite zemlje, tako da je ova vakcinacija na mestu. Kažu da je grip aktivan non-stop u tropskim i suptropskim mestima. Na „ekspediciji“ u Africi, nismo želeli da nam neka bolest pokvari putovanja.

Vakcinisani smo protiv korona virusa

COVID-19 je poremetio naše živote, uključujući putovanja. Dakle, bez ove vakcinacije nismo mogli da prođemo. Sve informacije o COVID-u u zemljama koje smo posetili dostupne su na sledećim linkovima:

https://www.gov.za/covid-19/individuals-and-households/travel-coronavirus-covid-19

https://namibiatourism.com.na/

https://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/covid-4/coronavirus-botswana

https://www.dfa.ie/travel/travel-advice/a-z-list-of-countries/zambia/

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/zimbabwe

Preventiva

Mi smo velika porodica, volimo da putujemo i zaista je sjajno kad zajedno doživimo avanture, svi savršeno zdravi. Verujem u moć zdrave, uravnotežene ishrane, puno vežbanja, sna, adekvatnog unosa tečnosti (obavezno vode) i malo stresa. Ovo je odlična kombinacija za sprečavanje bakterija i virusa da pokucaju na naša vrata. I na putovanju, Miha i ja moramo da budemo dosledni u ovome. Ovde je reč o promeni sredine, navika, jedemo i hranu koja možda nije ista kao kod kuće. Moramo da pazimo da se neko od dece ne razboli. Kuc, kuc da budemo zdravi, jer naše posete lekaru i nisu česte. Na Instagramu smo sa vama podelili brojne video snimke kako vodimo računa o svom zdravlju, u koje preparate, suplemente i domaće „lekove“ se kunemo.

Deca su aktivna, non-stop u pokretu, radoznala, što je naravno lepo, ali znam da nezgoda ili nesreća uvek vreba negde iza krivine (kao što sam pomenula u gornjim redovima). Zato nam je na prvom mestu da se pre putovanja osiguramo za putovanje u inostranstvu. Ovog puta nas devetoro je krenulo na put u Afriku, a znajući da nekome može nešto vrlo brzo da se desi i da ćemo morati na brzinu u bolnicu, razmišljali smo unapred. Možete li da zamislite kolika bi bila cena pregleda i lečenja za nas kao turiste?! Pa ne želim ni da znam… Naš zdravstveni savetnik  #varuh zdravja je Vzajemna, koji nas uvek podseća da ne zaboravimo na zdravstveno osiguranje u inostranstvu i tako izbegnemo troškove hitne medicinske pomoći. Njihova ponuda Multitrip paketa idealna je za nas, koji putujemo nekoliko puta godišnje, a vikendom idemo i na manja putovanja. Važi tokom cele godine. Iskoristili smo popust od 30% koji važi do 31. decembra 2021. (ako idete negde za božićne i novogodišnje praznike, razmislite o takvom osiguranju). Pošto sam uvek u „stisci“ sa vremenom, „predobro“ je što sve mogu da sredim preko interneta, kao i da se uključim u program lojalnosti Varuh zdravja. Izabrala sam paket savršeno prilagođen dužini i području našeg putovanja. Samo za informaciju – cena zdravstvenog osiguranja u inostranstvu zavisi od visine osigurane sume. Proverite, imaju različite Multitrip pakete. I šta sam još saznala? Da smo zapravo kod njih dobili zdravstveno osiguranje u inostranstvu jeftinije jer putujemo kao porodica. Pozitivno je i to što za vreme epidemije njihovo osiguranje u inostranstvu pokriva i troškove zdravstvenih usluga nastalih usled nove infekcije virusom korona. Ne oslanjajte se na Evropsku karticu osiguranja, jer obim usluga osiguranje Varuh zdravja u inostranstvu prevazilazi njihove. Imate i mogućnost lečenja kod privatnih lekara, asistenciju 24/7, hitnu medicinske pomoći, hitan prevoz i pravnu uslugu. Mi smo krenuli na put bez brge (hvala Bogu da bar neću dobiti još neku sedu zbog ovoga :)).

Svima vama koji ste pročitali ovaj blog od prvog do poslednjeg reda, 🙂 šaljem korpu pozitivnih misli. Volite sebe i ostanite zdravi. Za neizmernu dozu sreće i radosti, pobrinuće se mini i maksi porodična putovanja i izleti.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.