Afrika

Računalnik, ki te na potovanju ne pusti na cedilu

Dragi naši sledilci na blogu in družbenih omrežjih, hvala, ker ste nas vsak dan zvesto spremljali na našem družinskem popotovanju po Afriki. Da smo vam lahko posredovali čudovite fotografije in ustvarili fantastične bloge ter videoprispevke, smo s sabo imeli kar nekaj sodobne tehnologije. V tokratnem blogu se bomo osredotočili na našega fantastičnega pomočnika − prenosni računalnik HP, ki je poskrbel za vso unikatno vsebino. 

Iz Afrike smo se redno javljali. Objavljali smo super fotografije, videoposnetke, bloge in zapise na spletni strani in družbenih omrežjih. Zagotovo se vam poraja vprašanje, kako nam je vse to uspelo. Imeli smo super sopotnika. 🙂 Prenosni računalnik HP je zanesljiv, ker na potovanju resnično potrebuješ računalnik, ki te ne bo pustil na cedilu. Absolutno zmogljiv računalnik, ki podpira najzahtevnejše programe. (Pustimo ob strani, da smo res veliko delali in ustvarili ogromno unikatne vsebine, za katero bi potrebovali več spomina (RAM)). Njegova velika prednost je tudi ta, da ima zelo zmogljivo baterijo, kar na potovanju pride zelo prav, saj polnjenje računalnika ni možno na vsakem vogalu. Ker je v Afriki sonce zelo močno, je pomembno tudi, da ima zaslon zelo dobro barvno natančnost in je dovolj svetel, kar je za urejanje videovsebin ključnega pomena. Dobrodošla bi bila tudi hitrejša internetna povezava, ampak včasih smo se morali sprijazniti z dejstvom, da te sploh ni na voljo.

Odrasli smo računalnik uporabljali ves dan, največ pa seveda naš snemalec Martin Žgela, ki je med vožnjo vedno urejal videovsebine. (Tako da tukaj moramo zaploskati zmogljivosti baterije.) Jaz pa sem dolgo dolgo v noč pisala nove bloge, reportaže, odgovarjala na številne intervjuje … in objavljala nove videovsebine.

Začeli smo enomesečno potovanje po Afriki. Prvi teden smo se ustavili pri prijateljici Fioni v Pretorii. In tokratni blog bo prikazal življenje tamkajšnjega premožnejšega sloja prebivalstva. Seveda vam bomo razkrili tudi naše utrinke, kaj vse smo doživeli in videli. Več v prispevku …  
Zdaj je za nami že prva tretjina poti in smo že kar malce utrujeni. Vsak dan je na števcu novih 500 kilometrov, ki jih premagujemo z občasnimi postanki, da si lahko Miha, ki je naš glavni voznik, malo pretegne noge, medtem ko mu jih jaz zmasiram z gelom Akupres, ki mu pomaga, da ga zvečer manj bolijo noge po napornih vožnjah. Več v prispevku  
Prepričana sem, da spremljate naše enomesečno popotovanje, in tokrat vam želim predstaviti, kako se imamo v Namibiji, kaj vse smo tukaj videli in doživeli. Tukaj vsak dan doživimo nekaj novega. Ne samo da nas je osupnil narodni park s številnimi divjimi živalmi, hkrati smo veseli, da smo spoznali ljudstvo Himbi, ki živi povsem drugače kot mi. Obenem smo videli eno najlepših puščav in se tudi ustavili v Swakopmundu, kjer smo preživeli do sedaj najlepši počitniški dan. Vas zanima, kaj smo počeli? Vabljeni k branju novega bloga.  

Lastnosti prenosnega računalnika HP

Za vse, ki želite malce podrobnejši opis prenosnika HP ZBook Fury 15 G7, sem zbrala informacije na enem mestu. Ponaša se z naslednjimi lastnostmi:

– procesor: Intel Core i7-10750H (2,6 – 5 GHz) 12MB 6 jeder,

– grafična kartica: nVidia Quadro T1000 GDDR6,

– RAM: 16GB DDR4 2666 MHz,

– ločljivost zaslona FHD IPS LED 1920×1080 in

– operacijski sistem: Windows 10 Pro 64 bit.

Vse to je prispevalo h kakovostni obdelavi materiala v programu DaVinci Resolve17, ki zahteva določene pogoje za delovanje, vendar smo vseeno včasih imeli težave pri popolnem delovanju programa zaradi premalo RAM-a. S seboj smo imeli štiri računalnike, ki smo jih hranili v oblazinjenih torbah, da se ne bi poškodovali. Garancija za računalnik nam velja eno leto.

Izkušnja …

Prenosni računalnik HP nam je delno omogočil takšno izkušnjo, kot smo pričakovali, saj bi za popolno uporabniško izkušnjo bilo treba nadgraditi RAM. Potem bi res postal nepogrešljiv popotnik za namene ustvarjanja videovsebin. 

Zavarovanje računalniške opreme pred potovanjem

Vso računalniško in snemalno opremo smo pred potovanjem zavarovali pri zavarovalnici Triglav. Pravzaprav je to edina zavarovalnica, ki nam je omogočila zavarovanje vsega. Naš strošek je bil 1.600 evrov za zavarovanje opreme, vredne 22.000 evrov. Zavarovanje je krilo uničenje, poškodovanje ali odtujitev. Za to smo se odločili zadnji večer pred odhodom in se vse skupaj dogovorili, izpolnili zavarovalno listino in vplačali premijo. Zavarovalniški agent je bil odlično usposobljen, postregel nam je s kopico informacij in vse smo uredili v zelo kratkem času. Izvedeli smo, da za to obstaja posebna zavarovalna polica. Opozoril nas je, da je vsa oprema zavarovana v primeru uničenja, obenem tudi v primeru kraje, ampak le iz zaprtega prostora. Če so vidni znaki vloma v zaklenjen avto ali sobo in so nam bile odtujene stvari, se to upošteva. Če bi slučajno pozabili kamero na klopci in bi nam jo nekdo nato ukradel, še preden bi se vrnili ponjo, pa tega ni možno upoštevati. Odločili smo se, da zavarujemo vso računalniško in snemalno opremo za obdobje našega potovanja, od začetka do konca. Mogoče pa bomo v prihodnje razmislili o letni zavarovalni polici, saj resnično veliko potujemo. Tako da pred odhodom na večje potovanje imejte v mislih tudi takšno zavarovanje, in ne samo lastno, saj nikoli ne veste, kaj se vam lahko pripeti. Nam sicer niso ukradli računalnika ali kamere, so pa Živi mobilni telefon in denarnico. 🙁 Seveda smo primer nemudoma prijavili policiji.  

Samo v vednost, če se odpravljate v Afriko … Na mejah nam je največ časa vzelo izpolnjevanje izstopnih in vstopnih obrazcev za posamezne države. Na srečo pa nam ni bilo treba prijaviti računalniške opreme. Nasvet: računalniško opremo imejte med letom pri sebi. Tako smo storili tudi mi. Zakaj? Zaradi vgrajenih baterij je ne smemo dajati med prtljago. 

Naša snemalna in fotografska oprema …

Ampak naši posnetki in fotografije ne bi bili tako kakovostni, če ne bi imeli še:

– kamere Nikon Z6 (visokokakovostna, brezzrcalna kamera, ki ustvarja filmske posnetke profesionalne kakovosti),

– kamere GoPro Hero9 (23.6MP senzor za snemanje 5k video vsebin in 20MP fotografij, HyperSmooth 3.0 in TimeWarp 3.0 tehnologija),

– vseh objektivov Nikon,

– Dji Mavic Air 2 drona (zajem slike ločiljivosti 48MP in videa ločljivosti 4k/60fps, do 34 minut letenja, domet do 10 km, vgrajen GPS …) in

– ogromno drugih pripomočkov, ki pa seveda ne bi bili dovolj, če ne bi bili v rokah našega svetovnega snemalca Martina. 

Ste si že ogledali na Instagramu in Facebooku vse posnetke, ki so nastali v Afriki? Kateri vam je najbolj všeč?

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.