Afrika

Računar koji vas neće izneveriti na putovanju

Dragi naši pratioci na blogu i društvenim mrežama, hvala vam što nas svakog dana verno pratite na našem porodičnom putovanju po Africi. Da bismo mogli da sa vama podelimo prelepe fotografije i kreiramo fantastične blogove i video postove, poneli smo odabrane primerke moderne tehnologije sa sobom. U ovom blogu ćemo se fokusirati na našeg fantastičnog pomoćnika – HP laptop, koji se pobrinuo za sav fenomenalni sadržaj.

Iz Afrike smo se redovno javljali. Objavljivali sjajne fotografije, video zapise, blogove i postove na web-u i društvenim mrežama. Sigurno ste se pitali kako smo sve ovo uspeli? Imali smo sjajnog saputnika. 🙂 HP lap top je pouzdano rešenje na putu, kada vam je zaista potrebna mašina koji vas neće izneveriti. Apsolutno moćan računar koji podržava najzahtevnije programe. (Ostavimo po strani činjenicu da smo zaista naporno radili i napravili ogromnu količinu fenomenalnog sadržaja koji bi zahtevao više memorije (RAM)). Njegova velika prednost je što ima veoma izdržljivu bateriju, što je veoma zgodno na putovanju, jer punjenje računara nije moguće na svakom ćošku. Pošto je Sunce u Africi veoma jako, važno je i da ekran ima veoma dobru rezoluciju i da je dovoljno svetao, što je ključno za video montažu. Brža internet konekcija bi takođe bila dobrodošla, ali ponekad smo morali da se pomirimo sa činjenicom da nje uopšte nema.

Mi odrasli smo po ceo dan koristili računar, a najviše, naravno, naš snimatelj Martin Žgela, koji je tokom vožnje montirao snimljeni video materijal. (Ovde posebno moramo da pohvalimo kapacitet baterije.) Ja sam ga najviše koristila. Provela sam duge, duge noć pišući nove blogove, reportaže, odgovarajući na brojne intervjue… i naravno objavljivala nove video snimke.

Započeli smo jednomesečno putovanje po Africi. Prve nedelje smo stali kod naše prijateljice Fione u Pretoriji. I ovoga puta blog će prikazati život tamošnjeg imućnijeg sloja stanovništva. Naravno, otkrićemo vam i naša zapažanja, šta smo sve doživeli i videli. Više u članku  
Sada je za nama prva trećina puta i već smo pomalo umorni. Svaki dan je novih 500 km, koje savladavamo sa povremenim zaustavljanjima da bi Miha, koji je naš glavni vozač, malo protegnuo noge, dok ih ja masiram Akupresom, što mu pomaže da ga manje bole uveče posle naporne vožnje. Više u članku  
Sigurana sam da pratite naše jednomesečno putovanje, a ovoga puta želim da vam predstavim kako se provodimo u Namibiji, šta smo sve videli i doživeli ovde. Svaki dan doživljavamo nešto novo. Ne samo da smo bili zadivljeni nacionalnim parkom sa brojnim divljim životinjama, već smo u isto vreme srećni što smo upoznali domorodačko pleme Himba koji žive potpuno drugačije od nas. U isto vreme smo videli jednu od najlepših pustinja i svratili u Swakopmundu, gde smo proveli najlepši praznični dan do sada. Pitate se šta smo radili? Pozvani ste da pročitate novi blog

Karakteristike HP lap topa…

Za sve koji žele malo detaljniji opis laptopa HP ZBook Furi 15 G7, prikupila sam informacije na jednom mestu. Može da se pohvali sledećim karakteristikama:

– procesor: Intel Core i7-10750H (2,6 – 5 GHz) 12MB 6 jezgara,

– grafička kartica: nVidia Kuadro T1000 GDDR6,

– RAM: 16 GB DDR4 2666 MHz,

– rezolucija ekrana FHD IPS LED 1920k1080 i

– Operativni sistem: Windows 10 Pro 64 bit.

Sve ovo zajedno doprinosi kvalitetnoj obradi materijala u programu DaVinci Resolve17 koji zahteva određene hardverske preduslove, ali smo i dalje ponekad imali problema sa punim radom programa zbog nedovoljne RAM memorije. Sa sobom smo imali četiri kompjutera, koje smo čuvali u tapaciranim torbama da se ne bi oštetili. Garancija na računar važi godinu dana.

Iskustvo …

HP laptop nam je delimično pružio iskustvo koje smo očekivali, jer za naše želje u smislu video produkcije potrebna je nadogradnja RAM-a. Tada bi zaista postao nezaobilazan putnik za potrebe kreiranja video sadržaja.

Putno osiguranje računarske opreme

Sva kompjuterska oprema i oprema za snimanje su pre putovanja osigurani kod Triglava. U stvari, ovo je jedina osiguravajuća kompanija koju smo pronašli i koja nam je omogućila da osiguramo sve. Naš trošak je bio 1.600 evra za osiguranje opreme u vrednosti od 22.000 evra. Osiguranje pokriva rizik od uništenja, oštećenja ili otuđenja. Odlučili smo da to uradimo poslednje noći pred polazak i sve dogovorili, popunili ispravu o osiguranju i uplatili premiju. Agent osiguranja je bio odlično obučen, pružio nam je gomilu informacija i sve smo završili u vrlo kratkom roku. Saznali smo da za to postoji posebna polisa osiguranja. On je podsetio da je sva oprema obezbeđena u slučaju uništenja, istovremeno u slučaju krađe, ali samo iz zatvorenog prostora. Ako postoje vidljivi znaci provale u zaključani automobil ili prostoriju i stvari su nam ukradene, to se uzima u obzir. Ako smo slučajno zaboravili kameru na klupi pa nam je neko ukrao pre nego što smo se vratili po nju, to se ne može uzeti u obzir. Odlučili smo da osiguramo svu kompjutersku i opremu za snimanje za period našeg putovanja, od početka do kraja. Ali možda ćemo u budućnosti razmotriti godišnju polisu osiguranja, jer zaista mnogo putujemo. Dakle, pre nego što krenete na veće putovanje, imajte na umu i takvo osiguranje, a ne samo svoje, jer nikad ne znate šta bi vam se moglo dogoditi. Nisu nam ukrali kompjuter ili kameru, ali su ukrali Živin mobilni telefon i novčanik. 🙁 Naravno, slučaj smo odmah prijavili policiji.

Samo za informaciju, ako idete u Afriku… Na granicama nam je najviše vremena trebalo da ispunimo izlazne i ulazne formulare za pojedine zemlje. Na sreću, nismo morali da prijavimo kompjutersku opremu. Savet: Držite računarsku opremu sa sobom tokom leta. I mi smo. Zašto? Zbog ugrađenih baterija nije poželjno da ih stavljate u prtljag.

Naša oprema za snimanje i fotografisanje…

Ali naši snimci i fotografije ne bi bili tako dobri da nemamo:

Nikon Z6 fotoaparati (visokokvalitetna Mirrorless kamera koja stvara filmske snimke profesionalnog kvaliteta)

– GoPro Hero9 kamere (23,6MP senzor za snimanje 5k video sadržaja i 20MP fotografija, HiperSmooth 3.0 i TimeVarp 3.0 tehnologija),

– svi objektivi Nikon

– Dji Mavic Air 2 dron (snimanje slika 48MP rezolucije i 4k/60fps videa, do 34 minuta leta, domet do 10 km, ugrađen GPS) i

– mnoštvo drugih gedžeta, koji naravno ne bi bili dovoljni da nisu u rukama našeg svetskog snimatelja Martina.

Da li ste već videli sve snimke snimljene u Africi na Instagramu i Facebooku? Koji ti se najviše sviđa?

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.