Afrika

Pametne naložbene strategije so zelo pomembne

Pametne naložbene strategije so zelo pomembne. Strokovnjaki priporočajo, da tretjino svojih naložb usmerimo v nepremičnine, tretjino v delnice, denar, sklade, kriptovalute … in tretjino v plemenite kovine. Za nakup zlata in srebra je sedaj pravi čas, saj je njuna cena na zgodovinsko nizki ravni. Ko se odločite za to, lahko tudi vsak mesec nakupujete po majhne količine zlata. Pri podjetju Elementum, kjer varčujeva tudi midva z Jasno za najine otroke, omogočajo možnost nakupa in prodaje plemenitih kovin na preprost in enostaven način.

Najina naložba v plemenite kovine

Kot ste že lahko ugotovili iz najinih blogov in objav na družbenih omrežjih, z Jasno zelo veliko delava. Večino prisluženega denarja sva vložila v gradnjo hiše oz. če sem bolj natančen – vložila sva ga v nepremičnino. Zavedava pa se, da je pomembno, da ga tudi varčujeva in vlagava še kam drugam. Da preprosto razpršiva svoje premoženje. Za naložbe v plemenite kovine sva se odločila zaradi strahu v koronskih časih. Bojiva se inflacije po covidu, prepričana pa sva, da plemenite kovine ohranjajo svojo vrednost. Verjameva, da bo denar vedno manj vreden, medtem ko zlato in srebro ohranjata vrednost že več kot 5.000 let. Saj ste tudi vi že ugotovili, kajne? Pred petimi leti smo za enak znesek denarja kupili več dobrin kot danes, a zavedati se moramo, da bomo v naslednjih petih letih lahko kupili še manj.

Za naložbo v plemenite kovine sva se odločila pri podjetju Elementum. Zaupava mu, ker na trgu posluje že od leta 2006. Druga prednost je ta, da ti v sodelovanju z njim ni treba hraniti plemenitih kovin doma, ampak so na varnem v sefih, in sicer v tujini. Ja, prisegava na dolgoročno varčevanje, ker ne verjameva v hitre zaslužke. Na primer, kripto valute imajo visoko fluktuacijo, vzpone in padce. Ni skrivnost, koliko dava na stran mesečno v plemenite kovine. To je približno tri odstotke najinih prihodkov. Strokovnjaki iz podjetja Elementum so nama pojasnili, da je zlato ob nakupu in prodaji zakonsko oproščeno tudi DDV-ja, medtem ko je srebro obdavčeno z 22-odstotnim DDV-jem v primeru, če ga kupiva v Sloveniji. A sva s pomočjo njihove posebne strategije oproščena tudi DDV-ja na srebro, če ga kupiva, hraniva in prodava v brezcarinskem skladišču v Švici.

Finančno opismenjujeva tudi otroke

Finančno opismenjujeva otroke tako, da jim razlagava, od kod prihaja denar. Kakšna je razlika med papirnatim denarjem in ostalimi naložbami, še ne razumejo vsi. Ampak počasi začenjajo razumeti pomen varčevanja. Vsi imajo svoje hranilnike in pridno varčujejo. Spoznali so že, kako si lahko uresničijo željo in kupijo kakšno večjo stvar, če zanjo varčujejo. 

Afrika in plemenite kovine

Na našem popotovanju po Afriki sva imela z Jasno čas razmišljati tudi o tem, kako delava, varčujeva in o najinih naložbah v plemenite kovine … Dobila sva tudi vpogled, kakšne so razmere v zvezi s plemenitimi kovinami v državi, ki smo jo obiskali.

Od 80. let prejšnjega stoletja naprej velja Južna Afrika za vir velikega dela svetovne oskrbe z zlatom. Zasledil sem, da je kar 22 odstotkov zlata, ki je trenutno v obtoku, prav iz te države. Če sem natančen, do leta 2006 je bila glavni svetovni proizvajalec zlata, danes pa spada med top 10 držav, ki proizvajajo zlato na svetu. Na seznamu so še Kitajska, Avstralija, Rusija, Združene države Amerike, Kanada, Peru, Mehika, Uzbekistan in Brazilija. Pravijo, da je Južna Afrika zgrajena iz starih kamnin, ki so bogate z rudami. Tam so nahajališča platine, kroma, mangana, zlata, diamantov, titana, antimona, črnega premoga in železove rude. Prav zato je to najbolj razvita država afriške celine. Seznanjen sem, da 50 odstotkov proizvedenega zlata porabijo za nakit, 40 odstotkov za naložbe in 10 odstotkov v industriji.

Zanimivo je to, da se tudi tamkajšnji premožnejši prebivalci odločajo za varčevanje v plemenitih kovinah. Poglavitni razlog je ta, da vrednosti njihovih lokalnih valut nihajo. Drugi razlog je zagotovo ta, da jim je zlato blizu, saj je njegova proizvodnja prav pri njih. 

Imeli smo priložnost videti rudnik zlata. Večina jih je skoncentriranih v okolici Pretorie in so tudi dobro vidni, saj gre pretežno za zunanje kope. Nekaj rudnikov je tudi v Namibiji. To niso klasični rudniki, pri katerih se spustiš v globino. So pravzaprav takšni, kjer stroji kopljejo na površju. Dejansko so odprti kopi. Razmere za delo so precej normalne. Gre predvsem za vožnjo tovornjakov in ne kopanje v zaprtih prostorih.  

Moj namig za konec za vas … 🙂 Bližajo se prazniki. In ker je to tudi čas nakupov, ne razmišljajte predolgo, kaj bi kupili otrokom. Odločite se tako kot midva. Mislite na finančno prihodnost otrok in varčujte že danes v fizičnem zlatu in srebru. Otroški zaklad je za to odličen produkt podjetja Elementum. Vabljeni k izpolnitvi vprašalnika TUKAJ in njihovi svetovalci vam bodo odgovorili na vsa vprašanja ter vam pomagali pri naložbah v plemenite kovine. 

Prispevek pripravil Miha Culiberg.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko