Afrika

Naši dragoceni spomini na afriško avanturo ob skodelici kakava

Naša družinska prehrana je po navadi zelo raznovrstna. Otroci so v Afriki pogrešali predvsem zelenjavo. Tam smo večinoma jedli meso, ki je zelo, zelo poceni. In, ja, ne bom skrivala – tudi hitra prehrana je bila na našem jedilniku. Na potovanju na splošno zelo težko sledimo načelom zdrave prehrane, na katero prisegamo doma vsak dan. Vesela sem, da smo s sabo vzeli tudi nekaj zelo dobrega od doma. Kaj, vam razkrijem v nadaljevanju bloga. In takšna naša mini družinska razvajanja sredi puščave si bomo za vedno zapomnili.

Sladka razvada na potovanju

Čeprav smo si v Afriki privoščili veliko zanimivih sladkarij, pa so otroci zjutraj še vedno najraje spili kakav BenQuick, ki sodi med vodilne slovenske znamke instant kakavovih napitkov, čez dan pa so sladoled prelili s Sladkim grehom. To dvoje preprosto obožujejo in se tej sladki razvadi ne morejo odreči niti na tisoče in tisoče kilometrov stran od doma. Kakav je preprosto tako okusen in ga je enostavno pripraviti, da je to naša nepogrešljiva prtljaga tudi na daljših potovanjih po tujini. Prisegamo na različne izdelke blagovne znamke BenQuick, saj imajo otroci tudi različne okuse. Gaja obožuje belo vročo čokolado, Jaša ima rad vročo čokolado, ostali otroci pa kakav. Jaz sem velika ljubiteljica bele kave s cikorijo, Miha pa žitne kave.

Razkriti vam moram, da nam je kakav najbolj prijal, ko smo se v puščavi zbudili v izredno mrzlo jutro. Dal nam je toploto in energijo, da smo lahko pospravili šotore. Otrokom je zadišal tudi, ko smo se vozili s štirikolesniki sredi puščave. Vroča čokolada nam je prišla prav, ko nas je neki večer ujela nevihta in je temperatura kar naenkrat padla s 30 na 18 stopinj Celzija. Takrat smo si naredili vročo čokolado, ki je zelooooo pomagala, da nas ni zeblo. Skratka, neodvisno od vremena ali kraja smo prisluhnili svojim željam in si en dva tri pripravili najboljši napitek na svetu. No, jaz imam to častno nalogo. Pripravim ga in potem samo uživaaaamo. 🙂 Res je, da si znajo kakav otroci pripraviti sami, sploh takrat, ko rečem, da ne smejo več jesti, ker so si že umili zobe … Hihihihihi …

Mnogi so mi na družbenih omrežjih poslali sporočilo in me spraševali, zakaj smo vzeli v Afriko proizvode Benquick. Čeprav je za marsikoga to neobičajno, je zame kot mamo z veliko otroki to top rešitev. Kakav in vroča čokolada sta pakirana v priročnih majhnih vrečkah, ki jih je preprosto pospraviti med prtljago in imeti vedno pri sebi v manjšem nahrbtniku, ko se odpraviš na kak izlet. Drugi razlog, ki pa je tudi najpomembnejši, je ta, da imajo otroci kakavove proizvode BenQuick najraje.

Prednosti kakavovih izdelkov BenQuick

Prednosti kakavovih izdelkov Benquick so v tem, da obstajajo tudi izdelki z manj sladkorja, kar je v današnjih časih zelo pomembno, glede na količino sladkorja, ki ga v veliko izdelkov dodajajo. Okus pa nam je zelo všeč zato, ker je unikaten in je dejansko naša definicija, kakšnega okusa naj bi bil kakav. Odkar so ga otroci poskusili, si ne želijo več kakavov drugih blagovnih znamk.

Najino mini razvajanje na velikem popotovanju

Tako kot so se otroci v Afriki razvajali s kakavom, sva si midva vedno vzela pet minut zase in si privoščila žitno kavo. Miha jo naravnost obožuje. Spominja ga na otroštvo, ko je bila ta kava izjemno popularna. Mene pa popelje v obdobje porodniškega dopusta, ko sem si jo privoščila z največjim veseljem in povsem brez slabe vesti, medtem ko je dojenček spal. Hkrati sva prepričana, da naju ta kava napolni z dodatno energijo. Ko pa sem pila belo kavo cikorijo in sem opazovala lepote, ki so nas obdajale, se mi je na obraz vedno narisal poseben nasmešek. Mimogrede, to mi je nekega popoldneva dejala Mija. 🙂 Sredi divjine z najljubšim napitkom v rokah – neprecenljivo! Za vse, ki ne veste, cikorija je odličen vir prehranskih vlaknin, ki so pomembne za naše zdravje. Poleg tega Bela kava s cikorijo Benquick ne vsebuje glutena (tako da jo lahko uživajo tudi osebe s celiakijo) in kofeina, a vseeno spominja na kavo. In še en plus – vsebuje bistveno manj sladkorja. Če je še niste poskusili, jo morate. Priporočam. 🙂 Poznam tudi Selection kakav Benquick, ki je proizveden iz trajnostnega certificiranega kakava UTZ, tako da je izbira resnično bogata. Vsak lahko najde svoj najljubši okus.

Kakav Benquick je poskusilo tudi lokalno prebivalstvo …

Kakav Benquick smo dali poskusiti tudi domačinom iz plemen Himbi in Bušmani. Pravzaprav jih je večina prvič pila kakav. Povedali so nam, da poznajo samo kavo, naš kakav pa jim je bil bolj okusen. Bili so navdušeni! Najbolj veseli pa so bili seveda otroci. 

V Afriki smo z otroki doživeli neverjetno izkušnjo. Obiskali smo pleme Himbi. Avtohtono ljudstvo nas je očaralo s svojo pristnostjo in drugačnostjo. V njihovi družbi smo se počutili dobrodošlo, osvobojeni vseh spon sodobnega življenja.
Ste si ogledali mednarodno uspešnico Bogovi so padli na glavo, ki se dogaja v Bocvani? No, midva z Miho sva si jo. In sedaj sva imela priložnost z otroki obiskati pleme Bušmanov (ali tudi Saan), ki so glavni akterji tega filma. Daleč stran od civilizacije

Sladki greh sredi Afrike … 🙂

Desertni preliv Sladki greh ima najraje Jaša, ki si ga je včasih privoščil tudi na skrivaj med vožnjo. Tako je potešil svojo željo po sladkem, ko ni bilo nobene trgovine več 100 kilometrov daleč. Najraje ima okus čokolade, medtem ko sta Gaja in Mija nori na okus jagode in si z njim vedno prelijeta sladoled. Midva z Miho pa imava najraje okus karamele. Pssst, naj vam prišepnem svojo skrivnost. Včasih si ta desertni preliv doma dam zjutraj na smetano na kavi. Pssst, pa nikomur ne povejte … 🙂

In kaj so imeli otroci najraje na kampiranju? Ko jih je očka za večerjo sredi divjine sredi Afrike presenetil z mini palačinkami. Seveda brez jajc, povsem preproste, pripravljene iz rastlinskega napitka, polnozrnate moke, malce sladkorja in soli. En dva tri narejene, za ‘mulce’ pa največje veselje, saj so jih potem po želji prelivali z desertnimi prelivi. Naša luksuzna večerjica sredi puščave. 🙂

Naši dragoceni spomini ob skodelici kakava

Po navadi se ob sladkanju s kakavom pogovarjamo o našem načrtu za tisti dan. Takrat so otroci bolj pripravljeni poslušati, tudi če izvedo, da bodo morali potrpeti zelo dolgo pot. Teh trenutkov se bomo verjetno najbolj spominjali, ko bodo že odrasli. (Upam, da ne odrastejo prehitro in se bomo skupaj odpravili še na mnoga sladka popotovanja. :)) In seveda nikoli, ampak nikoli, nihče izmed nas ne bo pozabil neverjetne avanture sredi puščave. Po sankanju na pesku, kar je ena najbolj norih aktivnosti, ki smo jih poskusili, smo si privoščili kakav.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.