Afrika

Kako smo plaćali kupovine, smeštaj, gorivo… u Africi? Gotovinom ili debitnom karticom?

Neverovatno je da su afričke zemlje izbrisale gotovinu sa mape mnogo više od Evrope, a pre svega od Slovenije. POS terminali se nalaze u apsolutno svim prodavnicama, restoranima, benzinskim pumpama, smeštajima… U Bocvani, na primer, nismo morali da podižemo lokalni novac, jer možete da plaćate karticom svuda. Možda je ova opcija postala aktuelna sa kovidom, ali možda je to bio slučaj i ranije… Činjenica je, da su Afrikanci u potpunosti prihvatili plaćanje karticama umesto gotovinom, što naravno ne znači da se ne koristi još tu i tamo. Ali u svakom smeštaju ili restoranu će Vas pitati: ”Cash or swipe?”

Do sada sam na putovanja uvek išao sa Maestro karticom, kojom sam plaćao direktno sa ličnog računa. Ovde u Africi, ispostavilo se da Mastercard debitnu karticu možete da koristite bilo gde, a Maestro kartica ima ograničenu upotrebu. Dakle, u hotelu sam morao da prebacim sredstva sa bankovnog računa za koji imam vezanu samo Maestro karticu na bankovni račun za koji imam Mastercard debitnu karticu. To je bio jedini način na koji sam mogao da platim račun. Još jednom se pokazalo da je Mastercard debitna kartica mnogo korisnija od Maestro.

Oh, kad se setim da su se nekada koristili putnički čekovi… Za njih se plaćalo mnogo novca za kupovinu i unovčavanje. Nisu ih svuda primali. Bili ste manje likvidni nego sada sa Mastercard debitnom karticom. Iz mog iskustva, rizik da izgubite putničke čekove ili da ne možete da platite prenoćište je bio realan. Putovanje sa karticom je mnogo jednostavnije. Možete podići onoliko novca koliko vam je potrebno na bilo kom bankomatu, praktično bilo gde u svetu. I kurs za konverziju valuta je takođe veoma pristupačan.

Lako svakodnevno plaćanje

Mastercard debitna kartica nam je dobro došla za sve kupovine u prodavnicama i hotelima. Sa ovom karticom sam zaista mogao da platim bilo gde. Da istaknem samo nekoliko primera… U Namibiji, pre nego što smo se ušli u zemlju, morali smo da se ponovo testiramo na kovid. I tamo su cene testiranja visoke, ali je, naravno, obezbeđeno da test platiti karticom. Sa njom smo se platili i vožnjom qvadovima za devet osoba. Da, usred pustinje imate mogućnost da plaćate Mastercard debitnom karticom. Karticom smo plaćali i manje kupovine. Na primer, jednostavno sam je izvukao iz novčanika kada smo hteli da platimo račun za flaširanu vodu. Sa njom sam plaćao i račune za gorivo, smeštaj u hotelu, ulaznice za razne atrakcije… Dali smo i napojnicu preko kartice, tako da smo njome platili zaista sve. Lako i brzo! Plaćeni iznosi su odmah skinuti sa transakcionog računa i tačno sam znao koliko još uvek imam novca na raspolaganju.

U principu, POS terminali u Africi omogućavaju beskontaktno plaćanje, ali je tačno da se dosta puta dešavalo da prilikom beskontaktnog plaćanja POS terminal i dalje zahteva da ubacim karticu u terminal. Verovatno je razlog sigurnost transakcija. Iskreno, nisam zapravo pronašao tačan uzrok, možda je zavisilo od iznosa kupovine.

Takođe smo koristili web aplikacije u Africi. Plaćanje na Booking.com sam završio on line sa Mastercard debitnom karticom. Platili smo i jedan izlet on line, tačnije safari kroz nacionalni park Chobe, istom karticom.

Osećaj sigurnosti

Apsolutno smo se osećali sigurnije zbog toga što možemo da plaćamo karticom. Imali smo kod sebe samo 500 dolara (432 evra) u gotovini za celo putovanje. Potrošili smo ih, samo da se rešimo gotovine, a ne zato što nismo mogli da platimo Mastercard debitnom karticom. Sa sobom bi zapravo morali da nosimo pet različitih valuta: južnoafrički rand, namibijski dolar, bocvansku pulu, zambijsku kvaču, zimbabveanski dolar, što bi bio veliki izazov gde da bezbedno čuvamo toliko novca.

I, da, miran sam jer koristim Mastercard debitnu karticu jer znam da sam zaštićen i od prevare. Znam da se na mene, kao vlasnika ove kartice, odnosi Zero Liability (nulta odgovornost) za neovlašćene transakcije od strane drugog.

Ali posebno sam pažljiv na putovanjima. Za debitnu karticu uvek kupujem mini novčanik, koji stalno nosim sa sobom u prednjem džepu pantalona. I samo ja nosim taj novčanik na putovanju, niko drugi. Međutim, ako bi se desilo, da je moja debitna kartica ukradena ili izgubljena, odmah bih otkazao karticu. Savet za sve putnike: oprez, oprez, oprez! A kada mislite da ste je izgubili, dajte sebi još jednu šansu. Pretražite sav svoj prtljag tri puta da biste je pronašli. Jer ako se kartica poništi, dostava nove u zemlju u kojoj se nalazite oduzima mnogo vremena. I verovatno ne biste ni stigli do kraja svog putovanja …

Raširena mreža bankomata

U Africi zaista ima mnogo bankomata, problem nastaje tek krajem meseca, kada svi odu da podignu plate ili socijalnu pomoć. U to vreme pred njima su veoma dugački redovi. Možete, naravno, podići novac, ali morate strpljivo da čekate u redu.

Na našem putovanju u Afriku, otkrio sam da je apsolutno isplativije podizati gotovinu na bankomatu nego menjati evre za njihovu valutu u menjačnici. Na nekim bankomatima uopšte nije bilo provizije, a na nekima je bila minimalna. Govorim o proviziji koja je manja od 1 % iznosa koji menjate. Uvek uzmite potvrdu o transakciji, tako da stalno imate kontrolu nad vašim troškovima.

Zemlje u ovoj oblasti su prilično međusobno povezane, tako da je tipična konverzija bila 1 evro za 17 do 18 jedinica lokalne valute u zavisnosti od zemlje.

Koristio sam i mobilni novčanik. Pored fizičke kartice, možete da instalirate opciju virtuelne kartice u tkz.mobilni novčanik, što dodatno povećava sigurnost plaćanja, pošto imam mogućnost plaćanja na dva načina za isti račun.

Cene u Africi

Cene u Južnoj Africi i Namibiji su 20, 30% niže nego u Sloveniji. Najočiglednija razlika je u gorivu koje je mnogo jeftinije od jednog evra. Prosečna cena goriva je oko 0,85 evra, kafa se može popiti za 1 evro, pivo od 1,5 do 2 evra. Najzanimljivije je da šniclu možete da pojedete već za 6 evra.

Autor: Miha Culiberg

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.