Resnične izpovedi

Riba: zdravo živilo za otroke

Vsi vemo, da so ribe zelo zdrave, zato sem jih Zoji Miji, Gaji in Jaši začela po dopolnjenem šestem mesecu starosti uvajati kot gosto hrano. Vedela sem, da bodo tako zaužili veliko beljakovin, mineralov in vitaminov. In najprej sem koščke mesa nadomestila z morskimi ribami enkrat tedensko. Danes jih obožujejo vsi in so prav veseli, ko se na našem jedilniku znajdejo fileji skuše na žaru.

Zakaj sem napisala fileji skuše na žaru? Ker se takrat pri nas začne poletna sezona … Nekako nam fileji skuše na žaru Rio Mare pričarajo spomine na dolge poletne počitnice, ki jih že mnogo let preživljamo v naši prikolici v Vrsarju. In ko še nismo tam, jih postrežem za kosilo ali večerjo zraven popečene zelenjave na žaru in se pogovarjamo, kaj vse bomo počeli na morju. Kot po navadi bodo moje ”ribice”, ki so mimogrede odlični plavalci, zahvaljujoč obiskovanju plavalne šole, veliko, veliko, veliko plavale. Vsi se zelo radi potapljamo, zato bomo raziskovali tudi podvodni svet in poskušali najti najlepšo školjko. Vodnih vragolij pri treh majhnih otrocih ne bo manjkalo. 🙂

Prisegamo na skušo na žaru Rio Mare predvsem zato, ker so fileji ročno obdelani in so tako finega in pristnega okusa. Ni me strah, da bi se otrokom zataknila kakšna ribja kost v grlu. Mirno lahko jemo, ne da bi jaz pregledovala po koščkih njihovo ribo. Splošno znano je tudi, da je skuša ena izmed najokusnejših in najhranljivejših plavih rib, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so pomembne za rast in razvoj otrok, hkrati pa pomagajo k boljšemu pomnjenju. Zato se dostikrat pošalim, da naj jejo ribico, da bodo pametni. Ampak v zmernih količinah, enkrat do dvakrat tedensko. In medtem ko so oni navdušeni nad fileji skuše na žaru v ekstra deviškem oljčnem olju, midva z Miho razvajajva svoje brbončice s fileji skuše na žaru v barbecue omaki ali s Provansalskimi zelišči.

Že večkrat sem jim tudi razlagala, da moramo jesti ribe, ker so dober vir biološko visoko vrednih beljakovin, kar je odlično za njihove mišice. V njih se skrivajo dobre maščobe, ki poskrbijo za ostrino vida, rast in psihomotorični razvoj. Bogate so tudi z vitaminoma A in D, s selenom in z jodom. Razlagam jim, da je to kakovosten, a lahek in zdrav obrok in jih potem ne bo bolel trebušček. Pred kratkim me je najina prvošolka Zoja Mija brihtno dopolnila, da vsebujejo ribe tudi kalcij, magnezij in fosfor. 🙂

Pa se vrnimo k našim morskim radostim med počitnicami … 🙂 Vsi, ki ste že bili v Vrsarju, veste, da ne smete zamuditi njihove tradicionalne Ribarske fešte, na kateri lahko poskusite plodove čistega Jadranskega morja. Takrat si privoščimo razne morske specialitete in poklepetamo z dolgoletnimi ribiči. Veselimo se z domačini ob prijetni glasbi in midva si privoščiva tudi kakšen kozarček istarske malvazije.

Spremljajte objave 2many4granny na družbenih omrežjih in uživajte skupaj z nami v morski pustolovščini.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.