Resnične izpovedi

Kako pomagati ob poletnih tegobah: alergiji na sonce, opeklinah, driski, ožigu meduze, piku komarja …

Brezskrbne poletne dni vam lahko hitro pokvari kakšna neprijetnost. Bodite pripravljeni! Podučite se, kako ukrepati v nujnih primerih.

Opekline

Ko se poleti odpravite od doma, tega nikar ne storite, ne da bi se prej namazali z zaščitno kremo z visokim faktorjem. Namažite predvsem izpostavljene dele. Na glavo si vsi družinski člani poveznite klobučke in nadenite sončna očala. Ob največji vročini ostanite doma ali se skrijte v senco. Če ste na plaži dlje časa, ni dovolj, da otroke namažete samo enkrat, temveč zaščito obnovite. Super so tudi majčke z visoko zaščito, ki jih lahko otroci nosijo tudi med plavanjem.

V primeru opeklin bodo dobrodošli obkladki fiziološke raztopine, po nasvetu naših babic pa pomaga tudi jogurt. Opečeno kožo pomirja tudi gel iz aloe vere. In ne pozabite dovolj piti vode.

Sončarica

Sončenje se odsvetuje. Prav tako se ne sprehajajte, ko je sonce najvišje na nebu. Zakrijte se s klobučkom in z lahkotnimi oblačili ter pijte zadosti tekočine, najbolje vode. Ko je prevroče, ni čas za športne aktivnosti. Če je glava preveč izpostavljena škodljivim sončnim žarkom in visokim zunanjim temperaturam, lahko pride do sončarice. Bodite pozorni na znake, kot so: rdeča in suha koža, neznojenje, omotičnost, glavobol, bruhanje, slabo počutje, izčrpanost, pospešen srčni utrip in dihanje ali celo nezavest. Če sumite na sončarico, osebo takoj odpeljite v hladen prostor in poiščite zdravnika ali jo odpeljite na urgenco. Priporočljivo je, da začnete počasi ohlajati telo (predvsem glavo in vrat) oz. zbijati povišano telesno temperaturo. Ponudite ji vodo po požirkih. Privzdignite ji noge.

Pigmentna znamenja in sonce

Sama sem kot mamica zelo nagnjena k nastanku pigmentnih znamenj. Vidim, da jih dobivajo tudi moji otroci. Denis Baš, dr. med., spec. pediatrije, mi je pojasnil, da imajo nekateri otroci več, drugi manj pigmentnih znamenj. To je odvisno od tipa kože. ”Ker imajo sončni žarki škodljiv vpliv na našo kožo in lahko v odrasli dobi pride do razvoja kožnega raka, je res pomembna zaščita pred soncem. Predvsem moramo biti pozorni na spremembo barve, oblike ali pojav krvavitev (brez razloga) iz znamenj v času adolescence. Takšne spremembe je dobro preveriti pri izbranem pediatru.”

Alergija na sonce

Še enkrat poudarjam, nihče od družinskih članov naj se namerno ne izpostavlja soncu. Zaščita je izjemno pomembna, še posebej za najmlajše družinske člane. Alergija na sonce najpogosteje izbruhne na morju. Kombinacija sončnih žarkov, kemikalij iz krem in slane vode lahko privede do izpuščajev, ki so rdeči in srbijo. Predvsem se pojavijo na izpostavljenih delih telesa, po vratu, dekolteju, obrazu in rokah.

Prva pomoč so razne kreme, ki jih lahko dobite ob posvetu z lekarnarjem ali zdravnikom, in hladni obkladki. Pomagajo tudi zdravila za ublažitev alergij, dodaten vnos kalcija (na primer v obliki šumečih tablet). Po kopanju v morju je dobro, da se oprhate s sladko vodo. Uživajte čim več živil, ki vsebujejo kalcij, selen, cink in betakaroten. Poskušajte biti čim manj na soncu, prekrijte prizadeta mesta z lahkotnimi oblačili.

Zaprtost

Sprememba okolja in prehrane lahko na dopustu vodijo k zaprtju. Pomagate si lahko z uravnoteženo prehrano, v svoj jedilnik vključite živila z vlakninami (semena, sadje, žita …), ne uživajte sladkarij, mastnih jedi in rdečega mesa. Že naše babice so poznale moč fig in sliv pri zaprtju. In ne pozabite se dovolj gibati in piti vode! V primeru hujših težav vam je lahko v pomoč odvajalo.

Driska

Tudi na dopustu drug drugega opozarjajte na dosledno umivanje rok. Bodite pozorni, kaj in kje jeste. Preverite, ali lahko pijete vodo naravnost iz pipe. Sadje pred uživanjem vedno operite, še bolje pa olupite. Izogibajte se surovi hrani. Pri pripravi hrane upoštevajte higienska pravila v kuhinji.

Ob pojavu driske je treba poskrbeti, da oseba ne dehidrira. Denis Baš, dr. med., spec. pediatrije, svetuje, da je priporočljivo uživanje zadostne količine tekočine (lahko je to voda, čaj ali sok) ali pa si lahko pripravimo oralno rehidracijsko raztopino, ki poleg sladkorja vsebuje še kuhinjsko sol in druge elektrolite. Da bi skrajšali potek driske in omilili težave, pa priporočajo tudi uživanje probiotikov.

Piki komarjev

Poleti so komarji izjemno nadležni in na nas pustijo rdečo in srbečo izboklino. Če dopustujete na območju, kjer jih je veliko, ravnajte preventivno. Nasvet pediatra se glasi: ”Uporabljamo lahko različne repelente ali sredstva, ki odganjajo komarje. Ti so lahko kemični (npr. DEET) ali naravni (eterična olja evkaliptusa, limone, sivke). Še najbolje je uporabiti tiste v obliki pršil ali losjonov. Kemični repelenti so učinkovitejši. Je pa treba pred uporabo vedno natančno prebrati navodila o uporabi.”

Ko vas piči komar, lahko izboklino namažete z gelom iz aloe vere. Pomagajo tudi med, soda bikarbona, bazilika, limona, jabolčni kis …

Pik ose

Ko vas piči osa, je dobro, da želo izvlečete. In ja, boli. Mesto pika operite, dajte nanj hladni obkladek, srbečico pa ublažite z gelom iz aloe vere. Baš opozarja: ”Če je oseba alergična, naj takoj vzame antihistaminik v obliki tablete ali sirupa. V primeru, da bi se pojavilo otekanje sluznic (oči, usta, oteženo dihanje, bruhanje ali zelo slabo počutje), pa je treba nemudoma poiskati zdravniško pomoč. V primeru, da ima oseba z znano anafilaksijo (hudo alergijsko reakcijo) pri sebi adrenalin v obliki injekcije (Epipen), je treba nemudoma aplicirati injekcijo v mišico (po navadi v stranski del stegenske mišice).”

Ožig meduze

Ožig meduze je kot opeklina, ki srbi in skeli. Prizadeto mesto sperite s slano vodo, peno za britje ali zdrgnite z mivko. Odstranite ožigalke s pinceto. Nato ga razkužite in hladite z obkladki, nikar se ne praskajte. Pomagajo tudi gel z aloe vero, antihistaminična zdravila in mazila, ki so na voljo v lekarni. Če se po ožigu meduze pojavijo še simptomi, kot so slabost, omotičnost, oteženo dihanje in bolečina v prsnem košu, se nujno obrnite na zdravnika.  

Ko stopim na bodice morskega ježka …

Če se kopate v morju, kjer je veliko ježkov, bodite preventivno obuti v vodne copate.

Bodico ježka morate odstraniti. Mesto vboda najprej razkužite z alkoholom ali antiseptikom, potem jo poskušajte s čisto pinceto ali iglo odstraniti. Če vam ne uspe, ker je bodica pregloboko, obiščite zdravnika. Ne dopustite, da pride do okužbe na mestu vboda.

Denis Baš, dr. med. spec. pediatrije svetuje

Se pristop do prve pomoči in zdravja poleti močno razlikuje med majhnimi in večjimi otroki?

”Načeloma so zdravstvene nadloge, ki pestijo otroke v času poletja in počitnic, v večini primerov podobne. Izjema so otroci, ki imajo že v osnovi pridružene določene kronične bolezni ali alergije.”

Kaj vse mora vsebovati prva pomoč? Kaj moramo starši nesti s seboj na potovanje, na morje?

”Poleg osnovnih zdravil, ki jih mogoče otrok potrebuje zaradi svoje osnovne bolezni, je dobro imeti v svoji domači lekarni kakšno fiziološko raztopino (za izpiranje oči, ran ali obkladke za pike), probiotik (za primer driske), zdravilo za lajšanje bolečin in zniževanje vročine (paracetamol ali ibuprofen), kakšno kremo ali mazilo za nego poškodovane kože ter obliže.”

Če bi vas prosila, da nam vnaprej napišete recept za nekaj osnovnih antibiotikov, ker gremo na pot v Afriko, je to mogoče?

”Predpisovanje antibiotikov za vsak primer odsvetujemo. Preden potujemo v neko eksotično državo, se je dobro pozanimati o možnih nalezljivih boleznih in morebitni zaščiti pred njimi.”

Kako hraniti zdravila, ko je vroče na poti? Kje jih hraniti na morju?

”Večino zdravil je dobro hraniti pri sobni temperaturi, torej do 25 stopinj C (razen če seveda na embalaži piše drugače). Dobro je imeti kakšne hladilne torbice, kjer hranimo zdravila. Sicer tvegamo, da bodo slabše učinkovita, ko jih bomo potrebovali.”

Je ob tegobah bolje počakati na zdravnika, tudi če traja dan ali dva, ali je v redu, če sami doziramo zdravila (tudi antibiotik)? Kaj storiti na potovanjih, kjer je do bolnišnice tri dni?

”Odvisno od tegob, ki nas pestijo. Določena nujna zdravstvena stanja zahtevajo takojšnje zdravljenje, medtem ko pri drugih lahko nekaj dni počakamo in opazujemo. Enoznačnega odgovora ni. Če se odpravljamo na daljšo pot v neznane dežele z otrokom, je zagotovo ena od nalog staršev, da se pred potjo dobro informirajo o zdravstvenem sistemu v državi, kamor potujejo, in si natančno označijo najbližje zdravstvene ustanove. Sam bi odsvetoval pot z majhnim otrokom na območja, kjer je do najbližje bolnišnice 3 dni.”

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.