Resnične izpovedi

Poganjalček za razvoj otrokovega ravnotežja in motorike

Bilo je čudovito popoldne, ko sem se dobila z ustanoviteljico podjetja LaBrING, Tanjo Korošec, ki je s sabo pripeljala 4,5-mesečnega sina Erika. Spregovorili sva o pedagogiki Montessori in njihovi ponudbi, ki se naslanja nanjo.

Montessori pedagogika …

Montessori pedagogika je vse bolj priljubljena med starši, saj gre za povsem netradicionalen pristop učenja, ki pri otroku spodbuja neodvisnost in njegov osebni razvoj. Maria Montessori je bila italijanska zdravnica in vzgojiteljica, ki je delala z otroki z zaostankom v razvoju. Svojo metodo izobraževanja je naslonila na dejstvo, da imajo otroci prirojeno zanimanje za učenje in to se lahko odvija le v primernem okolju, ki spodbuja njihov optimalen intelektualni, fizični, čustven in socialni razvoj. Dne, 6. januarja 1907, je odprla svojo prvo učilnico, Casa dei Bambini ali Otroško hišo, v katero je bilo sprva vpisanih od 50 do 60 otrok, starih od dve do sedem let. Prva njihova učilnica je bila opremljena z mizo, tablo, štedilnikom, stoli in mizami. Otroci so se ukvarjali z dejavnostmi, kot so oblačenje, brisanje prahu in vrtnarjenje, uporabljali pa so tudi različne učne materiale. Maria Montessori je spoznala, kako je svobodna izbira otrokom omogočila, da so začeli zanimati za dejavnosti, s katerimi so se ukvarjali, ne glede na nagrade. Tako so tudi nastali učni materiali po Montessori pedagogiki, in sicer za najmlajše takšni, ki spodbujajo razvoj njihovih spretnosti na podlagi aktivnosti, ki se odvijajo v resničnem življenju (pomivaje posode, kuhanje, vrtnarjenje …), senzorični materiali, ki krepijo razvoj čutov, razni materiali, ki učijo glasove, pisanje, ulomke, vrstne rede matematičnih operacij … Ugotovila je še, da so otroci dlje časa koncentrirani, če so vključeni v aktivnost, ki spontano spodbuja njihovo zanimanje.

Zanimivo je, da so se po Montessori filozofiji izobraževali tudi Jeff Bezof, Sergey Brin, Larry Page, princ William, princ Harry, George Clooney in Chelsea Clinton.

LaBrING

Poganjalček

Tanji Korošec je prav tako blizu Montessori pedagogika, ki ji jo je najprej predstavila mama, ki se nenehno izobražuje in je vpeta v svet otrok. Podjetje LaBrING je ustanovila s partnerjem. Vzrok zanj pa je zelo zanimiv. Za najstarejšo hčerko Lano, ki je danes stara 5,5 let, je iskala pomagalčka, ki bi ga postavila v kuhinjo. Na spletu je videla, da obstaja pomagalček, ki se v sekundi lahko spremeni tudi v set mizice in stolčka. Ampak nihče ni prodajal takšnega v Sloveniji.  In njen partner se je odločil, da poskusi sam narediti takšnega pomagalčka. Skupaj sta naredila skico in v garaži je nastal prvi izdelek.

Kasneje se je povpraševanje tako povečalo, da sta si za izdelovanje morala poiskati partnerje. Njihovi izdelki so narejeni v državah EU oz. sodelujejo z različnimi partnerji z EU območja. Ponudbo sta razširila in danes lahko v spletni trgovini LaBrING kupite tudi poganjalček, ki kot osnovni model ponuja kar tri možnosti. Sestavijo se namreč lahko tri različne oblike. Prva je namenjena otrokom od enega leta do dveh let, druga otrokom od dveh do treh let, tretja pa od dveh do pet, šest let. Odličen je kot pripomoček za razvijanje ravnotežja in motorike. V bistvu raste z otrokom, samo spreminjaš ga in obračaš. Dejansko pa z njim starši privarčujemo in nam ni treba vsako leto kupovati večjega kolesa. Ima tudi super dodatke, kot so tricikel, pedalno kolo, ”Down hill kolo”. Kolo je dobilo kar nekaj nagrad za inovacijo, je zelo prodajan izdelek v Nemčiji, Franciji, skandinavskih državah, kjer jih imajo tudi v vrtcih. Tanja in njen partner sta se zanj odločila zato, ker je lesen. V svoji spletni trgovini namreč ponujata le lesene izdelke. Kolo je izjemno lahko, okrog tri kilograme. Praviloma poganjalec ne sme imeti več kot 20 odstotkov otrokove teže, da ga lahko normalno uporablja.

Ne spreglejte prispevka Pomagalček, ki spodbuja otrokovo samozavest in neodvisnost.

Ne spreglejte prispevka Piklerjev trikotnik za razvoj otrokovih motoričnih spretnosti v njegovem lastnem tempu.

Ne spregejte prispevka Plezalna stena za spodbujanje otrokovega motoričnega razvoja in izboljšanje koordinacije.

Jaz sem čisto navdušena, kaj pa vi? 🙂

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.