Resnične izpovedi

Piklerjev trikotnik za razvoj otrokovih motoričnih spretnosti v njegovem lastnem tempu

Bilo je čudovito popoldne, ko sem se dobila z ustanoviteljico podjetja LaBrING, Tanjo Korošec, ki je s sabo pripeljala 4,5-mesečnega sina Erika. Spregovorili sva o pedagogiki Emme Pikler in njihovi ponudbi, ki se naslanja nanjo.

Madžarka dr. Emmi Pikler se je posvetila delu z dojenčki. Bila je pediatrinja, ki je leta 1946 začela voditi Dom za otroke v Budimpešti. Verjela je v dolgoročen vpliv prostega gibanja na otrokovo dušo, inteligenco in fizične sposobnosti. Poudarjala je, da je treba dojenčkom izkazovati spoštovanje in ga podpireti v pomembnem obdobju od rojstva do dveh let. Izpostavila je, da dojenček ne potrebuje pomoči, da bi dosegel svoje mejnike v življenju, starši moramo le biti ob njem potrpežljivi.  Otroka ni treba poučevati veščin in dejavnosti, saj  se bodo v ustreznih pogojih razvijale skozi njegovo samoiniciativno in samostojno dejavnost. V zadnjih nekaj letih je postal zelo priljubljen Piklerjev trikotnik ali plezalni trikotnik. Emmi je zanimal otroški razvoj, in sicer je primerjala razvoj otrok različnih socialno-ekonomskih statusov. Ugotovila je, da se otroci iz družin nižjega razreda manj poškodujejo kot otroci iz premožnih družin, saj so le-ti odraščali v (pre)zaščitenem okolju. Skupaj z možem sta verjela, da se morajo otroci učiti po lastnem tempu razvoja. Svoji hčerki razvoja nista vsiljevala, ampak sta ji omogočila, da se svobodno in neodvisno giba v varnem okolju ter v prijaznem in spoštljivem odnosu.

LaBrING

Piklerjev trikotnik

Tanji Korošec je prav tako blizu filozofija Emmi Pikler. Podjetje LaBrING je ustanovila s partnerjem. Vzrok zanj pa je zelo zanimiv. Za najstarejšo hčerko Lano, ki je danes stara 5,5 let, je iskala pomagalčka, ki bi ga postavila v kuhinjo. Na spletu je videla, da obstaja pomagalček, ki se v sekundi lahko spremeni tudi v set mizice in stolčka. Ampak nihče ni prodajal takšnega v Sloveniji.  In njen partner se je odločil, da poskusi sam narediti takšnega pomagalčka. Skupaj sta naredila skico in v garaži je nastal prvi izdelek.

Kasneje se je povpraševanje tako povečalo, da sta si za izdelovanje morala poiskati partnerje. Njihovi izdelki so narejeni v državah EU oz. sodelujejo z različnimi partnerji z EU območja. Ponudbo sta razširila in danes lahko v spletni trgovini LaBrING kupite tudi Piklerjev trikotnik. Uporablja se lahko že od šestega meseca otrokove starosti, pri tem pa trenira različne skupine mišic, razvija gibčnost, hitrost, moč, spretnost, koordinacijo ter se prosto giblje in igra. Piklerjev trikotnik je lesen, pobarvan z barvo, primerno za otroške igrače. Ima dodano desko, ki je na eni strani opremljena z oprimki, na drugi pa je tobogan. Služi lahko kot opora za vstajanje, plezalo, nekateri si domisleno iz njega naredijo šotor, parkirajo pod njim avtomobilčke in še in še bi lahko naštevali. Kako ga lahko starši postavijo, si poglejte na povezavi. Pod Piklerjevim trikotnikom je dobro položiti nedrsečo podlogo, lahko je v otroški ali dnevni sobi, nekatere družine pa ga postavijo tudi na teraso. Največja obremenitev je lahko 50 kg.

Ne spreglejte tudi prispevka Poganjalček za razvoj otrokovega ravnotežja in motorike.

Ne spreglejte prispevka Pomagalček, ki spodbuja otrokovo samozavest in neodvisnost.

Jaz sem čisto navdušena, kaj pa vi? 🙂

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.