Blog,  Resnične izpovedi

Dober zajtrk za dober začetek dneva

Pri nas velja zlato pravilo: ”Dober dan začnemo z dobrim zajtrkom.” Ker so najini otroci non stop lačni, pri nas ne sme zmanjkati kruha. A tudi to se zgodi, vendar nič hudega. Sčasoma smo se prelevili v prave peke in s pomočjo receptov, ki smo jih našli na spletni strani Argeta, spečemo izredno okusnega, katerega povrh obogatimo tudi njihovim izbranim namazom.

S skupnimi močmi smo spekli slasten kruh

V zadnjih dveh letih smo Slovenci postali odlični peki domačega kruha. Marsikdaj sem občudovala objave kruhov, pripravljenih z drožmi, brez kvasa, iz polnozrnate moke … in se čudila, kako jim uspeva. Dokler ni napočil dan, da se po sili prilike tudi jaz preizkusim v tem. Zjutraj so se malčki zbudili zelooo lačni in na žalost smo zadnji košček kruha pojedli prejšnji večer. A ni bilo časa za žalost, zavihali smo rokave in pripravili svoj prvi hlebec brez kvasa. Zelo hitro in preprosto, ne da bi pri tem v kuhinji naredili pravi kaos. Prav vsi otroci so mi pomagali (saj so tako lažje premagovali kruljenje v želodčkih) in na koncu je bil rezultat njami!!! Ne verjamete? Hitro kliknite na naš Instagram profil in se prepričajte. 🙂

Super je kupiti kruh, ampak nič slajšega ni kot domač. Ko celo kuhinjo in jedilnico preplavi vonj po domačem kruhu, se zelo hitro lahko zgodi, da na zajtrk prikličete tudi sosede. 🙂 Drugače smo izjemno hvaležni vsem pekom, ki za nas vsak dan zgodaj vstajajo, da nam spečejo tisoč in eno vrsto kruha, za vsakega njegov najljubši okus. Občudujemo njihovo znanje, kako točno vedo, koliko časa morajo gnesti testo, koliko časa ga morajo pustiti vzhajati, kako spretno znajo uporabljati ročne in avtomatske tehtnice, vzhajalne komore, pekače, modele, nastaviti ustrezno temperaturo, pakirati, skladiščiti, obenem pa so pri svojem delu izredno natančni in ohranjajo najvišji nivo higiene. 

Učna urica že zgodaj zjutraj …

Medtem ko smo čakali, da se speče, sem izkoristila priložnost in se z njimi pogovarjala o zgodovini kruha. Saj veste, da me nenehno sprašujejo in želijo vedeti vse več. Pomagala sem si z informacijami na svetovnem spletu in skupaj smo izvedeli, da pisni viri omenjajo kruh že v 13. stoletju na Slovenskem. Kruh je vedno veljal za statusni simbol, imeli so ga na mizi večinoma bogatejši. Belega predvsem. Kruh je nekako postavljal ločnico med revnimi in bogatimi, gospodarji in podložniki. Otrokom je bilo fascinantno, da so kruh poznali že Egipčani, celo vzhajanega. Spregovorili smo tudi o mletju žita v mlinih in nastanku moke. Izvedeli smo, da je od načina mletja odvisno, koliko snovi celotnega zrna ostane v njej. In to nam razkrivajo tipi, zapisani na embalaži. Danes poznamo pšenično črno, pšenično belo, pšenično polbelo, pšenično polnozrnato, koruzno, proseno, rženo, ajdovo, pirino … V nekaterih trgovinah dobiš že namensko moko za pripravo kruha, potice, pizze, piškotov …

Naši najljubši namaz – Argeta

Če ni kruha, ni namaza … Ja, seveda so grisini, prepečenci, toasti, krekerji in zelenjava lahko okusna podlaga za namaze, ampak večinoma pri nas doma jemo kruh, obogaten z najljubšim namazom.  Kot nastajajo vedno novi recepti kruhov, tudi Argeta snuje nove recepte za namaze. Nenehno iščejo nove okuse, da bi zadovoljili vse uporabnike, vse ciljne skupine, vse generacije.

Tako boste v njihovi ponudbi našli tudi nov namaz Kokošji krem pikant, ki se zaradi fine strukture lahko namaže. Midva z Miho sva navdušena nad njim, saj se v njem skriva kombinacija piščančjih prsi z mlečnim namazom ( 20 odstotkov) in dodatek čili paprike. Ko si ga namaževa na kruh, naju okus popelje v Indijo, Mehiko ali na Tajsko. Obujava spomine na prigode po deželah, ki so tako kulturno, zgodovinsko, versko drugačne od naše. Ja, imava rada začinjene okuse, tako da je odkritje tega namaza prav super. Obenem pa namaz, tako kot vse ostale Argetine, odlikuje ”brez”. Kaj to pomeni? Da so njihovi namazi brez konzervansov, brez umetnih barvil, brez umetnih ojačevalcev okusov, brez glutena – brez vsega nepotrebnega, zato si ga še bolj rade volje privoščiva. In naj vam zaupam, da sva si ravno včeraj zvečer na naši terasi priredila romantični piknik. Ko so otroci zaspali, sva si pripravila manjši prigrizek z namazom Kokošji krem pikant. Objeta sva opazovala zvezde in kovala skupne načrte za prihodnost.  

Definitivno moram še izpostaviti namaz Argeta Junior, ki je primeren tako za mazanje kot tudi pomakanje, kar se je odlično izkazalo na našem popotovanju po Afriki, kjer so otroci zraven jedli krekerje, sirčke in grisini palčke. Namaz blagega in prijetnega okusa, brez škodljivih dodatkov, je bil odlična rešitev na naših dolgih vožnjah po puščavi, kjer ni bilo v bližini nobene restavracije ali bencinske črpalke. Prav tako naju ni skrbelo, da bi se pokvaril, med prtljago pa tudi priročne embalaže niso zavzele veliko prostora. Veliko o tej tematiki izveste v blogu Naša prehrana na potovanju. Če vas poleti čakajo prav takšne avanturistične družinske počitnice, vzemite s sabo Argeto. 🙂 Kot mama se podpišem pod ta nasvet. 🙂

5 receptov za domač kruh

Argeta je dobra stran kruha, se vsi strinjamo, kaj ne?! 🙂 Z vami pa deli tudi recepte za okusne domače kruhe, na katere si lahko namažete najljubšo Argeto. Naših top pet si lahko ogledate na povezavah spodaj. In želimo vam dober tek!

Pirin kruh

Kruh brez glutena

Kruh brez gnetenja

Kruh brez kvasa

Kruh iz ponve

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.