Resnične izpovedi

Plezalna stena za spodbujanje otrokovega motoričnega razvoja in izboljšanje koordinacije

Bilo je čudovito popoldne, ko sem se dobila z ustanoviteljico podjetja LaBrING, Tanjo Korošec, ki je s sabo pripeljala 4,5-mesečnega sina Erika. Spregovorili sva o pedagogiki Montessori in njihovi ponudbi, ki se naslanja nanjo.

Montessori pedagogika …

Montessori pedagogika je vse bolj priljubljena med starši, saj gre za povsem netradicionalen pristop učenja, ki pri otroku spodbuja neodvisnost in njegov osebni razvoj. Maria Montessori je bila italijanska zdravnica in vzgojiteljica, ki je delala z otroki z zaostankom v razvoju. Svojo metodo izobraževanja je naslonila na dejstvo, da imajo otroci prirojeno zanimanje za učenje in to se lahko odvija le v primernem okolju, ki spodbuja njihov optimalen intelektualni, fizični, čustven in socialni razvoj. Dne, 6. januarja 1907, je odprla svojo prvo učilnico, Casa dei Bambini ali Otroško hišo, v katero je bilo sprva vpisanih od 50 do 60 otrok, starih od dve do sedem let. Prva njihova učilnica je bila opremljena z mizo, tablo, štedilnikom, stoli in mizami. Otroci so se ukvarjali z dejavnostmi, kot so oblačenje, brisanje prahu in vrtnarjenje, uporabljali pa so tudi različne učne materiale. Maria Montessori je spoznala, kako je svobodna izbira otrokom omogočila, da so začeli zanimati za dejavnosti, s katerimi so se ukvarjali, ne glede na nagrade. Tako so tudi nastali učni materiali po Montessori pedagogiki, in sicer za najmlajše takšni, ki spodbujajo razvoj njihovih spretnosti na podlagi aktivnosti, ki se odvijajo v resničnem življenju (pomivaje posode, kuhanje, vrtnarjenje …), senzorični materiali, ki krepijo razvoj čutov, razni materiali, ki učijo glasove, pisanje, ulomke, vrstne rede matematičnih operacij … Ugotovila je še, da so otroci dlje časa koncentrirani, če so vključeni v aktivnost, ki spontano spodbuja njihovo zanimanje.

Zanimivo je, da so se po Montessori filozofiji izobraževali tudi Jeff Bezof, Sergey Brin, Larry Page, princ William, princ Harry, George Clooney in Chelsea Clinton.

LaBrING

Plezalna stena

Tanji Korošec je prav tako blizu Montessori pedagogika, ki ji jo je najprej predstavila mama, ki se nenehno izobražuje in je vpeta v svet otrok. Podjetje LaBrING je ustanovila s partnerjem. Vzrok zanj pa je zelo zanimiv. Za najstarejšo hčerko Lano, ki je danes stara 5,5 let, je iskala pomagalčka, ki bi ga postavila v kuhinjo. Na spletu je videla, da obstaja pomagalček, ki se v sekundi lahko spremeni tudi v set mizice in stolčka. Ampak nihče ni prodajal takšnega v Sloveniji.  In njen partner se je odločil, da poskusi sam narediti takšnega pomagalčka. Skupaj sta naredila skico in v garaži je nastal prvi izdelek.

Ponudbo sta razširila in danes lahko v spletni trgovini LaBrING kupite tudi plezalno steno. Gre za nov produkt v ponudbi, še vedno s partnerjem testirata, ali bo zanj dovolj povpraševanja. Med plezanjem se spodbuja otrokov motorični razvoj in izboljšuje koordinacija, obenem pa mali plezalec preizkuša svoje spretnosti. Pri tej aktivnosti se tudi vidi otrokova koncentracija in tudi psihična sposobnost, ne le fizična. Plezalna stena se pritrdi na obstoječo steno v sobi, najbolje je, da je iz opeke ali betona. Na voljo so tudi ljubki oprimki za plezalne stene, ki jih lahko starši pritrdijo na katerokoli nosilno podlago, kot so na primer otroška igrala, betonske stene ipd. Z njimi lahko ustvarijo za otroka edinstveno plezalno steno, na kateri bo preživel ure in ure zabavno, obenem pa bo pridobival moč, vzdržljivost, ravnotežje in samozavest.

Ne spreglejte prispevka Pomagalček, ki spodbuja otrokovo samozavest in neodvisnost.

Ne spreglejte prispevka Piklerjev trikotnik za razvoj otrokovih motoričnih spretnosti v njegovem lastnem tempu.

Ne spreglejte tudi prispevka Poganjalček za razvoj otrokovega ravnotežja in motorike.

Jaz sem čisto navdušena, kaj pa vi? 🙂

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.