Resnične izpovedi

Pomagalček, ki spodbuja otrokovo samozavest in neodvisnost

Bilo je čudovito popoldne, ko sem se dobila z ustanoviteljico podjetja LaBrING, Tanjo Korošec, ki je s sabo pripeljala 4,5-mesečnega sina Erika. Spregovorili sva o pedagogiki Montessori in njihovi ponudbi, ki se naslanja nanjo.

Montessori pedagogika …

Montessori pedagogika je vse bolj priljubljena med starši, saj gre za povsem netradicionalen pristop učenja, ki pri otroku spodbuja neodvisnost in njegov osebni razvoj. Maria Montessori je bila italijanska zdravnica in vzgojiteljica, ki je delala z otroki z zaostankom v razvoju. Svojo metodo izobraževanja je naslonila na dejstvo, da imajo otroci prirojeno zanimanje za učenje in to se lahko odvija le v primernem okolju, ki spodbuja njihov optimalen intelektualni, fizični, čustven in socialni razvoj. Dne, 6. januarja 1907, je odprla svojo prvo učilnico, Casa dei Bambini ali Otroško hišo, v katero je bilo sprva vpisanih od 50 do 60 otrok, starih od dve do sedem let. Prva njihova učilnica je bila opremljena z mizo, tablo, štedilnikom, stoli in mizami. Otroci so se ukvarjali z dejavnostmi, kot so oblačenje, brisanje prahu in vrtnarjenje, uporabljali pa so tudi različne učne materiale. Maria Montessori je spoznala, kako je svobodna izbira otrokom omogočila, da so začeli zanimati za dejavnosti, s katerimi so se ukvarjali, ne glede na nagrade. Tako so tudi nastali učni materiali po Montessori pedagogiki, in sicer za najmlajše takšni, ki spodbujajo razvoj njihovih spretnosti na podlagi aktivnosti, ki se odvijajo v resničnem življenju (pomivaje posode, kuhanje, vrtnarjenje …), senzorični materiali, ki krepijo razvoj čutov, razni materiali, ki učijo glasove, pisanje, ulomke, vrstne rede matematičnih operacij … Ugotovila je še, da so otroci dlje časa koncentrirani, če so vključeni v aktivnost, ki spontano spodbuja njihovo zanimanje. Zanimivo je, da so se po Montessori filozofiji izobraževali tudi Jeff Bezof, Sergey Brin, Larry Page, princ William, princ Harry, George Clooney in Chelsea Clinton.

LaBrING

Pomagalček

Tanji Korošec je prav tako blizu Montessori pedagogika, ki ji jo je najprej predstavila mama, ki se nenehno izobražuje in je vpeta v svet otrok. Podjetje LaBrING je ustanovila s partnerjem. Vzrok zanj pa je zelo zanimiv. Za najstarejšo hčerko Lano, ki je danes stara 5,5 let, je iskala pomagalčka, ki bi ga postavila v kuhinjo. Na spletu je videla, da obstaja pomagalček, ki se v sekundi lahko spremeni tudi v set mizice in stolčka. Ampak nihče ni prodajal takšnega v Sloveniji.  In njen partner se je odločil, da poskusi sam narediti takšnega pomagalčka. Skupaj sta naredila skico in v garaži je nastal prvi izdelek. Za šalo je objavila mojstrovino na Facebooku in odzvale so se številne prijateljice, ki so si zaželel tudi takšnega pomagalčka. In tako jih je iz dneva v dan nastajalo več, cele noči sta bila zaprta v garaži … Sčasoma sta naredila različne izreze, z različnimi motivi, barvami … skratka, stranka se lahko odloči, kakšnega pomagalčka si želi. Dejansko pa pomagalček omogoča otroku, da sodeluje pri številnih dejavnostih, povezanih s pripravo obroka ali mize, pospravljanjem kuhinje. Nič več se ne jezi, ker ne more nečesa doseči. Preprosto stopi na pomagalčka, s katerega ne more pasti, ker ga zadaj ščiti prečka, in ima na dosegu pult, umivalnik ipd. Ko pa se pomagalček preobrazi v mizico in stolček, pa postane prostor za ustvarjanje, igranje, obedovanje … Uporaba je priporočljiva že od enega leta otrokove starosti, marsikdo pa ga uporablja že prej. Njena hčerka ga pri petih letih še vedno uporablja, tako da gre za dolgoročno uporabo. V spletni trgovini sta na voljo klasičen in premium. Prav tako je odličen klasični pomagalček Učni stolp po metodi Montessori. Nastavljiv je v treh višinah in dejansko raste z otrokom, zato je izredno priljubljen. Spodbuja otrokovo samozavest, neodvisnost, motorični razvoj in domišljijo.

Kasneje se je povpraševanje tako povečalo, da sta si za izdelovanje morala poiskati partnerje. Njihovi izdelki so narejeni v državah EU oz. sodelujejo z različnimi partnerji z EU območja.

Ne spreglejte tudi prispevka Poganjalček za razvoj otrokovega ravnotežja in motorike.

Ne spreglejte prispevka Piklerjev trikotnik za razvoj otrokovih motoričnih spretnosti v njegovem lastnem tempu.

Ne spreglejte prispevka Plezalna stena za spodbujanje otrokovega motoričnega razvoja in izboljšanje koordinacije.

Jaz sem čisto navdušena, kaj pa vi? 🙂

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.