Nekategorizirano

Jem z glavo, zato danes nimam (več) 80 kilogramov

Po naravi imam močno konstrukcijo, veliko mišic in nagnjena sem k zelo hitremu pridobivanju kilogramov. Povrh tega rada jem, veliko in pogosto. V hrani res uživam, v vseh različnih kuhinjah. Zelo malo je jedi, ki jih ne maram. Moj želodec se raztegne, kot bi bil žakelj brez dna. In če ne razmišljam z glavo, kaj in koliko pojem, lahko vanj ”stlačim” ogromne količine hrane, ki botrujejo temu, da trebuščka tudi s športom ne morem ohranjati ploskega.

Moja zgodba o razmišljanju glede hrane in postave se je začela pri 18. letih. Do takrat sem bila zelo aktivna v športu – profesionalno sem jahala in se veliko gibala. Moji hormoni, ki so me spreminjali v žensko, niso še ”štratali” v polnem obsegu, zato težav s težo nisem imela. Ali pa se preprosto nisem s tem obremenjevala … Kot dojenček in kasneje deklica sem bila kar okroglolična, v najstniških letih pa nekoliko manj.

Kot študentka z 80 kilogrami

Ko sem med študijem odšla za eno leto na Finsko, kjer je bilo zelo mrzlo in sem se zelo malo ukvarjala s športom ter mi je mami pošiljala ogromne količine sladkarij, sem pridobila zelo veliko kilogramov. Imela sem več kot 80 kilogramov pri velikosti 171 cm. V tistih časih, med puberteto, me je to začelo izjemno motiti. Bila sem zelo zaskrbljena glede svojega videza in teže. Mogoče je bila to celo moja prva mini depresija.    

Po nekaj temačnih dneh sem se odločila, da se tega lotim strateško, organizirano in v mojem tempu. Še danes hranim doma pet map različnih člankov oz. prispevkov, v katerih je bila glavna tema zdrav pristop k hujšanju in dolgoročno ohranjanje teže. Takrat sem ugotovila, kaj pomeni ”kardio” na tešče, ko je stopnja inzulina v krvi in jetrih nizka, kaj pomeni jesti večkrat po malem, zakaj se zvečer pred spanjem ne je, kaj pomeni dovolj spanja, ”kardia” in dviga mišične mase, kaj porablja energijo … Ugotovila sem obenem, katera vrsta hrane mi ustreza in katera ne. Predvsem pa sem tukaj naredila »usoden« korak in najela za eno leto osebnega trenerja, kar mi je prihranilo veliko časa in napak. Moj prvi trener je bil Mark Goran Lorencin in z njim sem dosegla izjemne rezultate, se veliko naučila in spoznala svoje telo. Izgubila sem skoraj 20kg.

”Day off”

Zelo hitro sem ugotovila, da moram črtati z jedilnika sladkarije in nekvalitetne ogljikove hidrate, belo moko, sladkor, testenine, kruh in podobno. Spoznala sem, da je zame super ”day off”, ker imam tako rada sladko. Omejitev na nič ne funkcionira, zdržim pa, če se tega veselim enkrat tedensko. Hkrati telo šokiram in ne shrani vseh zalog, ki jih v enem dnevu dobi. Takrat si privoščim tisto, kar rabim za dušo in osebno zadovoljitev.

Takrat sem začela intenzivno trenirati, okrepila sem ”kardio” in začela delati na mišični masi. Zavedati se moramo, da so mišice največji porabnik energije in kalorij. In več kot jih imaš, več lahko poješ. 🙂 Redno prehranjevanje mi je omogočilo tudi hitro delovanje metabolizma, saj sem spoznala, da ga s stradanjem upočasnimo in dolgoročno ne dosežemo ničesar drugega kot ”jojo” učinek.   

Jem z glavo

Od takrat sledim načelu, da jem z glavo, da razmišljem. Izogibam se ogljikovim hidratom in sladkarijam. Še vedno imam pregrehe … Predvsem pa se redno gibam. Ko sem stroga, sem stroga v obe smeri. Ko strogo lenarim, strogo lenarim. Ko se strogo zdravo gibam in jem, se strogo zdravo gibam in jem. To se pozna pri mojih nihanjih v življenju, ampak s tem sem zadovoljna. Vem, da zmorem minus 10 in plus 10 kg en dva tri. Ko gredo kilogrami dol, je malo težje. Ko gredo kilogrami navzgor, pa je krasno. Z leti opažam, da je to nihanje teže močnejše. Počasneje in težje gredo kilogrami dol, hitreje in lahkotno gredo gor, zato se pregreham predajam bolj poredko.

Izpostaviti moram, da prisegam na živila brez konzervansov, sveža, biološko predelana in preprosto pripravljena. Ja, berem, kaj piše na etiketi, ki je nalepljena na embalaži. Prisegam na kakovostno, lokalno hrano, sezonsko sadje od domačega kmeta.

Če je le možno, jem ob isti uri, večkrat po malem, nikoli pa pet obrokov dnevno, ker enostavno ne morem nadzorovati apetita in je to zame preveč izzivalno in mikavno. Najpogosteje izpustim zajtrk, ker zjutraj treniram, kar mi ne paše na poln želodec. Zato je moj prvi obrok po navadi proteinski šejk med tednom, šele okoli 10h ali 11h dopoldne. Nato sledi kosilo okoli 14h in potem nekaj lahkega zvečer. Čez vikend je druga dinamika, saj želim biti otrokom vzgled in jemo skupaj, prej zjutraj. Če imam vmesne prigrizke, se trudim, da so zdravi in z njimi ohranjam raven sladkorja v krvi. Trudim se, da pred spanjem vsaj 2-3h prej ne jem.

Imam napake, velike ☹

Obožujem rdeče vino, sploh zmešano s coca colo. Kar seveda ni zdravo in se trudim, da je to moja poslastica. Prav tako tu in tam zavijemo v fast food in največja napaka je, da premalo spim, na čemer res delam intenzivno in se trudim. Povečati morem pitje vode, na kar pogosto pozabim. In kdaj izpustiti kavico.

Gibanje, gibanje …

In za vse tiste, ki se zdravo prehranjujete, a imate vseeno težave s težo … Ključ je tudi v gibanju, kot sem omenila v zgornjih vrsticah. Četudi zjutraj dežuje ali sneži, si obujem teniske in tečem. Četudi se mi nikakor ne ljubi, grem na fitnes. Četudi bi najraje nedeljo preležala, grem kolesarit z družino. Rečem si, da moram. In to je to. Sledi samo akcija! Zadnjih 6 let treniram 3-4x tedensko za moč na fitnesu s trenerjem Videm Koblarjem, kar je zame ključ do uspeha. Enostavno nimam kapacitete in volje, da i ob vseh drugih obveznostih razmišljala še o pravilnih vajah, teži in številu ponovitev posamezne vaje ter si pisala katera mišična skupina je na vrsti danes. Res fitnesu letno namenim preko 2.000€ (trener in vstopnina), a zame je to res vredna naložba. Izbrala sem fitnes, ki mi je najbolj na poti, to je Millenium v BTC, ker ga imam samo 5 min od službe in to združim. Najraje treniram zjutraj, ker se mi zdi, da je dan potem lepši, zvečer pa sem raje z otoki in nimam energije za napore, zraven tega pa slabše spim, če se »nahajpam« tik pred spanjem. Je pa res, da starejša ko sem, bolj bi lenarila in manj se mi da, tako da vsi, ki se lahko poistovetite z menoj, brez skrbi, očitno to pride z leti 😊

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.