Nekategorizirano

Kaj pomeni naš dobrodelni projekt za družine v Serowu v Bocvani?

Kot ste lahko spremljali na blogu, Facebooku in Instagramu, je bilo naše družinsko popotovanje po Afriki podprto tudi z dobrodelnim projektom. Z zbiranjem finančnih sredstev skupaj s Slovensko karitas smo zgradili zavetišči v Serowu. Družine, ki bodo živele v njih, nam je pomagala izbrati misijonarka, sestra Fani Žnidaršič.

Življenjske razmere v Serowu

Misijonarka s. Fani Žnidaršič nam je predstavila tamkajšnje življenjske razmere: ”V Serowu in okolici ljudje večinoma trpijo zaradi revščine, nasilja v družini, brezdomstva, lakote po ljubezni in sprejemanju, potrebe po denarju, brezposelnosti, občutka ničvrednosti in neuporabnosti itd.” Povedala je, da večina družin živi v velikih, razširjenih družinah v improviziranih domovih (brez hiš), problemi nastanejo pozimi in v obdobju poplav. Nekateri, ki imajo srečo, da imajo hišo in dvorišče, nimajo vedno dostopa do vode (običajno je to zato, ker nimajo dokumentacije in se trudijo dobiti pomoč, ki jo potrebujejo).

Razložila je, da je razlika med bogatimi in revnimi v Bocvani ogromna. Bogati so zelo bogati in revni zelo revni. ”Revne družine nimajo dovolj, so več dni brez hrane ali ustreznega obroka. Reveži prejemajo malo ali nič pomoči od družbe, ki ji pripadajo. Poleg tega pa je tu prisoten boj, da najdejo ali dobijo službo, tudi naključne službe, ker se nanje gleda zviška, niso ‘izobraženi’ in nimajo osebnih dokumentov.”

Poudarila je, da so srečni tisti otroci, ki prejmejo zajtrk pred začetkom pouka in malico ob odmoru. Otroci hodijo v šolo brez primernih šolskih oblačil, v strganih in umazanih oblačilih, strganih čevljih ali so celo brez njih. Se ne kopajo. ”To vodi v ustrahovanje s strani otrok iz premožnejših družin, kar pa vpliva na njihovo učenje in samozavest. Odraščajo z občutkom, da niso vredni nič, zato so jezni. To jih tako prizadene, da jih večina na koncu opusti šolo.”

Težave, s katerimi se srečujejo družine, jih psihično prizadenejo, zato se nekateri zatečejo k alkoholu (ki je na primer doma pripravljena pijača iz divjih sadežev) in številnim spolnim partnerjem, s čimer ogrožajo sebe in druge zaradi okužbe s HIV. Nekateri zanemarjajo otroke, marsikje družino vodijo otroci.  

Na podlagi osebnih opazovanj je s. Fani Žnidaršič ugotovila, da je življenjska doba revnih ljudi na tem območju krajša kot življenjska doba ”bogatejših” zaradi slabega življenja in različnih težav pri dostopanju do zdravstvenega sistema.

”Nekatere družine izpolnjujejo pogoje za registracijo v vladnem programu za revščino, vendar mnoge nikoli ne prejmejo pomoči, ki jo potrebujejo. Veliko je primerov, ko otroke pošljejo iz šole domov zaradi neplačane šolnine ali neprimerne šolske uniforme.”

S. Fani Žnidaršič nam je zaupala, da živi v razvijajoči se vasi Serowe še vedno veliko družin brez dostopa do vode, to je še vedno dolgoročna realnost za revne. Ljudje še vedno težko plačujejo šolnine, zahtevane za razvoj šol, ter higienske vložke za dekleta in ženske. Deklice zlorabljajo družinski člani, sosedje in drugi ljudje zaradi družinskih nastavitev (nimajo ustreznega zavetišča, družina ne skrbi zanje).

Dobrodelni projekt naše družine

”Pomoč, ki smo jo prejeli s strani vašega družinskega dobrodelnega projekta, je za nas zelo pomembna, predvsem koristi ljudem iz revnih družin. Z njo se bodo opolnomočili in dobili novo upanje. Ljudje, ki jim pomagamo, cenijo vsako, majhno pomoč, saj ima velik vpliv na njihovo družinsko življenje. Ta pomoč daje družinam upanje.”

Misijonarka poudarja, da mora človek imeti vsaj osnovne dobrine, na primer hrano, zavetje, oblačila itd., da se počuti popolnega. ”Dobrodelna organizacija vaše družine je v kratkem času opravila odlično delo. V zelo kratkem času ste zagotovili zavetišče dvema družinama. Pred tem ga nista imeli, spali so skoraj na prostem, kar je slabo za njihovo počutje in zdravje.”

Zbrana finančna sredstva bodo veliko pomagala otrokom in družinam. ”Sedaj bo veliko lažje pomagati. Z vsako pomočjo, ki jo prejme družina, se poveča njeno spoštovanje in postane del družbe. Otroci bodo postali boljši odrasli. Revščina se bo zmanjšala. Preživetje se bo izboljšalo. Družine, ženske, mladi in otroci bodo opolnomočeni, da si bodo ustvarili dom in se postavili na noge. Otroci bodo dobili dostojanstvo, družine bodo dobile dostojanstvo. Počutili se bodo, da nekam pripadajo. Videli bomo otroke, ki bodo končali izobraževanje tudi do terciarne stopnje, ne da bi prej opustili šolanje,” je v optimističnem duhu zaključila s. Fani Žnidaršič.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.