Izleti po Sloveniji,  Nekategorizirano

Pot močvirskih škratov

Sprehod po učni poti je za otroke nadvse zanimiv enodnevni izlet. Mi smo se že večkrat odpravili po pravljično-doživljajski poti zavoda Škrateljc na Mali plac. Na Poti močvirskih škratov ni nikoli dolgčas niti mlajšim niti starejšim otrokom in vedno znova se naučijo nekaj novega, obenem pa dobro razmigajo na svežem zraku v objemu neokrnjene narave. 

Atrakcije

Pot začnete v Športnem parku Bevke. Otroke popeljite po Poti močvirskih škratov, po čarobnem kraju, kjer so doma močvirskih škratje. Bodite pripravljeni na številne uroke. Priporočava, da si pred tem pogledate slikanico Uroša Grilca Mali plac ali pa jo vzamete celo s sabo in se potopite v zgodbo o pogumni želvi Bevki. Več pa ne razkrijeva, naj bo za vas presenečenje. Otroci bodo na poti videli lesene skulpture močvirskih živali, obenem pa bodo veliko izvedeli o življenju na Ljubljanskem barju. Kjer boste začeli pot, jo boste tudi zaključili, tako da je skrb, da se boste izgubili povsem odveč. Otroci zbirajo žige v Močvirsko beležko, ki jo dobite v ŠPB Baru.  Prepričana sva, da vam bo skupaj uspelo ugotoviti čarobni izrek in si prislužiti nagrado. Vabljeni k ogledu njihovega filmčka.

Naši vtisi

Po Poti močvirskih škratov smo se mi že večkrat odpravili tudi z Jašo, ki je star komaj dve leti in pol. In čeprav gre za domišljijski svet, sta v njem uživala tudi najstnika. To je za nas popoln izlet za vikend, ker je pot zelo blizu. Ker jim je v otroškem raju sredi narave izjemno všeč, jih kdaj pa kdaj tja povede tudi njihova varuška. Vsi so nadvse navdušeni nad zbiranjem žigov. Pohodna pot je resnično lepo urejena in res ne poslušava: ”Ne morem … nosi me … Kdaj bomo na cilju?” Nikoli se nam še ni to zgodilo. Če potrebujete pobeg iz mestnega vrveža za dve uri, je to top izbira. S sabo vzamemo zdravo malico in pijačo, otroke pa na poti učiva, da smeti ne smejo vreči na tla, ampak jih skrbno shranimo v vrečki. Izkoristiva tudi priložnost, da jih podučiva lepega vedenja v gozdu.

Dodatna ideja za izlet

V Športnem parku Bevke je tudi igrišče za košarko in nogomet, zato vzemite s sabo tudi žogo. Otroci ahko plezajo tudi po igralih, medtem ko jih vi opazujete nedaleč stran s klopce. 

Če imate še prostega časa, vam svetujeva, da se zapeljete do Starega malna v dolino potoka Bele. Prijetna senca pod krošnjami dreves je idealen kotiček, da se skrijete pred največjo vročino poleti.  Izvir Lintvern včasih bruha voda, včasih pa popolnoma usahne. Piknik prostor ob koči pri jezu kar vabi k druženju.  

Lokacija: Bevke 92a, 1358 Log pri Brezovici

Pot: Ljubljana-Log pri Brezovici:22 km, z avtomobilom 20 minut; Pot močvirskih škratov: pešpot, dolga 3,2 km, višinska razlika 96 m, dve uri hoje

Primeren čas obiska: kadarkoli ob lepem vremenu

Trajanje izleta: dve uri

Primernost za družine: da, z mlajšimi (tudi tistimi, ki so še v pleničkah in počasi stopicajo) in starejšimi otroki

Stroški: za gorivo plus Močvirsko beležko in svinčnik (5 evrov)

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.