Resnične izpovedi

Domači okus v oddaljenem Salvadorju

Ko se pripravljaš na selitev v oddaljeno deželo, je seznam stvari, ki jih želiš prinesti s seboj, dooooooolg, vendar je nemogoče vzeti vse s sabo. V teh mesecih smo ugotovili, da pogrešamo kar nekaj naših dobrot in drugih pripomočkov. Zato smo Miho domov pospremili z velikimi željami po koščku naše domače dežele … In kaj nam je prinesel v Salvador?

Seznam, kaj naj prinese Miha iz Slovenije v Salvador, je nastajal sproti in povsem spontano. Doma je ostalo nekaj stvari, malenkosti, za katere nisem imela prostora pri našem velikem odhodu v Salvador. Ostale stvari sem pripisovala na list res spontano … Na primer: Mija nosi zobni aparat Invisalign in uporablja čistilne tabletke, kar je precej specifično in precej poceni v Sloveniji, medtem ko jih tu nisem našla. Jaz imam rada določeno čistilno peno za umivanje obraza, ki jo najdem tudi le v Sloveniji. Nikjer tudi nisem našla majhnih šamponov, 30 ml velikih, balzamov za lase, gelov za prhanje, saj imajo tukaj le velike embalaže. Zato sem obvezno naročila, da prinese izdelke za na pot Abena. Nikjer tudi v tukajšnjih trgovinah ne prodajajo potovalnih zložljivih zobnih krtačk.

S sabo sem med prtljago prinesla veliko delovnih fasciklov, v katerih hranim dokumentacijo za podjetje in zasebne zadeve. In ja, zelo so že polni, vedar tukaj uporabljajo mape srajčke, ki imajo drugačne razporeditve lukenj. Tako da sem Miho prosila, da prinese naše, na katere prisegam že leta in leta.

Otroci pogrešajo puding, polento, mlečni zdrob, prav vsem pa manjka bučno olje. Miha je odkril celo kislo zelje, pakirano v vakumski vrečki, katero ima dolg rok trajanja. 😊 To je nekaj, kar ima najina Mija zelo rada.   

Ja, med prtljago so bili tudi proteinski pripravki za napitke in prehranski dodatki s kolagenom. Prav tako tu nikjer ne morem dobiti polnozrnatih testenin Barilla. Med njo je tudi bilo: priboljški za zajčka, jušne kocke, flomastri Jolly Glitzerstift, sponke za hrano, začimbe za čufte in polnjene paprike, vanilijev sladkor, nalepke za steklo (kar je ključno, saj jih tukaj ni, sama pa sem se že večkrat udarila v steklena balkonska vrata, ki so bila zaprta), nahrbtnike in ostale stvari blagovne znamke Cozy, v katere smo zaljubljeni, moj deodorant (uganete, brez katerega ne začnem dneva? 😊), tablete za slabost Dramina (tukaj imajo neke čudne, ki se ližejo, a jih otroci ne marajo), krpice za čiščenje očal, ki so na voljo v trgovini Hofer …

Saj veste, da smo tu ves čas izpostavljeni visokim temperaturam in nevarnim sončnim žarkom, zato je obvezno moral prinesti tudi kreme za zaščito pred soncem Bambo Nature.  

Hm, ja, marsikdo me je vprašal, kako mu je bila všeč misel, da bo moral vse to kupiti. Če sem iskrena, na koncu ni kupil on ničesar. Prosila sem moje sodelavce v Sloveniji, prijatelje in sorodnike, da so dva meseca vse nakupovali in pripravljali.

Ko sem odprla kovčke z vsem, kar nam je Miha prinesel, se je v meni prebudila nostalgija na dom. Vmes so bila skrita presenečenja, ki so jih zapakirale babice in dedek. Izredno smo bili vsi veseli in smo vsako stvar lepo pogledali. Babica, moja mama, je otrokom še napisala pismo. Dobila sem tudi nekaj slovenskih knjig za otroke in zase, nad čemer sem bila navdušena.

Ja, vem, poraja sem vam vprašanje, kako je vse skupaj uspel Miha spakirati. Dejansko ima s tem že ogromno izkušenj, pomagala pa mu je tudi prijateljica Manja. Skupaj jima je uspelo in na koncu sta vse skupaj še stehtala. Pri carinjenju ni imel nikakršnih težav. Je pa res, da so bili proteinski pripravki in prehranski dodatki s kolagenom odprti. Se pravi, vsebino so preverili.  

Če strnem svoje misli … Najbolj pogrešam polento in bučno olje, otroci pa določene sladkarije. Otroci so bili zelo veseli – pravzaprav je to naš obred, ko prispe kovček. 😊 Kmalu prispe še en, tako da ga že nestrpno čakamo. Izpostaviti moram, da so vsi prehranski izdelki z daljšim rokom, tako da nam ni treba skrbeti, da bi se kaj pokvarilo. Pssssstttttt, zelja ni več, smo ga pojedli. Hihihihi …

Pravzaprav pogrešamo izdelke, ki niso tako dragi, tako da bo naslednji prijatelj, ki nas bo obiskal, zagotovo dobil seznam, na katerem bo tudi polenta. 😊 Nostalgija po določeni hrani je že zelo velika. Manjkajo mi sirovi štruklji s Šmarne gore, dobra gobova juha z ajdovimi žganci. Raje ne izdam, kaj vse bi naredila, da bi zdaj zajela eno žlico te juhe … Mljac, mljac …

Ja, pogrešamo nekatere stvari, ampak to vzameš v zakup … So plusi in minusi … Obstajajo stvari, s katerimi si odraščal in si na njih navajen … Ampak vse to je tudi del selitve … Spomnimo se na njih, se nasmejemo in delamo načrte, kako bo, ko se bomo vrnili v Slovenijo, kam bomo šli najprej jesti. O tem se pogosto pogovarjamo in nato glasujemo.

Miha se čez tri mesece vrača v Slovenijo in takrat mu bomo spet naročili novo zalogo, obiskala pa nas bosta tudi Jure in Živa, tako da bomo zagotovo imeli še kakšen seznam stvari, ki jih potrebujemo oz. si jih želimo. 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.