Resnične izpovedi

Nikaragva: nerazvita država, a vseeno s številnimi čudovitimi kraji za oglede

Pozdravljeni, popotniki! Z vami delim nepozabno potovanje, na katerega sem se podala z možem in tremi otroki v osrčje očarljive Nikaragve. Začeli smo našo avanturo v San Salvadorju, mestu, kjer trenutno ustvarjamo svoje družinske spomine. Po številnih vprašanjih, ki ste mi jih zastavili na družbenih omrežjih, sem se odločila, da vam podrobno predstavim naše doživetje – od začetka do konca. Razkrila vam bom, kako smo se zabavali, kateri kraji so nas očarali, kakšni so bili nepričakovani zapleti in še več. Vabljeni, da se pridružite naši družini na virtualnem potovanju skozi slikovite pokrajine, bogato kulturo in pestro doživetje, ki nam ga je ponudila čudovita Nikaragva!

Kako se je začelo potovanje v Nikaragvo? Kaj vaju je pritegnilo, da sta se odločila za to destinacijo? Zakaj ste šli ravno zdaj in za koliko dni?

Že pred odhodom v Salvador smo si zadali za cilj, da se bomo, ko bomo lahko, ko bomo imeli počitnice, ko so otroci lahko odsotni iz šole, osredotočili na krajša potovanja na tem delu sveta, glede na to, da Salvador obdajajo lepe, sosednje države: Gvatamala, Honduras in Nikaragva. To so države, pri katerih potrebuješ le od ene do dveh ur, da prestopiš mejo. Zelo blizu so tudi Belize in Mehika, južno pa Kostarika in Panama. Belize in Mehiko smo že prepotovali na začetku, Kostariko in Panamo smo že v preteklosti in še ju bomo. Nikaragva je na južnem delu zelo blizu, prečkaš sicer Honduras, ampak si zelo hitro tam. Miha je bil pred 20 leti že tukaj in je imel lepe spomine na ta del, tako smo krompirjeve počitnice preživeli v Nikaragvi. Pritegnilo me je ravno to, da je destinacija še zelo neokrnjena, turistična, da ima čudovite naravne lepote, hkrati pa sem vedela, da je še zelo nerazvita in da bo vseeno kulturni šok. Tja smo šli za en teden, kar je povsem dovolj za ogled ključnih točk.

Zakaj sta se odločila, da boste potovali z osebnim avtomobilom? Kaj so bile prednosti te odločitve?

Odločili smo se za potovanje z osebnim avtomobilom, ker četudi bi v glavno mesto Managuo leteli, bi morali potem najeti avtomobil. Dejansko pa je okrog tri ure potrebno za prestop meje, do glavnega mesta pa osem, kar ni tako daleč, saj imaš vse pri sebi v avtomobilu. To je tudi najcenejši način potovanja, glede na število, koliko nas je. Imeli smo tudi obisk. Prišel je prijatelj Matic s sinom iz Slovenije. Tudi onadva še nista bila tukaj, zato smo potovanje združili tudi s prijateljskim druženjem.

V katerem delu Nikaragve ste najbolj uživali v raziskovanju? Zakaj?

Najbolj smo uživali v Granadi, čudovitem mestu ob velikem vulkanskem jezeru. To je zelo staro kolonialno mesto. Čudovit je bil tudi del, ki meji na Kostariko, saj so tam čudovite plaže. Ker smo ljubitelji moraj in ker so otroci začeli surfati, je bil po našem mnenju ta obalni del najbolj prekrasen. Združili smo zabavo z ogledom atrakcij. San Juan del Sur se imenuje del, kjer smo uživali. Znana plaža je Hermosa, ki je bila tudi najlepša in nas je očarala.

Kakšne kulturne, zgodovinske, jezikovne … izkušnje ste doživeli med obiskom Nikaragve?

Nikaragva nas je šokirala, ker je bistveno manj razvita v primerjavi s Salvadorjem.  Sooča se z izzivi nerazvitosti, ki se kažejo v gospodarskih, izobraževalnih in zdravstvenih sektorjih. V primerjavi s Salvadorjem je stopnja revščine v Nikaragvi višja, kar vpliva na splošno kakovost življenja prebivalcev. Pomanjkanje infrastrukture v ruralnih območjih Nikaragve otežuje dostop do osnovnih storitev, kar vodi v širjenje socialnih neenakosti. Gospodarski razvoj v Nikaragvi zaostaja za Salvadorjem, saj jo pestijo težave, kot so visoka brezposelnost, nizke plače in pomanjkanje naložb v ključne sektorje. V izobraževalnem sistemu se odražajo pomanjkljivosti, saj je stopnja pismenosti nižja, kar omejuje možnosti posameznikov za napredovanje. Zdravstveni sistem se sooča z izzivi, povezanimi z omejenim dostopom do kakovostne zdravstvene oskrbe, kar vpliva na splošno zdravje prebivalstva. Nikaragva v procesu soočanja s tem in iskanja trajnostnih rešitev za izboljšanje kakovosti življenja svojih državljanov.

Španščina je uradni jezik, a obstaja tudi bogata tradicija izročila v materinskih jezikih, kot sta nahuatl in miskito. Nikaragva je domovina številnih izjemnih pesnikov, kot je Rubén Darío, ki je pustil močan pečat v španski književnosti.

Večina prebivalcev je katoličanov, kar se odraža v pomembnosti verskih praznikov in obredov v njihovem vsakdanjem življenju. Glasba, kot je marimba, in tradicionalni plesi, kot je “baile de las inditas,” so pomemben del kulturne identitete. Ljudski umetniki ustvarjajo čudovite izdelke, pogosto navdihnjene z naravnimi elementi. Praznovanja, kot je “La Purísima”, so zelo pomembna in vključujejo verske obrede, glasbo in ples. Barviti tradicionalni kostumi, ki jih nosijo plesalci na festivalih, so prava paleta kulturne raznolikosti Nikaragve. Je dom različnih plemen, vsako s svojo edinstveno kulturo in tradicijami.

Tradicionalna hrana, kot so gallo pinto (zmešan riž in fižol), nacatama (vrsta debelega, ploščatega kruha) ter indijanske in španske jedi, odraža bogato zgodovino in mešanico kultur.

Baseball je priljubljen šport, ki združuje skupnosti, medtem ko so tudi boks, nogomet in odbojka priljubljeni.

Tradicionalna indijanska filozofija o spoštovanju narave se ohranja in vse bolj prepleta z modernimi prizadevanji za ohranitev okolja.

Pred prihodom Špancev je bilo območje Nikaragve naseljeno z indijanskimi plemeni, kot so Nahuatl, Chorotega in Nicaraos. Španci so prišli v 16. stoletju, ustanovili kolonialne naselbine in zasužnjili domorodce, kar je vplivalo na oblikovanje družbene strukture. Nikaragva je pridobila neodvisnost od Španije leta 1821, nato pa postala del Zveze Srednjeameriških držav. V 19. stoletju se je ameriški avanturist William Walker poskušal dokopati do oblasti v Nikaragvi, kar je sprožilo serijo političnih nemirov. Leta 1979 je revolucija odstranila dolgoletno dinastijo, vzpostavila socialistično vlado in poglobila politične delitve. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so ZDA podpirale upornike v boju proti vladi, kar je povzročilo številne tragedije. V 90. letih se je Nikaragva premaknila k demokraciji, vendar so se politične napetosti nadaljevale. Daniel Ortega je bil izvoljen za predsednika leta 2007 in je ostal v središču politične scene, s čimer se nadaljujejo razprave o demokraciji v državi.

Nikaragva pogosto prizadanejo naravne nesreče, kot so potresi, orkani in vulkanski izbruhi, vse to pa vpliva na družbenoekonomske razmere.

Kako ste načrtovali svoje dnevne dejavnosti in izlete v Nikaragvi, kako sta jih prilagodila otrokom?

Gledali smo na to (razen prvi dan, ko je bilo vse skupaj osem ur vožnje, s prestopom meje deset ur), da smo bili v avtomobilu največ od dve do štiri ure v celem dnevu. Preostali čas je bil namenjen počitku, zabavi, ogledom … Tudi to smo določili: tri dni smo ostali v enem mestu. Malo smo združili zabavo, ogled vulkanov, surfanje, plavanje … da ni bilo prenaporno. 

Kaj je vaš najljubši spomin na to potovanje?

Najlepše spomine imamo povezane s plažo Hermosa, kjer smo surfali. V lepem spominu nam bo ostalo tudi mesto Granada, ki se nahaja ob čudovitem jezeru. Velik vtis je na nas pustil tudi obisk otoka Ometepe, kar je bila svojevrstna dogodivščina. To je res poseben svet, nerazvit, a prekrasen. Tu živijo zelo prijazni ljudje. Neokrnjena narava pa je vau!

Kako ste se spopadli z morebitnimi izzivi, ki so se pojavili med potovanjem? Se je zgodilo kaj nepričakovanega?

Edini izziv na tem potovanju je bil prestop meje, iz Nikaragve v Honduras. Imajo zelo dolge birokratske postopke. Doživeli smo tudi zelo neprijazen sprejem, vendar ni tako bilo samo pri ans, ampak tudi pri tistih, ki so bili pred in za nami. Dobesedno upoštevajo številne dokumente, ki jih morajo štempljati. In to traja ogromno časa … Na meji ni stranišča, na katerega bi lahko šel, medtem ko čakaš. Zelo je umazano in izjemno dolga vrsta je bila. To je to, kar se nam je zgodilo povsem nepričakovano.

Znana “Pan-American Highway”, ki se začne v Prudhoe Bayu, Aljaski, in razteza do Argentine, je edina cesta, ki povezuje te države. Ko je bila tam prometna nesreča, smo spoznali, da bomo na cesti obtičali celo noč. Zato smo se obrnili in hitro reorganizirali našo pot.

Ali ste imeli kakšne posebne dogodivščine, ki so se zgodile med vožnjo med Salvadorjem in Nikaragvo?

Ja, ta nesreča in res neprijazno in dolgo prestopanje meje.

Kako je potekal vaš prvi dan v Nikaragvi?

Leon

Prvi dan v Nikaragvi smo prispeli do mesta Leon, ki je čudovito malo mestece. To je eno najstarejših mest v Nikaragvi in ima bogato zgodovino, ki seže v obdobje španske kolonizacije v 16. stoletju. Dejansko je kulturno središče te države, znano po svoji umetnosti, književnosti in arhitekturi, s številnimi galerijami, muzeji in literarnimi tradicijami. Mesto je dom več univerzitet, vključno s priznano Nacionalno avtonomno univerzo Leon (UNAN), kar mu daje mladosten utrip in intelektualno vzdušje. Mesto je znano po svojih kolonialnih zgradbah, vključno z mogočno katedralo León, ki je uvrščena na seznam svetovne dediščine UNESCO.

Nahaja se v nižini na pacifiški obali, Leon doživlja vroče podnebje skozi celo leto, kar privablja obiskovalce, ki uživajo v tropskem okolju.

Bilo je pomembno središče za politična gibanja, vključno z revolucijo, ki je pripomogla k padcu dinastije. Mesto je prizorišče številnih kulturnih festivalov, vključno s tradicionalnim festivalom “Baile de la Gigantona,” ki prinaša barvite parade in plesne predstave na ulice. Ulična umetnost in grafiti so priljubljeni, odražajo sodobno umetniško sceno in družbeni aktivizem.

Je tudi izhodiščna točka za raziskovanje vulkanov, kot sta Telica in Cerro Negro, priljubljena destinacija med ljubitelji avanturističnih aktivnosti, kot so pohodi in vulkansko deskanje. Mesto ponuja živahno nočno življenje z restavracijami, bari in lokalnimi tržnicami, ki odražajo pristno vsakdanje življenje tamkajšnjih prebivalcev.

Monagua

Potem smo šli v Monaguo, majhno mesto v Nikaragvi, ki se nahaja ob obali jezera Nikaragua, največjega jezera v Srednji Ameriki. To je priljubljena destinacija zaradi svoje slikovite lege in kulturnega bogastva, ki privablja številne obiskovalce. Monagua je vhodna točka za raziskovanje Ometepe, otoškega raja v jezeru, ki ga sestavljata dva vulkana, Concepción in Maderas. Mesto je dom številnih lokalnih obrtnikov in umetnikov, ki ohranjajo tradicionalno umetnost. Okolica je bila naseljena že v prazgodovinskih časih, kar se odraža v arheoloških najdbah, ki jih lahko obiskovalci raziskujejo. Naravna lepota okolice Monague ponuja številne možnosti za ekoturizem, kot so pohodi, opazovanje ptic in vodni športi na jezeru.

Restavracije v Monagui ponujajo okusno lokalno kuhinjo, kjer lahko obiskovalci okusijo tradicionalne jedi, pripravljene s svežimi sestavinami. Mesto ohranja tudi nekaj zgodovinskih zgradb in spomenikov, ki pričajo o bogati zgodovini in vplivu španske kolonizacije. Odlikujejo ga prijazni prebivalci, ki so ponosni na svojo skupnost in radi delijo svojo kulturo z obiskovalci. Eden od vrhuncev obiska Monague je opazovanje slikovitih sončnih zahodov na obali jezera, ki ustvarjajo romantično in mirno vzdušje.

Granada

Naslednja destinacija je bila Granada. To je eno najstarejših mest v Nikaragvi, ponaša se z bogato zgodovino, saj je bilo ustanovljeno že leta 1524 s strani španskih osvajalcev. Mesto je znano po svoji ohranjeni kolonialni arhitekturi, ki vključuje barvite fasade, kamnite ulice in zgodovinske cerkve, kot je Catedral de Granada. Granada se nahaja ob obali jezera Nicaragva, kar mestu daje slikovito okolje in omogoča raznolike vodne dejavnosti, kot so izleti z ladjico in ribolov.

Mesto je dom umetnikov in obrtnikov, ki ustvarjajo tradicionalne izdelke. Granada gosti številne kulturne dogodke in festival, vključno s tradicionalnimi paradiami, glasbenimi prireditvami in lokalnimi tržnicami. Številne kavarne in restavracije v Granadi ponujajo odlično lokalno kulinariko, kjer lahko obiskovalci okusijo tradicionalne jedi in pijače. Mesto je dom Univerze v Granadi. Okolica ponuja naravne lepote, kot sta vulkana Mombacho in Masaya, ter ekološke rezervate, ki so privlačni za ljubitelje narave. Znana je po tradicionalnih obrtniških delavnicah, kjer obiskovalci lahko opazujejo izdelovanje ročno narejenih izdelkov. Ljudje so gostoljubni in prijazni.

Otok Ometepe

Sledil je otok Ometepe, ki leži v jezeru Nikaragva. Sestavljen je iz dveh vulkanov, Concepción in Maderas, kar ustvarja slikovito in edinstveno pokrajino. Vulkan Concepción ponuja vrhunsko izkušnjo pohoda za ljubitelje pustolovščin. Z vzponom na njegov vrh se odprejo osupljivi razgledi na jezero in okolico. Vulkan Maderas je prekrit z bujnim deževnim gozdom in ponuja naravne poti, kjer lahko turisti raziskujejo bogato biotsko raznovrstnost, vključno s številnimi vrstami ptic in rastlin. Ometepe je destinacija za opazovanje ptic, pohode po naravnih potkah, ogled slapov in raziskovanje vulkanskih kraških jezer. Otok ponuja idealno okolje za vodne dejavnosti, vključno z vožnjo s kajakom, jadranjem in ribolovom. Tu je sproščujoča atmosfera, kjer lahko turisti pobegnejo od mestnega vrveža in uživajo v miru in tišini narave. Prebivalci Ometepe gostoljubni.

Otok ponuja okusno lokalno kulinariko, vključno z jedmi, pripravljenimi iz svežih sestavin, kot so ribe iz jezera, eksotično sadje … Obstaja več ekoloških hotelov in nastanitev na otoku, ki omogočajo turistom, da doživijo bližino narave in se hkrati odmaknejo od običajne turistične infrastrukture. Ometepe ponuja osupljive sončne zahode nad jezerom in idealno okolje za opazovanje zvezd, kar ustvarja romantično vzdušje za pare in nepozabne trenutke za vse obiskovalce.

Plaži San Juah del Sur in El Coco

Plaža San Juan del Sur

San Juan del Sur se nahaja ob južni pacifiški obali Nikaragve, približno 140 kilometrov jugozahodno od prestolnice Managve. Dostop je enostaven zaradi dobre cestne povezave. Plaža je znana po odličnih pogojih za deskanje na valovih, kar privablja deskarje s celega sveta. Valovi so primerni za vse stopnje znanja, od začetnikov do izkušenih deskarjev. To je živahno središče, kjer se srečujejo domačini in turisti. Ponuja številne restavracije, bare, tržnice in trgovine, kar ustvarja dinamično urbano izkušnjo. Priljubljena je zaradi čudovitih sončnih zahodov. San Juan del Sur je super destinacija za ljubitelje ribolova. Poleg tega ponuja izlete, kot so ogledi delfinov, potapljanje in raziskovanje okoliških otokov. Okolica plaže vključuje čudovite peščene sipine, ki so primerne za sprehode in raziskovanje naravnih lepot. Poleg surfanja lahko obiskovalci uživajo v različnih plažnih športih, kot so odbojka na mivki, jadranje na deski in kajtanje. Tu je tudi živahno nočno življenje: bari z živo glasbo in diskoteke.

Plaža El Coco

Plaža El Coco, oddaljena od glavnega mestnega vrveža, privlači turiste, ki iščejo mir in sprostitev. S svojimi širokimi peščenimi plažami ustvarja mirno okolje. Ta plaža ponuja odlično okolje za ekoturizem. Okoliški gozdovi in močvirja so dom številnim vrstam ptic in drugim življenjskim oblikam, kar privablja ljubitelje narave. El Coco je del naravnega rezervata Chacocente, kjer so zaščitene morske želve. Obiskovalci imajo priložnost sodelovati v projektih zaščite teh ogroženih živali. Manjša gneča na plaži El Coco omogoča bolj intimno izkušnjo, kar privablja tiste, ki iščejo tišino in osamljenost. Plaža je primerna za surfanje in kajtanje. Blagi valovi so prijazni do tistih, ki želijo resnično obvladati vodne športe. Ravno zaradi tega in ​​neokrnjene narave je plaža idealna za sončenje, branje knjige ali preprosto uživanje v spokojnem vzdušju. Različni bungalovi in ​​nastanitve ob plaži ponujajo popolno udobje in stik z naravo. Ob plaži najdemo tudi lokalne restavracije, kjer lahko turisti okušajo tradicionalne jedi in se seznanijo s kulturo obmorske skupnosti.

Kako sta izbrala nastanitev med vašim bivanjem v Nikaragvi, sta rezervirala vnaprej? Ali bi priporočila določen hotel? Koliko stane nočitev?

Iskali smo prek Bookinga in AirBnb in rezervirali smo en dan pred spanjem oz. celo isto jutro.

Hotel Los Robles, Maagua: od 317-427 EUR za 2 osebi + 1 otrok

El Almirante, Granada: od 55-60 EUR/nočitev za 2 osebi

Hotel Flor De Sarta, Leon: od 68-75 EUR/nočitev za 2 osebi

Cene so bistveno nižje kot v Salvadorju, vseeno pa še vedno precej visoke. Vključen je zajtrk, kar v drugih državah nismo videli (na primer v Gvatamali).

Kaj sta opazila glede razlik v kulturi, hrani ali običajih med Nikaragvo in Salvadorjem, kaj pa v primerjavi s Slovenijo?

Država je bistveno bolj nerazvita. Veliko več je živali na cesti, predvsem konjev in krav. Še vedno jih lovijo kot kavbojci na konjih. Ogromno je smeti vsepovsod, še slabše so obveščeni o varstvu okolja. Ljudje niso vsiljivi, ne tečejo za tabo, da bi ti nekaj prodali. Manj je možnosti za barantanje. To je res država tretjega sveta: izjemne so razlike med bogatimi in revnimi. Celotna država je še vedno izjemno turistično podhranjena.

Kako sta zabavala otroke med potovanjem?

Tokrat je bilo za otroke zelo naporno, saj nas je bilo v avtomobilu sedem in bilo je precej vroče, tako da so bili malo nemirni. Smo pa to gasili z branjem knjigic, poslušanjem glasbe in postanki.

Ste imeli priložnost okusiti katero od tradicionalnih jedi Nikaragve? Katera vam je bila najljubša?

Ena izmed tradicionalnih jedi Nikaragve je “Gallo Pinto.” Gre za okusno in priljubljeno rižoto, ki vsebuje črni fižol, čebulo, zeleno papriko, koriander, česen in različne začimbe. Pogosto se postreže kot priloga k drugim jedem, kot so jajca, meso ali sir, in je delikatesa, ki se pogosto uživa za zajtrk. “Gallo Pinto” je značilen po svojem edinstvenem okusu, ki združuje različne sestavine v harmonično celoto ter odraža bogato kulinarično dediščino Nikaragve.

Kako ste se sporazumevali z domačini in kako so sprejeli vajino družino? So gostoljubni?

Z domačini smo se sporazumevali v španščini, angleščine ne zna nihče. So zelo prijazni in gostoljubni, razen na meji.

Kakšne aktivnosti ste izvajali na prostem v Nikaragvi? Katere znamenitosti, atrakcije ste obiskali? So primerne za družine?

Na prostem so bili aktualni: pohodi in ogledi mest peš. Na otoku Ometepe smo najeli kombi, ki nas je vozil naokrog. Najbolj super je bilo raziskovanje plaž. Uživali smo med potikanjem po kolonialnih ulicah Granade in Leona.

Mogoče Nikaragva ni najbolj primerna za družine, ki so navajene dobrega standara potovanj, ker je zelo umazano in nerazvito. Težko na vsakem vogalu najdeš hrano za otroke. Veliko je potepuških psov. Če si pa robinzonski in backpacker, pa je ta destinacija čudovita, ker je še neraziskana, neokrnjena in ni gneče turistov.

Kako ste se odločili, kje jesti, in ali ste odkrili kakšne odlične restavracije?

Kje naj jemo, smo povprašali Tripadvisor in pokukali v Lonely Planet, predvsem pa smo sledili videzu restavracije in tam, kjer smo videli, da je čim več ljudi, tudi kakšen turist, smo jo izbrali kot najbolj primerno. In nismo imeli nikakršnih zdravstvenih, prebavnih težav …

Kakšna je bila reakcija vajinih otrok na potovanje v Nikaragvo? V čem so najbolj uživali?

Otroci so najbolj uživali v čudoviti Granadi in pa zagotovo na plažah. Otok Ometepe jim je bil zelo všeč. Predvsem pa je vse skupaj bil za njih kulturen šok, ker je država manj razvita. Primerjali so jo celo z Afriko in ugotavljali, da je manj razvita od večine krajev, ki smo jih videli v Afriki. 

Kakšno je bilo vreme? Kdaj je po vajinem mnenju najbolje potovati po Nikaragvi?

Vreme je bilo ves čas lepo. Najboljši čas za potovanje po Nikaragvi z družino je od decembra do aprila, saj je takrat suha sezona. To obdobje ponuja prijetno vreme, manj dežja in nižje ravni vlažnosti. Temperatura je običajno topla, vendar ne preveč vroča, kar ustvarja idealne pogoje za raziskovanje naravnih znamenitosti, plaž in drugih turističnih destinacij. Čeprav je suha sezona optimalna za večino turistov, se morate zavedati, da so priljubljene destinacije lahko bolj oblegane. Če se želite izogniti gneči, lahko premisliti tudi o potovanju na začetku ali koncu suhe sezone.

Ali imata kakšne nasvete ali priporočila za družine, ki razmišljajo o potovanju v Nikaragvo s svojimi otroki? Kaj bi jim svetovala?

Nikaragva ponuja izjemno naravno raznolikost, zato lahko družine izkoristijo priložnost za raziskovanje nacionalnih parkov, vulkanov, jezer in plaž. Otrokom bo všeč opazovanje različnih vrst živali in doživljanje aktivnosti v naravi. Vključite se lahko v lokalno kulturo z obiskom tržnic, lokalnih restavracij in sodelovanjem pri tradicionalnih dogodkih. Otroci bodo imeli priložnost okusiti lokalno hrano, spoznati tradicionalno obrt in se naučiti nekaj besed v španskem jeziku. Če se boste odpravili na obalo, izkoristite čudovite plaže za družinske dejavnosti. Poleg običajnega kopanja in sončenja, se lahko ukvarjate z vodnimi športi, kot so surfanje, jadranje na deski in kajtanje. Nikaragva je dom številnih vulkanov, katerih vzponi so lahko odlična pustolovščina za družine. Prilagodite pot glede na starost otrok in njihovo stopnjo udobja. Pazite, kaj jeste, pijte ustekleničeno vodo in uporabljajte repelente proti komarjem. Poskusite lokalne jedi in spodbujajte otroke, da okusijo nove jedi.

Nikaragva je lahko drugačna od držav, ki ste jih obiskali prej. Bodite odprti za prilagajanje lokalnim običajem in ritmu življenja. Otrokom razložite kulturne razlike in jih spodbujajte k spoštovanju lokalne kulture. Kljub izboljšanju varnosti je pomembno, da ostanete previdni. Ohranite nadzor nad osebnimi stvarmi, izbirajte preverjene prevozne možnosti in se posvetujte z lokalnimi prebivalci o najbolj varnih območjih.

Bi se vrnila tja? Sta že bila v Nikaragvi kdaj prej?

Za nekaj časa imam izjemno nerazvitega sveta dovolj. V primerjavi s Salvadorjem je nižja kupna moč. Manj kot je razvita država, manj je ponudbe v konkurenci (od restavracijo do namestitev) in so cene precej zasoljene. Plačaš preveč za to, kar dobiš. To je bolj kmetijska država. V primerjavi s Slovenijo pa je to drug planet.

Kako velika je v primerjavi s Salvadorjem in Slovenijo? Je varna država?

Pravijo, da države ni tako varna, ampak predvsem zaradi političnih nestabilnosti, ampak mi smo se počutili zelo varno.

Katera valuta je tam? Ali ste plačevali z denarjem ali kartico? Kakšna je ponudba, trgovine? Je ceneje ali dražje v primerjavi s Salvadorjem, Slovenijo? Koliko skupaj stane takšno potovanje za petčlansko družino?

Valuta je nikaraška zlata kordova. 1 nikaraška zlata kordova je 0,026 evrov. Plačevali smo večinoma s kartico Mastercard, večinoma nismo imeli gotovine. Lahko pa seveda plačaš tudi z ameriškimi dolarji. Ponudba je zelo obrtniška, velikih nakupovalnih centrov pa nismo obiskali. No, saj so le v Managui, drugod pa jih ni. V primerjavi s Slavadorjem je vse ceneje, tudi v primerjavi s Slovenijo. Ampak glede na to, koliko kaj stane, dobiš zelo malo za to ceno. Predvsem postrežba je zelo podhranjena. Čeprav je recimo dober hotel, ne znajo postreči, niso hitri, pozabijo naročilo, dati pribor, servete … Postrežba je na precej nizki ravni.

Takšno potovanje za petčlansko (plus dva prijatelja) nas je stalo malo manj kot 4.000 evrov za en teden. Ves čas smo najemali tri sobe/noč. Med zapravljenim denarjem je treba prišteti še stroške za bencin in vstopnine. Če to preračunamo, pride 82 evrov/dan za eno osebo za vsek dan, kar nekako ni ne preveč poceni ne predrago, ampak za to ne dobiš standarda, ki bi ga za isti znesek dobil v Evropi.

Priporočata zavarovanje za tujino? Kakšna je zdravstvena oskrba za tujce tam?

Mi smo seveda spet zavarovani. Prisegamo na paket Multitrip, pri zavarovalnici Vzajemna. Hvala bogu, obisk pri zdravniku ni bil potreben, smo bili zdravi.

Zdravstvena oskrba za tujce v Nikaragvi je na splošno dostopna, vendar se lahko kakovost zdravstvenih storitev razlikuje od kraja do kraja. Tu so nekateri ključni vidiki zdravstvenega sistema v Nikaragvi:

Nikaragva ima javni zdravstveni sistem, vendar sta lahko infrastruktura in oprema na nekaterih območjih omejena. V mestih, kot je Managua, so na voljo boljši zdravstveni centri. Poleg javnih ustanov so na voljo tudi zasebne klinike in bolnišnice, ki pogosto zagotavljajo višjo raven oskrbe. Vendar pa so stroški zdravljenja v zasebnih ustanovah lahko precej višji.

Tujcem se priporoča, da pridobijo mednarodno zdravstveno zavarovanje, preden potujejo v Nikaragvo. Zavarovanje vključuje kritje nujnih zdravstvenih stroškov, repatriacijo in morebitno zdravljenje v zasebnih ustanovah. V primeru nujnih primerov se lahko obrnete na lokalno številko za nujne primere (ob upoštevanju razpoložljivosti). V večjih mestih obstajajo tudi specializirane ustanove za nujne primere.

Na nekaterih območjih, zlasti v bolj oddaljenih vaseh, lahko dostop do zdravstvenih storitev omejuje oddaljenost in pomanjkanje zdravstvenih ustanov.

Je bila gneča ali je v katerem letnem času gneča tam in odsvetujeta takrat obisk?

Gneče nismo imeli nikjer, tudi v prometu ne. Letni čas je bil za obisk dober. In kot sem že napisala, najbolje je Nikaragvo obiskati v suhem obdobju.

Območje Srednje Amerike, vključno z Nikaragvo, je lahko izpostavljeno hurikanom med atlantsko hurikansko sezono, ki traja od junija do novembra. V tem obdobju lahko pride do močnih vetrov, obilnega dežja in poplav, zato je priporočljivo preveriti vremenske napovedi in se izogibati potovanju v času potencialnih hurikanov.

Kot pri mnogih destinacijah se lahko politična situacija v državi spremeni. Pred potovanjem preverite trenutne politične razmere in se posvetujte z zunanjimi svetovalci ali veleposlaništvom, da se prepričate, da potovanje ni ogroženo.

Poleg hurikanov se lahko pojavijo tudi druge naravne katastrofe, kot so potresi ali vulkanski izbruhi.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.