Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Ciper – otok ljubezni, otok sonca, otok dobre hrane …

Kam odidejo ljubitelji sonca med zimskimi počitnicami? Na Ciper, seveda! Tam je več kot 300 dni letno sončno. Juhuhu! In to je tudi glavni razlog, zraven bližine Sloveniji, da smo izbrali ravno Ciper.

Nekaj dejstev, ki smo jih prebrali pred odhodom in se mi nam zdijo zanimiva. Otok pogosto imenujejo otok sonca, logično in pa tudi otrok ljubezni. Tam naj bi se rodila grška boginja Afrodita, ki je vstala iz pene blizu skale Afroditine plaže. Pravijo, da valovi, ki se lomijo čez skalo, ustvarjajo stebre pene. In le-ti naj bi bili ravno boginja Afrodita.  Zanimivo, kaj ne?

V glavnem, Ciper je sredozmski otok in se nahaja blizu turške obale, leži na SV Afrike in južno od Turčije, na razdalji približno 860 km od Egipta, 100 km od Sirije in 145 km od Bližnjega vzhoda. Meri približno 9.251 km2. Dejansko je otok razdeljen na dva dela, sever in jug, vmes je meja, vsak pa ima svojo kulturo, tradicijo, jezik. Na njem živi okoli 1,2 milijona prebivalcev, ki govorijo več jezikov, med drugimi glavna, turščino in grščino.

Na Cipru najdemo številne muzeje, arheološka najdišča, gozdove, reke, slapove, plaže, koralne grebene … Otok je znan tudi po vrhunskem vinu, ki se proizvaja že več tisoč let. Hm, zagotovo bova z mojim dragim preizkusila kakšnega … 🙂 In če sem prav izbrskala podatek – naj bi bilo tam več kot 30 vinskih cest in več vinskih regij, kjer lahko degustiramo vino.

Ooo, tja se odpravijo tudi vsi tisti, ki so željni zabave. Mlajše in starejše generacije. Tega tokrat ne bova ravno okusila, saj greva z otroki 😊. Plaže, nočni klubi, restavracije, športne aktivnosti, kot so potapljanje, jadranje, kolesarjenje, golf in pohodništvo, privlačijo turiste s celega sveta. Ja, čudovite plaže z belim peskom in turkiznim morjem (Fig Tree Bay, Nissi Beach, Konnos Beach) prihajaaaaamoooooo. 🙂  Morda pa nas očara gora Olimp, najvišji vrh na Cipru, od koder se razlega neverjeten pogled na otok in okolico.

Zanimivosti o Cipru

Ciper je majhen otok (približno enkrat manjši od Slovenije) z bogato zgodovino, ki sega v antično obdobje. Je dom nekaterih slavnih zgodovinskih znamenitosti, kot so Apollonova svetišča, Pafos in Khirokitia. Dejansko lahko na koncu niza trgovin s spominki v Paphosu najdemo arheološko najdišče iz 4. stoletja pred našim štetjem. Edinstven je še zaradi ostankov starodavnih grobnic, trdnjav in palač, zato je mesto uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

Ciper ima eno izmed 10 najbolj priznanih mest na svetu za potapljanje na razbitine. Tam je namreč razbitina ladje Zenobia, ob obali Larnake. Čeprav se fulll rada potapljan, tokrat tega nimam v planu, vseeno vem, da bo v globinah precej hladna voda, kar pa je meni brrrrr. Tovorna ladja se je potopila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in je še vedno večinoma nedotaknjena, na njenih krovih pa gnijejo preproge in prodajni avtomati.

Prva olimpijska medalja, ki jo je osvojil Ciper, je bila na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012.

Od skupno 1950 vrst cvetočih rastlin po vsem svetu jih je 140 na Cipru. Tam najdemo tudi okoli 20 redkih vrst orhidej. Ciprskega muflona (redke vrste ovc) ni mogoče videti nikjer drugje na svetu. Približno 10.000 flamingov se vsako jesen med selitvijo proti jugu začasno ustavi, da se nahranijo ob Larnaškem slanem jezeru.

Noro pa hvalijo tudi hrano. Tukaj si bomo dali duška in sporočim, če je res tako njami.

Ciper je eno najjužnejših evropskih smučišč. Si misliš, da se da tudi smučati? Več kot 45 plaž na Cipru je prejelo modro zastavo EU za čistočo in varnost. Pohvale, preverimo, če drži.

Maldivi so poznani kot pregrešno draga »honeymoon« destinacija, a kot zmeraj se najde tudi način, kako jih obiskati na bolj dostopen način in jih morda doživeti še bolj prvinsko in lepše kot v 5-zvezdičnem resortu. Blog je dostopen TUKAJ.

Dokumenti za vstop na Ciper

Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma, le potni list. Več podatkov TUKAJ.

Podnebje

Vir: https://www.palma.si/destinacije/evropa/ciper/

Ste vedeli, da je več kot 300 dni sonce na Cipru? Zanj je značilno subtropsko podnebje. Poletje je suho in toplo, zima je blaga in mokra. Če dežuje, je to ponavadi pozimi, vendar so padavine kratkotrajne. Dejansko je za Ciper značilna suša.  Povprečna temperatura je okoli 24 stopinj Celzija podnevi, ponoči 14 stopinj Celzija. Danes, ko pišem ta blog, je 16 stopinj Celzija in je pretežno sončno. Hihihi … 🙂 Morje ima povprečno temperaturo od 21 stopinj Celzija do 22 stopinj Celzija, avgusta tudi 27, 28 stopinj Celzija. No, danes je ta temperatura: 18 stopinj Celzija. Bi skočili v vodo? Jaz definitivno neeee …mogoče bom namočila noge. 🙂 Zato bo več časa za ogled znamenitosti in ne samo za poležavanje na plaži, kot bi počeli poleti. Tako da bodo zdaj, februarja, v našem kovčku malce toplejša oblačila, ne pa tako topla, kot jih nosimo doma v Sloveniji. Kakšni puloverji, hlače, hudiji, pajkice, tanke jakne … gredo definitivno z nami. In ne smemo pozabiti udobne obutve, da bo naš korak lahkotnejši. 🙂

Transport

Pravijo, da je najboljši način transporta po otoku avtomobil. Torej rent a car. Avtomobilske agencije za izposojo avtomobilov so dobro zastopane po vsej državi, tako da bo to naša izbira. Seveda pa lahko uporabimo tudi javni prevoz, kar pa je z otroci težje in nima smisla. Avtobusi so sicer res poceni in učinkoviti za prevoz po otoku, morda, če imaš več časa in manj prtljage. Na voljo so tudi taxi službe. Taxi pride malce dražji od avtobusne karte. Obstaja možnost sposoje mopedov in koles, za bolj tople mesece.

Jezik

Na Cipru se govori več jezikov, vendar sta najpogostejša grščina in turščina. Grščina je uradni jezik na južnem delu otoka, medtem ko je turščina uradni jezik na severozahodnem delu otoka. Poleg tega se tudi številni turisti pogovarjajo v angleščini.

V samem srcu lepega Sredozemlja se skriva otok, največji v tem morju in malenkost večji od površine celotne Slovenije, ki je poln legend, lepe narave in divje vulkanske energije. Na Siciliji se stikajo severno-afriška, evropska in arabska kultura, zato se multikulturalnost odraža v jeziku, hrani, barvi kože in temperamentu ljudi. Sicilija je zelo primerna destinacija za vse, ki radi raziskujemo, z otroki ali brez. Blog je dostopen TUKAJ.

Hrana

Na Cipru so številne restavracije, kjer lahko poskusimo lokalno hrano, kot so tzatziki, suvlaki in musaka. Tisti, ki so že bili tam, priporočajo, da poskusimo njihovo posebno vrsto sira – halumi, ki je znan po svoji mehki konsistenci in nežnem okusu. Lahko se pa praži, peče, kuha, najboljši je v kombinaciji z zelenjavo. Pravzaprav z grškimi, turškimi in italijanskimi vplivi hrana na Cipru res ne more biti slaba. Podnebje pa omogoča uporabo nekaterih resnično svežih in okusnih sestavin v ciprski kuhinji. Obalne restavracije ponujajo sveže ribe in morske sadeže. Tipičen ciprski zajtrk se imenuje “mpoukkoma” in je zelo ekstravaganten obrok. Jajca, sveže pečen kruh, halumi, klobase in obilica zelenjave so le nekatera živila, vključena v ta bogat obrok.

Kultura

V kulturi se mešajo vplivi Grčije, Turčije, Bližnjega vzhoda in Evrope. Ciprska glasba je značilna po svojih ritmičnih melodijah, ki jih izvajajo na tradicionalne inštrumente: tamburo, liro ali bouzouki. Ciprska folklora vključuje številne tradicionalne plese (zembekiko, sousta, tsifteteli …).

Denarna valuta

Večina trgovin, restavracij, hotelov in drugih storitev sprejema plačila v evrih, ki so uradna valuta na Cipru. Prav tako sprejemajo kreditne in debetne kartice, naš  Mastercard nam tako spet pride prav. Javni prevoz se lahko plača s kartico ali gotovino. Na Cipru so vedno bolj priljubljene mobilne plačilne aplikacije (Apple Pay in Google Pay).

Znamenitosti, atrakcije

Pafos

Pafos je zgodovinsko mesto z nekaterimi najbolj znanimi znamenistostmi na Cipru: grad ob pristanišču, Apollonovo svetišče, mozaiki v Dionizovih, Tezejevih in Aionovih hišah, Bizatinski muzej, Okrožni arheološki muzej, katakombe, Afroditina skala, ruševine Afroditinega templja, samostan  Ayios Neophytos … Mozaiki Paphosa, ki so jih leta 1962 odkrili po naključju, so nekoč krasili hiše najbogatejših rimskih kolonistov na otoku. Mozaik Štirje letni časi v Dionizovi hiši (bog vina) prikazuje zimo kot sivolasega starca, ki se greje z vinsko kapljico. Mogoče bo otrokom najbolj zanimiva razbitina ladje Demetrios II. Kato Paphos prav tako vabi s številnimi trgovinami in tavernami, kjer lahko razvajamo brbončice z ribami.

Vir: https://www.hotels.com/go/cyprus/best-things-to-do-paphos

Troodos gora

Troodos gora je glavna gorska veriga na Cipru in ponuja čudovite razglede, je raj za pohodnike vseh starosti in kolesarje.

Nikozija

Nikozija je glavno mesto Cipra. Tam je obvezen sprehod po ulici Ledra, dolga je 1 km. Mesto je edino, ki je razdeljeno na dva dela, in ravno ta ulica povezuje južni in severni del starega mesta. Tu si je super ogledati tudi trg Faneromeni, nadškofijsko palačo, Kirenijska vrata, vrata Famagusta, Trg svobode, Leventisov muzej Nikozije, Muzej ljudske umetnosti, Nacionalni muzej boja, Ciprski etnološki muzej, Center obrti, budistični tempelj, trg Sarayonu, Buyuk Han, Selimovo mošejo itd.

Kyrenia

Kyrenia je priljubljeno turistično mesto z nekaterimi najlepšimi plažami na Cipru in znamenitostmi, kot sta St. Hilarion Castle in ruševina samostana Bellapais Abbey. Grad leži na gorovju Kyrenia, gre za najbolje ohranjeno ruševino nekdanjih utrdb v teh gorah.

Vir: https://www.cyprusparadise.com/discover-cyprus/kyrenia/

Limassol

Limassol je drugo največje mesto na Cipru, ponuja pa nam plaže, restavracije, nočne klube, muzeje itd. Seveda je obvezna postojanka srednjeveški grad, ki so ga Bizantinci zgradili okoli leta 1000 našega štetja. Vabi tudi ljudski vrt, kjer lahko vidimo različna drevesa in živali (muflona, noja, tigra, pelikana …). Karneval v Limassolu je najbolj barvit dogodek na Cipru. Je edinstvena mešanica starogrške in kasnejše tradicije. Začel naj bi se pod beneško vladavino v 16. stoletju, vključeval pa je plese v maskah. Začne se z razkošno oblečenim kraljem karnevala, ki se skozi mesto vozi na svoji kočiji.

Larnaka

Larnaka je turistično mesto s čudovitimi plažami, kot sta Finikoudes in McKenzie. Vredna ogleda je Hala Sultan Tekke mošeja, sveti kraj za ciprske turške muslimane.

Vir: https://blog.limakhotels.com/larnaca-cyprus-compact-city-guide/

Cipeeeer, popotniška družina 2many4granny prihajaaaaaa! 🙂 Spremljajte naše objave na Instagramu in Facebooku!

Jesenske družinske počitnice smo nadaljevali na Floridi, ki sva jo sama obiskala leta 2013. In še enkrat smo se na lastne oči prepričali, da ji upravičeno pravijo, da je ena najbolj znanih svetovnih destinacij, ki jo je vredno obiskati, če želiš uživati v sanjskih letoviščih, se zabavati v enem izmed številnih zabaviščnih parkov. In vse to ob vedno sončnem in toplem vremenu. Blog je dostopen TUKAJ.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.