Potopisi

Sanjski Maldivi

Vse je enkrat prvič in takšno je bilo tudi naše potovanje na Maldive. Za Jasno je bilo prvo potovanje, kjer so skupaj z nama potovali tudi otroci. Mihova otroka, takrat stara 3 in 6 let, sta se nama pridružila na poti po Šri Lanki in Maldivih, za zvrhano mero pa smo takrat s seboj vzeli še Mihovo mamo, ki je tudi sama navdušena popotnica, a v lastni režiji še ni potovala.

Maldivi so poznani kot pregrešno draga »honeymoon« destinacija, a kot zmeraj se najde tudi način kako jih obiskati na bolj dostopen način in jih morda doživeti še bolj prvinsko in lepše kot v 5-zvezdičnem resortu. 

Dolgo so bili maldivski otoki na katerih so živeli domačini, brez posebnega vladnega dovoljenja nedostopni turistom. Turisti so tako lahko na Maldivih uživali le na otokih z hotelskimi resorti in razen komunikacije z osebjem v hotelih, brez stika z lokalnim prebivalstvom. Po 30. letih diktature so leta 2008 dočakali prve demokratične volitve in pozitivne spremembe. Med njih spada tudi tudi dostop do naseljenih otokov. Vlada je tako skupaj s prvim demokratičnim predsednikom Mohamedom Nasheedom omogočila zaslužek tudi navadnim državljanom Maldivov, ne samo elitam, ki so obvladovale “visoki” turizem.

Maldivi niso več samo raj za bogataše

Maldivi tako niso več samo raj za bogataše, saj se lahko zelo enostavno izognete dragim turističnim aranžmajem, ki ponujajo “all inclusive” bivanje v luksuznih počitniških centrih. Danes se tako lahko nastanite na otoku domačinov, se pomešate med njih in doživite izvirne Maldive s srcem in dušo. Pri bivanju na, z domačini naseljenih otokih, pa morate tudi zaradi močnega vpliva muslimanske vere upoštevati njihovo kulturo in drugačnost. Če želite ponočevati po evropsko, raje izberite počitniški center, saj na lokalnih otokih ni barov z alkoholnimi pijačami in zabave ob hotelskih bazenih. Vnos alkohola na Maldive ni dovoljen in tako vam bodo ves morebiten alkohol, ki ga tako radi nosimo sabo za potrebe razkuževanja 😊 prijazno zaplenili že ob vstopu v državo. Iz lastne izkušnje pa vam lahko povemo, da smo bolj po nesreči preko carine uspeli pretihotapiti pol litrsko steklenico whiskyja, ki nam je popestrila tistih nekaj dni, ki smo jih preživeli na 0/0 otoku Maafushi.

Pravila obnašanja

Domačini so iskreno prijazni, a naraščajoča islamizacija na otokih domačinov je ponekod prepovedovala centre dobrega počutja, mešane plaže za ženske in moške, nošenje bikink in uživanje alkohola, kar je pametno preveriti na licu mesta, da se izognete morebitnim nesporazumom. V časopisih smo takrat brali o zaskrbljenosti nad konservativnimi prijemi vlade, ki bi lahko imeli dramatični vpliv na prihodnost turizma na otočju, saj je obstajala bojazen, da bi prepovedi, ki veljajo na »naseljenih« otokih (tistih, kjer živijo domačini) obveljala tudi za nenaseljene (tiste, na katerih so hoteli), kar bi gospodarstvo, odvisno od turizma, hudo prizadelo.

Otok Maafushi

Mi smo kot svojo odskočno desko za raziskovanje Maldivov izbrali otok Maafushi, ki se lahko pohvali z uspešnim lokalnim gospodarstvom. Vodilne panoge so ribolov, kmetijstvo in ladjarstvo. Otok je od prestolnice Maldivov Male oddaljen dobri dve uri s trajektom, oz. 45 min s hitrim čolnom, izbira pa je odvisna predvsem od vaše denarnice. Za naše razmere pa tudi hitrejša možnost ni pretirano draga, saj cena prevoza z gliserjem znaša približno 25 $.

Ob planiranju poti smo se zaradi potovanja v pet odločili, da ob prihodu vseeno izberemo cenejšo varianto, torej lokalni trajekt. Takoj po pristanku v Maleju pa nas je presenetil tropski monsun, valovi, veter in nalivi, ki se lahko primerjajo s poletno nevihto na Jadranu. Lahko si predstavljate veselje, ko je naša karavana v sestavi 3, 6, 31, 38 in 68 let izvedela, da ne trajekti, ne gliserji zaradi vremena vsaj en dan ne bodo vozili ☹. A trma je trma in po dvo-urnem iskanju smo našli dovolj norega kapitana, ki se ni ustrašil valov in nas je za ceno 200 $, skupaj s še štirimi drugimi nesrečniki, odpeljal na Maafushi. Babi Maja se je takrat zaklela, da je to njeno zadnje potovanje, nama pa so od strahu za otroke in morda od histeričnega smeha ob skakanju čez 2,5 metrske valove po licih ves čas polzele solze, pomešane s slano vodo, ki nas je prala ves čas poti.

Prvi stik z otokom Maafushi je za nas predstavljal olajšanje po grozljivi vožnji s čolnom kljub temu, da je bil pogled vse prej kot Maldivsko sanjski. Zaradi močnih nalivov je bilo na ulicah več kot 10 cm vode, napoved pa je kazala, da bodo prvo sonce uzrli nekaj dni po našem odhodu.

Na otoku so le privatne nastanitve brez velikih hotelov. White Shell Beach je bil prvi penzion na otoku, njemu se je hitro pridružilo še nekaj zelo lepih, a še vedno cenovno izjemno ugodnih penzionov in majhnih hotelov z nekaj sobami. Mi smo za svoje bivanje izbrali penzion Island Cottage, kjer je bilo osebje izjemno prijazno, cena nočitve z zajtrkom je takrat bila 25 evrov, jedli pa smo po lokalnih restavracijah po zelo dostopnih cenah.

Šola je za otroke brezplačna. Šolajo se od tretjega do 12. leta, univerze so samo v glavnem mestu Mali. Maldivijci so muslimani, zato so ženske zakrite in tudi kopajo se v oblekah. Poročajo se pri 25 letih, dandanes nimajo ogromno otrok. Imajo bolnišnico, vrtec, šolo, policijsko postajo, največji zapor v državi, rehabilitacijski center za odvajanje od drog, nekaj trgovin, restavracij in kavarnic, krojaški salon, pralnico ter frizerski salon. Precej nenavadno se nam je zdelo, da avtomobilov in koles sploh ne rabijo, ker lahko otok prehodijo v 20 minutah.

Kaj pa sanjski resorti?

Vpogled v sproščujoče zahodnjaško življenje dobite v resortu na bližnjem otoku. Dan preživite v njem, zvečer ali celo ponoči, pa se s čolnom vrnete v svojo sobo na poseljenem otoku. Med otoki ves dan vozijo hitri čolni, zato ni nikakršnih ovir.

Maafushi je odlična odskočna deska za kar nekaj bližnjih resortov. Večina ponuja možnost vplačila konzumacije/vstopnine, ki jo lahko zapravite za hrano ali pijačo. Ti sanjski otočki so dostopni s hitrimi čolni, cene prevoza pa se gibljejo od 15 $ dalje. V vseh resortih pa se boste lahko ohladili tudi s pivom ali koktejlom po izbiri.

Otočki so neverjetno lepo urejeni, kljub vsemu pa nam ni bilo žal, da smo se vsak večer vračali na naše izhodišče Maafushi in si vsak dan ogledali drugi resort. Naši karakterji so pač taki, da bi nam 14 dni ležanja na istem otočku začelo presedati najverjetneje že tretji dan.

Maldivi, da ali ne?

Maldive vsekakor priporočamo saj je morje toplo, plaže sanjske in cene ob predpostavki, da bivate na otokih kjer živijo domačini, zelo dostopne. Naše priporočilo pa je, da Maldive združite s potovanjem po Šri Lanki, saj se nahajajo v njeni bližini, karte med Colombom in Malejem pa so zelo ugodne. Tako se lahko tisti, ki ste bolj avanturistični, tako kot mi, na Maldivih spočijete od bolj resnega in napornega potovanja po Šri Lanki. Točno to smo naredili tudi mi, saj smo se na Maldive odpravili samo za sedem dni in sicer po tri-tedenskem potovanju po Šri Lanki. Več o tem pa kdaj drugič.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.