Nasveti za potovanja

Svobodno novim dogodivščinam naproti

Kot mamica majhnih otrok veliko pozornosti namenim našemu družinskemu življenju in si prizadevam, da čas, ko smo skupaj, preživimo čim boj kakovostno, prijetno, razgibano in da nam ostane v spominu po lepih trenutkih. 

Prednosti potovanja z avtodomom

Za potovanje z avtodomom me navdušil mož, ki je hrepenel po takšnem potovanju, zato sva tik po mojem prvem porodu že odšla na daljše potovanje po državah bivše Jugoslavije, še prej pa z njegovima otrokoma na podajšane vikend izlete v Italijo, Nemčijo in Avstrijo. Strinjala sem se predvsem zato, ker sem prej že imela izkušnje, da me je rezerviran apartma ali hotel razočaral, z avtodomom pa si svoboden in lahko menjaš lokacijo veliko bolj enostavno. Svoboda na kolesih je po mojem mnenju ena ključnih prednosti potovanja z avtodomom, druga pa je vsekakor enostavnost ‘tovorjenja’ prtljage, ki jo je pri petih otrocih vedno veliko. Avtodom je potujoča omara, stanovanje v malem, ki je vedno s teboj in karkoli potrebuješ, je nekje na dosegu. Zato se mi tudi potep z dojenčki ni zdel niti najmanjši izziv, saj sem imela pri roki vse, kar potrebujem, od grelca vode, previjalne površine, vode, igrač, oblek in pleničk, res enostavno. Naslednja ključna prednost so pri takšnem načinu potovanja finačni prihranki. Za sedemčlansko družino, verjemite mi, da smo neštetokrat preverili, je najem apartmaja, hotela in obedovanje po restavracijah mnogo dražje kot plačilo kampiranja z avtodom, tudi če prištejem cestnine, gorivo in samo ceno najema. 

Veliko mi pomeni tudi, da se v avtodomu vedno zbližamo, saj ne pobegne vsak v svojo sobo, več se pogovarjamo, družimo, nekako smo v varnem potujočem “jajčku” vsi, ki si največ pomenimo. 

Ker je naša družina zelo spontana in prilagodljiva, se samo nekaj dni prej odločimo, kam gremo in glede na vreme (in trenutno Covid-19) prilagajamo, kam jo mahnemo. Podatki celo kažejo, da je v času koronavirusa prodaja avtodomov narasla, kar priča, da je ljudem vse bolj pomembna neodvisnost od letal in avtodom daje večjo varnost same mobilnost in vrnitve domov. Avtodom za razliko od našega Ford Galaxyja ponuja tudi veliko prostora za kolesa, voziček in skiroje, kar moramo pri potovanju z avtomobilom spet najeti in imamo dodatne stroške. 

Nasveti, da bo potepanje z avtodomom pravi užitek

Za avtodom moreš biti, po mojem mnenju, urejen in redoljuben, saj lahko tako mali prostor s toliko ljudi hitro postane “štala”. Pri nas se lotimo reda tako, da imamo s sabo vedno mini ročni sesalec, da sproti posesamo drobtine, prah in pesek. Dnevno temu posvetimo zjutraj pol ure – da vse prezračimo, pospravimo, obrišemo in spravimo na svoje mesto. V “garaži” imamo veliko plastično škatlo, v katero mečemo umazane obleke, tako da v avtodomu ni vonjav in je prostor namenjen samo čistim stvarem. Prav tako vedno zložim obleke po “kupčkih” od A do Ž, se pravi, kar se obleče en dan je v svojem paketu in nam ni treba stikati po omarah za nogavicami, spodnjimi hlačkami in majico. Samo vzamemo paket, ki vsebuje vse kar rabimo obleči – in je tudi barvno usklajen seveda. 🙂

Če se le da, se poslužujemo javnih stranišč, da se izognemo dnevnemu praznjenju, kar je našemu očiju zelo neprijetno in je vedno videti, kot da bo bruhal. 

Večinoma s sabo vzamemo krožnike in pribor za enkratno uporabo iz ekoloških materialov, da nas v mini kuhnji avtodoma ne čakajo trikrat dnevno gore posode, ker to pa res ni užitek, sploh ko nisi v kampu. Tudi tako se izognemo nepotrebnemu delu in umazaniji. 

Vedno imamo tudi veliko krpo, ki je na eni strani plastična (v bistvu je to podloga za postelje, da je otroci ne zmočijo, če se polulajo) in jo dam na tla ob vhodu, da pri dnevnih skakanjih ven in notri, po ogledu znamenitosti, čevlji ostanejo “parkirani” na moji krpi in se tla v avtodomu ne umažejo. Znotraj vedno hodimo v nogavicah ali bosi. 

Smeti odnašamo sproti, vsaj od enkrat do dvakrat dnevno. 

Vedno se na pot z avtodomom odpravim z vnaprej pripravljenim jedilnikom. Ker sama nerada kuham in je to moževa strast, načrtujeva obroke že doma in vzamemo s sabo točno to, kar je na seznamu in nič več. Tako ni odvečne hrane, minimalno ali nič ne dokupujemo, tisto, kar ne rabi biti v hladilniku in pride na vrsto čez nekaj dni, ponovno spravim v veliko plastično škatlo in je shranjena v “garaži” avtodoma. 

Pomembno je, da ima avtodom komarnike in isofix za naše najmlajše, dobro klimo in ogrevanje ter senzorje, saj tisti, ki nimate veliko izkušenj z vožjo, lahko zelo hitro odrgnete kakšen prometni znak ali balkon, ker pozabite, kako visok je avtodom. 

Naš najljubši avtodom

Verjamem, da je ogromno avtodomov, ki so fantastični, morda še boljši od našega najljubšega, a usoda je očitno hotela, da smo pred leti prvič najeli prav avtodom Sunliving in smo se nanj navadili, ker ponuja tudi odlično razporeditev postelj. Nam res najbolj ugaja! Zakaj? Nad voznikvim in sovoznikovim sedežem je mansarda, ki je ne rabiš pripravljati, saj je fiksna in vedno tam. Če se kje ustavimo in rabijo otroci dnevni počitev, spravimo gor kar vse tri malčke, občasno vseh pet. Zgoraj so lučke, varnostna ograjica in lestev, ki se fiksno zatakne ob rob postelje. Ko otroci plezajo gor in dol, se še nikoli ni izmaknila in tudi nihče ni padel. 

Zelo praktično je, da se “garaža” avtodoma odpre in dostopa znotraj, kar pomeni, da umazano perilo kar mečemo v “koš” za perilo, ki je v garaži, obenem lahko “garažo” odpremo zunaj z obeh strani. Ko mož pripravlja mizo in stole, jaz na drugi strani lahko vzamem voziček ali kolesa. 

Ker nas je veliko, je 142 l hladilnik z ločenim zamrzovalnikom primerne velikosti, da imamo dovolj prostora za hrano, ki mora biti na hladnem. 

Ko kakšen otrok ne gre z nami na pot,  lahko nižji del pograda, ki je zadaj, preprosto spremenim v višji garažni del, tako da zadaj ostane le eno ležišče. Oba z Miho sva visoka, ampak v avtodomu predvsem on ne jamra, kam naj stegne noge, saj so vse postelje dolge 210 cm, kar je super. Prav tako je notranja višina avtodoma 210 cm, kar poveča občutek prostornosti in ni strahu, da se udariš v glavo.

Kopalnica ima skrivni umivalnik, ki se postavi, in je popolnoma neviden, kadar ga ne uporabljaš, saj je zložen v omaro. Tako je več prostora za uporabo stranišča ali za preoblačenja, saj najstnika že želita nekaj zasebnosti.

Osebno menim, da je avtodom Sunliving zasnovan zelo mladostno, ker pa so tudi cenovno nižje pozicionirani, si ga lažje privoščijo družine, mladi pari ali tudi upokojenci. Cena tega, ki  je prepričal nas, se vrti okrog 40.000 evrov. 

V tem avtodomu so vsekakor preproste, vendar zelo kakovostne rešitve, stvari se ne polomijo in poškudujejo zlahka, kar kljub petim otrokom lahko potrdim. Materiali so zelo trpežni in barvno neobčutljivi, omarice so prostorne, gumbi jih varno držijo, da se med vožnjo ne odpirajo. Ležišča imajo očitno zelo kakovostne vzmetnice, saj te hrbet prav nič ne boli, kar je zelo pomembno, sploh kadar je to tvoja postelja več dni. Za prilagoditev števila ležišč z dva na sedem in obratno, ne rabiš veliko časa, ker je vse zamišljeno za prestavljanje z nekaj potezami. 

Obvezna in dodatna družinska oprema

Sami smo sicer spontani pri malenkostih, a osnovne komponente potovanja radi določimo v naprej. Kam gremo, za koliko dni in kaj želimo videti, zagotovo zastavimo vnaprej, nekaj pa prepustimo počutju in vremenu, naredimo pa tudi seznam možnih destinacij za oglede, katere si bomo ali pa ogledali. Na pot gremo vedno z jedilnikom in premišljeno prtljago, prav tako nikoli ne izpustimo knjig in zabavne tehnike, če je pot res naporna in dolga. Obvezni del opreme so zdravila, set za prvo pomoč, dokumenti, družabne igre, dobra glasba in kakšen film, dodatna pa dober nož, ročni sesalec, škatla za umazano perilo, svetilke, pršilo proti komarjem, voziček Recaro, ”boba” za nošenje otrok, hadilna torbat za polene izlete, nahrbtnik, sadni žepki in čokoladice HIPP, več različnih kartic Mastercard, en ali dva paketa vode Dana, kozmetično torbico za prhanje v kampih, natikače, kopalni plašč …

Lonely Planet je še vedno naš zvest spremljevalec, čeprav je že vse online, a smo tako navajeni, sama rada preberem, kaj pišejo in svetujejo. 

Poslužujemo se točk PZA, ki so pogosto brezplačne ali pa stanejo med 10 evrov in 30 evrov na noč. Sledimo jim na camperstop.si in campercontact.com/en. Kampe iščemo na www.avtokampi.si in www.campingeurope.com ter www.amzs.si/na-poti/kampi.  Vedno poskrbimo tudi za varnost, zraven Wienerstadtische zavarovanja imamo tudi paketa pri zavarovalnicah Vzajemna in Generali, občasno pa koristimo tudi zavarovanje Coris. 

Včasih me je strah, da nam bodo kaj ukradli, a se na srečo to še ni zgodilo. Prav tako pazimo, da vozimo počasi in se pogosto ustavimo, čeprav nočem lagati – občasno vstanem in goljufam. Med vožjo vstanem za minutko in otrokom podam pijačo, sadje ali poiščem novo knjigo.

Potovanje z avtodomom je za velike družine najcenejše in edinstveno doživetje, ki ga obožujemo. Čeprav nimamo svojega avtodoma, doživimo veliko, spoznavamo nove kulture in ljudi, sklepamo nova prijateljstva, se povežemo, učimo, beremo in se družimo. Ne morem opisati, kako so nas avtodomi očarli. Upam, da bo avtodom Sunliving tudi enkrat samo naš. V srcu je že. 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.