Blog

Sicilija: otok, poln legend, lepe narave in divje vulkanske energije

V samem srcu lepega Sredozemlja se skriva otok, največji v tem morju in malenkost večji od površine celotne Slovenije, ki je poln legend, lepe narave in divje vulkanske energije. Na Siciliji se stikajo severno-afriška, evropska in arabska kultura, zato se multikulturalnost odraža v jeziku, hrani, barvi kože in temperamentu ljudi. Sicilija je zelo primerna destinacija za vse, ki radi raziskujemo, z otroki ali brez.

Iskreno, Italija ni naša najljubša destinacija na svetu, vendar nas privlači s svojo čudovito zgodovino in kulturno dediščino, res odlično hrano, izjemno modo, obenem pa nas zelo odbija zaradi umazanije, gneče, precej počasne in nekvalitetne postrežbe na vseh nivojih ter nerazvitosti. Včasih se nam zdi, da je Italija, sploh, če govorimo o jugu Italije, pod razvitostjo azijskih držav, v smislu, kar turist lahko tam dobi in doživi.

Na Siciliji je vse na ”izi” in počasi, ljudje so gostoljubni in radoživi, ker pa je ta otok tudi zibelka civilizacij, je ogromno  za pogledat. Mi smo ga konec aprila in začetek maja doživeli kot otok počitnic in športa z veliko sonca in vetra za kajtanje, cvetočega cvetja bugenvilij in številnih limon, neskončnih vinogradov in še večih svetišč ter trgovin s keramiko. Kadeča se ponosna Etna in samo skok stran naša peščena plaža bosta zagotovo del spomina na prvi potep po koncu korone. Notranjost je gorata, med peščenimi in skalnatimi plažami pa so številne rodovitne planote, posejane z zapuščenimi hahientami. Skozi valovita polja in utrjene srednjeveške vasice na vrhovih hribov se lahko zlahka sprostiš, saj ni gneče turistov in začutiš mir in sicilijanski odmaknjen življenjski način. Vredno si je ogledati barvit, a tudi umazan hektični Palermo, z močnim arabskim pridihom, nato Catanijo z baročnim centrom in ribjimi tržnicami, Sirakuze je bolj za ljubitelje antike, Taormina pa je kraj za počitek na plaži.  

Za potovanje na Sicilijo smo se pravzaprav odločili zato, ker smo imeli malo dni na voljo, in sicer le med prvomajskimi počitnicami. Žal si midva nisva mogla privoščiti več dni dopusta in otroci so v tem šolskem letu že ter še bodo ogromno manjkali. Ta destinacija je bila naš cilj, ker je že tam topleje in ker si je Miha tam želel kajtati. Dejansko pa je za kajtanje Sicilja zelo blizu. Med razlog za prvomajsko potepanje po Siciliji lahko štejemo tudi ugodne letalske karte. Obenem za takšno potovanje niso potrebne večje priprave. Seveda smo tja odpotovali tudi na željo hčerke Mije, ki je velika ljubiteljica zgodovine. Tako smo pol počitnic počivali, pol pa raziskovali. Otroci in jaz smo nekaj dni resnično počivali, no, sama sem seveda vmes malo ”blogala” in postorila še kaj za službo, ampak to ni bilo tako naporno. Miha je seveda v tem času malo kajtal. Ostale dni pa smo se premikali iz kraja v kraj, da smo videli vse atrakcije, ki so otroke tudi zanimale.   

Lokacija

Sicilija, Italija

Sicilja po dnevih

1. dan

Pristali smo zgodaj zjutraj v mestu Catania.

Catania – Augusto – Sirakuze – Pachino

2. dan

Caltagirone – Ragusa – Gela – Salso River

3. dan

Agrigento – Valley of the Temples – Selinunte

4. dan, 5. dan, 6. dan, 7. dan, 8. dan, 9. dan in 10. dan

Ustalili smo se v kajtarskem apartmajskem naselju, in sicer v mestu Marsala. Približno dva, tri dni smo bili samo tukaj, res se nismo odpravili nikamor drugam. Ostale dni pa smo se odpravili na manjše izlete. En dan smo odšli v kraj Trapani, drugi dan smo se zapeljali na rt San Vito Lo Capo, tretji dan pa v Palermo. 

11. dan in 12. dan

Premikali smo se mesta Marsala skozi mesti Cefalu in Messina do mesta Taormina, kjer smo prespali in zjutraj odšli v mesto Catania na letališče.

Pot (prevozna sredstva)

Osebni avto Volkswagen Caravelle do parkirišča pri Benetkah ParkinGo

Prevoz Ryanair: Letališče Marco Polo do letališča Catania
Letalske karte kupljene februarja letos (za pet oseb: 2 odrasli, 3 otroci: 580 EUR)

Prtljaga: 2×20 kg kovček + 5x ročna prtljaga + 5x osebna torbica/nahrbtnik – opozorilo: če prestopite te omejitve, je doplačilo zelo drago!

Primeren čas obiska glede na letni čas

Idealno je Sicilijo obiskati aprila, maja in junija, pred tem je prehladno, potem pa je prevroče.

Trajanje potovanja

7-14 dni, idealno 10 dni

Primernost za družine

Gneča turistov po koroni je minimalna. Primerna je za družine z velikimi in majhnimi otroki, ni pa to tipično ”otroška” destinacija, v smislu Disneylanda, živalskih vrtov, muzejev za otroke, saj tega ne boste našli. Naravo, zgodovino in vulkan – to pa lahko pričakujete!,

Stroški

Cena letalskih kart plus količina: 580 EUR

Rent a car Rentalcars.com: 891,97 EUR

Zavarovanje: Multitrip, Varuh zdravja Vzajemna

Kreditne in debetne kartice Mastercard
Gotovine s sabo: 100 EUR

Skupaj smo porabili (s kajtanjem vred): 2.500 EUR.

Namestitev

Resort Santa Maria (kajtarsko naselje)

Visum Hyblea, Ragusa

Jezik

Sporazumevanje: v angleščini (Italijani jo zelo slabo govorijo), osnova italijanščine je nujna.

Prehrana

Cena hrane so iste ali ceneje kot v Sloveniji. Jedli smo večinoma testenine in solate, večino dni smo si tudi kuhali sami (makarone, piščančje meso, krompirček …).

Atrakcije in znamenitosti

Catania

Ste vedeli, da je Catania drugo največje mesto na Siciliji? Mu smo izvedeli to tukaj – da je takoj za Palermom in dejansko sodi med 10 največjih v Italiji. In ja, tukaj zagledate prečudovito Jonsko morje. Ker naša Mija obožuje zgodovino, smo pobrskali za informacijami in se seznanili, da so ga ustanovili Grki, vendar ga je potres popolnoma uničil leta 1169, kar pa ni edina katastrofa – tudi vulkanski izbruhi z gore Etne so ga večkrat prizadeli. Do 14. stoletja velja za pomembno središče kulture, umetnosti in politike, danes pa je industrijsko, logistično in trgovsko. Med sprehodom po mestu, predvsem starem mestnem jedru, ne morete spregledati osupljive baročne arhitekure, ki se je znašla celo na Uniscovem seznamu svetovne dediščine. Dobro, da je nismo obiskali poleti, ker drugače bi lahko ”pohajkovali” tudi pri 40 stopinjah Celzija. Tudi deževni dobi smo ušli, kajti ta je od oktobra do marca. Obstaja ena zanimivost, in sicer zaradi bližine Etne, vam bodo prebivalci zaupali, da snega skoraj ne poznajo. Skratka, tukaj lahko vidite ogromno. Definitivno vreden omembe je simbol mesta – Slonov vodnjak, ki jo je oblikoval Giovanni Battista Vaccarini. Je kot starodavni kamniti slon z egipčanskim obeliskom, ob katerem se lahko zlijete z množico turistov in se posladkate z njihovim okusnim sladoledom. Obiskati morate grško-rimsko gledališče, rimski forum, grško akropolo, rimske arkade, krščanske katakombe, bazilike in nagrobnike, veličastni amfiteater. Kot veliki ljubitelji term, kar redno lahko vidite na družbenih omrežjih, smo se ustavili tudi pri rimskih termalnih stavbah (Ahilovih kopelih, kopališču Santa Maria Odigitria, Casa Gagliano, Palazzo Asmundo …). Veliko je tudi prečudovitih cerkva, stolnic, bazilik, palač, gledališč, vrtov, parkov … V mestu Catania morate tako kot mi poskusiti njihovo tradicionalno ulično hrano (cipollino, bolognese, crispelle), razno pecivo in piškote.

Sirakuz na otoku Ortigia

Grška, rimska, baročna zgodovina kar kipijo iz mesta Sirakuz na otoku Ortigia, do katerega vodita dva mostova. Zanj je značilno sredozemsko podnebje, tudi tukaj je sneg redek pojav. Uvrščeno je na Unescov seznam svetovne dediščine, kar je res super, ker je tukaj res ogromno znamenitosti, vrednih občudovanja. Tukaj si lahko ogledate rimski amfiteater, ki so ga vklesali v skalo, oz. njegove razvaline, premera 338,5 metra. Cicero je mesto Sirakuz opisal kot največje grško mesto in najlepše od vseh. Ogledali smo si Apolonov tempelj, Aretuzin vodnjak, grško gledališče, stolnico iz 7. stoletja, baziliko sv. Lucije in še mnogo cerkva. Našim otrokom se je najbolj vtisnilo ime zavetnice mesta – svete Lucije. Nas prav zanima, kako je, ko 15. decembra praznujejo njen praznik. Ker naša drugošolka obožuje matematiko, si je v spomnsko knjigo zapisala tudi ime najslavnejšega Sirakužana, matematika in naravoslovnega filozofa Arhimeda.

Noto, Modica in Ragusa

Noto leži v provinci Sirakuza, pogled se nam je odprl na dolino Asinar, obogato s citrusi, oljkami in mandlji. Pravijo, da je to baročni arhitekturni raj. Za pohajkovanje po ozkih uličicah imate dovolj pol dneva. Meso in cerkev sta prav tako razglašena za Unescovo svetovno dediščino. Tudi to mesto je potres leta 1693 popolnoma uničil, nato pa so sledile obnove. Stali in stali boste na enem mestu in strmeli v čudovite fasade in balkončke. Raziskovanje smo mi začeli na glavni ulici Victtoria Emanuela in si od tu ogledali fontane, trge, cerkve … Jaša je postal za nekaj minut ob Kraljevih vratih. 35 kilometrov od tega mesta leži mesto Modica, ki ga delijo globoke doline in se ponaša z baročno arhitekturo, slikovitim razgled in zgodovinskimi ulicami. Ulice se bohotijo s starimi zgradbami in cerkvami. Katedrala svetega Jurija je privlačna zaradi vrtov, polnih vrtnic, glicinije in palm. Belvedere Pizzo je turistična točka, od koder lahko vidite dolino Modice. V tem mestu smo se kot vsi ostali posladkali s slavno čokolado, Miha je bil najbolj navdušen nad temno s čilijem in soljo. 🙂  Mesto Ragusa je 15 km oddaljeno od Modice. To mesto je moderno s širokimi ulicami, obenem ga krasi tudi stari del v baročnem slogu, t. i. Ibla z dvorci, vrtovi, trgi, kavarnami, restavracijami in seveda cerkvami. Naša malo daljša postojanka je bil poševni trg Piazza del Duomo, okrog katerega so bile same palme. Očarala nas je trinadstropna fasada katedrale San Giorgio. Ponuja kar nekaj parkov in vrtov, pravijo, da je v njih zelo romantično dočakati sončni zahod. Tako da morava z Miho ponoviti potovanje za kakšno obletnico. 🙂 In tudi tu imajo praznik sv. Jurija, zadnjo nedeljo v maju.

Dolina templjev v Argigentu

Vem, vem, da se ponavljam, ampak v Dolini templjev v Argigentu so najini miji žarele oči od navdušenja. Ostanki antične civilizacije so jo popolnoma prevzeli, kar ste lahko tudi videli na družbenih omrežjih. Zdaj samo poslušava o Konkordijinem, Junoninem, Heraklejevem, Zevsovem, Kastorjevem, Anteninem, Demetrinem … templju in čisto vsak nosi drugačno zgodbo. Pravzaprav jih je bilo vse skupaj deset pred velikim uničenjem. Prvi naj bi bil nastal že leta 520 pred našim štetjem in ga prištevajo med najstarejše templje v Argigentu. Zaščitnica Sicilije je Perzefona in tudi ona ima svoj tempelj. Res fascinantno vse skupaj! Povrh vsega pa je tu tudi Teronova grobnica, piramidne oblike.

Turške stopnice

Turške stopnice  (Scala dei Turchi) – o njih smo veliko slišali, še preden smo odpotovali na Sicilijo. Toliko bele barve na enem mestu, da je kar nemogoče verjeti, ampak je resnično. Rezultat narave, naravne stopnice, ali kako bi jim rekli? To smo si resnično morali ogeldati, pa še brezplačno je, tako da nismo imeli izgovorov, da je predrago za tako veliko družino. Ker je tako čudovito, tudi najmlajši ne jamrajo, da jih bolijo noge od hoje. Preverjeno. V glavnem – bela, bela, bela, kot bi bili v nebesih …

Tempelj Selinunt

Leži na JZ obali Sicilije, do tja smo šli kar z vlakcem. Gre za enega največjih grških templjev na svetu. Ja, spet so imeli Grki prste vmes, šlo je za grško kolonijo na Siciliji. Uau, lahko samo zapišem. Tu so se odvijale številne vojne, tudi tudi dokumenti pričajo o uničenju, pustošenju, izumrtju mesta. V tamkajšnjih zapisih smo izvedeli, da je ta kraj znan tudi po žveplovih izvirih z zdravilnimi lastnostmi. Mi smo kar zastrigli z ušesi in že primerjali z našimi termalnimi vodami. Fascinantna je akropala, to smo se vsi strinjali. Najnovejši naj bi bil tukaj tempelj E, iz leta 460-450 pred našim štetjem, za katerega je značilna posebna razvrstitev stopnišča. Čisto mimogrede, non stop je pihalo, ampak mi se nismo dali motiti.  

Tempelj Segesta

Ja, Sicilja je bila naša destinacija, kjer smo si ogledali nešteto templjev. In prav na vrhu hriba, od koder se razlega pogled na zaliv Castellammare, tik pred ruševinami starodavnega mesta Segesta, je čudovito dobro ohranjen dorski tempelj, zgrajen okoli leta 420 pred našim štetjem. No, tega niso uničili, dejansko ga štetejo za najbolj ohranjen primer dorske arhitekture v Evropi.

Soline Trapani v Marsali

Zahodna Sicilija prinaša morje in tudi soline (tako kot na naši obali :)). Osupljive! Tu sol pridobivajo po starodavnih tradicijah. Vreden ogleda je muzej soli, kjer ste lahko priča odkrijete zgodovini pridobivanja in predelave morske soli. Seveda smo bila dekleta najbolj navdušena nad flamingoti, ki jih je tukaj kar nekaj.

Erice, mesto 100 stolpov

Srednjeveško mesto leži na vrhu istoimenske gore, 750 metrov nad morsko gladino na V Sicilije. V času Rimljanov so mu rekli Venere Ericina po boginji. Kasneje so si ga prilastili Arabci, nato Normani. Ti so zaslužni za grad na mestu starega svetišča. Tu boste našli številne palače in cerkve, zanimiv trg s številnimi veličastnimi zgradbami, znanstveni in kulturni center Ettore Majorana. Prva v slednjega prihajajo strokovnjaki s celega sveta, zato mu tudi pravijo mesto znanosti.  Tukaj smo imeli občutek, kot da bi zavrteli uro nazaj. V srednji vek.

Palermo

Seveda smo zavili tudi v Palermo, glavno mesto otoške regije Sicilije. Leži na SV obali na vrhu Palermskega zaliva, v njem biva skoraj milijon prebivalcev. Med brskanjem po informacijah, ki jih bom dala otrokom o tem mestu, sem izvedela, da v notranjosti mesto obdaja rodovitna ravnica, znana kot Conca d’Oro (zlata školjka), ki je zasajena z nasadi citrusov in podprta z gorami. Mount Pellegrino se dviga na 606 metrov (malo manj kot naša Šmarna gora :)). Palermo so ustanovili feničanski trgovci, kasneje je bila to kartažanska naselbina, dokler je niso zavzeli Rimljani. Potem je bilo pod Bizantinci, Arabci in v njihovem času je bilo tu aktualno trgovanje s severno Afriko.  Arabci so leta 831 osvojili Palermo in je cvetel kot središče bogate trgovine s severno Afriko. No, tukaj je bila tudi normaska prestolnica. Koliko bogate zgodovine, kaj ne?! Vedno znova smo to ugotavljali. Danes je tukaj glavno pristanišče in središče vlade. In tudi tu je posebnost – križišče Štirje vogali (Quattro Canti), ki mesto razdeli na štiri četrti. In prav vsaka je polna prekrasnih znamenitosti, od kipov, vodnjakov, trgov (obvezen je postanek na trgu Pretoria), cerkva (La Martona ima zelo lep mozaik), do katedral, gledališča … Najboljši sladoled je seveda tukaj doma. J Kdo si je privoščil največ kepic?! Spremljajte nas na Facebooku in Instagramu. J Seveda so bile na našem meniju tudi ribje jedi, značilne za ta okraj. Čeprav je bilo sončno, se midva nisva kopala, no, otroci so na plaži Mondello veselo tudi ”čofotali”. Hm, sva postala z leti bolj občutljiva?! Dobro vprašanje … Hihihi …  

Cefalu

Urco vožnje vzhodno od Palerma leži med zalivom in visoko skalnato granitno gmoto La Rocca Cefalu, izjemno privlačen kraj za turiste, saj pridejo na svoj račun tako tisti, ki radi poležavajo na plaži, kot tudi tisti, ki radi hribolazijo. Ne samo da so tu peščene plaže, raj za otroke, temveč najdete tu tudi srednjeveške ulice s trgovinicami, restavracijami z dobro morsko hrano. Za sedanji videz naj bi bil zaslužen normanski kralj Roger II. Veličastna je katedrala s posebnim mozaikom. Hm, tukaj si lahko ogledate tudi srednjeveško pralnico, no, danes tu gostijo razne razstave. Vzpeli smo se na La Rocco in ni nam bilo žal, saj je razgled fascinanten. V bližini mesta Cefalu je tudi naravni park Madonie. Po besedah ​​Unesca je mesto “izjemen primer družbeno-kulturnega sinkretizma med zahodnimi, islamskimi in bizantinskimi kulturami …”

Taormina

Mesto smo našli na V obali Sicilije in seveda so otroci takoj leteli na plažo Isola Bella. Pravijo, da je bilo to prvo mesto na Siciliji. In tudi tu so si podajali oblast iz leta v leto, iz stoletja v stoletje. Leži 250 nad morjem – stari del, medtem ko je del z gradom še višje. Posebno je staro gledališče, vredna ogleda je tudi baročna fontana Palazzo Corvaja (poimenovana po najstarejši plemiški družini v mestu) iz 12. do 14. stoletja. Cerkve in spet cerkve … Tukaj je kar nekaj rezidenc plemiških družin, ki vam vzamejo dih, starinarnic, ogromno restavracij …   

Etna

Etna je eden najbolj znanih vulkanov na svetu in komaj smo čakali, da ga vidimo. Dejansko je celo najvišji aktivni kopenski vulkan evrazijske plošče in je najvišji vrh Italije J od Alp. Razteza se 1190 km2, z obsegom 140 km. Izbruhi so skozi stoletja močno spremenili okoliško pokrajino.

Goro Etna, latinsko Aetna, sicilijansko Mongibello preučujejo že od sredine 19. stoletja. Na njegovih pobočjih so postavljene tri opazovalnice; nahajajo se v Catanii, Casa Etnea in Cantoniera. Geološke značilnosti Etne kažejo, da je vulkan aktiven približno zadnjih 2,6 milijona let. Vulkan je imel več kot eno aktivno središče. Grki so o vulkanu ustvarili legende, češ da je bil delavnica Hefasta in Kiklopa ali da je pod njim ležal velikan Tifon in Zemlja je trepetala, ko se je obrnil. Že stari pesnik Heziod je govoril o izbruhih Etne. Nad čem smo bili presenečeni? Da je na določenem območju rodovitna zemlja, da tam lahko najdete vinograde, oljčne nasade, nasade citrusov in sadovnjakov. Na nižjem pobočju je več gosto poseljenih naselij (Catania). Višje so gozdovi kostanja, bukve, hrasta, bora in breze. Na 1980 metrov pa najdemo samo pepel, pesek in drobce lave in žlindre. No, ni čisto pusto. Našli naj bi celo alge  na 2.990 metrov. Na Siciliji je obvezen ogled vulkana. In le-ta se je našim otrokom najbolj vtisnil v spomin. Saj so ga do sedaj lahko videli le v knjigicah.

Šola kajtanja

SICILY KITE SCHOOL STAGNONE

Miha je končno prišel na svoj račun in se udeležil tečaja kajtanja. Tečaji so namenjeni vsem. Ponujajo od osnovnega tečaja za začetnike, ki začnejo iz nič, vmesnega tečaja za kajtarje, ki želijo izpopolniti svojo tehniko, do naprednega tečaja prostega sloga za kajtarje, ki morajo svojo tehniko dvigniti na drugo raven.

Cena: 60 € za polni 2 uri in z vključeno vso opremo. Ponujajo tako tečaje kajtanja kot samo najem opreme.

Naši vtisi

Najbolj všeč nam je bilo, da smo bili skupaj, da smo uživali v dobri hrani, da smo si lahko malce privoščili, ker cene niso bile pretirano visoke. Otroci si bodo te počitnice zapomnili po brezskrbnosti, plavanju v bazenu, potepanju naokrog, 🙂 Mijo je pa zelo očaral zgodovinski utrip Sicilije. Seveda si bomo za vedno zapomnili tudi to, da so nam odpeljali avto s parkirišča. Res nismo vedeli, da je bil prav v tem času praznik in so parkirišče zaprli zaradi dogajanja v mestu. No, to je bil res podvig, da smo ga dobili nazaj. Drugače pa je bilo super, da smo ujeli ravno praznični čas, saj se je v kajtarskem naselju zvrstilo veliko koncertov. Zabavali smo se 100 na uro. 🙂 Ogledali smo si resnično veliko lepot, zato mislim, da se ne bomo več vrnili na to destinacijo.  

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.