Resnične izpovedi

Božična kulinarična tradicija v Salvadorju

Salvador, majhna država v Srednji Ameriki, slovi po svoji raznoliki in okusni kulinariki. Božični čas tu ni le priložnost za praznovanje, temveč tudi za uživanje v tradicionalnih jedeh, ki so odsev bogate zgodovine, kulture in družinskih vezi. Poglejmo, kaj se praviloma znajde na božični mizi v tej čudoviti državi.

Predjed: pasteles de carne

Božični obrok v Salvadorju običajno začnemo s predjedjo, imenovano pasteles de carne. To so majhne mesne štruce, pripravljene z mešanico mletega mesa, oliv, kaper in začimb, zavite v bananine liste. Ta kombinacija okusov in tekstur deluje kot odličen uvod v praznični obrok ter vzbudi brbončice.

Glavna jed: pavo encebollado

Glavna zvezda božičnega kosila v Salvadorju je pogosto pavo encebollado, kar pomeni puran s čebulo. Ta okusna jed se pripravlja z mariniranim puranom, pečenim do popolnosti, in prelitim s čebulno omako. Prav tako kot v mnogih drugih kulturah, je puran simbol obilja in praznične gostoljubnosti.

Ob pavo encebollado so običajno postreženi arroz con pollo, riž s piščancem, in različne priloge, kot so plátanos en tentación (pečene banane z medom) ter ensalada navideña (božična solata). Kombinacija teh jedi ustvari popolno ravnotežje med mesom, ogljikovimi hidrati in svežimi sestavinami.

Sladica: tamales de elote

Za sladico se Salvadorci sladkajo s tamales de elote, ki so sladki koruzni zvitki. Pripravljeni so iz sveže zmlete koruze, sladkorja, masla in vanilije, zaviti v bananine liste. Ta sladica, značilna za božični čas, prinaša sladko zadovoljstvo ob zaključku prazničnega obroka.

Vir: https://www.recetasnestle.com.mx/recetas/tamales-elote

Recept: tamales de elote

Sestavine

– 2 skodelici sveže zmlete koruze

– 1 skodelica sladkorja

– 1/2 skodelice stopljenega masla

– 1 žlička vanilijeve esence

– 1/2 žličke pecilnega praška

– ščepec soli

– bananini listi za zavijanje

Priprava

V skledi združite zmleto koruzo, sladkor, stopljeno maslo, vanilijo, pecilni prašek in sol. Dobro premešajte, da dobite homogeno maso. Bananine liste obrežite na kvadratke, vsakega približno 20 cm x 20 cm. Na vsak list položite nekaj žlic koruzne mešanice. Zavijte v obliko zvitka. Zavrite v loncu vodo. Položite zvitke nad paro (na kakšno sito, mrežo) in jih kuhajte približno 45 minut. Postrezite toplo in uživajte v sladkih okusih božiča.

Božič v Salvadorju je priložnost za združevanje družine ob okusni hrani, ki odraža zgodovino in tradicijo te čudovite države. Pasteles de carne, pavo encebollado in tamales de elote so le nekatere jedi, ki napolnijo praznično mizo s toplino in okusom. Skupaj tvorijo nepozaben božični obrok, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.