Resnične izpovedi

Božič po svetu

Božič je čaroben čas, ki ga zaznamujejo raznoliki običaji in tradicije po vsem svetu. Vedno sem oboževala raziskovanje novih krajev, zato smo se z družino pogosto odločili, da decembrske dni preživimo na toplem in obenem odkrijemo, kako različni deli sveta praznujejo božič. Vsaka destinacija nosi svoj edinstven pečat praznične čarobnosti, ne glede na to, ali gre za tradicionalno božično večerjo, barvito okrašeno smrečico ali zanimive običaje obdarovanja. Pridružite se mi na popotovanju skozi raznolike božične tradicije, ki nam omogočajo, da se povežemo z drugimi kulturami in doživimo praznično vzdušje na edinstven način.

Nemčija

Ste vedeli, da mnogi Nemci obeležijo začetek adventnega časa 1. decembra tako, da obesijo adventne koledarje, ki so jih prvič uporabili v Nemčiji, in razkrijejo sliko ali sladkarijo za prvim od 24 oken? V regijah južne Nemčije so priljubljeni Klöpfel ali Knöpflinsnächte (Knocking Nights). Otroci ali odrasli hodijo od hiše do hiše, pojejo hvalnice in trkajo na vrata s palicami ali kladivi ali mečejo grah, lečo in podobno v okna. Sveti Nikolaj pogosto še vedno obišče otroke 6. decembra, na svoj praznik, oblečen v škofovska oblačila. Pogosto ga spremlja Knect Ruprecht (med drugimi imeni tudi Hans Muff ali Krampus), nekakšen »slab policaj«, ki porednim otrokom grozi z zamenjavo ali možnostjo, da ga bodo odnesli v svoji velikanski vreči.

Na božični večer otroci prejmejo darila, ki jih dostavi Božičku podobna figura Weihnachtsmann ali Kristusov otrok, ki nima veliko skupnega z dojenčkom, rojenim v Betlehemu. Običajno je upodobljen kot starejši otrok, videti je kot mešanica med mladim dekletom s svetlimi lasmi in lebdečim angelom.

Božično drevo, prav tako nemškega izvora, igra osrednjo vlogo v nemškem božiču. Običajno ga okrasijo odrasli na božični večer za zaprtimi vrati. Pod drevesce položijo darila, preden pozvonijo in otroke opozorijo, da je prišel prinašalec daril. Božični večer, z vzdevkom Dickbauch ali debel želodec, vključuje tudi pogostitev, krožnike dobrot, petje pesmi …

Nizozemska

Od leta 1516, ko je Španija prevzela nadzor nad Nizozemsko, naj bi Sinterklaas (sveti Nikolaj) med letom bival v Španiji in od daleč opazoval nizozemske otroke. Imel je temnopoltega mavrskega pomočnika po imenu Zwarte Piet ali Črni Peter. Božični čas se še vedno začne vsako leto konec novembra, ko Sinterklass in Zwarte Piet z ladjo prispeta v nizozemsko pristanišče. Sinterklaas vpraša otroke, ali so bili poredni ali prijazni, in nato podari darila. Zwarte Piet nudi igrivo komično olajšanje, pomaga pri razdeljevanju daril, hkrati pa grozi, da bo slabe otroke za eno leto odpeljal nazaj v Španijo. Na predvečer praznika svetega Nikolaja, 5. decembra, naj bi Sinterklaas jezdil svojega belega konja po strehah, spuščal darila skozi dimnike in v cokle spečih otrok.

Na božični večer ali božični dan se pogosto daje več daril. Nizozemci uživajo v zavijanju daril na zanimiv način, kot je darilo v darilu ali majhno darilo v veliki škatli, ki ga pogosto spremlja šaljiva rima.  To mi je res top! Malce navihano, kaj ne? 😊 Mnogi obiskujejo cerkev in berejo zgodbo o rojstvu iz evangelijev. Božič na Nizozemskem se prenese tudi na 26. december, pri čemer sta prvi in drugi božični dan namenjena pogostitvi, sprostitvi in obiskovanju. Danes se Nizozemci borijo za ohranitev svojih značilnih običajev v dobi globalnega trženja. Na primer, številna mesta so prepovedala kostume Božička. Hm, tega pa res nisem vedela … Ve, kdo več kaj o tem? Napišite v komentar! 😊

Francija

V Franciji Hans Trap, zlobni moški, oblečen v medvedjo kožo, s temno, dolgo brado in palico, sledi deklici, ki igra otroka Kristusa. Mnogi francoski otroci pošiljajo pisma Père Noëlu in njegovim škratom na Grenlandiji. Je visok, precej suh gospod v rdečem, s krznom obrobljeni halji s kapuco … po videzu je bližje angleškemu Božičku. Otroci pred spanjem pustijo svoje čevlje ob dimniku ali oknu, da jih Père Noël napolni z darili.

Francoske domove običajno krasijo jaslice in božično drevo. Na božični večer po vsej državi potekajo izjemne slovesnosti. Na primer: v alpskih regijah se smučarji z baklami v temi vijejo po gorah, da bi šli k polnočnici. Pogoste so tudi žive jaslice in uprizoritve prihoda Marije in Jožefa v Betlehem. V Provansi, regiji v jugovzhodnem delu Francije, je ogromen obrok po maši zaključen s slavnimi 13 sladicami. Sladice predstavljajo Kristusa in apostole ter vedno vključujejo »suhe fige, rozine, lešnike in mandlje. Najbolj priljubljena francoska božična sladica je Bûche de Noël, čokoladna torta v obliki badnjaka. 😊 Njami! Se še komu cedijo sline?

Španija

V Španiji je glavni dogodek polnočna maša 24. decembra, Noche Buena (»lahko noč«). Cerkve so polne, središče bogoslužja pa je, ko duhovnik vzame izpod oltarja »podobo novorojenega otroka, spoštljivo in počasi«. Ko podobo dvigne, se vsi križajo in molče priklonijo na kolenih. Namesto drevesa so jaslice osrednje mesto med božičnimi okraski v večini domov.

Za večino Špancev božič ni čas za obdarovanje. Namesto tega so tradicionalni darilci v Španiji trije kralji, ki prispejo v vsako mesto 5. januarja na poti v Betlehem, da obiščejo otroka Kristusa. V nekatera mesta prispejo po morju, v druga pa s helikopterjem. Njihov prihod spremljajo predstave, parade in praznovanja. Otroci pustijo svoje čevlje zunaj s hrano za kraljeve kamele, v upanju, da bodo zjutraj napolnjeni z darili. Uau! Čudovit običaj! 😊

Brazilija

Brazilski darovalec, Papai Noel, prispe s helikopterjem v mesta po vsej državi od sredine decembra. V Riu prileti na velikanski stadion Maracanã, kjer poje božične pesmi s tisoči navdušenih otrok. Papai Noel obišče vsako hišo na božični večer, oblečen je v enaka oblačila kot severnoameriški Božiček, vendar vstopi skozi vrata.

Polnočna maša je glavni verski dogodek v tej pretežno rimskokatoliški deželi. Otroci nato odidejo spat, medtem ko odrasli praznujejo vso noč. Brazilski festival Folia de Reis traja od 24. decembra do 6. januarja in slavi »s spektakularnimi procesijami od vrat do vrat kostumiranih glasbenikov in plesalcev, ki zbirajo gostoljubje in miloščino za dobrodelne namene.«

Rusija

Po komunistični revoluciji leta 1917 je komunistična vlada prepovedala praznovanje božiča. Obdarovanje so prestavili na novo leto in uvedli novoletno jelko, skupaj z Dedkom Mrazom (nadomestek Miklavža) in novoletnim dečkom (nadomestek Kristusa). Od padca Sovjetske zveze so se božični obredi vrnili v milijone ruskih domov. Mnogi gredo v cerkev na božični večer (6. januarja po pravoslavnem koledarju), da pojejo pesmi in sodelujejo pri prižigu sveč. Mnogi čakajo na božični večer, da odprejo darila, vendar številni simboli, ki jih je uvedel komunizem, ostajajo pomemben del ruskega praznovanja. Na primer, Dedek Mraz se uporablja za trženje in se pojavlja v nakupovalnih središčih podobno kot Božiček v Združenih državah Amerike, v Rusiji ostaja prevladujoči prinašalec daril.

Japonska

V 20. stoletju so božič začele praznovati tudi nekatere nekrščanske države. Na primer, zelo malo Japoncev je kristjanov, vendar ima kar polovica japonskih domov decembra umetna božična drevesca. Drevesa okrasijo z lučkami, origami in pahljačami. Čeprav imajo mnogi Japonci nekaj nejasnega znanja o njegovi povezanosti z Jezusom, je takrat čas za izmenjavo daril. Japonsko praznovanje božiča se je pojavilo po drugi svetovni vojni, ko so Japonci opazovali ameriške vojake in ko so japonska podjetja začela izdelovati igrače za ameriške trge.

Salvador

Božič v Salvadorju praznujejo 24. in 25. decembra. To je praznik, bogat s prazničnimi običaji in tradicijami, v katerem uživajo salvadorske družine. Božični obredi se razlikujejo od družine do družine, vendar vključujejo družinska srečanja, praznično hrano, ognjemet, božično drevo in prikaz jaslic.

Nekateri priljubljeni obredi med tem praznikom so družinska srečanja, kuhanje edinstvene hrane, nastavitev ognjemetov in ustvarjanje jaslic (Los Nacimientos.)

Druga priljubljena navada v državi za božični večer je “El Estreno”, ki pomeni samo oblačenje nečesa novega: čevljev, hlač, srajce, krila, obleke itd. To mi je všeč! 😊

Božična praznovanja v Salvadorju so čas za srečanje z družino in bližnjimi prijatelji, uživanje v tradicionalni večerji, pogovorih, pijači, sprožanju ognjemetov, plesu in izmenjavi daril ob polnoči. Salvadorski katoličani se ukvarjajo z vsemi prej omenjenimi dejavnostmi; udeležijo pa se tudi maše pred polnočnico. Prav tako, preden odprejo darila, držijo podobo otroka Jezusa, da se zahvalijo za leto in molijo za novo leto.

Družinska srečanja so ena najboljših salvadorskih tradicij med božičnimi prazniki. Salvadorci prepotujejo velike razdalje, da bi bili med temi prazniki z ljubljenimi. Decembra je mednarodno letališče v Salvadorju še posebej zasedeno. Salvadorci, ki živijo v tujini, si ta čas vzamejo za potovanje domov in preživljanje časa z družino ter prijatelji. Družine med božičnimi srečanji počnejo različne stvari. Na primer, nekatere družine skupaj obiskujejo verske dejavnosti; drugi ostanejo doma, igrajo tradicionalno glasbo, plešejo, se družijo in pogovarjajo med seboj.

Še en priljubljen vidik salvadorske božične tradicije je kuhanje značilne hrane in edinstvenih družinskih receptov. Družine se potrudijo, da kuhajo te okusne jedi skozi decembrske praznike. Nekatere tradicionalne jedi, pripravljene za božič, so tamales, pan con pollo in quesadillas. Te jedi, pripravljene v velikih količinah, so na voljo vsem, ki jih obiščejo med prazniki. Nenapovedano pojavljanje na domovih prijateljev ali sorodnikov je običajno v salvadorski kulturi. Prav tako se te jedi podarjajo sorodnikom in sosedom.

Ognjemet je sestavni del božičnih praznovanj v Salvadorju. Začnejo se ob različnih urah decembra, država pa ima zelo malo omejitev glede njihove uporabe. Zvok decembrskega ognjemeta je običajna stvar tu konec leta. Veliko božično praznovanje, skupaj s tradicionalnim ognjemetom, poteka na božični večer, malo pred polnočjo. Hrup ognjemetov, ki se postavljajo po celotnem območju, je lahko včasih zastrašujoč, vendar je to izkušnja, v kateri je najbolje uživati osebno. Sem pa vseeno zasledila, da je to v zadnjih letih povzročilo velike polemike. Država skoraj nima zakonov o tem, kdo, kje, kakšne vrste in kdaj lahko sproži petarde, rakete … Vsako leto se med božičnimi prazniki poškoduje veliko ljudi, predvsem otrok. Večina prijavljenih poškodb je hudih opeklin; pogosto pa pride do resnejših poškodb, vključno z izgubo prstov ali celo smrtjo. ☹

Salvadorske družine jemljejo jaslice ali Los Nacimientos resno. Nekatere družine cele dneve postavljajo svoje jaslice, da naredijo vtis na druge. Domači prizori so v vsaki hiši drugačni. Lahko so skromne postavitve, ki vključujejo podobe otroka Jezusa in Device Marije, do zapletenih jaslic, ki vključujejo fontane, svetlobne predstave in drugo. Salvadorske jaslice so božična tradicija, zaradi katere je ta praznik privlačnejši. Poleg tega občine in katoliške cerkve ustvarjajo lastne jaslice.

Poleg tega gredo ljudje ob polnoči 24., po običajnem objemanju družinskih članov, na ulico, objemajo sosede in jim zaželijo vesel božič. Čeprav je ta tradicija v zatonu, je še vedno vidna, predvsem v manjših občinah. Objemanje drugih v skupnosti med božičem je prijetna salvadorska tradicija, ki jo je vredno ohranjati. 😊

Salvador ima številne druge božične tradicije, zaradi katerih je ta praznik še bolj poseben. Vsi v državi jim ne sledijo; vendar jih je vredno omeniti. Nekatere od teh tradicij so El Estreno na božični večer, ples na pesem La Bala, večdnevno uživanje recalentados (ostanki hrane), odhod na plažo 25. decembra in plesanje vso noč 24. decembra. El Estreno na božični večer nosi nekaj novega; ni pomembno kaj, lahko so to čevlji, hlače, srajce, krilo, obleka …

Kolumbija

V Kolumbiji ljudje začnejo praznovati božič 7. decembra zvečer. Temu so dali ime Día de las Veritas, kar pomeni dan majhne sveče. Ljudje okrasijo svoje domove z lučkami, svečami in lučmi. Prirejajo tudi ognjemete in plešejo ob glasbi. Poleg tega prirejajo pogostitve, znane kot „buñuelos“ in „empanadas“. Ta praznik je zelo priljubljen v Kolumbiji.

Kolumbijci se začnejo udeleževati devetdnevnic od 16. decembra do božičnega večera. V tej tradiciji družina, prijatelji in sosedje prihajajo k molitvam do božičnega dne. To versko srečanje vsak večer gostijo različni ljudje. Na teh srečanjih ljudje pojejo in jedo veliko okusne hrane. Ljudje tudi okrasijo svoje domove z božičnimi drevesci in drugimi okraski. Poleg tega uporabljajo rdeče in bele luči ter jih prikazujejo na svojih oknih in balkonih. Pomembna tradicija v Kolumbiji je priprava scene el pesebre. To je božična pastirjeva predstava. V začetku decembra otroci pišejo Carta al Nino Dios. Gre za pismo, napisano malemu Jezusu, v katerem otroci sprašujejo o darilih, ki so jim všeč.

Božični praznik se imenuje ‘Cena de Navidad’, organiziran pa je na božični večer. Jedi, vključene v to pojedino, vključujejo piščančjo juho, imenovano ajiaco bogotano, šunko in še marsikaj dobrega. Poleg tega so druga priljubljena jed tudi arepas, jed iz koruze. Okusna sladica, ki jo pripravijo, je bunuelos. Druga priljubljena božična sladica je natilla, ki je kremasta.

Po božičnem obedu se veliko ljudi odpravi k polnočnici. Mnogi ljudje prebedijo celo božično noč, naslednji dan pa se sprostijo in pojedo ostanke hrane.

Mehika

V Mehiki ljudje praznujejo božič od 12. decembra do 6. januarja. Od 16. decembra začnejo otroci izvajati posade. Posad je devet. Da bi bili podobni Posadam, ljudje okrasijo svoje hiše z mahom in papirnatimi lučkami. Izrežejo tudi papirnate vreče v različne oblike in jih napolnijo s peskom. Na ta pesek postavijo svečo. Hiše okrasijo s strelami, da Marijo in Jožefa privabijo, da ostaneta pri njih. V vsaki posadski procesiji otroci dobijo table z glinenima figurama Marije in Jožefa, ki jahata osla. Poleg tega otroci dobijo tudi bonbone. Ljudje postanejo pred vsako hišo in pojejo pesmi. V glasbi prikazujejo Jožefa in Marijo, ki prosita za sobo v hiši. Otrokom povedo, da v hiši ni prostora, zato morajo oditi. Končno je otrokom dovoljeno vstopiti. Ko otroci vstopijo, opravijo zahvalne molitve. Poleg tega uživajo v zabavi z ognjemeti, igrami in hrano.

Ljudje vsak večer prirejajo Posada zabave drug v drugem. Na zadnji Posadi ljudje, ki predstavljajo pastirje, preiščejo kraj. Ko ljudje najdejo Posadino hišo, se otroka Jezusa položi v naročje osebe, ki vodi Posado.

Po tem gredo družine k polnočnici. Po tem se začne ognjemet za božično praznovanje. Ključna igra, ki jo ljudje igrajo na zabavah Posada, je pinata. Obešena je na veje drevesa ali strope. Včasih je pinata okrašena s kroglami s sedmimi vrhovi okoli sebe. Ti vrhovi predstavljajo sedem smrtnih grehov. Vznemirljivo je, da je pinata lahko tudi v obliki živali ali ptice. Otroci imajo zavezane oči, da sodelujejo v tej igri. Pinato udarjajo s palico. Hitijo, da bi zbrali čim več bonbonov.

Božični večer se imenuje Noche Buena in velja za družinski dan v Mehiki. Po udeležbi na Posadi si privoščijo božični obrok. Najpomembnejša božična jed so pozole, ki so neke vrste gosta juha. Poleg tega ljudje jedo tudi solate. Solata za božični večer se imenuje ensalada nochebuena. Najbolj okusna božična sladica je bunuelos. So ocvrto pecivo z vročim sladkornim sirupom, posuto s sladkorjem in cimetom.

Argentina

Tu se na božič začnejo pripravljati novembra. Večina ljudi v Argentini je katoličanov. Zato praznujejo tudi advent. Argentinci okrasijo svoje domove z lučmi in venci iz zlatih, zelenih in belih cvetov. Pred vrati hiš je videti obešene bele in rdeče šopke. Božično drevo ponastavljajo 8. decembra, ker je bila po njihovem prepričanju na ta dan spočeta Marija. Na božično drevo postavijo kroglice vate, ki predstavljajo sneg. Umetna drevesa so v Argentini pogostejša kot prava. Tako boste našli drevesa različnih barv, kot sta modra in bela. Prebivalci Argentine si nekaj daril izmenjajo le z ožjo družino in prijatelji. Osrednja praznovanja so na božični večer. Veliko ljudi začne obiskovati cerkev že popoldne.

Božično pojedino jedo na božični večer med 22. in 23. uro. Postrežejo jo na vrtu, večinoma pa gre za žar. Nekaj priljubljenih božičnih jedi v Argentini so pečena svinjina, pečen puran in paradižnikove solate z veliko različnih sendvičev. Poleg tega so ti sendviči polnjeni s plastmi tortilj in drugih sestavin. Sladice so pudingi in božični kruh, kot sta “pan dulce” in panettone. Poleg tega Argentinci strežejo tudi sadne solate in različne pite, skupaj s čokoladnimi rozinami, posladkanimi mandlji in arašidi.

Ob polnoči začnejo z ognjemeti. Nekateri obiskujejo polnočnice, nekateri pa čakajo, da se ognjemet konča. Tisti, ki ostanejo doma, odpirajo darila em. Nekateri hodijo tudi na nočne zabave in v nočne klube.

Druga pomembna tradicija božičnega večera so globusi. To je papirnata lučka z lučko v njej. Celotno nebo Argentine je ob polnoči napolnjeno z lučkami. Mnogi ostanejo budni celo noč in uživajo s svojo družino in prijatelji, nato pa božič preživijo v spanju.

Kostarika

Božična sezona se v Kostariki začne ob koncu študijskega leta in na začetku počitnic. Zato boste našli veliko ljudi, ki pridejo na plaže. Prebivalci Kostarike okrasijo svoje domove s čudovitimi rožami.

Jaslice so središče pozornosti za vse. Okrašene so s cvetjem in sadjem. Prebivalci Kostarike v prizor vključijo vse, česar se družina spominja. Zato traja dolgo. Da bi dali Kostariki tradicionalni pridih, imajo tudi modele in različne vrste živali. Božične girlande so narejene iz vej ciprese in trakov rdečih kavnih jagod. Celotna regija je okrašena z božičnimi lučkami.

Po besedah Casta verjamejo, da darila prinašata Nino Dios (Otrok Bog, kar pomeni Jezus) in ‘Colacho’, drugo ime za sv. Nikolaja.

Na božični večer se prebivalci Kostarike oblečejo v nova oblačila in nato odidejo k polnočnici. Ta tradicija se v Kostariki imenuje ‘Misa de Gallo’ (petelinova maša). Po vrnitvi s polnočne maše se ljudje pogostijo.

V Kostariki božič praznujejo ves december. Takrat boste doživeli številne parade, rodeje, ulične zabave, teke z biki ter zborovske in plesne festivale. Konjska parada je 26. decembra. V zadnjem tednu decembra boste opazovali različne karnevale. Noro je, vam povem! Vredno ogleda! 😊

Panama

Božična parada v mestu Panama je tukaj velik praznik. Okrašena vozila, koračnice in plesalci v tradicionalnih nošah paradirajo skozi mesto do plaže, kjer je slovesno prižiganje luči na drevesu. Ponoči je tudi parada čolnov, okrašenih z božičnimi lučkami. Na božični večer ob polnoči Panamci izstrelijo čudovit ognjemet. Tradicionalna hrana vključuje piščančje tamale in riž s piščancem.

Nikaragva

Praznik brezmadežnega spočetja Device Marije, imenovan »La Purísima«, se začne v božični sezoni. 8. decembra mladi koledujejo od hiše do hiše ob praznovanju brezmadežnega spočetja, potekajo procesije s kipi Device Marije.

Gvatemala

V Gvatemali božič združuje kulturo Majev z rimskim katolištvom. Antigua v Gvatemali, eno najstarejših in najlepših kolonialnih mest v Srednji Ameriki, prireja impresivne tradicionalne katoliške božične procesije in festivale. V bližnjem majevskem tržnem mestu Chichicastenango živahno kostumirani avtohtoni plesalci igrajo predstave in muzikale, ki združujejo sodobno krščanstvo s starimi majevskimi verovanji. Večina cerkva in javnih prostorov prikazuje jaslice in vsi se vedno odpravijo k polnočnici 24. decembra, ki je znana kot »La Misa del Gallo« ali »petelinova maša«.

Honduras

Ljudje v Hondurasu gredo tudi k polnočnici na božični večer, sledi ji posebna večerja. Las Posadas je običajna tradicija v Hondurasu, ki poteka od 16. do 24. decembra, ko udeleženci ponovijo potovanje Marije in Jožefa v Betlehem, kjer sta iskala prenočišče. Obred vključuje kipe svetnikov, ki vsako noč potujejo v različne določene domove kot način simbolizacije zgodovinskega potovanja.

Belize

Ker so ga kolonizirali Britanci, je tam večinoma krščanski narod, zato boste videli božične tradicije, kot so božična drevesca, okrašeni domovi in polnočna maša. Vendar sta avtohtoni in zahodnoafriški kulturi vplivali tudi na lokalne tradicije, kot je praznovanje Garifuna Wanaragua, ki se zgodi na božični dan v mestih, kot je Dangriga, kjer je zahodnoafriška kultura močna. Wanaragua je maskirana božična procesija, kjer se domačini oblečejo v kostume, ki posnemajo obleko njihovih prvotnih evropskih ujetnikov.

Italija

Italija, dežela strastne kulinarike in bogate kulturne dediščine, božič praznuje z izjemno tradicijo, imenovano “La Festa di Natale”. Italijani pogosto praznujejo božično večerjo, imenovano “Cenone di Natale”, ki vključuje obilico morskih jedi, testenin in sladic, kot je panettone. Pomembna je tudi polnočnica, kjer ljudje obiščejo cerkev in sodelujejo v božičnem petju ter plesu. Darila običajno izmenjujejo na božično jutro, vendar se nekatere regije držijo tradicije izmenjave daril ob prazniku svetega Štefana, 26. decembra.

Češka

Na Češkem božič prinaša magično vzdušje, kjer se mesta, kot je Praga, preoblikujejo v pravljične kulise z božičnimi sejmi. Glavni dan praznovanja je 24. december, ko družine skupaj pripravljajo božično večerjo s tradicionalnimi jedmi, kot so klobase, zelje in pecivo vanočka. Božično jutro se začne z izmenjavo daril, sledi pa obisk hiš sorodnikov in prijateljev ter izmenjava voščil.

Velika Britanija

V Veliki Britaniji božič praznujejo z obilo tradicijami, med njimi je morda najbolj prepoznavna “Queen’s Speech”, božično poslanico kraljice, ki jo ljudje po vsem svetu gledajo. Božična večerja vključuje pečenega purana ali gos, obloženega z brusnično omako, ter tradicionalne božične puding. Otroci na božično jutro odpirajo darila pod smrečico, pri čemer je šala obdarovati jabolko ali pomarančo. 😊

Švedska

Na Švedskem se božič praznuje s posebno pozornostjo do tradicij in družine. Glavna božična večerja vključuje ribje jedi in tradicionalni praznični kruh. Švedi imajo tudi poseben običaj “Julafton”, ko družine skupaj odpirajo darila. Poleg tega so javni prostori okrašeni z lučkami in svečami, kar ustvarja čarobno atmosfero.

Filipini

Na Filipinih božič praznujejo z najdaljšim obdobjem praznovanja na svetu, ki se začne septembra. Božični običaji vključujejo pletenje palmovih listov za okrasitev domov, polnočnico, družinsko večerjo “Noche Buena” ter tradicionalne filipinske jedi, kot so lechon (pečen prašiček) in bibingka (rižev kolač).

Ukrajina

V Ukrajini božič praznujejo z bogato versko tradicijo. Glavna praznična večerja, imenovana “Sviata Vecheria”, vključuje 12 jedi, ki predstavljajo 12 apostolov. Po večerji se družine odpravijo v cerkev na polnočnico. Božično jutro je namenjeno izmenjavi daril, obiskom sorodnikov ter uživanju v tradicionalnih jedeh, kot so boršč, varenyky (pierogi) in kutia.

Srbija

V Srbiji se božič praznuje s posebnim poudarkom na verskih običajih. Glavni dogodek je božična večerja, ki se imenuje “Badnje Veče” in se običajno pripravlja zvečer 6. januarja. Na večerji so prisotni tradicionalni praznični kruh, med, česnovo olje, orehi in druge jedi. Polnočnica se običajno odvija v pravoslavnih cerkvah, sledi pa izmenjava daril in obiski sorodnikov ter prijateljev.

Bosna in Hercegovina

V Bosni in Hercegovini božič prav tako praznujejo 7. januarja. Badnje Veče je čas, ko družine pripravijo tradicionalno večerjo, ki vključuje ribo, suho sadje in orehe. Cerkev je središče verskih obredov, ki vključujejo polnočnico. Božično jutro se začne z izmenjavo daril in obiski.

Avstrija

V Avstriji božič praznujejo 24. decembra, ko se zberejo družine in pripravijo na tradicionalno božično večerjo. Glavna jed na mizi je pogosto pečen puran ali gos, spremljan s kuhanim rdečim zeljem, krompirjevim narastkom in drugimi prilogami. Božična miza je običajno bogato okrašena, in sicer s svečami, božičnimi okraski ter svežim sadjem, kot so jabolka in orehi.

Poleg tega je v Avstriji močno zakoreninjen običaj adventnega venca, ki simbolizira štiri nedelje pred božičem. Vsako nedeljo se prižge ena od sveč na vencu, ki ga običajno postavijo na mizo. Ta čas je tudi znan po obiskovanju božičnih sejmov, kjer se prodajajo ročno izdelani izdelki, okraski in praznične dobrote.

Božično jutro v Avstriji prinese veselje otrokom, saj Božiček prinese darila, ki jih pusti pod božičnim drevesom. Ta dan je namenjen tudi družinskemu skupnemu času, obiskom prijateljev ter uživanju v prazničnem vzdušju. Cerkve organizirajo posebne božične maše, ki so obiskane zaradi verskih obredov in pesmi.

Skupna značilnost božičnih praznovanj v Avstriji je topla in prijetna družinska atmosfera, kjer se ljudje združujejo v ljubezni, miru in veselju ob prazničnih obredih ter skupnem preživljanju časa.

Hrvaška

Hrvaška božična tradicija je bogata z običaji in praznovanji, ki odražajo kulturno dediščino in versko ozadje prebivalcev. Božični čas vključuje priprave, družinsko srečanje ter spoštovanje tradicionalnih običajev.

Na božični večer, 24. decembra, se družine zberejo ob bogato obloženi mizi. Glavna jed je običajno pečen puran ali svinjina, ki jo spremljajo različne priloge, kot so krompirjev narastek, rdeče zelje, suhe slive in drugi praznični dodatki. Božično večerjo pogosto zaključijo s tradicionalnim božičnim pecivom, piškoti in potico.

Ena izmed posebnosti hrvaškega božiča je tudi običaj postavljanja jaslic, ki prikazujejo prizor rojstva Jezusa. V številnih mestih po Hrvaški organizirajo tudi žive jaslice, kjer igralci upodabljajo liki iz božične zgodbe.

Božično jutro prinese veselje otrokom, saj Božiček prinaša darila in jih pušča pod božičnim drevesom. Veliko družin obišče tudi polnočnico v cerkvi, kjer sodelujejo v božičnih obredih, petju in molitvah.

Pomemben del hrvaške božične tradicije je tudi obisk sorodnikov in prijateljev ter izmenjava božičnih voščilnic in daril. Praznično vzdušje napolni ulice, saj se prirejajo božični sejmi, kjer ljudje lahko kupujejo ročno izdelane izdelke, okraske in praznične dobrote.

Kje pa ste vi doživeli najlepšo božično tradicijo? Mi bomo letos poskušali obuditi naše domače obrede, vendar nam bodo manjkali naši dragi prijatelji, sorodniki, sodelavci, sošolci … V mislih bomo z njimi. 😊 Želim vam prečudovite božične praznike z družino. 😊

Viri:

https://whatsinthebible.com/world-christmas-traditions/

https://elsalvadorinfo.net/christmas-in-el-salvador/

https://www.centralamerica.com/experiencing/travel/five-reasons-to-visit-el-salvador-this-christmas/

https://blog.remitly.com/lifestyle-culture/central-america-holiday-traditions/

https://www.marstranslation.com/blog/christmas-traditions-in-latin-america

https://www.volunteerlatinamerica.com/blog/posts/christmas-in-latin-america

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.