Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

2many4granny triki za poceni potovanja

V vseh teh letih sva z Miho prepotovala številne države. Lahko bi rekla, da imava kovčke ves čas pripravljene 🙂 In vedno naju prijatelji sprašujejo, kako se organizirava, da za letalske karte, nastanitev in hrano ne porabiva ogromno denarja, a se vseeno imava super. Zbrala sva nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav, če razmišljate o potovanju.

Izbereva poceni let

Ne letiva na vrat na nos 🙂 Redno spremljava cene letalskih kart in jih izbereva takrat, ko so resnično ugodne. Nazadnje sva na Malto letela za 30 evrov na osebo z letališča v Benetkah. Vedno pregledava ponudbo na ryanair.com.

Potovanje po mestu

Po mestu z družino potujeva z lokalnim prevozom (avtobusom, vlakom, podzemno železnico ….) ali pa se odločiva za rent-a-car. V pomoč so nama različne spletne strani države, v katero potujeva. Preden pride dan D, mesece in mesece preverjava vse informacije. Včasih je ugodneje, če vnaprej rezervirava vozovnice ali avto.

Nastanitev

Rada sva nastanjena v manjših, butičnih hotelih, ne marava ogromnih hotelov, ki so gredo množični turizem. Tudi apartmaji so za družino odlična možnost za nastanitev v tujini. Velikokrat pa se na pot odpravimo z avtodomom. Pomembno nama je, da je tam, kjer spimo in jemo, čisto. Pri nastanitvi se tudi drživa našega družinskega proračuna, zato podrobno pregledava ponudbo na booking.com.

Hrana

Vsi družinski člani radi dobro jemo in preizkušamo lokalne dobrote, a se ne ”zaletimo” v prvo restavracijo. Če je na meniju jed za 15 ali 30 evrov, se sprehodimo do naslednje gostilne. Otroci pač morajo počakati, dokler ne najdemo takšne, ki bo skladna z najinimi financami in bo imela odlično hrano. Velikokrat si tudi zajtrk ali malico kupimo kar v trgovini in tudi tako nekaj privarčujemo. Včasih pa živila za tako veliko družino, kot je naša, vzamemo že od doma. In potem si kuhamo sami, če imamo to možnost.

Na počitnicah nas vedno spremlja bančna kartica Mastercard

Nekako sva se navadila, da v žepu ne nosiva večje vsote denarja, tako tudi ne zapravljava za vsako malenkost, ki jo vidimo. Na potovanjih uporabljava izključno kartico Mastercard, tudi v afriških državah je bilo tako. Strinjava se z Alešem Petejanom, vodjo marketinga, da je plačevanje s kartico Mastercard v primerjavi z gotovinskim plačevanjem preprosteje, saj zagotavlja številne prednosti. Po njegovih besedah so to:

  • univerzalna sprejetost na več kot 50 milijonih plačilnih mest po svetu,
  • priročnost uporabe, če z njo plačujemo za večino svojih potreb (nakupovanje hrane, pijače …) v tujem mestu, nam tako ni treba neprestano iskati bankomata, zaradi česar lahko tudi več časa posvetimo ogledu znamenitosti, 
  • razbremenitev skrbi v povezavi z menjavo valut,  
  • številne ugodnosti, ki jih imajo imetniki kartic Mastercard po svetu (npr. najem avtomobilov, ponudbe v izbranih hotelih …),
  • posebne ugodnosti za imetnike kartic Mastercard v okviru Priceless Cities (priceless.com) in
  • nična odgovornost v primeru kraje ali zlorabe kartice.

Prepričana sva, da je takšno plačevanje tudi varnejše. V primeru kraje ali zlorabe ste varnejši s kartico, saj ta zagotavlja nično odgovornost. Kot imetniki kartice Mastercard tako niste odgovorni za nakupe, ki jih niste opravili vi, ne glede na to, ali gre za plačevanje v fizični trgovini, preko spleta ali telefona. Vse, kar morate narediti, je, da v primeru kraje kartico prekličete in seveda spoštujete pravila in pogoje banke izdajateljice kartice,” nama je že pred časom pojasnil gospod Petejan.        

Vedno imava veliko vprašanj pred potovanjem, na katera morava dobiti odgovore. Tako sva strokovnjaka spraševala tudi o proviziji pri dvigovanju denarja na bankomatu v tujini, plačevanju dobrin … Prijazno nama je pojasnil, da provizijo za dvig na bankomatu določi banka izdajateljica kartice, v nekaterih primerih pa je lahko še dodatna provizija, ki jo določi lastnik/upravljavec bankomata. Predlagal nama je, da se o stroških dvigovanja denarja v tujini pred potovanjem pozanimava pri svoji banki izdajateljici kartice. Večinoma je ceneje, da se odločiva za dvig/preračun valute v lokalni valuti in ne preračun v EUR. Izpostavil je, da se pri plačilu s kartico na plačilnih terminalih v trgovinah provizija praviloma ne zaračuna, vsekakor pa je bolje izbrati opcijo brez konverzije (torej plačilo v lokalni valuti), saj se tako izogneva morebitnim dodatnim stroškom. Predlagal nama je še, da tudi morebitne stroške/provizijo nakupov v tuji valuti pred potovanjem preveriva pri svoji banki izdajateljici kartice.

Skupaj z Alešem Petejanom sva enotnega mnenja, da plačevanje z brezstično kartico ustreza najinemu hitremu tempu življenja, ne glede na to, kje sva, in nama omogoča plačilo kateregakoli zneska na kateremkoli terminalu z brezstičnim simbolom. ”Transakcije so hitre in varne, v primeru zneska nad 25 evrov namreč zahtevajo vnos PIN-kode. Če prodajna mesta na potovanjih ne omogočajo brezstičnega plačevanja, pa jo lahko še vedno uporabita tako, da jo vstavita v POS terminal na blagajni, kot bi to storila s standardno kartico. Poleg tega lahko z aplikacijo Nearby poiščeta trgovine, ki omogočajo brezstično plačevanje po vsem svetu,” naju je opremil s koristnimi napotki.    

S kartico Mastercard v tujini koristiva tudi ugodnosti. Kot člana Mastercardovega programa Priceless Cities lahko na kar 87 lokacijah po vsem svetu uživava v edinstvenih in ekskluzivnih doživetjih. Gospod Petejan nama je namignil, da je na primer Hrvaška del programa, v sklopu katerega lahko izkusiva odprtje Poletnega festivala Dubrovnik kot ”vipovca” ali pa si na zasebnem vodenju ogledava trening gladiatorjev v puljski areni. Poleg tega Mastercard nudi še številne ugodnosti pri različnih trgovcih, hotelih … po vsem svetu.

Da je najino potovanje z otroki varno, obstaja posebna storitev, s katero se zavarujemo pri spletnem nakupovanju in ki nam sporoči, če je bila kartica zlorabljena ali pa če nam jo ukradejo … ”Z uvedbo nove direktive o plačilnih storitvah PSD2 kupce pri spletnih nakupih ščiti dvojna avtentikacija. Od prvega januarja letos je namreč v vseh evropskih spletnih trgovinah potrebna t. i. močna avtentikacija imetnika kartice (SCA), ki za izvedbo plačilne transakcije zahteva izpolnitev vsaj dveh od treh neodvisnih elementov. Slovenske banke so se ob tem odločile, da močno overjeno kartično plačilno transakcijo na spletu izvajajo s pomočjo mobilne aplikacije in biometrije, pri čemer je od posamezne banke odvisno, kakšno rešitev je implementirala. V primeru kraje ali neodobrene uporabe kartice Mastercard smo zavarovani z nično odgovornostjo (zero liability), torej ne odgovarjamo za nepooblaščene transakcije,” nama je razložil Aleš Petejan, vodja marketinga.  

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.