Nasveti za potovanja

Brezskrbno potovanje z otrokom

Doma ste z otrokom vzpostavili spalno in dnevno rutino, navajen je na določene higienske razmere, uspešno se bori proti virusom in bakterijam, pozna ljudi, ki so v nenehnem stiku z njim. Počuti se prijetno in varno. Odločili ste se, da skupaj z njim odpotujete, zato je priporočljivo, da preverite, na kakšno območje potujete, kakšna je klima tam, ali je njihova lokalna prehrana drugačna od naše, ali so prisotni insekti, ki prenašajo bolezni, ali je veliko število nalezljivih bolezni, ali je treba otroka cepiti pred odhodom, ali lahko pijete vodo, se v njej kopate … Je država varna ali boste na določenih območjih v strahu? Sami sebe vprašajte, čemu želite otroka izpostaviti. Preglejte pluse in minuse lokacije, kamor nameravate potovati.

Uredite zdravstveno zavarovanje.

Obvezno priskrbite tako kot za sebe tudi za otroka evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki se uporablja v državah članicah EU, EGP, Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji. To storite vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino. Več podrobnosti o tem, zakaj jo je dobro naročiti in kje to lahko storite, si preberite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Priskrbite si tudi zavarovanje za družinsko potovanje – če pogosto potujete, lahko razmislite tudi o letnem zavarovanju. Preglejte, kaj ponujajo zavarovalnice pri nas in zagotovite zdravstveno varnost vsem družinskim članom na potovanju. Številko nezgodne police in kontaktne podatke shranite med ročno prtljago.

Preverite, kje nudijo zdravniško pomoč, koliko je oddaljena od vaše nastanitve.

Četudi ste prej brez otrok potovali včasih nenačrtovano in se niste o vsem pozanimali, je zdaj skrajni čas, da veste, ali je v bližini vaše nastanitve kakšen zdravstveni dom ali bolnišnica. Mogoče ima hotel ali počitniški kompleks vključeno ambulanto. Ni odveč, če imate nekje zapisane vse kontaktne podatke.

Ne pozabite na otrokove dokumente.

V določene države lahko potujete z veljavno osebno izkaznico, za druge bolj oddaljene, v katere boste na primer leteli, potrebujete potni list. Ne glede, ali je še dojenček in je star le nekaj dni, vsi, ki boste potovali čez državno mejo, morate imeti ustrezne dokumente. Pred odhodom natančno preverite, ali imate dokumente vseh potnikov in ali so še veljavni. Ko prvič zaprosite za otrokov dokument, imejte s sabo njegov rojstni list in fotografijo. Če osebni dokument izgubite ali vam jo ukradejo v tujini, to prijavite najpozneje v 30 dneh na diplomatskem prestavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini. Natančne informacije dobite na Ministrstvu za javno upravo. Otrokova zdravstvena izkaznica prav tako ne sme ostati doma, ne pozabite tudi pred potovanjem preveriti, ali potujete na območje, kjer obstaja tveganje za epidemijo, ali je priporočjivo cepljenje. Vse koristne informacije so zbrane na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Načrtujte, kdaj potujete.

Če boste potovali z avtomobilom in je do vašega cilja kar nekaj ur vožnje, odrinite takrat, ko gre otrok ponavadi spat. Če je popolnoma spočit, mu lahko postane dolgčas, ampak takrat imejte pripravljene zanj knjige, igračke, barvice, pobarvanko (to vse je super, če otroku med vožnjo ni slabo), lahko se celo igrate besedne igre, ki so domiselne tudi na dolgi vožnji s trajektom ali jadrnico. Vse mini igračke, potovalne družabne igre, lahko recimo namestite v avtomobilu v vrečko z žepi, ki jo namestite na hrbtni del sovoznikovega sedeža. Saj nam ni treba izpostavljati, da otroci med vožnjo vedno sedijo v varnostnem otroškem sedežu in so pripeti, kaj ne?

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da ne potujete ponoči v razvijajočih se državah. Če vas čaka let, poskušajte rezervirati sedeže v prvi vrsti (pridobite malo več prostora za nekaj minut igre na tleh). Na dolgih letih si lahko rezervirate celo otroško posteljico za otroke, stare do šestega meseca. Večji otroci se na dolgem letu lahko zamotijo z gledanjem risank, poslušanjem glasbe, igranjem iger, branjem knjige ipd. Potovanje z vlakom za vas in otroka ne bo tako stresno, čeprav je lahko tudi dolgo. Otrok recimo ne bo ves čas ‘prikovan’ na sedež, lahko bo skozi okno opazoval naravo, se igral (kar ne vključuje tekanja gor in dol po vlaku).

Če menite, da vam bo lažje, lahko potujete tudi ponoči, mogoče le takrat vzemite s sabo otrokovo odejo in manjšo blazino. Potovanje z avtobusom zna biti tudi prava dogodivščina, zato naj bo otrok spočit, da bo lahko opazoval cestišče, mimoidoče avtomobile in pokrajino. Po drugi strani, če je pred vami dolga pot, lahko potujete ponoči, medtem ko otrok spi. Umislite si priročne vzglavnike za na pot, odejo. Otrok tako ne bo neučakan in bo na cilju povsem pripravljen za nove avanture.

Na potovanju naredite odmor.

Pri večurni vožnji z avtomobilom obvezno načrtujte postanke, na katerih se lahko otrok razgiba, malica in nadiha svežega zraka. Letenje je lahko za dojenčke in malčke naporno, zato naj se pri vzletu in pristanku doji ali nekaj pije, da pride do izenačitve pritiska v ušesih. Ne pozabite, da mora tudi ne glede, s katerim prevoznim sredstvom potujete, dovolj piti, nikar pa ne posegajte po sladkih in gaziranih pijačah.

S sabo imejte dovolj otrokovih oblačil, plenic, igrač.

Otrok še vedno nosi plenice,? Potem jih vedno vzemite dovolj s sabo, da ne naletite na težave. Res pa je, da je odvisno od destinacije, kamor ste namenjeni, in ali je tam trgovina, založena s plenicami, za vsakim vogalom. Na poti imejte vedno pri roki še rezervna oblačila, dodatno plenico, previjalno podlogo, vrečko za smeti, umazana oblačila (če je otroku med vožnjo slabo, naj ima vrečko res vedno pri sebi), vlažilne robčke in otrokovo najljubšo igračko, dobrodošle so knjige in potovalne družabne igre. Na tem mestu želimo opozoriti, da dojenčka nikar ne previjajte ali dojite med vožnjo z avtomobilom, raje naredite postanek, obiščite previjalnico, dojilnico ali se poslužite zadnjih sedežev, vendar absolutno, ko je avtomobil varno parkiran na parkirišču.

Vedno imejte pri roki prigrizek in vodo.

Nujna oprema na poti z avtomobilom, avtobusom ali vlakom so za vse družinske člane voda in lahko prebavljiv ter zdrav prigrizek. Pozabite na hitro hrano, sladkarije, v plastičnih posodicah imejte raje pripravljeno na krhlje narezano jabolko, korenček, doma narejen zelenjavni čips, suho sadje, energijsko ploščico in oreščke. Na letalo lahko tudi vzamete kakšne grisini palčke, žemljo, kajti otrok, ki nima lastnega sedeža na letalu, ne dobi obroka. Mlajšemu lahko pripravite tudi adaptirano mleko v steklenički ali ga dojite. V torbi imate lahko tudi kakšno kašico, vendar v manjši posodici.

Pripravite se na nepričakovano.

Vaš slog potovanj se bo s prihodom otroka zagotovo spremenil, vendar zaradi tega se vam ni treba odreči popotniški strasti. Tudi z otrokom lahko potujete v bližnje in daljne kraje. Sedemčlanska družina, ki ustvarja 2many4granny, vedno znova dokazuje, da je odkrivanje novih dežel kakovostno preživet čas, ki vsem podari nove izkušnje in spoznanja. Četudi boste imeli vse detajle načrtovane, se lahko zgodi nepričakovano. Takrat ostanite mirni, razmišljajte razumsko in poiščite izhod iz zagate. In ne pozabite, na poti lahko srečate veliko prijaznih ljudi, ki vam bodo pripravljeni pomagati, ki bodo razumeli, da se vaš otrok joče, ker je že preutrujen, in ga bodo zamotili s pogovorom, ga pridržali v naročju, da boste vi lahko brez potenja in hitenja kupili vozovnico.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.