Afrika

Zadivljujuće fotografije i snimci iz Afrike

Naše putovanje u Afriku ostaće nam dugo u sećanju. Proveli smo mesec dana potpuno drugačije, zajedno, daleko od civilizacije na koju smo navikli. Spavali smo u šatoru na krovu auta, izbliza smo mogli da vidimo bivole, slonove, nojeve, pingvine, razne guštere… Spuštali smo se niz crvene pustinjske dine, ronili sa belim ajkulama, leteli helikopterom iznad prelepih vodopada. Srca su nam bila ispunjena radošću dok smo sa malim poklonima ulepšali svakodnevicu mnoge dece i porodica. Sva naša iskustva, svaku našu nezaboravnu avanturu i naš veliki dobrotvorni projekat ovekovečili smo vrhunskom fotografskom i snimateljskom opremom.

Naše putovanje u Afriku je bilo raznoliko, puno izuzetnih iskustava, videli smo toliko prirodnih čuda da ih je bilo teško sažeti u blog. Pozivam vas da pročitate sve naše prethodne blogove o putovanjima, naše utiske sa jednomesečnog porodičnog putovanja i na trenutak ponovo proživite ono što smo i mi. Sve smo zabeležili prelepim, jedinstvenim, unikatnim fotografijama, za šta je najviše zaslužan naš snimatelj i fotograf Martin Žgela. Mladić je u objektiv uhvatio nijanse svetla, zabeležio je upravo one naše poglede i pokrete koji su dokaz da je izvanredna avantura iza nas. Ali ne samo to, naš put je bio i jedna vrsta dobrotvorne misije i sa vama smo na Facebook-a i Instagramu podelili mnoge snimke napravljene prilikom primopredaje kalkulatora, vunice, zaštitnih maski, cipela, školskih torba, naočara, lopti… meštanima. Naše fotografije i snimci otkrivaju koliko su im životi teški, u kakvoj oskudici žive, sa kakvim se siromaštvom suočavaju.

Nikon: naš kreator vrhunskih fotografija i snimaka

Martin Žgela kaže da foto i video materijal ne bi bio tako sjajan da nije imao vrhunske asistente – izuzetno moćnu opremu za snimanje i fotografisanje, koju je spojio u “jedno telo” – Niko z6. Pre puta, naša porodica je kontaktirala Nikon i pozajmila ovu opremu koja nam je služila više nego savršeno. Objektivi Nikkor Z 24-70 / f4, Nikkor 50 / f1.8, Nikkor 14-30 / f4, Nikkor Z 24 / f1.8 i Nikkor 70-200 / f4 stvorili su zadivljujući foto i video materijal. Uskoro ćete moći da vidite sve, sve zajedno u dokumentarcu.

”Sećanja je uvek dobro ovekovečiti. Pogotovo na ovakvom putovanju koje verovatno nikada više nećete ponoviti. Nikon oprema je zaista odlična jer dobijate odličan kvalitet po nižoj ceni od konkurentskih proizvođača. I istina je, bez dobre kamere bez ogledala i zum objektiva naš foto i video materijal ne bi bio onakav kakav jeste. Prelepo!”, tvrdi Martin Žgela.

Ali imali smo i neke izazove. Pošto smo bili u Africi, naravno da je tamo bilo beskrajno puno prašine i peska. Kada smo menjali sočiva, morali smo da budemo veoma pažljivi da ne dozvolimo da prašina uđe u senzor. Međutim, i sa nekoliko ogrebotina ili prašine spolja, radi odlično i nema brige da će se fotografije ili snimci pogoršati.

Sa sobom u avion smo poneli i kompjuter i svu foto opremu. Martin je ovo poslednje stavio u torbu za fotografije F-stop Ajna 40L. Bila je dovoljno velika za sve i u isto vreme dovoljno mala da prođe kao lični prtljag u avionu.

Pošto smo sve vreme bili „u pogonu”, svaki tren smo otkrivali nešto novo, i oprema je sve vreme bila „u akciji”. I naravno, morali smo da je punimo svake noći. To nikada nismo zaboravili. Uvek smo se trudili da nađemo dovoljno utičnica. Takođe bitna stvar, poneli smo odgovarajuće adaptere za svaku zemlju, a ionako ne bismo mogli bez ekstenzija.

Osiguranje sve tehničke opreme

Sva fotografska oprema, osim kompjutera, bila je osigurana pre polaska kod Triglav osiguravajućeg društva. Agent osiguranja je podsetio da je sva oprema osigurana za slučaj uništenja, istovremeno za slučaj krađe, ali samo iz zatvorenog prostora.

Zahvalnica

Ovom prilikom se zahvaljujemo Nikonu i Tomu Vrešaku, koji su sa zadovoljstvom učestvovali u našem humanitarnom projektu, jer nam je cilj bio kreiranje i širenje kvalitetnog fotografskog i video sadržaja. U tome su videli prednost u našoj blogerskoj saradnji, a ujedno i u tehničkim i kreativnim savetima za njihovo kreiranje koje smo podelili sa našim pratiocima. U budućnosti, ako nađemo zajedničke ciljeve, sigurno ćemo ponovo rado raditi zajedno.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.