Afrika

Sve o dobrotvornom projektu za Afriku

Kao što ste možda primetili na društvenim mrežama, naša porodica u oktobru odlazi na mesec dana u Afriku. Pre toga organizujemo dobrotvorni projekat u kome prikupljamo sredstva i materijalna dobra za stanovnike mesta Serowa. Pošto smo dobili mnogo pitanja, odlučili smo da prikupimo odgovore na jednom mestu, u jednom postu. U isto vreme, želimo da vam pružimo informacije o tome kako se i vi možete pridružiti dobrotvornom projektu i pomoći nam da izgradimo sklonište za decu u Africi.

Naš porodični put u Afriku u dobrotvorne svrhe

Da li prvi put donirate u dobrotvorne svrhe?

Ne, mi smo više puta donirali u humanitarne svrhe preko privatnih i poslovnih kanala. Istina je, međutim, da sada prvi put to radimo na organizovan način, jer se obraćamo široj javnosti – celoj Sloveniji, svim kompanijama, prijateljima, školama, vrtićima, bibliotekama, hotelima, studentskim domovima, dobrovoljnim udruženjima … u saradnji sa organizacijom sa dugom tradicijom, transparentnim projektima, sa velikim iskustvom – slovenačkim Karitas-om. Mislim da je to jedini način da prikupimo dovoljno za izgradnju skloništa za decu.

Gde je bio početak, kome ste već pomogli i kako? S kojim organizacijama, društvima … ste ranije sarađivali? Hoćete li nastaviti da pomažete i kod kuće?

Organizovali smo još mnogo takvih akcija, malih i velikih, kao privatna lica ili u okviru naših kompanija. Verovatno je, naše dobročinstvo svoju najveću dimenziju dostiglo tek kada smo postali preduzetnici, olakšavajući ga, naravno. U Minicitiju, mom prvom zajedničkom preduzeću sa suprugom Mihom, uvek smo odvajali za dobrotvorne svrhe. Više puta smo se pridružili humanitarnim akcijama i podržali projekat Ana zvezda. Nekoliko godina zaredom smo imali stalno mesto ili kutak u Minicity-ju za Anine zvezde, gde smo prikupljali robu za ljude u nevolji. Poslednjih godina podržavamo Udruženje prijatelja mladih i Porodilište u Postojni većim finansijskim iznosima (od naplaćenih kotizacija sa događaja Okrogli trebuščki). Često nam se obraćaju pojedinci, društva, klubovi, škole i vrtići koji ne mogu sebi da priuštite ulaznice i posete kreativni dečiji grad Minicity, pa im uvek odobravamo besplatan ulaz. Pomogli smo i Društvu Sladkorček i deci sa dijabetesom. I u Srbiji ćemo donirati fondaciji BudiHuman prikupljene kotizacije kada budemo organizovali događaj Okrugli stomačići.

Mi ćemo nastaviti da pomažemo. Mislim da je takav pristup ispravan – da deo onoga što imaš, daruješ drugome. To hrani vašu dušu i čini vas srećnim, skoro da postaješ zavisnik i želiš to da radiš sve češće i u sve većoj meri.

Zašto pomažete? Kakav uzor želite da budete svojoj deci? Čemu ih učite?

Pomažemo jer sam i sama mnogo puta bila u nevolji, naravno ne onakvoj kakvu poznaju u Africi. Nisam imala novca, nisam odrasla u bogatoj porodici. „Nemanje“ bio je jedan od razloga razvoda mojih roditelja u mojoj primarnoj porodici. Strah od „nemanja“, nemanja sposobnosti da izdržavaš porodicu, utisnut je u mene i u Mihu. Ovo je verovatno i motiv zašto toliko radimo i idemo često preko svojih granica. Istovremeno, želimo da budemo primer svojoj deci. Vidim da smo im duh dobročinstva delimično već preneli. Sa najvećom radošću, bez plača i jaukanja, poklanjaju čak i svoju omiljenu igračku. Kako je to lepo, to se ne da opisati … Srećni smo što mogu da vide kome su donirali svoju igračku.

U svrhu izgradnje skloništa (veličine 4×4 m2) pokrenuli smo dobrotvornu kampanju za prikupljanje dobrovoljnih priloga. Donacije se mogu uplatiti na broj tekućeg računa otvorenog za Slovenački karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140-0015556761, poziv: SI 00 220, svrha: Pomoč Bocvana, SWIFT BIC KODA: LJBASI2X

Zašto ste izabrali Afriku za svoje odredište? Zašto ne nešto drugo?

Afriku još uvek nismo dobro istražili. Do sad nismo išli tamo jer je važno da imaš puno putničkog iskustva za takvo putovanje, a u isto vreme deca nisu bila dovoljno stara da se vakcinišu protiv žute groznice, tifusa, hepatitisa, što se preporučuje ili je čak neophodno za Afriku. Takođe, Afriku smo izabrali jer je veoma lepa, izuzetno bogata zbog svog integriteta i originalnosti. Tamo još možete da vidite kako ljudi žive u velikim grupama, kako svi spavaju zajedno, kako su uprkos tome što nemaju ništa uvek nasmejani, koliko su neopterećeni tehnologijom, kako se snalaze bez struje i tekuće vode, kako se rađaju kod kuće. .. Mislim da od njih možemo da naučimo mnogo više nego oni od nas. Puno je prirodnih lepota, životinjski svet je izuzetan. Zaista želimo da stupimo u kontakt sa kulturom, ljudima i lepotama cele Afrike.

Kako je slovenački Karitas reagovao na vašu inicijativu? Kako ste uključeni u ovaj projekat?

Slovenački Karitas odgovorio je vrlo profesionalno. Prvo su proverili ko sam, kako ću ovo voditi … Dogovorili smo sastanak i potpisali ugovor. Naglašavam da nismo plaćeni za ovaj dobrotvorni projekat. Takođe neću imati materijalnu korist od ovoga. Ugovor je napravljen tako da znam šta mogu, a šta ne mogu. Oni dobijaju svu komunikaciju i vizuelne materijale na pregled i potvrdu. Pomogli su mi i u pronalaženju lokalnog kontakta – misionarke Fani Žnidaršič.

2many4granny je idejni vođa, pokretač ove dobrotvorne kampanje, a slovenački Karitas je institucija u kojoj se prikupljaju sva sredstva. Na njihovom tekućem računu skupljaju se donacije putem SMS -a i oni se bave prenosom prikupljenog novca na prave ljude. Oni kontrolišu da u Africi sve bude ispravno obavljeno, da novac ide upravo u svrhu za koju smo ga prikupili. 2many4granny širi informacije o dobrotvornom projektu putem svojih kanala. A i tamo ćemo fizički otići i uveriti se da je sve otišlo u prave ruke, i zajedno ćemo početi da ostvarujemo cilj – izgradnju skloništa.

Kako pristupate prikupljanju sredstava materijalno i finansijski?

Poznajem nekoliko kompanija koje će takođe dati materijalnu donaciju Africi. Istina je, međutim, da su izvozne i uvozne takse i transport veoma skupi. I to je naša najveća briga. Pokušavamo da prikupimo 5.000 evra za transportne troškove kontejnera koji se šalje u Bocvanu. Ali učiniću sve mi i to uspe!

Potrebni su im: ženski ulošci, pelene, dečije cipele, olovke, kalkulatori, lenjiri, prva pomoć i vunica. Hrana se ne može poslati zbog strogih pregleda.

Šta sve treba odraditi kod tako velikog dobrotvornog projekta? Kako ćete tamo dostaviti materijalna dobra? Kako će prikupljena finansijska sredstva doći u prave ruke?

Sa tako velikim projektom, potrebno je prvo postaviti strategiju i način na koji komunicirate sa kompanijama. Potrebno je napraviti sve vizuale, pripremiti sve službene dopise kojima se obraćate, različite spiskove. Potrebno je pronaći društva, biblioteke, studenstske domove … gde glas o dobrotvornom projektu može dopreti do više ljudi. Potrebno je da se obratite medijima, blogerima, obavestite prijatelje, poznanike, rođake putem njihovih kanala … Istovremeno, potrebno je pripremiti razne članke, poruke, objave na web stranici i društvenim mrežama 2many4granny za širu javnost .. Kampanja je takođe široko rasprostranjena u Srbiji. Otvorili smo i tekući račun za srpske kompanije i pojedince, pa sam i tamo »zavrtela« istu priču. Obratila sam se srpskoj javnosti, blogerima, medijima … i ispričala im sve o našem dobrotvornom projektu za decu iz Afrike.

Da li ćete i sami u Africi proveriti da li su prikupljena dobra i finansijska sredstva stigli do onih kojima je to potrebno? Hoćete li nam pokazati / ispričati / opisati da je projekat izveden do kraja i da smo zaista pomogli porodicama sa decom?

Naravno, proverićemo da li su prikupljena sredstva i roba došla do tamo, jer planiramo da odemo do misionarke Fani Žnidaršič, koja sve ovo organizuje u Serowu. Tamo planiramo da prespavamo, sve pogledamo, fotografišemo, snimimo, uradimo intervjue. I nadam se da ćemo uspeti da prenesemo veliki osmeh ove dece onima koji su dali donaciju za njih. Pokazaćemo vam dokaze kako ste ih usrećili.

Koje kompanije su se već pridružile dobrotvornom projektu?

MCCZ, Outfit7, GH Holding, Porodnišnica Postojna, Monna Lisa, Svet metraže, Studio Moderna, Lekos, Violeta, Redoljub, Lomas, Autan i Mali zakladi su se već e pridružili projektu u smislu donacije u obliku robe koja će biti poslana avionom u Serowe, ili u smislu male novčane donacije za izgradnju skloništa. Pregovaram sa još nekoliko kompanija i nadam se da će rezultati biti pozitivni.

Koja suma je već skupljena? Gde možemo da pratimo koliko je novca već prikupljeno?

Do 30. 9. 2021, putem SMS donacija prikupljeno je 4.247 evra, a svakih nekoliko dana objavljivaću sveže podatke na društvenim mrežama 2many4granny u obliku brojača, koje mi Karitas prijavljuje jednom nedeljno.

Šta je vaš cilj – koliko je novca potrebno prikupiti za izgradnju jednog skloništa? Koliko materijalnih dobara želite da sakupite?

Naš cilj je da prikupimo 12.000 evra, za veliko sklonište ili još bolje, za nekoliko manjih. Međutim, ako se prikupi više novca, što je slatka muka, sredstva će se koristiti isključivo u svrhu pomoći u Seroweu, na primer za kupovinu školskog pribora, odeće i hrane u Bocvani.

Kakva su vaša osećanja u vezi s tim? Kako deca doživljavaju dobrotvornu svrhu putovanja ?

Osećanja su pomešana … Puna sam energije. Pitam se da li ću uspeti? Ovo je moj maraton. Hoću, moram, želim, želim da pomognem! Ali onda nailazim na prepreke … Kada pošaljem dopis na 100 kompanija i dobijem pozitivan odgovor od samo tri, negativan od ostalih ili uopšte nijedan … Pitam se da li smo uopšte ljudi, kako je to moguće da odziv nije veći i brojniji. S druge strane, mnogi su me iznenadili širokim srcem. Uopšteno, takva radnja zahteva ogroman napor, sopstvena sredstva, troškove dizajna, lekturu, veze … Za ovo morate „imati muda“ da podignete telefon i molite nakon što ste tri puta odbijeni. Pritom morate stalno da mislite da to nije za vas, već za njih. Oni bi želeli bi da nastavite da pokušavate i da molite i četvrti put. I ja to radim …

Kako svi možemo da pomognemo? Gde možemo da doniramo? Mogu li vam pojedinci doneti i materijalna dobra?

U svrhu izgradnje skloništa (veličine 4×4 m2) pokrenuli smo dobrotvornu kampanju za prikupljanje dobrovoljnih priloga. Donacije se mogu uplatiti na broj tekućeg računa otvorenog za Slovenački karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140-0015556761, poziv: SI 00 220, svrha: Pomoč Bocvana, SWIFT BIC KODA: LJBASI2X

Na žalost, pojedinci ne mogu donirati materijalna dobra, jer za izvozne i uvozne papire ili za carinsko plaćanje potrebna je da imamo fakturu za robu. Bez fakture ne možemo ništa da nosimo tamo. Pojedinci se mogu zasebno obratiti 2many4granny radi dogovora. Na primer, ako kupujete uloške od kompanije Tosama, važno je priložiti zvaničnu fakturu, koju tada možemo da pokažemo.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.