Resnične izpovedi

Wellness. Selfnes. Za naše dobro počutje!

Srečna sva, ker živiva v deželi, kjer imava na dosegu toliko zdravilišč, ki nama ponujajo popoln odklop od prenatrpanega vsakdanjega urnika. Dejansko se lahko odločava med 15 zdravilišči pri nas in prav v vseh lahko pričakujeva vrhunske programe in ponudbe masaž, nege obraza in telesa, kopeli v termalni ali masažni vodi, jacuzzijev, bazenov, fitnesov … Wellness. Selfness. Za dobro počutje naju in najinih otrok si kdaj pa kdaj vzamemo čas za ritual sprostitve. Za nekaj ur, vikend ali več dni.

Navajena sva trdo delati, navajena sva več ur sedeti za računalnikom, sestankovati v živo in online. Najini dnevi so do pikice natančno izpopopolnjeni s številnimi obveznostmi. Ob podjetništvu in blogerstvu pa imava tudi pet otrok, katerim želiva dati mamo in očeta z nasmehoma. Ker je dandanes ob tako hitrem tempu težko ostati zbran in fit, ker si nenehno na udaru številnih stresnih situacij, pa ne samo odrasli, tudi otroci, verjameva v moč wellnessa. Verjameva, da moramo poskrbeti za svoje duševno in fizično zdravje, da moramo biti v ravnovesju, kajti le tako smo potem lahko kos vsem vlogam, ki jih odigramo od jutra do mraka vsak dan.

In Slovenija nam to omogoča na tisoč in en način. Naša zdraviliša so znana kot eni naboljših centrov wellnessa. Imamo jih kar 15, ki so v zadnjih 60 letih svojo ponudbo samo še izpopolnjevali na področju terapevtskih, sprostitvenih in lepotnih uslug. Na 20.000 kvadratnih kilometrih piši beri imamo kar 87 vrelcev termo-mineralnih voda. Lahko se ponosno postavimo ob bok Madžarski, Islandiji in Japonski. In pred časom sem brala, da je to bogastvo povezano s pradavnim morjem Panonske nižine, z vrelci voda ob hladnem gorskem jezeru in ob toplem Jadranskem morju. Dokazano je, da učinkovitost teh voda na naše boljše počutje dopolnjuje tudi blagodejna klima pri nas v zdraviliških krajih, povrh tega pa tudi bogastvo gozdov.

Tako da ste lahko vsi tisti, ki nas redno spremljate na družbenih omrežjih že zasledili, da kdaj pa kdaj pobegnemo v kakšne toplice, zdravillišče ali spa z namenom, da vzdržujemo oz. izboljšamo naše počutje. Včasih greva sama, včasih skupaj z otroki. Ker ne potrebujeva ”off” uric samo midva. Naši otroci so obremenjeni z vsakdanjimi obveznostmi za šolo, da ne omenjam kaotičnih izzivov zadnji dve leti zaradi koronavirusa. In ja, tudi njim se prileže kopanje v bazenu s termalno vodo, masaža ali lepotni tretma. Zakaj pa ne?! Mnogi vedo, da obstaja otroški wellness in ga s pridom izkoriščajo.

Midve s hčerko sva si pred kratkim vzeli dan samo za naju. Hčerke in mame imamo posebno vez. Sploh s prvorojenko. Nekaj med nama je samo najino, edinstveno. Največ me je naučila, dala mi je naziv mama in skupaj sva odkrivali, kaj pomeni biti starš in kaj otrok. Počeli sva nekaj, kar si je hčerka zažela. In izbrala je masažo. Čokoladno! Prisežem, nisva samo po tej masaži lepo dišali, ampak sva se tudi veliko nasmejali do solz. Z nahranjeno in gladko kožo pa sva odkorakali novim dogodivščinam naproti. Izvedela sem, da obstaja tudi konopljin tretma, ki je odličen za kožo, nagnjeno k atopijskemu dermatitisu, kakršno ima hčerka. Poskusiva ob priliki.

Midva sva se naučila, da si morava vzeti čas zase. Ne samo za valentinovo, obletnico ali dan žena. Vzeti si ga morava, ker tako skrbiva za svoj duševni mir in fit telo. In kaj je lepšega kot obisk ene izmed term, kopališč, ki se ponašajo z vrhunskim wellness centrom. Ne samo, da so vsi zelo lično, stilsko opremljeni, da se v njih počutiš več kot dobrodošel oz. kot bi bil v nekem oblačku, kjer je vse tako spokojno in mirno. Recimo midva prisegava na različne masaže in preizkusila sva tajsko, ayurvedsko, športno, sproščujočo, anticelulitno (ja, takšno si kdaj privočim tudi sama, pa ne nikomur povedati …. hihihihi …), aroma masažo, masažo obraza, dekolteja in vratu, refleksno … Vsaka je za nekaj dobra in priznam, da so top. Brez njih si ne predstavljam, da bi se prebila od januarja do decembra. No, obisk savne za dobro počutje in zdravje je na vrhu najine lestvice wellnessa. Finska, turška, infra, zeliščna … Lahko samo poročam, da sem že zdavnaj spoznala, da iz mojega telesa odstranijo napetost, da dejansko pomagajo pri različnih težavah, poškodbah, da redni obiski pripomorejo h krepitvi obrambnega sistema, da dejansko savnanje lajša razna prehladna obolenja. Če ste veliko pod stresom, je savnanje ”must”, ker ne samo da se boste s potenjem znebili odmrle kože, da se vam bodo razširile pore, izločili boste tudi vse strupe iz telesa. In če savnanje kombinirava še s pitjem termalne vode ali zeliščnega čaja, je regeneracija še toliko bolj učinkovita. Nadgradnja z obiskom bazena s termalno vodo in masažnimi šobami pa je zmaga nad stresom in okorelostjo, ki ji botruje večurno pisarniško delo in sedenje za računalnikom.  

Pri nas je zdraviliški turizem na visokem nivoju in če je nekoč veljajo prepričanje, da hodijo v terme samo starejši ali tisti, ki okrevajo po kakšni operaciji ali poškodbi, je danes to povsem drugače. Mislenost se je spremenila … V zdravilišča zavijejo tudi posamezniki, pari, družine, ki želijo preventivno poskrbeti za svoje zdravje. Terme, zdravilišča, savne, wellness centre obiskujejo mladi, stari med 25 in 40 let. In danes je to po dostopni ceni, ne privoščijo si takšne sprostitve le bogati. Prav vsak, ki da nekaj nase, bo hvaležen za takšne sproščujoče tretmaje, preventivne nege, ki temeljijo na dolgoletnih spoznanjih tradicionalne medicine in vzhodnjaških, alternativnih medicinah. Nisva samo midva tista, ki iščeva v wellness centrih ravnovesje med razumom, dušo in telesom, mnogi drugi tudi. Spoznala sva že številne, ki med vikendom, počitnicami prisegajo v dvoje, kot posamezniki ali cela družina na razne sprostitvene programe, tečaje, savnanje, kopanje v termalni vodi, masaže, lepotino nego, izobraževalne delavnice glede prehranjevanja, spanja, gibanja … Ja, verjamem, da so nekoč imele takšne terme pridih bolnišnice, ampak danes je tam tako prijetno. Lahko govorimo, da postajajo pravi holistični centri, kakršne poznamo s potovanj po svetu. Roko na srce, če bom imela kakšno dilemo, vprašanje, brez težav pocukam v takšnem wellness centru izjemnega strokovnjaka za fitnes, prehrano, hujšanje, meditacijo, sprostitev, komunikacijo, digitalni detoks …

Takšen turizem nikakor novost, poznali so ga že Rimljani, pri nas je popularen, medtem ko v Veliki Britaniji priljubljenost pada, nasprotno Nemci so mu vse bolj goreči pristaši le-tega. Po podatkih Wikipedije je zdraviliški turizem v Sloveniji pomemben del turističnega sektorja.

Tako ali tako pa moram na tem mestu obvezno omeniti, da so vse terme družini prijazne, kajti tam otroke pričakajo številni bazenčki z divjimi rekami, tobogani. Ne samo, da otroci noro uživajo med plavanjem in ”čofotanjem” ter potem zvečer en dva tri sladko zaspijo, kopajo se v termo-mineralni vodi. In nekje se lahko kopajo zunaj, nekje zunaj in notri, nekje samo zunaj. Da ne govorim, kako veseli so bili najini ”mulci”, ko so imeli nočno kopanje. Polna doza dobre volje je zagotovljena! No, da termalna voda zdravilno učinkuje, ne bom izgubljala besed. Naj vam samo namignem, da ugodno vpliva na celo telo, spodbuja imunski sistem, daje občutek sproščenosti, tudi mišic, ne samo duševno, izboljša prekrvavitev, celo protibolečinsko deluje. In ja, v t. i. toplice lahko zavijete za nekaj ur z otroki, za vikend ali več dni. Ne, ne bo vam naporno, ker imajo tam tudi top animacijske programe, tako da si lahko starši utrgajo nekaj minut povsem zase za sprostitev.   

V vseh 15 slovenskih zdraviliščih pa je ponudba hrane vrhunska, saj jo načrtujejo dietologi. Ni da ni, zdravo, lokalno, domače, ekološko … Nekatera imajo celo svoje vrtičke, lokalne dostavljalce sadja in zelenjave … Razvajate svoje brbončice z izbranimi kulinaričnimi dobrotami. Saj veste, da k zdravemu počutju pripomore tudi ustrezna izbira prehrane, kaj ne?!

Prav vsi ti naši wellness centri pa se nahajajo v prečudoviti okolici, tako da lahko obisk nadgradite s sprehodom po bližnjih parkih, vzponom na bližnji hrib, kolesarskim izletom … Nadihate se svežega zraka v objemu narave, ki jo naša Slovenija ima ogromno. Zelene površine so naš privilegij, naše dragoceno bogastvo, ki se nam ponuja na vsakem koraku, samo vzeti si moramo čas za našo sprostitev tudi ob pogledu na zelene gozdove, deročo reko, bele vrhove ali skrivnostno jezero.

Za konec pa da vas vprašam: ”Kdaj ste nazadnje odšli v wellness center? Kdaj ste nazadnje postavili na prvo mesto sebe? Kdaj ste nazadnje sebi privoščili sprostitev?”

Vir: Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, Wikipedija, osebna izkušnja

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.