Resnične izpovedi

Prav vsi lahko z majhnimi koraki vplivamo na podnebne spremembe

Vse več novic v različnih medijih izpostavlja problematiko podnebnih sprememb. Se nas to dotakne? Srčno upam, da marsikoga izmed nas. Mi smo se odločili za majhne korake, s katerimi lahko omejimo podnebne spremembe in pomagamo k reševanju podnebne krize. Smo ena velika družina in če se nam pridružite še ostale, bomo s preprostimi odločitvami dosegli ogromno.

Varčujemo z energijo

Veliko naše električne energije in toplote pridobivamo iz premoga, nafte in plina. Zato pri nas porabimo manj energije tako, da zmanjšamo ogrevanje in hlajenje. Prižgani radiatorji, ko družine ni doma, odpadejo. Ko klimatska naprava dela na polno, so okna zaprta in pika, tudi ko ogrevamo. Že pred leti smo si umislili varčne žarnice, saj smo seznanjeni z dejstvom, da porabijo tudi do 80 odstotkov manj energije kot klasične. Otroci dobro vedo, da morajo ugašati luči, če niso v prostoru. Prav tako ugašamo vse ostale električne naprave, če jih ne uporabljamo. Pri nas ne boste videli vseh aparatov vključenih v vtičnice (opozorilo velja tudi zame, saj sem včasih zelo rada pustila vklopljen prenosni računalnik v vtičnico povsem brez veze). Pred nakupom katerekoli električne naprave za gospodinjstvo z Miho preveriva, ali je energetsko učinkovita. Vem, da ste pogosto videli, da pri nas sušimo perilo v sušilnem stroju, a če je le možno, se tudi temu izogibamo, sploh v toplejših dneh, da le privarčujemo nekaj elektrike. Vsi v naši družini, tudi najmlajši Jaša, znamo uporabljati oz. izbrati varčen program na pomivalnem in pralnem stroju.

Izredno pomembno mi je, da na kuhalno ploščo postavimo ustrezne velikosti posodo, kajti ne želimo, da bi porabili več energije, kot je to potrebno. Ste vedeli, da lahko z napačnim dejanjem povzročite povečano porabo energije hladilnika in zamrzovalnika? Nikar vanju ne položite toplih ostankov od kosila. In, ko otroci želijo jesti in iščejo pri odprtih vratih hladilnika točno tisto, kar so si zaželeli, to morajo storiti en dva tri. Dejansko hladilnik izgubi 30 odstotkov hladnega zraka, če bi razmišljali predolgo pri odprtih vratih. In posledično se potem poveča poraba energije, da se zopet vzpostavi tisto ustrezno hladno stanje.

V prihodnje pa z Miho seveda razmišljava o domu, ki bi uporabljal obnovljive vire, kot sta veter ali sonce. Sončne celice so prve na seznamu.

Kolesarimo

Veliko kolesarimo. Če se odpravimo na krajši izlet, se raje odločimo za kolo kot za avtomobil. Z Miho se v službo voziva z enim avtomobilom, verjetno bi lahko kdaj razmišljala tudi o kolesarskem podvigu do pisarne zgodaj zjutraj. To je še korak, ki ga morava narediti. Prepričana pa sem, da vsaj malce prispevamo k zmanjšanju emisije toplogrednih plinov, ker na krajših relacijah – do trgovine, vrtca, šole, sosednjega hriba ne izberemo onesnaževalca zraka, ampak poganjamo pedala. Dedek in babica pa z vnuki tako ali tako prisegajo na prevoz z vlakom ali avtobusom, tako da tudi to šteje k našemu malemu pozitivnemu doprinosu. Ja, govorili so nama tudi, da si morava umisliti električni avtomobil, saj bi s tem zmanjšala onesnaženost zraka in prispevala k manjši količini emisij toplogrednih plinov. Tako, da velik plus za vse tiste, ki ste se za to že odločili. 

Jemo veliko zelenjave

Prebrala sem, da z uživanjem zelenjave, sadja, oreščkov, stročnic in polnozrnatih žitaric ter manj mesa in mlečnih izdelkov lahko vplivamo tudi na okolje. Sprva nisem razumela, zakaj, zato sem se poglobila v tematiko in ugotovila, da proizvodnja rastlinske hrane povzroči manj emisij toplogrednih plinov, zanjo se porabi manj vode, energije in zemlje.

Ne mečemo hrane proč

Ko smo že pri prehrani … Res smo velika družina, vendar pripravimo toliko hrane, kolikor vemo, da jo bomo pojedli. Ne pretiravamo s količinami. Če slučajno ostane še nekaj od kosila, zapakiram v posodico za naslednjič ali si vzamem s sabo za malico v službi. V mislih imam, če bi zavrgla hrano, bi s tem v košu za smeti končala tudi vsa porabljena energija in ostalo, potrebno za njeno pridelavo, predelavo, proizvodnjo, pakiranje in transport. Ja, vem, težko je tako široko razmišljati, ampak moramo. Med osveščanjem, kako lahko pomagamo mi kot družina, sem uvidela tudi, da živila, ki gnijejo na smetišču, proizvajajo metan, ki je močan toplogredni plin. Uf, tega res nisem vedela …  

Ne kupujemo stvari na vrat na nos in recikliramo

Če bi vsakdo izmed nas v naši družini kupoval karkoli bi si zaželel, ne samo da bi imeli doma goro nepotrebnih stvari, tudi zelo neprijazna bi bila naša dejanja do planeta. Otroke sva podučila, da čisto vsaka stvar, ki jo kupimo v nekem določenem procesu povzroči emisijo ogljika (pri pridobivanju surovin, proizvodnji ali transportu), zato kupujemo premišljeno. Dobro premislimo, če si določeno stvar želimo. Na naših družbenih omrežjih ste pa tudi lahko videli, da znamo reciklirati. Otroci iz različnega odpadnega materiala doma ustvarijo noro luštne stvari, ki so povrh tudi praktične. Če se pri nas kaj pokvari, tega ne vržemo takoj v smeti, ampak naš mojster očka preveri, če zna popraviti in na tem mestu ga moram pohvaliti, da mu to pogosto tudi uspe. Bravooo!

Seveda moram poudariti, da nam je ključno, da pri nakupu izberemo okolju prijazne izdelke. Ne kupujemo plastičnih izdelkov (še predobro se zavedamo, koliko plastike konča v oceanih), tako da pri nas ne boste našli ‘plastic fantastic’ igrač, slamic, krožnikov, pribora, kozarcev, steklenic …

Z majhnimi koraki želimo zmanjšati vpliv na okolje, zato kupujemo lokalna in sezonska živila ter prisegamo le na izdelke, za katerimi se skrivajo podjetja, ki odgovorno uporabljajo vire, spoštujejo naravo in poskušajo zmanjšati emisije plinov. Ravno zaradi tega razloga smo zvesti uporabniki izdelkov HiPP. Ste vedeli, da so njihovi kozarčki podnebno pozitivni? Sliši se fantastično, toda kaj pravzaprav to pomeni? Pojasnili so mi, da v celotni vrednostni verigi HiPP kompenzira bistveno več CO2, kot ga povzročijo surovine, embalaža in transport pred, med in po proizvodnji do maloprodajnega skladišča. Citiram jih: ”Naravi vračamo več, kot ji vzamemo. Ne samo, da reduciramo emisije – naravi tudi pomagamo, da ponovno odstrani CO2 iz zraka.” Ne morem mimo dejstev, da zmanjšujejo emisije z aktivnim varovanjem našega podnebja, tako da kmetujejo ekološko že od leta 1956, da nenehno optimizirajo koncepte oskrbe z energijo, da že od začetka 90. let zmanjšujejo emisije ogljika, da je v vseh njihovih tovarnah v Evropski Uniji prisotna podnebno nevtralna proizvodnja in da optimizirajo embalaže njihovih izdelkov. Še več – naredili so pomemben korak – izravnavajo emisije z vezavo ogljika s tvorbo humusa (s humusom bogata tla namreč dokazljivo vežejo podnebju škodljiv CO2 ), se vključujejo v globalne podnebne projekte in izvajajo projekte varstva podnebja v lastni dobavni verigi. Podrobnejše informacije najdete na njihovi spletni strani. Kupujte izdelke, ki so podnebno pozitivni! Podnebno pozitivne kozarčke, njihove ambasadorje, prepoznate po podnebno pozitivnem pečatu.

Širimo naše zavedanje …

2many4granny vas danes poziva, da se nam pridružite z majhnimi koraki in naredite ogromno za naš planet, nas, živali in rastline. Globalno segrevanje ni tema, o kateri bi morali biti tiho. Posledice so lahko katastrofalne za naše potomce. Nismo popolni in lahko bi naredili še veliko več in tudi bomo, da bomo bolj varčno izkoriščali vire energije, ki povzročajo onesnaženje zraka. Zakaj? Ker nam je mar. Ker si ne zatiskamo oči. Ker želimo generacijam za nami pustiti planet, na katerem bodo lahko živeli, se brezskrbno smejali, dihali svež zrak, se svobodno gibali …

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.