Resnične izpovedi

Zakaj kljub obilici svojega mleka nisem bila nikoli brez mlečne formule

Kljub temu, da sem pri vseh treh novorojenčkih imela obilico svojega mleka, in vse dojila 13 mesecev, zadnjega celo 17 mesecev, sem si ves čas pomagala tudi z mlečno formulo, preprosto zato, ker prve dni v porodnišnici mleka nisem imela dovolj, kasneje pa zato, ker sem bila zelo aktivna mamica. Jaz pravzaprav nisem bila na porodniški. Poleg tega sem bila mirnejša, ker sem vedela, da med sestankom, kjer nisem vsak trenutek z otrokom, lahko tudi oči ali babica pomagata z adaptiranim mlekom.

Dojila sem povsod, brez sramu, kadarkoli. Imela sem obilico mleka, kakšen dan zvečer pa sem pomislila tudi nase, na svojo energijo, ki jo morem imeti in kdaj pa kdaj tudi »čuvati« za nov naporni dan z dojenčkom.  Ko se je otrok že cel dan dojil vsaj 8x, sem mu zvečer po dojenju dodala še stekleničko, da je krasno spal in se nisem rabila zbujati več kot enkrat na noč. Nikoli ni bilo neprespanih in »jokavih« noči. Mislim, da je kombinacija čim bolj polnega dojenja z enim ali dvema dodatkoma adaptiranega mleka fantastična, vsaj pri meni se je izkazala za super. 

Poleg tega pa otroci do 1. leta niso bili niti enkrat na antibiotikih, in tudi sedaj, ko so dopolnili 3, 5 in 7 let smo antibiotike imeli samo 3 ali 4x v življenju, in še to izključno zaradi vnetega ušeska.

Mislim, da se je ta kombinacija s pomočjo igre narave in usode izkazala kot dobra praksa. Ob vsem kar dojenček potrebuje in dobi iz maminega telesa mu mogoče manjka ravno določenih vitaminov, ki jih lahko pridobi ravno iz adaptiranega mleka. Ta kombinacija nam je omogočala, da smo vedno spali in nismo prebedeli niti ene noči, da so otroci bili izredno zdravi, se dobro razvijali, bili zelo ješči in veseli. Morda si zato želim še enega otroka, ker so bile vse dobe nosečnosti in prvi meseci tako zelo enostavni in srečni. 😊 V času svojih malčkov sem uporabljala HiPP mlečno formulo, saj ima to podjetje družinsko tradicijo, z več kot 120 letnimi izkušnjami. Po zadnjih anketah bi kar 98,75%* staršev priporočilo dalje to formulo, saj jo dojenčki dobro sprejemajo, in tudi jaz sem imela pri vseh treh otrocih dobro izkušnjo.

*80 staršev je testiralo mlečno formulo HiPP ORGANIC COMBIOTIC® z Metafolin®om in 98,75% staršev bi jo priporočilo dalje.

Novost le pri HiPP-u

Opazila pa sem, da je HiPP svoji mlečni formuli nedavno dodal še nekaj fantastičnega, kar sem malo raziskala, prebrala več in se odločila napisati par besed. HiPP ORGANIC COMBIOTIC, novost pri HiPP-u, ki jo najdete le na njihovih policah; mleko, ki vsebuje ekskluzivno sestavino Metafolin®. Metafolin® je snov, ki se nahaja v materinem mleku in ker mlečne formule želijo čim bolj posnemati materino mleko, je to napredna novost, da so uspeli dodati tudi to sestavino. Metafolin® je namreč vir folatov, njegova oblika pa je aktivna. To je zelo pomembno, saj folati pomagjo pri delitvi celic, pri tvorbi krvnih celic, pri normalnem psihološkem delovanju, pri delovanju imunskega sistema, zmanjšuje izčrpanost, pomagajo da ne pride do nespečnosti, razdraženosti, pomagajo reševati nizko porodno težo …

Folate lahko najdemo tudi v hrani kot so pšenični kalčki, soja, listnata zelenjava (sveža špinača, brokoli …), stročnice, polnozrnata moka, sadje, oreški, jajca, mleko …

Potrebe človeka po folatih so:

  • Dojenčki  65-80µg
  • Otroci  200µg
  • Odrasli in otroci nad 10 let  400µg
  • Doječe mamice  500µg
  • Nosečnice  600µg

Zapisane vrednosti je zelo težko pokriti izključno s hrano, zato večina nosečnic uporablja folno kislino v obliki prehranskih dopolnil, kar je sintetična oblika, industrijsko proizvedena različica folata, ki je naravno prisoten v hrani rastlinskega in živalskega izvora, pa tudi v materinem mleku. Metafolin® lahko telo takoj absorbira in uporabi, pri folni kislini pa je potrebna najprej pretvorba v aktivno obliko.

Kaj pravzaprav je Metafolin®?

Metafolin® je naravna oblika folata, ki se nahaja v materinem mleku.

Folno kislino, verjetno poznate iz obdobja ko ste bili noseči. Vendar pa folna kislina ni pomembna le med nosečnostjo, ampak tudi po rojstvu otroka. Telo folate potrebuje za ključne razvojne korake, zlasti za delitev in rast celic, zato je bistven element zdrave rasti otroka.

Metafolin® je telesu takoj na voljo, pripravljen za uporabo. Pretvorba folne kisline pa je veliko bolj zapletena, saj jo mora telo najprej pretvoriti v aktivno obliko, šele nato je na voljo za uporabo.

Mamice ki so hitro noseče zaporedoma, morajo paziti na svoje zaloge mikro hranil. Če tudi drugega otroka dojijo, je zaloga folne kisline lahko nizka, ker so jo porabile v prvi nosečnosti, zato poleg izvrstne prehrane vsekakor priporočam dodajanje folatov v obliki prehranskih dopolnil.

Metafolin® je registrirana blagovna znamka podjetja Merck KGaA, Darmstadt, Nemčija.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.