Resnične izpovedi

Najbolj priljubljene pri nas: testenine na tisoč in en način

Če spremljate naše objave na Facebooku in Instagramu, ste zagotovo zasledili, da je naša družina velika ljubiteljica testenin. Pripravljamo jih na različne načine, okus pa obogatimo s številnimi omakami. Ker je njihova priprava preprosta in hitra, sva v kuhinjo povabila tudi otroke, ki so sedaj postali že pravi kuharski mojstri.

Pri nas zagotovo drži, da gre ljubezen skozi želodec. Radi dobro jemo, ob hitrem tempu življenja pa se moramo znajti. Zato obožujemo testenine Barilla, s katerimi z največjim navdušenjem razvajamo naše brbončice. Ker pa so najini otroci radovedni in jim posrežena jed ni dovolj, sva jih podučila tudi, kakšne vrste testenin obstajajo, kako se kuhajo, s kakšno omako jih lahko postrežemo itd. Pssst, veliko sva se tudi naučila v kreativnem otroškem mestu Minicity, kjer domuje hišica Kuhinje sveta, ki je nastala v sodelovanju z različnimi podjetji, med drugimi tudi z Barilla.

Ker smo veliko potovali po Italiji, so se otroci najprej seznanili, da so testenine glavna italijanska jed. Izvedeli so, da za njihovo izdelavo uporabljajo moko iz trde, prosojne pšenice, ki daje fino ostro moko. In če to moko zmešajo z vodo v testo, nastane ”pasta”, ki se lahko posuši in poljubno dolgo shranjuje. Gaja, Zoja Mija in Jaša dobro ločijo posamezne vrste testenin (pri tem jim je izvirno pomagala naša babi, ki jim je natisnila sličice testenin s poimenovanji). Anellini so testenine v obliki obročka, Casareccia so srednje dolge testenine, ki so oblikovane s pregibom na eni strani, Capellini so najfinejši zelo tanki špageti, Conchiglie Rigate so rebraste školjke, Farfale so v obliki metuljčka,  Farfallini imajo podobno obliko, vendar so manjši, Fedeli so zelo tanke, valjaste testenine, Fusilli so testenine narejene v obliki spirale, Fusilli Bucati Corti so narejene v obliki majhnih svedrastih peres, Lasagne so najširša vrsta trakastih testenin, Lasagnette so ploske trakaste testenine z nakodranim robom, široke okoli 18 mm, Maccheroncini (makaroni) je splošno ime za vse tipe testenin, vendar ga navadno uporabljajo za vrsto špagetov z večji odprtino, Mafaldine so široki nakodrani rezanci, Panne Rigate  so peresniki ali poševno prirezane testenine, Rigatoni – to ime izhaja iz besede riga, kar pomeni črta, Ruote so testenine podobne kolescem, Spaghetti  – beseda spaghetti pomeni majhne niti, Tagliatelle so ploščati, 6 mm široki rezanci, Tagliarini so ploščate trakaste testenine, podobne kot tagliatelle, le nekoliko ožje, Trofije so ena najbolj priljubljenih oblik v Liguriji, Tortellini  so majhni polnjeni testeninasti cmoki, Ravioli  so najbolj znani testeninasti cmoki, štirikotni in polnjeni z različnimi nadevi, in pisane testenine, ki nastanejo tako, da moki in vodi dodajo še papriko, rdečo peso, paradižnik, čokolado, špinačo … Kot pravi Italijani J prisegamo tudi na zdrave polnozrnate testenine, ki vsebujejo hranilne vrednosti, kot so vlaknine, železo, magnezij in fosfor, blizu pa so nam tudi takšne brez glutena.

In, ja, ker je priprava res en dva tri, se vsi smukamo po kuhinji. Otroci testenine vedno pripravljajo pod najinim budnim očesom, večkrat jih opozoriva, da so previdni, da se ne spečejo z vrelo vodo. In kako jih pripravljamo? Vodo zavremo, pri tem pa lonec pokrijemo s pokrovko, da je vse skupaj hitreje. 1 liter vode je dovolj za 100 g testenin. Na 1 liter vode damo 7 gramov soli. Ko zavre, testenine stresemo v vodo. Koliko časa jih kuhamo? Čas je odvisen od vrste testenin, je pa tudi zabeležen na embalaži, tako da nam je lažje. Veste, kaj smo se naučili ob gledanju posnetkov na spletni strani Barilla? Da v vodo nikoli ne smemo dati olja, ker se voda in olje ne mešata. Namesto tega testenine mešamo s kuhalnico. Ko so testenine skuhane al dente, lonec odstavimo. Jih precedimo in ne spiramo z vodo, samo pretresemo. Nato jih prelijemo s poljubno omako. Vsakič znova z drugo, ker Gaja ima recimo rada pesto, Zoja Mija jih najraje uživa s tartufi, včasih pa se na našem krožniku znajdeta poleg testenin še paradižnikova ali veganska omaka Barilla. Učiva jih tudi, kako jih elegantno servirajo na krožnik in kako recimo uživati v špagetih, ne da bi pri tem umazali majice. Otroci postajajo pri tem zelo spretni.

Brez škatle testenin ne dopustujemo v avtodomu, koči ali prikolici. Ker smo velika družina, že vnaprej načrtujemo, kaj bomo jedli na naših potovanjih in zagotovo je na jedilniku tudi eno kosilo ”testeninsko” obarvano.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.