Izleti po Sloveniji

Starši smo najboljši zgled pri gibanju!

Že starši so me spodbujali, da sem športno aktivna. V mladosti sem veliko jahala, plesala, rolala, kolesarila … Kot mama športa nisem opustila, sedaj redno tečem in vadim na fitnesu. Kako aktivno preživim dneve skupaj s svojimi otroki, pa si preberite v nadaljevanju bloga. 

Kot deklica navdušena športnica

Že kot deklica sem se ponašala s športno postavo, širokimi rameni in močnimi stegni. Mama je dobro kuhala, zato tudi rada veliko jedla. Zato sem se morala zadosti gibati! Že v otroštvu sem vzljubila jahanje in ples, oboje sem tudi profesionalno trenirala vsak dan kar 15 let. Kasneje v najstiških letih sem se s športom ukvarjala dodatno, in sicer predvsem zaradi vzdrževanja telesne teže. Po naravi sem radovedna, zato sem preizkusila tudi druge športne aktivnosti. Obožujem vodo, zato sem veliko plavala in se potapljala. Opravila sem tudi potapljaški izpit. Zelo rada sem hodila v gore, večkrat sem celo osvojila Triglav. S starši sem veliko kolesarila in rolala. Bila sem živahna deklica, ki je redno tudi plezala po drevesih.

Ljubezen do teka

Kot odrasla oseba, predvsem potem, ko sem postala mama, sem vse te športe, ki zahtevajo več časa in so tudi finančno dražji, zamenjala za bolj neodvisne. Za tek. Tečem lahko kadarkoli. Tudi z vozičkom. Vedno sem imela športni voziček Thule, tako da sem lahko tekla skupaj z otrokom v njem. Tudi z dvema sem premagala daljše razdalje. Za tek sem si vzela čas tudi, ko sem imela varstvo za otroka, ko je spal ali je nanj pazil mož. In postopoma sem tek resnično vzljubila.

Ko sem se pripravljala na maraton, sem tekla zjutraj ob petih ali šestih. Pa potem še za vikend, včasih pa tudi še popoldne, če zjutraj nisem utegnila ali nikakor nisem mogla vstati. Tako je bilo petkrat do šestkrat tedensko. Maraton je za mano, drugega cilja si še nisem zastavila. Sedaj tečem od dvakrat do trikrat tedensko, da vzdržujem tekaško kondicijo.

Zadnja leta je moj športni urnik skoraj nespremenjen. V ponedeljek, torek, sredo in četrtek hodim na fitnes. Ko otroke odložim v vrtcu in šoli, odidem ob pol devetih na eno uro vodenega treninga. Izbrala sem Športni center Millenium BTC, kar je samo nekaj metrov stran od moje službe. Moj trener je Vid Kobler. Takšno odločitev sem sprejela zato, ker želim eno uro maksimalno izkoristiti. Skupaj z njim sledim zastavljenemu cilju. Le-ta je v določenem obdobju drugačen. Povečanje mišične mase, izguba maščob, priprava na maraton, oblikovanje določenega dela telesa, skrb za splošno kondicijo in ohranjanje zdravja. Štirikrat tedensko se razgibavam na fitnesu, četudi me pestijo težave (glavobol, menstruacija …). To je zame obveznost, kot je sestanek s šefom. Ne razmišljam, ali se mi ljubi ali ne, pač grem, ker me tam nekdo čaka. Plačam za celo leto vnaprej, ker potem nimam izgovora, da bi vadbo opustila. Škoda bi bilo, da bi manjkala, saj denarja ne bi dobila nazaj.  Po fitnesu sledi petminutna prha in oblačenje v službena oblačila. Čez 15 minut sem že v službi.

A to še ni vse. Z možem sva si na kolesi namestila otroška sedeža in skupaj smo se pogosto podali po kolesarskih stezah.

Družinske športne dejavnosti

Sama sem obremenjena z videzom in prepričanjem, da se moraš gibati, če želiš ostati zdrav. Takšno mnenje so mi vcepili že starši. Z mamo sva leta in leta hodili na Pohorje. Moji starši so videti 20 let mlajši, kot so v resnici. Pa ne samo zaradi podedovanih ”zdravih” genov, ampak ker sta vedno veliko fizično delala in se gibala.

Ljubezen do športa sedaj prenašam na svoje otroke. Pogosto me s kolesi spremljajo med mojim tekom. Dosti tudi družinsko kolesarimo ob popoldnevih in vikendih. V 14 dneh se vsaj enkrat povzpnemo na Šmarno goro. Poleti ogromno plavamo, supamo in si privoščimo dolge sprehode. Učim jih že potapljanja. Trenirajo pa tudi plavanje in ples.

Jaša je star dve, Gaja štiri, Mija pa šest let, tako da bo to zimo priložnost tudi za smučanje. Zaradi nosečnosti s hčerkama še nisem intenzivno smučala, sta pa že nekajkrat samostojno stali na smučeh.

Nikakor mi ni všeč, če opazim, da preveč lenarimo in ležimo. Vsak dan jih spodbujam, da gremo ven in da smo skupaj aktivni. Če je zunaj zelo slabo vreme, pa doma organiziram igro s poskakovanjem.

To je zame pravi način življenja. Izpolnjen s številnimi športnimi aktivnostmi. In upam, da bom takšno navdušenje za gibanje prenesla tudi na otroke. Verjamem, da mi bo uspelo, ker sem jim dober vzgled.   

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.