Potopisi

Otkrivanje sveta sa malom decom sa različitim prevoznim sredstvima

Nikako nije tačno da kada postanete roditelj, morate da se odreknete svoje strasti – putovanja. Čak i sa decom, malom ili velikom, putovanje različitim prevoznim sredstvima može biti bezbrižno i zabavno. Dozvolite im da upoznaju bliža i dalja mesta, bilo da putujete automobilom, kamperom, autobusom, vozom ili avionom. Skoro svako putovanje biće jedinstveno iskustvo koje će im doneti nezaboravna sećanja.

Sa automobilom ili kamperom

Naravno, duže putovanje sa detetom zahteva neku organizaciju. Pre nego što krenete na dugo putovanje s njim automobilom ili kamperom, pripremite sve stvari koje trebate da imate sa sobom. U vašoj torbi ne smeju da nedostaju zdrave grickalice, omiljene dečije igračke koje će se pobrinuti da mu ne bude dosadno tokom vožnje, rezervna odeća (budite spremni za mini nezgode: prosut sok, mokru ili ukakanu pelenu). Potpuno se prilagodite ritmu deteta. Ako je moguće, putujte dok beba spava. Na početnim putovanjima možete da sedite pored njega i animirate ga, pričate mu bajke, pevajte zajedno pesmice, igrate društvene igre i slično. Ne zaboravite da redovno pravite pauze u vožnji. Na odmorištu se svi protežu, grickaju i udišu svež vazduh. Ako ga muči putnička bolest, uverite se da zaista sedi mirno, da ne čita i ne crta, već da gleda na put ispred sebe. Pre putovanja jedite samo lagani obrok, sve vreme obezbedite hladan i svež vazduh u automobilu.

Sa vozom

Mališanima je vožnja vozom zabavna jer mogu da posmatraju predivan pejzaž kroz koji prolazite kroz prozor. Takvo putovanje je udobno, možete imati kolica sa sobom, možete prošetati po vagonu sa detetom, vreme možete da iskoristite za prijatan razgovor, crtanje, igranje društvene igre i čitanje bajke. Takođe, putovanje vozom je veoma udobno za decu. Važno je da uz sebe imate užinu i flašu vode. Torba sa rezervnom odećom i svim stvarima za povijanje je takođe dobrodošla, jer nikada ne znate kada će vam nešto zatrebati. Napustite železničku stanicu kada detetu bude najpogodnije ili kada je mirno. Pokušajte da prilagodite putovanje njegovoj dnevnoj rutini. Ako idete na duže putovanje, razmislite o rezervaciji kola za spavanje.

Sa autobusom

Dete prvo navikavajte na vožnju autobusom na kratke udaljenosti. Sudeći prema iskustvu roditelja, duže putovanje autobusom je pametno planirati u večernjim časovima ili noću dok dete spava (ponesite i mini jastuk ili naslon za vrat). Ponesite sa sobom zdravu užinu, tečnost, rezervnu odeću i igračku. Ako je autobus pun, imaćete teškoća sa povijanjem bebe. Problem može da nastane i ako dete mora u toalet, a nema ga u autobusu. Zato iskoristite priliku tokom zaustavljanja da ode do toaleta i obavezno se protegnite. Kada putujete autobusom, morate se prilagoditi drugim putnicima, pa ponesite ćebe sa sobom ako vam klima uređaj ne odgovara. Takođe imajte na umu da dete ne sme da trči gore -dole po autobusu i ometa druge putnike ili vozača.

Sa avionom

Rezervišite avionske karte unapred. Dete može da vam sedi u krilu ili da mu kupite mesto (u zavisnosti od starosti, vaših želja, avio -kompanije …). U avionu pazite da ne ometa ostale putnike. Birajte sedišta tako da ćete uvek imati pomoć stjuardese ili blizu toaleta. Obezbedite mu crtane filmove, bojice, igračku koja će mu odvlačiti pažnju tokom leta. Objasnite mu da ne sme slobodno da hoda između sedišta. Ponesite rezervnu odeću, dodatne pelene, kozmetiku za bebe, flašicu mleka (ako vam zatreba), zdravu užinu i flašu vode. Uvek pazite na decu na aerodromu da se ne izgube u gomili putnika. Dobra je ideja da se raspitate da li let kasni, čime ćete deci uštedeti nekoliko sati dosadnog čekanja. Takođe u avion možete da uđete sa kišobran kolicima. Promena pritiska i začepljenje ušiju mogu se eliminisati dojenjem, cuclom ili flašicom vode. Prilikom sletanja sačekajte da siđu drugi putnici, a zatim krenite. Neki radije putuju avionom sa malim detetom noću jer dete tada spava i lakše je prevaliti veća rastojanja.

Na našim putovanjima smo videli i nekoliko “crazy” prevoznih sredstva, neke vidite ispod 🙂

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.