Resnične izpovedi

Odkrivanje sveta z majhnimi otroki z različnimi prevoznimi sredstvi

Nikakor ne drži, da se morate takrat, ko postanete starši, odpovedati svoji strasti – potovanjem. Tudi z otroki, majhnimi ali velikimi, je lahko potovanje z različnimi prevoznimi sredstvi brezskrbno in zabavno. Omogočite jim, da spoznajo bližnje in daljne kraje, ne glede na to, ali potujete z avtomobilom, avtodomom, avtobusom, vlakom ali letalom. Prav vsako potovanje bo edinstvena izkušnja, ki jim bo prinesla nepozabne spomine.

Z avtomobilom ali avtodomom

Seveda daljše potovanje z otrokom zahteva nekaj organizacije. Preden se odpravite z njim na daljšo pot z avtomobilom ali avtodomom, pripravite vse stvari, ki jih morate imeti s seboj. V vaši torbi ne smejo manjkati zdrava malica, najljubše otrokove igračke, ki bodo poskrbele, da mu med vožnjo ne bo dolgčas, rezervna oblačila (bodite pripravljeni na mini nezgode: polit sok, polulano in pokakano pleničko). Prilagodite se popolnoma otrokovemu ritmu. Če je možno, odpotujte takrat, ko otrok spi. Na začetnih potovanjih lahko sedite zraven njega in ga animirate, mu pripovedujete pravljice, skupaj pojeta pesmice, se igrata potovalne družabne igre ipd. Ne pozabite delati postankov. Na počivališču se vsi pretegnite, malicajte in se nadihajte svežega zraka. Če ga pesti potovalna slabost, poskrbite, da res sedi na miru, ne bere in ne riše, temveč gleda cesto pred seboj. Pred potjo naj poje le lahek obrok, v avtomobilu naj bo ves čas hladen in svež zrak.  

Z vlakom

Vožnja z vlakom je za malčke zelo zabavna, saj lahko skozi okno opazujejo čudovito pokrajino, mimo katere drvite. Takšno potovanje je udobno, ob sebi imate lahko voziček, z otrokom se lahko sprehodite po vagonu, čas lahko izkoristite za prijeten pogovor, risanje, igranje družabne igre in branje pravljice. Prav tako je potovanje z vlakom za otroke zelo ugodno. Pomembno je, da imate s sabo prigrizek in steklenico vode. Tudi torba z rezervnimi oblačili in vsemi pripomočki za previjanje je dobrodošla, saj nikoli ne veste, kdaj boste kaj potrebovali. Z železniške postaje se odpravite takrat, ko je to najugodnejše za otroka oz. ko je umirjen. Poskušajte potovanje prilagoditi njegovi vsakdanji rutini. Če se odpravljate na daljšo pot, razmislite o rezervaciji spalnega vagona.

Z avtobusom

Na vožnjo z avtobusom se lahko otrok najprej navadi na krajših razdaljah. Po starševskih izkušnjah sodeč je daljše potovanje z avtobusom primerno načrtovati v večernih oz. nočnih urah, ko je otrok zaspan (vzemite s sabo tudi mini vzglavnik ali oporo za vrat). S sabo imejte zdravo malico, tekočino, rezervna oblačila in igračko. Če bo avtobus poln, boste imeli nekaj izzivov s previjanjem. Težava lahko nastopi tudi, če bo otrok moral na stranišče, na avtobusu pa ga ne bo. Zato med postanki izkoristite priložnost in opravite vse potrebno ter se raztegnite. Pri potovanju z avtobusom se morate prilagoditi drugim potnikom, zato vzemite s sabo tudi kakšno odejico, če bo klima naravnana tako, da vam ne bo ustrezalo. Prav tako upoštevajte, da otrok ne sme tekati gor in dol po avtobusu ter motiti drugih potnikov ali voznika.  

Z letalom

Letalske karte rezervirajte vnaprej. Otrok lahko sedi v vašem naročju ali pa zanj kupite sedež (odvisno od starosti, vaših želja, letalske družbe …). Na letalu poskrbite, da ne bo motil drugih potnikov. Izberite sedeže tako, da boste imeli pomoč stevardese vedno na voljo, oz. v bližini stranišča. Priskrbite mu risanke, barvice, igračko, ki ga bo zamotila med letom. Pojasnite mu, da se med sedeži ne sme prosto sprehajati. S sabo vzemite rezervna oblačila, dodatne pleničke, otroško kozmetiko, stekleničko mleka (če jo potrebuje), kakšen zdrav prigrizek in stekleničko vode. Na letališču imejte otroke vedno na očeh, da se ne izgubijo v množici potnikov. Dobro je, da se vnaprej pozanimate, ali ima let zamudo, in tako otrokom prihranite nekaj ur dolgočasnega čakanja. Na letalo se lahko odpravite tudi z zložljivim vozičkom. Spremembo tlaka in zamašitev v ušesih lahko uravnavate z dojenjem, dudo ali s stekleničko vode. Pri pristanku počakajte, da drugi potniki izstopijo, nato odidite tudi vi. Nekateri se z majhnim otrokom najraje odpravijo na pot z letalom ponoči, ker takrat spi in je lažje premagati večurne relacije.

Na svojih potepanjih pa smo srečali tudi malo bolj nenavadna “prevozna sredstva”, nekaj jih lahko vidite tukaj.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.