Nasveti za potovanja

Najlepši izleti marca in aprila

Tudi pozimi kljub nižjim temperaturam veliko časa preživimo na prostem. Verjamemo, da se tudi tako krepi odpornost in zato ostajamo zdravi. Naši zimski izleti so sicer malce bolj načrtovani. Od doma se odpravimo toplo oblečeni in razmeram primerno obuti, vedno pa imamo s sabo dodatna topla oblačila. Nikoli ne pozabimo vzeti s sabo termovk s toplim čajem in sadja za malico. In če je le možno, so naša obvezna oprema sanke. Na 2many4granny smo zbrali 15 najlepših zimskih izletov.

1. Kranjska Gora

Ne samo, da je sprehod skozi vas po ulici, ki vodi do smučišča, prečudovit, tam je tako sproščujoče, da so vikend pobegi iz mesta v Kranjsko Goro najbolj domiselna ideja. In potem sankanje in sankanje, pa smučanje in smučanje. Top je, da imajo tudi otroški tekoči trak in nezahtevno progo za najmlajše.

2. Bohinj

Zimska idila okoli Bohinjskega jezera je prava paša za oči. Tam boste naredili prekrasne fotografije in se popolnoma odklopili od vsakdanje rutine. Seveda je obisk zlatoroga ob jezeru z najmlajšimi družinskimi člani obvezna postojanka. 

3. Bled

Sprehod okoli Blejskega jezera je popoln tudi za tiste družine, ki še ”vozičkajo”. Če imate srečo, da sončni žarki razsvetlijo v zimsko odejo odeto naravo, boste ostali brez besed. Na koncu izleta pa se zagotovo posladkajte s slavnimi blejskimi kremnimi rezinami.

4. Velika Planina

Obiščite Veliko Planino tudi pozimi. Sankate se lahko na urejenem sankališču do onemoglosti, zraven pa občudujete naravo. Če imate dovolj energije, pa se lahko sprehodite po označeni poti tudi do Zelenega Roba.

5. Mojstrana

Mojstrana je ob vstopu v Triglavski park, zato so vse besede o njeni krasoti odveč. Ste vedeli, da je znana po naših vrhunskih alpinistih in smučarjih? Idej za izlete tu ne manjka. Lahko se prosto sankate, lahko pa si ogledate cerkev sv. Klemena, Triglavsko muzejsko zbirko, orjaški oreh, Ambrožičevo hišo, slapova Spodnji in Zgornji Peričnik, Aljažev dom in še in še bi lahko naštevali.

6. Slap Peričnik

Slap Peričnik, ki je nastal že v ledeni dobi, je dostopen iz Mojstrane. Zagotovo je vreden ogleda pozimi, do spodnjega bodo zmogli tudi otroci peš. Vendar previdno, bodite vsi ustrezno obuti, ker je spolzko. Tu je resnično neverjetno, kajti pozimi imate priložnost na prostem opazovati ledene sveče, ki visijo s celotne stene.

7. Jelenov greben

Na Jelenov greben v vasici Olimje se odpravite, če želite doživeti nekaj nepozabnega. Otroci lahko tukaj skupaj z gospodarjem prikličejo jelene in jih hranijo s koruzo. Ja, kar prosto se bodo sprehajali med vami. Več kot 100 jelenov, damjakov in muflonov vam bo dovolilo, da jih pobožate.

8. Pohorje

Mama Štajerka ne more mimo njej najbolj dragega Pohorja, popolne izletniške točke tudi pozimi. Ne samo da imam prekrasne spomine na celodnevne pohode, smučanje in sankanje, tam doživiš pravo avanturo z vožnjo z gondolo. Pohorje vabiiiiii. J To je naša #2 zimska destinacija, verjetno nam je posebej pri srcu tudi zato, ker je mami Mariborčanka. 😊

9. Bloško jezero

Bloško jezero je v bližini naselja Volčje. Okrog njega se lahko en-dva-tri sprehodite brez malčkovega tarnanja. Če ni premrzlo, se lahko otroci zadržijo tudi na igralih. Najpomembneje je, da se nadihate svežega zraka in uživate v naravnih lepotah. Pozimi pa jezero celo zamrzne in se nekateri drsajo.

10. Dolina Tamar

Iz Planice se lahko odpravite kar v ledeniško dolino Tamar v Triglavskem narodnem parku. Če je pokrajina zasnežena, priporočamo, da vzamete s seboj sanke in na njih vlečete malčke. Vriskali bodo sto na uro! J Izkoristite priložnost fantastičnega pogleda na zasnežene gore, ki vas obdajajo. No, to je naša #1 zimska destinacija.

11. Portorož in Piran

Pogrešate poletje in morske radosti? Sprehod ob obali je top namig za vso družino. Pazite samo, da se odpravite v obmorski mesteci, ko burja ne piha z vso močjo. Pozimi imate priložnost, da si ogledate tudi nekaj znamenitosti. In globoko dihajte ter odženite vse bakterije in viruse stran.

12. Pokljuka

Pokljuška planota se prav tako razprostira v Triglavskem narodnem parku, obljublja pa čudovit pogled na naravo, svež zrak, možnosti za smučanje, sankanje, tek na smučeh … Okrepčate se lahko z domačim kislim mlekom, skuto, maslom in sirom. Otrokom pokažite tudi lesene bajte, prekrite s skodlami, v katerih so živeli pastirji.

13. Peca

Otrokom razkrijte, da kralj Matjaž spi pod Peco, ker bo izlet potemtakem postal še bolj privlačen. Najbolj primeren čas za obisk je takrat, ko tam gradijo snežne gradove. Ta izlet je na našem seznamu. Tja še moramo. Nujno!

14. Bovec

Pravijo, da so najbolj idealne zimske počitnice v Bovcu, saj tam ni nikoli dolgčas, kajti lahko se preizkusite v raznih zimskih športih. Najbolj opevano je absolutno nočno sankanje po urejenih progah ob baklah.  

15. Gače

Belokranjsko-dolenjsko smučišče je priljubljeno med vsemi generacijami. Tekaške, smučarske in sankaške proge kar vabijo, da uživate v zimskih radostih. Gače ležijo v neokrnjeni naravi v bližini Novega mesta in ponujajo nepozaben razgled daleč naokrog.

Imate predlog za nas, kam naj se odpravimo naslednjič? Kje je vam najlepše pozimi? Zapišite v komentar!

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.